Dolazak Slovena (Srba i Hrvata) u Rimsko Carstvo

• Začetnik teme Začetnik teme Parun
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Tema bi trebala da inicira diskusiju o dolasku Juznih Slovena u Rimsko Carstvo i koliko su danasnje razdvojenosti izmedju Srba i Hrvata inicirane uticajem tadasnjih metropola Rima i Konstantinopolja na danasnju podvojenost ova dva potpuno ista plemena.

U osnovi je pogrešno, jer je uticaj - zapravo nikoliki. Plemena Srba i Hrvata su bila razdvojena i prije dolaska na Balkan, a originalno su i jedni i drugi bili pod Rimom, a ne Konstantinopoljem.

Dva potpuno ista plemena?? :rotf: Moze biti jedno potpuno isto pleme, a ne dva. Da nisu to mozda plemena blizanci? :rotf:

Danasnji Srbi nemaju previse veze sa tim starim Srbima, a pogotovo Hrvati nemaju veze sa tima od prije 1000 i vise god.

Niti imaju veze jedni sa drugima, a sve i da imaju (a nemaju), nemaju.

Zezaš ga a i sam ga zeznu sa ovim???

Zezaš ga a i sam ga zeznu sa ovim???

Ne znam kako ga zeznu. I pored svih slicnosti, kao neko ko je odrastao medju njima i sa njima, mislim da nema dva naroda toliko razlicita jedan od drugog, pa sve i da su najslicniji.

Mogu reci za moj kraj, po pricama stari ljudi (istorija iz zivije usta), da tu nikad nije bilo nikakvog zajednistva niti prisnosti. Zivilo se jedni pored drugih, dva razlicita i odvojena svijeta. I pored prodora Srba za vrijeme AU u ekonomske i kulturne krugove, ta razdvojenost nikad nije prevazidjena niti je jaz smanjen (stavise, mislim da se time i povecao).

Poslednja izmena:
Ne znam kako ga zeznu. I pored svih slicnosti, kao neko ko je odrastao medju njima i sa njima, mislim da nema dva naroda toliko razlicita jedan od drugog, pa sve i da su najslicniji.

Mogu reci za moj kraj, po pricama stari ljudi (istorija iz zivije usta), da tu nikad nije bilo nikakvog zajednistva niti prisnosti. Zivilo se jedni pored drugih, dva razlicita i odvojena svijeta. I pored prodora Srba za vrijeme AU u ekonomske i kulturne krugove, ta razdvojenost nikad nije prevazidjena niti je jaz smanjen (stavise, mislim da se time i povecao).

Opet, Kontradiktorno da ne može biti manje odnosno više odnosno isto kontradiktorno. :lol:

P. S. Riječ je o VII stoljeću.

Dva potpuno ista plemena?? :rotf: Moze biti jedno potpuno isto pleme, a ne dva. Da nisu to mozda plemena blizanci? :rotf:

Danasnji Srbi nemaju previse veze sa tim starim Srbima, a pogotovo Hrvati nemaju veze sa tima od prije 1000 i vise god.

Niti imaju veze jedni sa drugima, a sve i da imaju (a nemaju), nemaju.

Како год изгледало овако написано, ипак је тачно!

Pricamo o onome sto se zna. Koliko znamo o 7. stoljecu??? Jako malo. Posebno o ondasnjim Srbima i Hrvaitma. Danasnji Srbi i Hrvati (onakvi kakvi su danas) su nastali u novije vrijeme.

Ne može se tako reći 'u novije vrijeme', jer svako je rođen kada je rođen - ima Srba koji su rođeni u SFRJ, ima onih koji su rođeni u SRJ, ima čak i onih koji su rođeni u kraljevini, a nekoliko i prije ujedinjenja 1918. godine.

Ima i puno sadašnjih Srba a bivših pripadnika drugih nacionalnosti, koji su se rodili kao neko drugo, a u među-vremenu se posrbili.

Nisu svi Srbi rođeni / nastali u jednom vremenskom trenutku.

Ne može se tako reći 'u novije vrijeme', jer svako je rođen kada je rođen - ima Srba koji su rođeni u SFRJ, ima onih koji su rođeni u SRJ, ima čak i onih koji su rođeni u kraljevini, a nekoliko i prije ujedinjenja 1918. godine.

Ima i puno sadašnjih Srba a bivših pripadnika drugih nacionalnosti, koji su se rodili kao neko drugo, a u među-vremenu se posrbili.

Takvih je najmanje .Vise ih se rasrbilo...

Bas zbog toga sam to i rekao. Posrbljivanje i pohrvacivanje su stvorili nesto drugo od onog sto je bilo a oba su se desila u (relativno govoreci) novije vrijeme. Srbi kao narod i Srbi kao nacija nisu isto, bar ne meni (to jos vise vazi za Hrvate, kod njih je upliv drugih naroda bio jos veci).

Bas zbog toga sam to i rekao. Posrbljivanje i pohrvacivanje su stvorili nesto drugo od onog sto je bilo a oba su se desila u (relativno govoreci) novije vrijeme. Srbi kao narod i Srbi kao nacija nisu isto, bar ne meni (to jos vise vazi za Hrvate, kod njih je upliv drugih naroda bio jos veci).

Koji deo srpske nacije nije deo srpskog naroda (etnicki govoreci , ako na to mislis ).
Gde zavrsavaju Srbi kao narod , a sire se kao nacija ??

ALi nema momenata tu koji su trenutni. Postoje samo istorijski procesi. Srpska nacija postoji od njenih prvih spomena u doba pozne antike, do današnjega dana. Ona nije 'nastala' u jednom trenutku.

Takav pristup kakav imaš je protivan hronologiji.

na kog to aludiras? ne znam bas puno takvih, doduse znam jednog Kineza koji se nazvao Ljubisa :P

jedino mozemo ceniti da je granica bila na Vrbasu, Neretvi i Cetini
uvek mi je bilo intrigantno kako granica izmedju doticna dva naroda moze, po nekim istoricarima, biti u isto vreme i na Neretvni i na Cetini :D

U osnovi je pogrešno, jer je uticaj - zapravo nikoliki. Plemena Srba i Hrvata su bila razdvojena i prije dolaska na Balkan, a originalno su i jedni i drugi bili pod Rimom, a ne Konstantinopoljem.

Овде би се могло рећи да је и то погрешно, јер је и Цариград оригинално био под Римом То није игра речи, као обично, него игра мисли. Римофилима сви путеви и данас воде у Рим. А повратницима из комунизма са Дсретићем и Ћосићем на челу Римско царство и Хрвати нису ни постојали, то је све била Дукља то јест Србија.

Овде би се могло рећи да је и то погрешно, јер је и Цариград оригинално био под Римом То није игра речи, као обично, него игра мисли. Римофилима сви путеви и данас воде у Рим. А повратницима из комунизма са Дсретићем и Ћосићем на челу Римско царство и Хрвати нису ни постојали, то је све била Дукља то јест Србија.

Vujadine, Rim nije bio pod Konstantinopoljem - u Pentarhiji, rimski Papa i vaseljenski Patrijarh su imali svoje nadležnosti, koje su se graničile negdje u Trakiji, odnosno današnjoj Bugarskoj.

Back