Domacica ili intelektualKA?

Jesam li ja jedini mentol koji uziva da sredjuje svoju kucu? :lol:
Joooj, ljudi, ja se divno smirim i odmorim mozak dok rintam po mojoj kucici, pa kad sve zavrsim, srecna sam i uzivaaam! :-)

Plus, ne bih dala da mi neko drugi brlja po stanu, nema sanse.

ZvezdanKa:
...Ali slucajno znam da vec dve godine nema ni jednog strcnjaka mog profila u Zajecaru. I da bih tamo ovog momenata dobila platu bar 50000. Ali ja i dalje zivim sa 20000 u Beogradu, da pritom moji roditelji zive na desetom mestu, da sam ovde dosla na studije. I to je moj izbor. I tvoj izbor je tvoja porodica. vreme je to da prihvatis, a ne da mislis na sve zrtve koji si ti sa tolikim potencijalom i tolikom inteligencijom podnela radi njih.

a otkud ti znas sta je njen izbor?

Julian_Duranona:
Stani, a zasto oni da plate kucnu pomocnicu? I to samo oni?
Zasto intelektualka, zaposlena zena, ne plati kucnu pomocnicu? Za koji moj sluzi novac koji ona zaradjuje? Za cipele?
Ili, ako gospodja nije intelektualka, zaposlena zena, zasto da joj taj nesposobnjakovic od kojeg se ocekuje da zaradjuje i koji se posle radnog vremena tokom kojeg je kojesta vukljao i nosio se sa raznoraznim kretenima - placa kucnu pomocnicu? Za koji moj onda on radi? Mislim, znam zasto radi, a to cu sad i objasniti:

Dakle!
Ako taj neko nije u stanju da pocisti za sobom, a oboje rade, i oboje su umorni od posla, sudovi su smrdljivi, a to umeju i carape( cesce ih usmrdi onaj kome vise smrde), pa i deca vriste, a i lose nam je projektovana rasveta! Opssss DAN JE!!! I ako oboje dodju kuci, nelogicno je da neko zato sto je lepo vaspitan mamin sin, koji ima uredne nokte, i nezne ruke... a fairy je agresivno sredstvo... legne da "odmori", a neko zavrne rukave, i odere kolena!! To je nelogicno! PA ako taj neko nece da ucestvuje, neka PLATI!! Mada bih mu ja zakonom zabraila odlazak od mamine suknje... a za ciplelice i solarijum neka zaradi taj ko nosi... Mislim da se ovde sponzoruse ne pominju, pored raznih tumacenja, cudnih, ali prihvatljivih, ovo je najveca greska do sada...
PS: Blago tvojoj dragoj!(koja sigurno nije sponzorusa!!!) :)

i ja se pitam...koci malo...
ne radimo u zivotu ono sto zelimo nego ono sto moramo...iz svega napisanog proizilazi da zena zeli da se zaposli i da trenutna situacija nije njen izbor ali eto ti valjda bolje znas...i da, ponekad nam "sudbina" spremi nesrecu ili visa sila...nije to nista nemoguce i necuveno...

Besna?
Meni je smesno, sto su svi toliko zapenili oko ove potpuno bezazlene teme. Zenska dilema. Opredeljenja. Isto kao i stikle ili baletanke? Oprostiti ili ne?
Ali posto vidim da je od pojavljivanja, tema na top 10 listi, vecinu vremena no1, cak i pored malog samoispitivanja (sto je i dobro, zar ne?diskusija, razmena misljenja...), izgleda da je naslov pun pogodak! Provokacija, koja nikoga na ostavlja ravnodusnim! :)

SKVO... znam ja sta sve moze ljudima da se desi, ali vecina ljudi ide linijom manjeg otpora, jer su im potrebni USLOVI. vecini ljudi u Srbiji uslovi nisu DATI, ali ih neki sami stvaraju. Ili rade i zive i trude se u nemogucim uslovima. A ponekad su oprezni i misle unapred... I to je mnogoooo tuzno, ali ovo bi bila neka sasvim druga rasprava...

I meni nije jasno sto su svi besno oko podele koju sam navela kao naslov u trenutku krize i kasnije pokusavala i pokusavala da objasnim, ali... izgleda da nisam bila dovoljno jasna... :)

btw, mnogo mi se dopada tvoj nick! :)

divlja:
Joooj, ljudi, ja se divno smirim i odmorim mozak dok rintam po mojoj kucici, pa kad sve zavrsim, srecna sam i uzivaaam! :-)

Secam se tih dana...
Ali sad sam nasla bolje antistres metode!! :) Mirisnije, komotnije, finije...

Ovo nije povodom tvog komentara: Kako je moguce da su sve kuce u kojima sam bila u polednje 3 godine, cak i one u koje svakog dana dolazi spremacica, kuvarica, hostesa, sekretarica,manje-vise prljave (osim jedne), kad su svi digli toliku buku u odbranu svojih dobrih higijenskih navika? Pitam se pitam. Kakvi su ti ljudi kod kojih ja idem u goste, s kojima se druzim? A ima ih mnogo, razlicitih godina, statusa, obrazovanja. Ovaj komentar je samo licno preispitivanje i nadam se da nece d izazove novu paljbu... ili se nadam da hoce.. :razz: :twisted: ;-)

Sve mi je to malo nejasno. Kako definisati intelektualku, kao zenu koja je zavrsila fax, radi u struci ili ne, ili ne radi uopste, ali ima diplomu, ili je i bez skole toliko nacitana da odaje takav utisak? A domacicu, kao zenu kojoj je porodica ustvari struka, mozda je zavrsila skolu, ali ne radi, mozda i radi, i ima diplomu, ali je ipak domacica? Sta sam onda ja, studiram, imam porodicu (muza i dete), a ne radim nigde( a zelim to i planiram) vec kuvam, peglam, i ostalo?
To je stvar prioriteta, i mislim da ako ikad zavrsim fax i dobijem tu famoznu diplomu, a onda i uspem da se zaposlim, mislim da ce mi ipak kuca i porodica biti na prvom mestu. A razumem i one kojima je karijera na prvom mestu, samo za to treba mnogo vise hrabrosti cini mi se pa zato i navijam za intelektualke.

Lexa:
Hahaha... Ali ja znam par sjajnih, čistih, samih i prilično odraslih muškaraca... Urednih kao hirurška sala, a nisu ni gej :) Par, doduše... Nije ih mnogo. Možeš da im poližeš guzu i da osetiš miris šampona :)
Uglavnom... Jbem ti čoveka (i muškarca i ženu) koji za svoje najličnije, najbitnije i najosnovnije potrebe unajmljuje nepoznatu osobu, jbem ti idiota koji ne može da se stara o sebi, to nije čovek to je invalid.
Kad odradis to sa guzom, javi nam koji je sampon
btw, dobra ti biografija 8-)

Julian_Duranona:
Ja sam uvek za to da se odreknem nove lamele zarad toga da se moja voljena ponovi cipelicama; uvek sam za to da se odreknem dukserice koja mi se svidja, zarad placanja zene koja ce nam spremiti stan - samo da ne slusam konstantno kenjanje i nezadovoljstvo.
E, ovaj Duranova će da me pojede što ga citiram jer me mnogo voli... Ili će da odgovori nešto onako što nit' smrdi nit' miriše, što mi je malo dosadilo... U najboljem slučaju će da ignoriše. Podseća me na mene samo u muškom obliku. Sve ono što ja serem o muškarcima on sere o ženama. Ali ovo je jače od mene...
Citirana rečenica je objašnjenje nastanka problema, a on je u shvatanju kućnih poslova. Za nju to je obaveza (u boljem slučaju, stvar navike i higijene), za njega to je način da njoj začepi usta (u boljem slučaju, da joj "pomogne").
Ako ste stigli do tačke kada vam ona sere za nemar i lenjost, onda vi niste više za zajednicu. Sa bilo kim, pa i sa kučetom.
Kenjanje i nezadovoljstvo je izraz nemoći i frustriranosti, ali sve to ima uzrok koji vas daleko manje interesuje od utakmice.

divlja:
Mmmm, ja uživam. Ali ne uvek. Ustvari retko uživam, ali desi se. Posebno uživam kada je sve gotovo :)
Većina ljudi koje poznajem na taj način skreću misli... Neko je rekao (valjda Lenjin, nemam pojma :? 'bem ti intelektualku :lol: ) da se od nerada poludi ili tako nešto...
masky:
Kad odradis to sa guzom, javi nam koji je sampon
btw, dobra ti biografija 8-)
Nek' si ti meni rekla... :)
hello_world:
u lexo mozhesh i ti kolima da se slupash..onda vishe nisi chovek???
Ko kaže da već nisam :?
Ali bar vozim... 8-)

divlja:
ako nije tajna, a koliko sati nedeljno provedes na poslu?

pitam jer volim da ono malo vemena sto mi ostaje mimo posla provedem u nekim drugim aktivnostima - sa porodicom, deckom, prijateljima (koliko god mogu). od kako radim, ljubomorna sam na svoje vreme...
nije mi uzitak da radim i po kuci kad u sedam uvece dodjem tamo. a vikendi su mi nekako prekratki za sve sto zelim (plus ponekad radim i jedan dan u vikendu).

Ovo nije povodom tvog komentara: Kako je moguce da su sve kuce u kojima sam bila u polednje 3 godine, cak i one u koje svakog dana dolazi spremacica, kuvarica, hostesa, sekretarica,manje-vise prljave (osim jedne), kad su svi digli toliku buku u odbranu svojih dobrih higijenskih navika? Pitam se pitam. Kakvi su ti ljudi kod kojih ja idem u goste, s kojima se druzim? A ima ih mnogo, razlicitih godina, statusa, obrazovanja. Ovaj komentar je samo licno preispitivanje i nadam se da nece d izazove novu paljbu... ili se nadam da hoce..

Хехехе...ово ме подсети... Удала се једна наша другарица, уселили се у нови стан, купили нови намештај....а било то у мало кризније време...кад смо сви мало слабије стајали материјално, па нам све то било некако ''превише''.....
И одемо ми, пријатељице, да видимо нову гајбу.... Оно све цакум-пакум, бели намештај, ново купатило, све сређено, ново.... Колико год да ми она лично није била нешто нарочито симпатична нити блиска....опет, када смо се после те посете нашле да мало ''отрачујемо'', нисам имала чему да замерим... Све јој је у стану било чисто, са укусом намештено, пријатно... И ја то кажем, као, баш јој је лепа гајба....а једна другарица ће:''Фуууј! Ти сигурно ниси завирила иза ВЦ шоље да видиш колико прашине тамо имааа! Сигурно бар недељу дана није завукла крпу тамо иза!'' :-?

Ето, по критеријумима те моје другарице, она је ''прљавуша''....а по мојим - чак превише уредна! :roll:

Ја тебе не смем звати у госте! :wink: :lol:

(Zvezdanka) Ah taj Zajecar!!!

Sirota Natasa. Razumem te skroz, isto kao i Krusevac, Paracin, Senta, Leskovac, Nis... I svi "gradovi" i sela u Srbiji. Slucajno, dobro poznajem Zajecar, pa se pitam gde i na koji nacin si stekla tako dobre kvalifikacije tamo? Da nisi malo preterala u samoreklamiranju i samosazaljenju?

Eh,šta reći sad na ovakav zloban komentar? Doduše,par ljudi je već reklo šta misli,i ja se slažem.Ali,reći ću ti još samo par stvari.Ja nisam ni rekla da sam član MENSE ili tako nečeg.I verovala ili ne i u Zaječaru moze da se završi srednja škola.A,jezike sam naučila zato što sam to htela i zato što sam za to imala mogućnosti(ako baš treba da te uputim,kako se to obično radi- putem raznih kurseva,na tvoje iznenađenje postoje i u Zaječaru),to je ipak jeftinije od fakulteta.A,samoreklamiranje čuvam za razgovore sa potencijalnim poslodavcima,tako da to ovde nemam ni potrebe da radim.Samosažaljenje ostavljam za sledeći život ako budem imala vremena za njega tamo.

(Zvezdanka) -Uzgred znam mnogo ljudi koji su zavrsili fakultete nemajuci ni hleb (bukvalno mislim, nisu jeli), danima, tako da taj izgovor u Srbiji ne pali. Ovde niko nema para, pa se ljudi snalaze, zrtvuju jedno zarad drugog. Jel nosis ti pocepane carape? Jel ti se desilo da nisi isla da skratis kosu godinu dana? Ili si setala celu noc gradom sa djubretarima, jer je GSP omeo slucajni sneg u decembru, a za taxi nemas para? Ili si pala u nesvest od gladi? dadadadadada. ne preterujem. Ljudi zaista tako zive! I zaista zavrse fakultet.

Ja sam,zaista,tako završila srednju školu.Ne fakultet,nego SREDNJU ŠKOLU.Doduše,hleba sam imala da jedem(štedljivo ali trajao je),kupovala sam ga za bonove(ako se sećaš inflacije 93/94 god.)Da,moji su bili,kako ti kazeš,na desetom mestu,a ja sam se vukla po tuđim stanovima.Roditelji su morali da se presele u selo da sade krompir i pasulj da bismo imali šta da jedemo.Misliš da je to bio njihov slobodni izbor? ILI moranje?Proceni sama pošto si postala takav stručnjak..I da naučila sam tada sama sebi da kuvam(sa 14 godina)od onoga što su mi slali.Jer si jela nekad mast namazanu na hleba? Nabrojala bih ti još neki od specijaliteta ali bi ispalo da se samoreklamiram ili samosazaljevam..A,ti mi spominješ nekog frizera tamo.Baš sam tada razmišljala o svojoj kosi! Ali donekle te razumem,ti mi pričaš priče nekih ljudi tamo koje poznaješ.Sasvim je drugačiji osećaj kad slušaš o nečijoj nesreći i kad je osetiš na svojoj koži,veruj mi! Zato i kritikuješ..

(Zvedanka)- Ali slucajno znam da vec dve godine nema ni jednog strcnjaka mog profila u Zajecaru. I da bih tamo ovog momenata dobila platu bar 50000.

Jer mi to govorimo o istom Zaječaru? Ne znam o kom to profilu stručnjaka ti govoriš ali plata od bar 50000? U ovom Zaječaru?! U ovoj dimenziji?!

(Zvezdanka) - I tvoj izbor je tvoja porodica. vreme je to da prihvatis, a ne da mislis na sve zrtve koji si ti sa tolikim potencijalom i tolikom inteligencijom podnela radi njih.

Ne Zvezdanka! Ne mislim ja na moje žrtve.Ja mislim na žrtve mojih roditelja koje su podneli da bih ja mogla sada da kažem da ne moram to isto da radim za moju porodicu.Da bih mogla da budem bolja majka mom detetu i bolja žena mom suprugu..Uzgred,nijednom rečju nisam ni nagovestila da sam ja svoju TOLIKU inteligenciju i TOLIKI potencijal žrtvovala zbog porodice.Niti ću ikad.A,ako i jesam nešto žrtvovala zbog porodice to je zato što sam mislila, i i dalje mislim da nema ni jedne druge vrednije stvari na celom svetu koju bih stavila ispred moje porodice.I ne kajem se zbog toga,kao što se ni moj otac ne kaje zbog svoje žrtve.Jedino čega se on kaje je što nije uspeo da mi obezbedi malo bolje uspomene na te moje najlepše godine,koje su trebale da budu malo bezbrižnije,po nekoj opštoj definiciji.E vidiš,upravo takvog kajanja bih ja želela da sebe poštedim.I samo takvog.Da moje dete ima lepše uspomene na svoje školovanje.Zar je to toliko loše?
Pojma nemam što uopšte i pokušavam da ti nešto objasnim kad je to,očigledno,nemoguća misija.Hvala Bogu,ti nisi doživela nešto slično,samo si slušala o tome.A,to je,veruj mi nebo i zemlja!

ZvezdanKa:
Dakle!
Ako taj neko nije u stanju da pocisti za sobom, a oboje rade, i oboje su umorni od posla, sudovi su smrdljivi, a to umeju i carape( cesce ih usmrdi onaj kome vise smrde), pa i deca vriste, a i lose nam je projektovana rasveta! Opssss DAN JE!!! I ako oboje dodju kuci, nelogicno je da neko zato sto je lepo vaspitan mamin sin, koji ima uredne nokte, i nezne ruke... a fairy je agresivno sredstvo... legne da "odmori", a neko zavrne rukave, i odere kolena!! To je nelogicno! PA ako taj neko nece da ucestvuje, neka PLATI!! Mada bih mu ja zakonom zabraila odlazak od mamine suknje... a za ciplelice i solarijum neka zaradi taj ko nosi... Mislim da se ovde sponzoruse ne pominju, pored raznih tumacenja, cudnih, ali prihvatljivih, ovo je najveca greska do sada...
PS: Blago tvojoj dragoj!(koja sigurno nije sponzorusa!!!) :)
Ma OK je sve to... Ali:
PA ako taj neko nece da ucestvuje, neka PLATI!!
Sta da plati?
Kome da plati?
Koliko da plati?
Da li da plati (van)bracnoj drugarici polovinu iznosa kostanja spremanja stanja? Da li da plati ceo iznos (van)bracnoj drugarici? Da li da plati ceo iznos nekoj drugoj zeni, koja ce da brise i prasinu (van)bracne drugarice? Da li da plati samo da mu ova obrise prasinu sa ekrana, jer je to jedino sto mu je vazno?

Iz tvog prethodnog, a i ovog posta, zakljucujem da covek treba da plati kompletno spremanje kuce, ako je lenj da u tome ucestvuje. Mislim da to nije u redu - ako si vec toliko odlucna da odredjujes to sa placanjem.

divlja:

Nisi jedina :) I meni je spremanje uglavnom ok, pogotovo u pauzama kada nešto radim, kao neka gimnastika... ali ipak najviše volim da spremim kuću kad muž ode na put, jer znam da će ostati uredna sve do njegovog povratka... kada je on prisutan, uglavnom me spopadaju misli o uzaludnosti svih mojih napora :)

Uh, kolika diskusija! :shock:

Onaj ko svoj zivot vidi SAMO u bavljenju sobom, karijerom, uspehom bilo koje vrste nije uspesan vec ogranicen covek.
Onaj ko svoj zivot vidi SAMO u kuvanju ciscenju, pranju, peglanju nije uspesan vec ogranicen covek.

Onaj ko ima potrebu da ucini nesto i za sebe i za druge, i za dusu i za telo, i za mozak i za mishice, i za modu i za svoj zivotni prostor normalan je chovek.
Onaj ko ima priliku da sve to donekle ostvari realizovan je covek.

Cela ova diskusija je postala besmislena.
Jedni ubedjuju druge da je divno zaboraviti na sebe i baviti se samo kucom. Drugi tvrde da je im je ispod casti da rade nesto za druge. Treci objasnjavaju da su svemoguci ;)... Cetvrti kukaju, peti im sole ranu :roll:...

Opusteno, ljudi ;)...

Harmony:
Uh, kolika diskusija! :shock:

Onaj ko svoj zivot vidi SAMO u bavljenju sobom, karijerom, uspehom bilo koje vrste nije uspesan vec ogranicen covek.
Onaj ko svoj zivot vidi SAMO u kuvanju ciscenju, pranju, peglanju nije uspesan vec ogranicen covek.

Onaj ko ima potrebu da ucini nesto i za sebe i za druge, i za dusu i za telo, i za mozak i za mishice, i za modu i za svoj zivotni prostor normalan je chovek.
Onaj ko ima priliku da sve to donekle ostvari realizovan je covek.

Cela ova diskusija je postala besmislena.
Jedni ubedjuju druge da je divno zaboraviti na sebe i baviti se samo kucom. Drugi tvrde da je im je ispod casti da rade nesto za druge. Treci objasnjavaju da su svemoguci ;)... Cetvrti kukaju, peti im sole ranu :roll:...

Opusteno, ljudi ;)...

jao vidi ovaj isti ja:)

muvalo:
Nisi jedina :) I meni je spremanje uglavnom ok, pogotovo u pauzama kada nešto radim, kao neka gimnastika... ali ipak najviše volim da spremim kuću kad muž ode na put, jer znam da će ostati uredna sve do njegovog povratka... kada je on prisutan, uglavnom me spopadaju misli o uzaludnosti svih mojih napora :)

:lol:

Isto i ja na to gledam kao na jos jednu mogucnost da pokrecem telo, mislim, koliko samo moramo da sedimo. Meni je fizicko kretanje jako bitno, osecam se super, a ne vidim zasto bi kucne poslove omalovazila u odnosu na neki trening. Drugo ne sredjujes kucu kompletno svaki dan.

Back