Domaći majonez

• Začetnik teme Začetnik teme Red
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja koristim sveža jaja, domaća, godinama pravim majonez kad se ukaže potreba za tim, nikad nije bilo problema. Kad kažem "sveža jaja", mislim na jaja koja je koka snela tog dana, ali svakako je u većim gradovima takvo jaje misaona imenica.

U teglu, onu obično od 700 gr stavim dva jajeta, na vrh kašičice šećera, ravnu kašičicu soli. Mutim štapnim mikserom da zapeni, pa dodajem ulje polako, iz više puta, neprestano muteći. Pred kraj, dodam kašiku sirćeta ili dve limumovog soka i vršnu kašičicu senfa, umutim lepo, dopunim uljem do vrha tegle i to je to....

- - - - - - - - - -

Да ли и сенф сами правите? Боже колико залудних људи има...

Pa ne, ali sigurna sam da može.
Sad sam se setila, kad smo kod dodataka, umem da napravim kečap, od pravog, domaćeg paradajza.

probala sam to u običnom mikseru i nije htelo da se umuti nikako :confused: uspela nam je nekad davno klasična varijanta da se ukapava ulje u žumance, muti se i ukapava, to valjda može i na mikser i ručno

-> živa jaja - pa valjda se i industrijski pravi od živih jaja??? kao ta su proverena? :think:
odnosno valjda samo žumance, belance kad se umuti pa stoji počinje da se vraća u tečni oblik, mada valjda ne smeta ako će odmah da se jede

majonez je klasicna emulzija a lecitin iz jajeta je emulgator koji vezuje ulje da se ne razdvoji emulzija. kolicina lecitina je uvek veca u svezim jajima i sto ga je vise bolje uspe majonez. mukser nije prikladan jer pri velikim brzinama uklapa vazduh u majonez i dodje do raspadanja. u fabrici majonez prave specijalnim mikserima koji imaju radilicu tako konstruisanu da nema uklapanja vazduha pri cemu je jako nizak broj obrtaja mesalice daleko ispod minimuma koji imaju kucni mikseri.

majonez je klasicna emulzija a lecitin iz jajeta je emulgator koji vezuje ulje da se ne razdvoji emulzija. kolicina lecitina je uvek veca u svezim jajima i sto ga je vise bolje uspe majonez. mukser nije prikladan jer pri velikim brzinama uklapa vazduh u majonez i dodje do raspadanja. u fabrici majonez prave specijalnim mikserima koji imaju radilicu tako konstruisanu da nema uklapanja vazduha pri cemu je jako nizak broj obrtaja mesalice daleko ispod minimuma koji imaju kucni mikseri.

jel si ti tehnolog
u kućnom mikseru ne uspeva, ali može valjda štapni u tegli
kućni mislim ono što vrti metlicu i vrti ili ne vrti posudu... to neće

jel si ti tehnolog
u kućnom mikseru ne uspeva, ali može valjda štapni u tegli
kućni mislim ono što vrti metlicu i vrti ili ne vrti posudu... to neće

nisam tehnolog, farmaceut sam. i znam kako ide pravljenje/proizvodnja lekovitih masti. to je isti **** kao i majonez. lekovite masti mogu biti suspenzije ili emulzije... bukvalno mast za oci hidrociklin je emulzija vrlo slicna (u tehnoloskom smislu) kao i majonez. moras uklopiti ulje i vodenu fazu emulgatorom.

kada se izradjue bilo sta tipa emulzije, mora vrlo lagano, rukom ili mikserom sa vrlo malim brojem obrtaja...

- - - - - - - - - -

nama je uspelo bilo po klasik metodi gde ukapavaš ulje a drugi muti žumance, valjda se uveća zapremina
al evo štapni mikser je rešio i taj problem

jeste, jer nije ubacivao vazduh u majonez. takve mesalice koriste i u industriji...stapni mikser ima vise vibraciju nego rotaciju koja uvlaci vazduh u smesu.

- - - - - - - - - -

Индустријски се производи од јаја у праху. Код куће не можеш постићи исти ефекат па да се на главу поставиш. А и зашто би.

moze- ako ces da se drkas dva sata.

Evo kad se budem drkala sa majonezom, ako mi muž bude kući, zamoliću ga da mi snimi tih pet minuta dok napravim majonez.... :aha:

Jasan je stav koji iskazujete, pa ne morate više, niko vas ne tera da pričate o nečemu što niste probali, zar ne? Dajte malo tolerancije, pa da i drugi iskažu svoje mišljenje ili iskustvo. Hvala.

Evo kad se budem drkala sa majonezom, ako mi muž bude kući, zamoliću ga da mi snimi tih pet minuta dok napravim majonez.... :aha:

Jasan je stav koji iskazujete, pa ne morate više, niko vas ne tera da pričate o nečemu što niste probali, zar ne? Dajte malo tolerancije, pa da i drugi iskažu svoje mišljenje ili iskustvo. Hvala.

meni je ok, pravi ga kućno, a što ostaviš i belance, jel se ono posle ne raspada

То нек се дркају ови љубитељи свега домаћег.

to i ja kazem... napravio sam se rucno emulzija u apoteci , ruke mi se osusile... odmreis aktivnu supstancu i dodas ulje... i mesas ko kreten dok se ne homogenizuje... onda vodenu fazu dok se ne stvori primarna emulzija (linctus)- cuje se pucketanje... onda kapima ulje-voda... mesas... pa sacekas... pa ulje-voda.... sacuvaj boze i sakloni...

al to je bilo 90-tih kad nicega nije bilo u apotekama pa se sve pravilo....

Poslednja izmena:

Back