Dokumenti o Srbima kroz istoriju zapadno od Drine

Uvijek me zanimalo zašto se ovi dokumenti o Srbima "preko Drine" (štogod to u povijesti trebalo značiti...) prikazuju kao nešto senzacionalno ili čak provokativno, kad dan danas na baš tim područjima, a pogotovo na području HERCEGOVINE itekako žive- Srbi? To bi trebalo biti dokaz kome, šta?

Pokušavam povući paralelu, jel to nešto kao da Hrvati idu stavljat dokaze o Hrvatima u Dalmaciji? Kome bi to trebalo dokazivati? Evo, baš mi za Hercegovinu nije jasno.. :eek:

nego Slavene, popdžija Dukljanin, brdo "Pina" i zapadna granica Raške, odnosno drugog njenog dijela- Bosne, jel znaš gdje se nalazi brdo Pina?! Nikako da otkrijem..

Uvijek me zanimalo zašto se ovi dokumenti o Srbima "preko Drine" (štogod to u povijesti trebalo značiti...) prikazuju kao nešto senzacionalno ili čak provokativno, kad dan danas na baš tim područjima, a pogotovo na području HERCEGOVINE itekako žive- Srbi? To bi trebalo biti dokaz kome, šta?

Pokušavam povući paralelu, jel to nešto kao da Hrvati idu stavljat dokaze o Hrvatima u Dalmaciji? Kome bi to trebalo dokazivati? Evo, baš mi za Hercegovinu nije jasno.. :eek:

Tema je direktan odgovor na upite iz prethodnih pitanja koje su brojni korisnici postavljali, tvrdeći npr. da do 1918. godine niti jedan jedini Srbin nije živio zapadno od rijeke Drine (pa i Tare) te da su tada svi nasilno posrbljeni velikosrpskim zločinačkim projektom, a to se dogodilo preko crkve, znači nisu u pitanju 'etnički Srbi', već 'Srbi po vjeri' i da je najbolje da ti idioti postanu pametni i počnu se izjašnjavati pravoslavnim Hrvatima i Bošnjacima (i Crnogorcima) kako bi povratili svoj dugogodišnji nacionalni identitet prije velikosrbočetnikoispiranja mozga koji se odvio tajnim projektom kraljevske vlade u Beogradu, + po koja još teorija zavjere sa stranom podrškom (recimo, pojava Srba je projekat austro-ugarske zavjere uništenja Bošnjaka i Hrvata triju vjera). Najekstremniji su zahtjevi da Srbi, kao novopečeni izmišljeni narod nisu autohtoni, pa moraju otići, uključujući i iz HERCEGOVINE, u Srbiju, koji su vrlo česti..

Možda nisi zapazio, ali ovo se do pojave ove teme bezbroj puta recikliralo na ovom forumu, otvarano je mnogo tema (evo jednog ilustrativnog primjera takve teme: http://forum.krstarica.com/threads/190145 ). Takođe, ovakve teme i dan danas se često potežu po raznoraznim drugim forumima (pa i forum.hr), a na jednom (cafe del montenegro - http://forum.cafemontenegro.com/showthread.php?t=14534) takve reciklaže i postavke predstavljaju ~90% svrhe samog foruma. Paralela nije dobra, jer (današnja) Dalmacija je dio hrvatske nacionalne države. Postoje i brojni web sajtovi i internet portali (uključiv Herceg Bosnu) koji imaju identične stavove.

Eto odgovora. :)

Poslednja izmena:

nego Slavene, popdžija Dukljanin, brdo "Pina" i zapadna granica Raške, odnosno drugog njenog dijela- Bosne, jel znaš gdje se nalazi brdo Pina?! Nikako da otkrijem..

Da tacno je, itekako zive Srbi. Razdeljeni su na tri religije i jedni druge ocima ne mogu da vide.
Problem se sastoji u tome da je deo Srba koji su katolici pod dirigentskom palicom Vatikana promenio nacionalnost. Tako da od dojucerasnjih Srba-katolika danas imamo Hrvate. Zar nije pomalo simptomaticno da su bas ti danas najvece "hrvatine"?
O muslimanima iz Hercegovine nema smisla da bilo sta pisem, posto su oni u ogromnom delu nastali islamizacijom hriscanskog stanovnistva. Tu postoji milion malih i velikih dokaza koji su poznati svima ali su iz politickih razloga- nepozeljni.

Da su Srbi imali politicke snage i mudrosti pa da su jos u XIX veku napravili nacionalni koncenzus o tome da Srbi nisu samo pravoslavci vec i muslimani i katolici, kroz istoriju nam se nebi desavalo ono sto nam se desilo. Ovako smo samo neverovatno pogodan istrument u rukama raznih zlonamernika koji u interesu svog profita ne stede nicije zivote.

Soli i Usora su bili pod Nemanjićima, kada su vršili nenasilno pokrštavanje jeretika masovno.

Sankovići su bili isključivo srpska pravoslavna porodica. Pavlovići i Kosače - pa, sa izuzecima ne, zbog Bosanske crkve.

da ali pravoslavnih objekata po bosni i nema bas nesto do pojave turaka

recimo jedna vrlo interesantna stvar,ne znam jeli ti poznata.najveca i najjaca katolicka provincija bih i najvece franjevacko srediste iste,je bila svima nam poznata srebrenica! od bosne srebrene.odrzala je se jedno vrijeme pod turcima kao trgovacka i katolicka enklava i oaza,kako domaceg stanovnistva,tako i recimo durbovcana....da bi turci kasnije iz osvete radi.... srusili (pretpostavlja se najveci) samostan franjevackog reda i zatrli trag katolicanstvu te regije (nemoze se cak naci ni kamen na kamenu od ostataka)

uzmes kartu i pogledas gdje se nalazi srebrenica sa regijom i vidis koliko je to "istureno" podrucje prema srbiji

da ali pravoslavnih objekata po bosni i nema bas nesto do pojave turaka

recimo jedna vrlo interesantna stvar,ne znam jeli ti poznata.najveca i najjaca katolicka provincija bih i najvece franjevacko srediste iste,je bila svima nam poznata srebrenica! od bosne srebrene.odrzala je se jedno vrijeme pod turcima kao trgovacka i katolicka enklava i oaza,kako domaceg stanovnistva,tako i recimo durbovcana....da bi turci kasnije iz osvete radi.... srusili (pretpostavlja se najveci) samostan franjevackog reda i zatrli trag katolicanstvu te regije (nemoze se cak naci ni kamen na kamenu od ostataka)

uzmes kartu i pogledas gdje se nalazi srebrenica sa regijom i vidis koliko je to "istureno" podrucje prema srbiji

Čvrsnice, zar misliš da po Srbiji nije bilo franjevaca? Svašta.

Gledaj i uči kako je više od pola Srba bilo ne-pravoslavno (katolici, patareni/crkva bosanska) - dakle, šta će im pravoslavne crkve kada su katolici?

Povesni zemljovid hrvatskih autora, khm, khm:
http://www.crohis.com/srkulj1/andrija2.jpg

Poslednja izmena:

Zao mi je sto ne mogu da nadjem u boljoj rezoluciji ali cini mi se da se radi o nekom cirilicnom pismu.
Iz prevoda vidimo da je Kulin Ban imao jevandjelisticki pristup i da je bio pobozan.
Ozenjen sestrom Stefana Nemanje.
Rekao sam da je crkva bila Slovenska jer je na celu crkve bio Djed a imena svestenika su bila cisto slovenska ne Jevrejska ili Grcka.
Jasno da takva drzava i crkva u to vreme nije mogla postojati.Mogla je biti samo Grcka ili Rimska nikako nesvrstana i u opstoj istoriji Evrope je zabelezeno vise krstaskih pohoda na Bosnu.
Mi pripisujemo sebi kulturu i crkvenu bastinu ali ona je prvenstveno bila Grcka ili Rimska koja je i tada bila izdeljena unutar sebe ali to ne spominjemo.
Srbi kasnije jesu izmislili svoj stil koji nije bio ni istocno vizantijski ni romanogotski vec nesto izmedju ali smo pripadali Grckoj crkvi.
Da je Bosanska crkva opstala mozda bi bila malo jasnija slika porekla naroda sa balkana i njegovoj prvobitnoj kulturi jer dosta nagadjamo.

Čvrsnice, zar misliš da po Srbiji nije bilo franjevaca? Svašta.

Gledaj i uči kako je više od pola Srba bilo ne-pravoslavno (katolici, patareni/crkva bosanska) - dakle, šta će im pravoslavne crkve kada su katolici?

Pověsni zemljovid hrvatskih autora, khm, khm:
http://www.crohis.com/srkulj1/andrija2.jpg

naravno da je bilo (to bi trebali srbi da uce),ali vremenski gledano to je malo "predaleko"

doduse ostavili su svoj trag na crkvenoj ostavstiti srbije

Tema je direktan odgovor na upite iz prethodnih pitanja koje su brojni korisnici postavljali, tvrdeći npr. da do 1918. godine niti jedan jedini Srbin nije živio zapadno od rijeke Drine (pa i Tare) te da su tada svi nasilno posrbljeni velikosrpskim zločinačkim projektom, a to se dogodilo preko crkve, znači nisu u pitanju 'etnički Srbi', već 'Srbi po vjeri' i da je najbolje da ti idioti postanu pametni i počnu se izjašnjavati pravoslavnim Hrvatima i Bošnjacima (i Crnogorcima) kako bi povratili svoj dugogodišnji nacionalni identitet prije velikosrbočetnikoispiranja mozga koji se odvio tajnim projektom kraljevske vlade u Beogradu, + po koja još teorija zavjere sa stranom podrškom (recimo, pojava Srba je projekat austro-ugarske zavjere uništenja Bošnjaka i Hrvata triju vjera). Najekstremniji su zahtjevi da Srbi, kao novopečeni izmišljeni narod nisu autohtoni, pa moraju otići, uključujući i iz HERCEGOVINE, u Srbiju, koji su vrlo česti..

Apsolutno, no zar nisu takve projekcije o "zavjeri koja je iz hrvatskog nacionalnog korupusa otrgnula pravoslavce" identične "vatikanskoj zavjeri o trganju katoličkog korpusa od Srba"?

Zao mi je sto ne mogu da nadjem u boljoj rezoluciji ali cini mi se da se radi o nekom cirilicnom pismu.
Iz prevoda vidimo da je Kulin Ban imao jevandjelisticki pristup i da je bio pobozan.
Ozenjen sestrom Stefana Nemanje.
Rekao sam da je crkva bila Slovenska jer je na celu crkve bio Djed a imena svestenika su bila cisto slovenska ne Jevrejska ili Grcka.
Jasno da takva drzava i crkva u to vreme nije mogla postojati.Mogla je biti samo Grcka ili Rimska nikako nesvrstana i u opstoj istoriji Evrope je zabelezeno vise krstaskih pohoda na Bosnu.
Mi pripisujemo sebi kulturu i crkvenu bastinu ali ona je prvenstveno bila Grcka ili Rimska koja je i tada bila izdeljena unutar sebe ali to ne spominjemo.
Srbi kasnije jesu izmislili svoj stil koji nije bio ni istocno vizantijski ni romanogotski vec nesto izmedju ali smo pripadali Grckoj crkvi.
Da je Bosanska crkva opstala mozda bi bila malo jasnija slika porekla naroda sa balkana i njegovoj prvobitnoj kulturi jer dosta nagadjamo.

dobro uoceno

sam pojam "bosanska crkva" je duga prica.ali u sustini,po meni je to bila nekakva zadnja brana za spas bosne i njenog suvereniteta kako sa zapada tako i sa istoka.kasnije gledajuci ona je bila sve drugo doli bosanska...npr.popustili su papi...pa tako i njegovim crkvenim redovima..... da bi konacno kao njemu priznali "lojalnost"

Da tacno je, itekako zive Srbi. Razdeljeni su na tri religije i jedni druge ocima ne mogu da vide.
Problem se sastoji u tome da je deo Srba koji su katolici pod dirigentskom palicom Vatikana promenio nacionalnost. Tako da od dojucerasnjih Srba-katolika danas imamo Hrvate. Zar nije pomalo simptomaticno da su bas ti danas najvece "hrvatine"?
O muslimanima iz Hercegovine nema smisla da bilo sta pisem, posto su oni u ogromnom delu nastali islamizacijom hriscanskog stanovnistva. Tu postoji milion malih i velikih dokaza koji su poznati svima ali su iz politickih razloga- nepozeljni.

Da su Srbi imali politicke snage i mudrosti pa da su jos u XIX veku napravili nacionalni koncenzus o tome da Srbi nisu samo pravoslavci vec i muslimani i katolici, kroz istoriju nam se nebi desavalo ono sto nam se desilo. Ovako smo samo neverovatno pogodan istrument u rukama raznih zlonamernika koji u interesu svog profita ne stede nicije zivote.

Pa gukni golube u startu tako!! Dakle, repetiranje izvora o srpstvu Hercegovine, (iako je ono u samome startu povijesni opravdano, ne samo povijesni, već i trentuno, zbog srpskog živalja Hercegovine) ide isključivo u smjeru da se dokaže da je katolički živalj Hercegovine srpskoga roda!

Mene zanima ako neko zna nesto o crkvi Svetog Spasa kod Vrlike u Dalmaciji ?Hrvati tvrde da je njihova nasi da je nasa,cuo sam pricu od jednog coveka da su 70-ih godina proslog veka za vreme maspoka grupa katolickih svestenika htela da crkvu nasilno preuzme od pravoslavnih svestenika i da je zbog toga doslo do velikih nemira u tom kraju i zna li neko kome danas pripada ta ctkva?Hvala.

Apsolutno, no zar nisu takve projekcije o "zavjeri koja je iz hrvatskog nacionalnog korupusa otrgnula pravoslavce" identične "vatikanskoj zavjeri o trganju katoličkog korpusa od Srba"?

Naravno da nisu. :kafa:

Vatikan jeste lomio i danas otkida srpski nacionalni korpus jer time lomi SPC i proširuje svoj uticaj. Proces u suprotnom smeru je zanemarivog intenziteta i obima.

Naravno da nisu. :kafa:

Vatikan jeste lomio i danas otkida srpski nacionalni korpus jer time lomi SPC i proširuje svoj uticaj. Proces u suprotnom směru je zanemarivog intenziteta i obima.

To nije baš istina. Vatikanove same tvrdnje su govorile suprotno:

As to religion, the Serbs are almost exclusively Eastern Orthodox, the Croats Catholic, the great majority of the inhabitants of Southern Dalmatia are Catholic, but many consider themselves as belonging to the Serbian nation. The branches in Hungary mentioned above are Catholic; it is still undecided whether to include them among the Croats or Serbs.

...itd...

Mene zanima ako neko zna nesto o crkvi Svetog Spasa kod Vrlike u Dalmaciji ?Hrvati tvrde da je njihova nasi da je nasa,cuo sam pricu od jednog coveka da su 70-ih godina proslog veka za vreme maspoka grupa katolickih svestenika htela da crkvu nasilno preuzme od pravoslavnih svestenika i da je zbog toga doslo do velikih nemira u tom kraju i zna li neko kome danas pripada ta ctkva?Hvala.

saće to tebi časkom Mrkalj "objasniti", samo što nije

a čika Lesandar će da pomogne, nogekako

Problem je nastao onoga trenutka kada je Vatikan odlucio stvarati Hrvatski nacionalni identitet ekskluzivno po verskoj liniji. U jednom od prethodnih postova sam pokazao kako je to radjeno na podrucju Dubrovnika pocetkom XX veka. Do tada se niko od katolika nije zalio zbog svoga srpskog porekla. za svaku (danas hrvatsku) porodicu iz Hervegovine i Dalmacije se za 5 minuta moze naci ko su i od kuda poticu. Vernost svom novom nacionalnom identitetu se pokazuje kroz zestoku mrznju prema dojucerasnjim sumarodnicima i to se naziva konvertitski sindrom. Sto je on kod nekoga jaci, njegovo poreklo je blize onima koje mrzi.

Hajde, Mate, da dmah odgovorimo, da ne oklevamo previše radi istinoljubivih čitalaca. ;)

01.-crkva-Svetog-Spasa-iz-1.jpg

Crkva je s kraja 14. veka, iz doba Bosanske države Kotromanića. Nema reči o "starohrvatskoj crkvi", još manje o pleterima, još manje hrvatskim. To se volšebno dokazivalo kao što su se i vizantijske crkve po Dalmaciji dokazivale "starohrvatskom" ili "primitivno-hrvatskom" arhitekturom.

Tek od 1696. kada su je Mlečani oduzeli od pravoslavaca pod pritiskom rimskog klera, crkvu preuzimaju katolici.

Zašto je potrebno ovu srpsku crkvu na Cetini iz 1395. poglasiti za "starohrvatsku"?

Zato što se prvo doseljava stanovništvo a tek onda gradi crkva a ne suprotno ili uporedo:

1317. - Manastir Krupa Presvete Bogorodice Kralj Milutin
1350. - Manastir Krka Sv. Arhangela Mihaila Jelena Šubić (Nemanjić) 1350.
1395. - Manastir Dragović Presvete Bogorodice
1395. - Vrelo Cetine Sv. Spasa najverovatnije Kralj Tvrtko oko 1395 (1696. su je katolici oduzeli)
1440. - Kula Atlagića Sv. Nikole
XV vek - Klis Razrušena u XVI veku
XV vek - Bribir Sv. Joakima i Ane; obnovljena 1574.
1450-1500 - Biljani Gornji Sv. velikomučenika Đorđa Dograđen drugi deo 1537

Hramovi koje je blagoslovio Josif, mitropolit zetski
1456. - Pađeni Sv. Georgija
1458. - Polača Sv. ap. Petra i Pavla
1462. - Golubić Sv. ap. Stevana; jako oštećena od Hrvata 1990-ih

Noviji hramovi
1468. - Kninsko Polje Sv. velikomučenika Đorđa
1497. - Miranje Sv. Arhangela Mihaila
itd.

Priče o starohrvatskoj sakralnoj arhitekturi u domenu su velikohrvatskih lupetanja i pretenzija na čitavu Dalmaciju tipa nekakvog "Zvonimira u Kninu".
:kafa:

Šire o tome: http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=10883214

crkvasvspasa.jpg

Cetina_Sv_Spas.jpg

http://www.eparhija-dalmatinska.hr

Problem je nastao onoga trenutka kada je Vatikan odlucio stvarati Hrvatski nacionalni identitet ekskluzivno po verskoj liniji. U jednom od prethodnih postova sam pokazao kako je to radjeno na podrucju Dubrovnika pocetkom XX veka. Do tada se niko od katolika nije zalio zbog svoga srpskog porekla. za svaku (danas hrvatsku) porodicu iz Hervegovine i Dalmacije se za 5 minuta moze naci ko su i od kuda poticu. Vernost svom novom nacionalnom identitetu se pokazuje kroz zestoku mrznju prema dojucerasnjim sumarodnicima i to se naziva konvertitski sindrom. Sto je on kod nekoga jaci, njegovo poreklo je blize onima koje mrzi.

Odlična tema. Još bolji nastavak: http://forum.krstarica.com/threads/309229

Druže Hercegovina je drugi pojam ona je bila nezavisna država od VII-VIII veka i imala je i katoličke i pravoslovne manastire i bila je u tesnoj vezi sa Rakom i Zetom pricamo o Bosni kao odvojenom pojmu ,Krstasi su u XII veku upali u Bosnu , osvojili je i pridrizili joj Zahumlje koje je pripadalo Kotromanićima.

hahahahaha,koje ste vi skole ucili.....hercegovina je ko *****,svi je ****** ali joj i placate pa hajde nek vam bude.....

Back