Dolazak Slovena (Srba i Hrvata) u Rimsko Carstvo

• Začetnik teme Začetnik teme Parun
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
No, da nastavimo sa temom, jel, tema je "Dolazak slovena itd. u Rimsko Carstvo".

Pa da kažemo da Porfirogenet laže jer:

When the Croatian archaeologist Zdenko Vinski (1954) published a number of pots from the collections of the Archaeological Museum in Zagreb, interpreting them as Prague-type pottery, many replied that the earliest Slavic pottery in Croatia was not earlier than the eighth century and had nothing to do with the Prague type.

Dakle, Prag-Korčak keramika, osnovna odlika "slovenskog", kao prvo, nikad nije pronađena u Dalmaciji koja je označena kao krajnja stanica Porfirogenetovog doseljavanja, a kao drugo i ona koja je pronađena po Panoniji nema karakteristike originalne slovenske keramike već je amalgam sa već viđenom dačanskom keramikom a najbitnije je da je datirana u 8. vek.

E, sad pitanje za Slavena: Zašto su Sloveni po dolasku na Balkan napustili način izrade keramike od 6-8. veka pa ga onda vaskrsli u 8. veku? :per: i to samo u Panoniji.

Pitanje za ozbiljne ljude: Da li period oko 8 veka.i prostor ograničen na Panonsku niziju gde je pronađena keramika koja ne odgovara Praškoj mogu da ukažu na postepeno doseljavanje Mađara iako je njihovo doseljavanje datirano nekih pedesetak do osamdeset godina kasnije?

Lesandre, zašto se ograničavamo samo na Porfirogenita?

Postoje na desetine drugih pisanih izvora koji svjedoče o seobama Slovena do sredine X stoljeća, zašto preskačeš sve to?

Odgovor ti ne mogu dati jer arheološka saznanja moram još podrobnije proučiti; arheologija mi nije jača strana.

U svakom slučaju, ne vidim kako možeš gromadu istorijskih izvora od VI do XV stoljeća jednostavno otpisati kao 'laži', a pogotovo tvrditi da Porfirogenit laže, kada za to nema nikakvog razloga.

dscn2185u.jpg

dscn2186o.jpg

dscn2187d.jpg

dscn2188dq.jpg

dscn2189q.jpg

dscn2190s.jpg

dscn2191t.jpg

dscn2191t.jpg

dscn2192.jpg

dscn2193h.jpg

Božidar Ferjančić - Dolazak Hrvata i Srba na Balkansko poluostvo (osvrt na nova tumačenja)

Zbornik radova Vizantološkog univerziteta XXXV, 1996.

Poslednja izmena od moderatora:
Ovo nisi u pravu, i u praksi i u teoriji države i prava u Njemačkoj je istovjetan stav o naciji i narodu kao i kod nas... naši teoretičari nacije su i preuzeli tzv. srednjoevropsku teoriju nacije, koja je različita od tzv. zapadnoevropske teorije države-nacije...

A prezime Madžarović ili Madžarovski ne mora da znači da je njigov predak bio Mađar...

i mislim da nisi shvatio moj prethodni post (nisam baš ni najjasnije napisao)... Ja se pitam kako neko može biti pohrvaćen na nekoj teritoriji gdje nema Hrvata uopšte?! :think:

Па ја сам о томе управо и говорио да је национална свест код Хрвата утемељена на католицизму не на историји , миту или сличном тако су се и Млеци па и Дубровчани за 100 година асимиловали у Хрвате и ако нису били само Хрвати.

Маџаревић не мора бити али може , што се тиче Цинцара Марка и јанка не верујем да су их тако звали само зато што су били трговци већ верујем да су били Цинцари и ако ми не бисмо волели да је тако.
Да Сварожићу све нације су конститусане и уведене као појам дефинисан у 17 , 18 веку у Европи међутим код нас се он развијао другачије под Турцима па се манифестовао 1 српским устанком код Хрвата опет другачије под Аустроугарима али је постојала и код њих јака тенденција ка ослобађању , скидању немачких натписа са јавних установа , разним бојкотима употребе немачког.
Оно што сам говорио да велике нације нарочито бивше колонијалне силе своје држављане зову својим народом без обзира на порекло и вероисповест , то да су Немци били народ 3 вере није случај само данас већ о томе пише и Вук Караџић у својој књизи "Срби сви и свуда" где је и сам закључио о том случају и код Срба али немогућности да се од тога створи нација као што је Немцима успело.

Nik, o kom periodu govoriš, kraj 15. i početak 16 vijeka?
Hrvati su po meni čak i više nahebali od Turaka nego Srbi...a katolička crkva posebno...

Мислим да ово није тачно јер је овај период уследио тек после званичног пада Византије од половине 16 и 17 века и на спорним територијама Босне и тд. Хрвати унутар АУ монархије нису били изложени толико тлаћењу од стране Турака па ни католичка црква.

sad bas nesto citah o Cincar Janku i Cincar Marku, oni uopste nisu bili Cincari vec im je to bio nadimak ;)
sto se tice nas i Svaba, oni nisu bili pod okupacijom kao mi, tako da su mogli da se dogovore da svi budu Nemci, mada su do ujedinjenja, pa i posle postojali antagonizmi izmedju protestanata sa severa i katolika sa juga

Са овим болдованим не могу да се сложим јер су фолдојчери мобилисани а неки су самоиницијативно починили злочине над Србима после окупације , Швабе нису биле окупиране као ми!
Међутим напомиљем да је интересантно да је Војводина ушла у састав Србије тек након WW1 а за непуних 100 година остаци Немаца су асимиловани у Србе делимично и претежно су православне вере.

Poslednja izmena:
Lesandre, zašto se ograničavamo samo na Porfirogenita?

Postoje na desetine drugih pisanih izvora koji svjedoče o seobama Slovena do sredine X stoljeća, zašto preskačeš sve to?

Odgovor ti ne mogu dati jer arheološka saznanja moram još podrobnije proučiti; arheologija mi nije jača strana.

U svakom slučaju, ne vidim kako možeš gromadu istorijskih izvora od VI do XV stoljeća jednostavno otpisati kao 'laži', a pogotovo tvrditi da Porfirogenit laže, kada za to nema nikakvog razloga.

Dječače, ako hoćeš da tvrdiš da je neko došao u 7. veku moraš da pronađeš njegovu keramiku. Kako te ciljane keramike nema onda moraš da se pomiriš s činjenicom da je imao keramiku koja se ne razlikuje od prethodnih nalaza za koje si smatrao da pripadaju nekim tamo poromanjenim čovekolikim stvorenjima. A da podsetim: oni imaju slovenska imena a "ilirsku" keramiku.

Са овим болдованим не могу да се сложим јер су фолдојчери мобилисани а неки су самоиницијативно починили злочине над Србима после окупације , Швабе нису биле окупиране као ми!
Међутим напомиљем да је интересантно да је Војводина ушла у састав Србије тек након WW1 а за непуних 100 година остаци Немаца су асимиловани у Србе делимично и претежно су православне вере.

nismo se razumeli
pisao sam o formiranju Nemaca kao nacije
u 19. veka nemacki narod je vladajuci na svojoj teriotoriji tako da je slobodan da se formira kao nacija i pored verske podeljenosti, 1870. sve nemacke (sem Austrije) zemlje staju iza Pruske i na taj nacin se okoncava formiranje nemacke nacije
sa druge strane, Srbi su pod okupacijom od XV veka pa sve do 1918, izlozeni konstantnom pritisku s jedne strane Vatikana i islamske Turske, a sa druge strane snaznijih naroda kao sto su Nemci i Madjari i daleko je teze da se formira nacija u takvom okruzenju

Ниси ли ти тврдио да је Мехмед паша Соколовић био исламизирани Хрват и о фамозним Јаничарима Хрватима у Босни?

Ах да хрватски Јаничари су ратовали на страни Аустроугарске:)

mislim da sam samo komentirao hrobijev isjecak o sokolovicu,kojeg nisam do tada bio vidio (davno bilo)....

razlika je da su cro janjicari su ratovali na strani svoga doma,svoje rodne grude..... naravno bilo je i onih koji su se prosetali i malo dalje ;)

Back