Dokumenti o Srbima kroz istoriju zapadno od Drine

@Lesander

Ein Agent des amerikanischen Nachrichtendienstes meldete es am 21. Oktober 1946 nach Washington - doch erst jetzt wurde das Schriftstück veröffentlicht: Der Vatikan soll damals 200 Millionen Schweizer Franken erhalten haben, die kroatische Faschisten von Juden, Zigeunern und Serben erpresst und geraubt hatten.

Americki Agent javio 21 Oktobra 1946 god. kako je Vatikan dobio 200 milijona od hrvatskih fasista. Pare su ukradeni Srbima Ziganima i Jevrejima.

Der deutsche Historiker Willi Korte sucht derzeit im Nationalarchiv in Washington nach Unterlagen im Zusammenhang mit den jüdischen Geldern, die noch immer auf Schweizer Banken liegen. Bei dieser Arbeit kam auch das den Vatikan belastende Dokument zum Vorschein

Istoricar Willi Korte trazi u Vasingtonom Arhivu dokumente o parama jevrejima koji jos leze u Svajcarskoj Banci.Naso je znacajan Dokumenat koji pokazuje ulogu Vatikana

Der Vatikan habe möglicherweise mit einem Teil dieser Geldern dann die so genannte "Rattenlinie" finanziert, auf der Tausende von Nazi-Kriegsverbrechern nach Argentinien und in andere südamerikanische Staaten auswandern konnten. Es müsse hier noch weiter nachgeforscht werden.

Postoji mogucnost da su stim parama financirali izbegstvo hiljadu Faschistickih zlocinaca da izbegnu u Argentiniju i drugih zemalja.

Oder ging es weniger um die Verschiebung von Geldern, sondern mehr um den Transport von Nazis nach Spanien und Argentinien - mit vatikanischen Geldern? Auch der blutrünstige Faschistenführer Ante Pavelic gelangte mit kirchlicher Hilfe als "Pater Gomez" nach Argentinien und später nach Spanien, wo er 1959, vom Papst gesegnet, starb.

I Hrvatski fasista Pavelic je pobego uz pomoc Vatikana pod imenom Pater Gomez u Argentiniju posle u Spaniju gde je 1959 godine bio osvecen od Pape.

Ako treba jos samo kazi ,mislim da je to bilo najvaznije!

@Mrkalj

Evo ovde se pokazije kako su hrvati 200 milijona Franaka slali Vatikanu! Novac je bio o prodaji zarobljenih iz Jasenovaca,uzimali im zlato sati itd.

Raubgeld in der Papstkasse?

Ein Agent des amerikanischen Nachrichtendienstes meldete es am 21. Oktober 1946 nach Washington - doch erst jetzt wurde das Schriftstück veröffentlicht: Der Vatikan soll damals 200 Millionen Schweizer Franken erhalten haben, die kroatische Faschisten von Juden, Zigeunern und Serben erpresst und geraubt hatten.

raubge15.jpg

Im kroatischen Konzentrationslager Jasenovac nahm man den Häftlingen Uhren und Schmuck ab. Die hier gezeigte Sammlung wurde später in der Residenz des Erzbischofs von Zagreb versteckt. Auch dieses Geld, das man Juden und orthodoxen Serben raubte, wurde nach dem Krieg gefunden. Doch es ist nur ein kleiner Teil.

Der deutsche Historiker Willi Korte sucht derzeit im Nationalarchiv in Washington nach Unterlagen im Zusammenhang mit den jüdischen Geldern, die noch immer auf Schweizer Banken liegen. Bei dieser Arbeit kam auch das den Vatikan belastende Dokument zum Vorschein.

Korte erklärte gegenüber dem Auslandsjournal des Zweiten Deutschen Fernsehens, dass er bereits weitere Dokumente gefunden habe. So habe ein gewisser Monsignore Golik sich seinerzeit in Rom als "Hauptsponsor" der dorthin geflüchteten Kroaten betätigt und ihnen die Flucht nach Südamerika ermöglicht.

Wer finanzierte die "Rattenlinie"?

Der amerikanische Regierungsberater Mark Masurovsky arbeitet mit Korte zusammen. Masurovsky vermutet aufgrund der bisher gefundenen Unterlagen, dass es Vereinbarungen zwischen dem kroatischen Faschistenregime der Ustascha und dem Vatikan gab, wonach die geraubten Gelder nach Rom flossen.

Der Vatikan habe möglicherweise mit einem Teil dieser Geldern dann die so genannte "Rattenlinie" finanziert, auf der Tausende von Nazi-Kriegsverbrechern nach Argentinien und in andere südamerikanische Staaten auswandern konnten. Es müsse hier noch weiter nachgeforscht werden.

Ursprünglich, so berichtete 1946 der Verbindungsmann, hatte der Schatz aus 350 Millionen Franken bestanden. 150 Millionen hätten jedoch die Briten gefunden und beschlagnahmt. Es habe damals Gerüchte gegeben, so das Dokument weiter, dass die Gelder nach Spanien und Argentinien weitertransportiert worden seien. Dies sei jedoch möglicherweise nur eine gezielte Desinformation, um die Aufbewahrung im Vatikan zu verschleiern.

Oder ging es weniger um die Verschiebung von Geldern, sondern mehr um den Transport von Nazis nach Spanien und Argentinien - mit vatikanischen Geldern? Auch der blutrünstige Faschistenführer Ante Pavelic gelangte mit kirchlicher Hilfe als "Pater Gomez" nach Argentinien und später nach Spanien, wo er 1959, vom Papst gesegnet, starb.

Elan Steinberg vom jüdischen Weltkongress zeigte sich gegenüber dem ZDF über die neuen Erkenntnisse nicht überrascht. Der Verdacht einer finanziellen Absprache zwischen Vatikan und Ustascha habe schon lange bestanden.

raubge16.jpg

Auch vor religiösen Gegenständen jüdischer und
orthodoxer Herkunft machte die Gier keinen Halt.

Die Zusammenarbeit zwischen den kroatischen Faschisten und der römischen Kurie funktionierte schließlich auch auf anderen Gebieten reibungslos. Klöster richteten Waffenlager für die Faschisten ein, katholische Geistliche betätigten sich in Ustascha-Konzentrationslagern als Gefängniswärter und Massenmörder, sie führten Zwangsbekehrungen unter orthodoxen Serben durch, sie dienten als Regierungsberater und bildeten mit offensichtlicher Billigung des Papstes die Hauptstütze des faschistisch-katholischen Terrorregimes, dem Hunderttausende von Menschen zum Opfer fielen.

Die Grausamkeit des Regimes stieß selbst
bei manchen Nazis auf Protest.

Vatikan-Sprecher Joaquin Navarro-Valls dementierte die Enthüllungen wachsweich mit dem Hinweis, dass es sich um eine nicht näher bezeichnete Quelle handle. Der US-Regierungsberater Masurovsky meinte dazu im ZDF lakonisch: Der Vatikan könne ja, wie andere Staaten, endlich seine Archive offen legen, damit seine Unschuld bewiesen werden könne.

Dann würde auch klar werden, wie viel von den 200 Millionen noch im Vatikan liegen. Die Gläubigen brauchen jedoch nicht zu warten. Sie können sich schon heute entscheiden, ob sie der Aufforderung der Bibel Folge leisten wollen: "Ziehet aus von ihr, mein Volk, auf dass ihr der Sünden nicht teilhaftig werdet und von ihren Plagen nicht mitbekommet!" (Ofb. 18, 4)

Literatur:
Vladimir Dedijer, "Jasenovac - das jugoslawische Auschwitz und der Vatikan", Ahriman-Verlag, ISBN 3-922774-06-7, 18,00 €, aus dem die Bilder entnommen sind.

Karlheinz Deschner, "Katholische Schlachtfeste in Kroatien oder ‘Das Reich Gottes’", in: "Ein Jahrhundert Heilsgeschichte", Band 2, Kiepenheuer & Witsch 1983, S. 210 ff.

Anhang:
Im Ludwigshafener Infoblatt "Gegen das Vergessen" (Januar/Februar 2005) ist zu lesen: "Die Bevölkerung sollte katholisch gemacht werden. Die Bischöfe stellten sich offen hinter den Kreuzzug. Ja selbst Mitglieder des Franziskanerordens mordeten eigenhändig und der Papst schickte dem katholischen Verbrecher Poglanik auch noch einen Rosenkranz. Die Zeit schrieb am 7.5.98 von den Mördern in Kutten. Vielerorts organisierten sie Mordkommandos. Allein 7000 Kinder fanden in Jasenovac den Tod. Der blutrünstige Lagerkommandant war zuvor Kardinal. In Mönchskutten und dank kirchlichen Verstecken gelang so manchem Verbrecher auf der so genannten ´Klosterstraße` über Bayern und Österreich die Flucht. Der US-Außenminister George Marshal und der amerikanische Militärattache in Rom benannten den Vatikan als die ´wichtigste Organisation, die in die illegale Bewegung verwirklicht ist.` Die Zeit weiter: ´Es war ein unvorstellbarer Hass und Blutrausch. Die Massenmörder ertränkten, erwürgten, erschlugen, verbrannten und schlitzten die Menschen auf - fast alle bei lebendigem Leibe, Männer, Frauen und Greise. Augenzeugen erinnerten sich nach dem Krieg an Waggons voller Kinder mit durchtrennten Hälsen, deren blutige Köpfchen herunterhingen wie Lämmer auf Metzgerwagen.`"

http://images.google.de/imgres?imgu...tien+vatikan&ndsp=18&hl=de&sa=N&start=18&um=1

Imam jos negde stranicu nemackih novina gde pise da je Vatikan Hrvatski dao 91 4 miljarde.
Kad nadjem postavicu.
Odlično. :ok:

Čvrsnice, mora do kraja da postane jasno, da ne kažem transparentno
a) zašto je ko kome pomogao i
b) zašto je ko koga klao

tek tada strani faktor neće imati hipoteku na naše emocije. Capisci? (Nemoj prěko ove rečenice samo prěletěti. ;) )

Govoreći u svoje ime želim da istaknem (u je!) da nikad nisam negirao Hrvate. Ovo ponavljam već četvrti put, ali izgleda da je toliko teško shvatljivo, pa mi neće biti teško:

a) ne osporavam nikom pravo na nacionalnu pripadnost i osěćanje
b) svima je jasno da postoji nezanemarljiv broj ljudi koji su po nacionalnosti Hrvati, ali su Srbi porěklom
c) jezik kojim danas govore Hrvati u Hrvatskoj je naučno-lingvistički srpski jezik, iako se zvanično zove hrvatski jezik

Jesam li ja negirao postojanje etničkih Hrvata, kao i Hrvata po nacionalnosti? Njet. Jesam li ikad rekao da hrvatski jezik ne postoji? Najn.

Razlog što o tome razmišljam i pišem jeste iskustvo da se guranjem istina pod tepih može postići "primirje" ali samo na određeno vrěme (vidi pod SFRJ). Naše istine pod tepihom su ustvari "kusturi iz ormana" na koncima stranih sila. Otud moja želja za těranjem maka na konac. I zato sebe smatram prě svega humanistom.

Inače, ja nisam zagrižen - lako popuštam i u šahu i u kartama, ali ovdě se radi o milionima ljudskih života, i to iznova i iznova. Tu ne dam ni milimetar neistini. Rěšenje postoji, samo se někima to rěšenje gura pod tepih i viče "mir, mir,mir, niko nije kriv..."...

Čitate li vi na Čvrsnici onog našeg :mrgreen: Andrića?

ja nisam,ja nisam,ja nisam :hahaha:...nemam zivaca da copy/paste tvoje zivotno djelo na ovom forumu,ali vjeruj mi da bi uskocio sebi usta i to vise puta.

vezano za onaj dio pod a i b,mislim da stvarno nije ni potrebno komentirat jer je na nivou sedmogodisnjaka u stilu igrali smo klikera,a zasto smo igrali klikera :think:

mislim da ti matematika nije jaca strana,ali nekad stvarno zna biti od koristi.pazi ovako:
tvojim koracima,hrvati su jakom asimilacijom u svoj nacionalni korpus utrpali tolike srbe i njih sve skupa nema ni 4 miliona,pazi svih ogromnih 4 miliona!
na drugu stranu imamo srbe cija je brojka i vise od dvostruko veca od ove,pa ajmo se zapitat...sta cemo se zapitat Mrki,kako postaviti ovu jednadzbu?

neko ko misli da su "stvarni" hrvati samo u okolici zagreba ima visoke fasisticke vizije po tom pitanju,odnosno ti nemas problem samnom niti sa hrvatima,nego sa samim sobom.

ovo za andrica bi trebalo kao biti meni neko spustanje.....dete :dosadno:

Čvrsnice, mora do kraja da postane jasno, da ne kažem transparentno
a) zašto je ko kome pomogao i
b) zašto je ko koga klao

tek tada strani faktor neće imati hipoteku na naše emocije. Capisci? (Nemoj prěko ove rečenice samo prěletěti. ;) )

Govoreći u svoje ime želim da istaknem (u je!) da nikad nisam negirao Hrvate. Ovo ponavljam već četvrti put, ali izgleda da je toliko teško shvatljivo, pa mi neće biti teško:

a) ne osporavam nikom pravo na nacionalnu pripadnost i osěćanje
b) svima je jasno da postoji nezanemarljiv broj ljudi koji su po nacionalnosti Hrvati, ali su Srbi porěklom
c) jezik kojim danas govore Hrvati u Hrvatskoj je naučno-lingvistički srpski jezik, iako se zvanično zove hrvatski jezik

Jesam li ja negirao postojanje etničkih Hrvata, kao i Hrvata po nacionalnosti? Njet. Jesam li ikad rekao da hrvatski jezik ne postoji? Najn.

Razlog što o tome razmišljam i pišem jeste iskustvo da se guranjem istina pod tepih može postići "primirje" ali samo na određeno vrěme (vidi pod SFRJ). Naše istine pod tepihom su ustvari "kusturi iz ormana" na koncima stranih sila. Otud moja želja za těranjem maka na konac. I zato sebe smatram prě svega humanistom.

Inače, ja nisam zagrižen - lako popuštam i u šahu i u kartama, ali ovdě se radi o milionima ljudskih života, i to iznova i iznova. Tu ne dam ni milimetar neistini. Rěšenje postoji, samo se někima to rěšenje gura pod tepih i viče "mir, mir,mir, niko nije kriv..."...

Čitate li vi na Čvrsnici onog našeg :mrgreen: Andrića?

nije bila moja adresa, ali ne mogu prijeći preko par činjenica:
problem je u paradoksu da je povijest (navodno) zbir provjerljivih i točno utvrđenih činjenica, dok je u stvari riječ o refleksiji bola ili ushita određene nacije. Zato o istome postoje uvijek bar dvije strane medalje.

ad a) ... pa naravno, ne razumijem da je to nešto čime se treba hvaliti?

ad b) koliko je postotno ljudi u Srbiji koji porijeklom nisu Srbi, ili ajde drugi primjer: koliki je postotak Francuza koji nisu porijeklom etnički Francuzi? ... ajde dobro, možda i nije neki primjer, jer u Francuskoj svi državljani su etnički Francuzi, (idealno riješenje, po meni!!!) ali eto, daj mi primjer, recimooo: Mađarske?

ad c) tu nisam skroz doma, ali mislim da je to tek teorija u stilu uvodnog dijela mog posta

Glede i unatoč svih kostura, čija mi je žrtva bila nevina ili opravdana, uvjek sveta iz istog tog humanističkog načela, zanimljivo je da ih nismo nikada dobro prebrojali ali smo uvjek znali da je naših više nego njihovih....

I na kraju, čemu ta potreba da se neuspio eksperiment zajedničke države proglasi za hrvatski najveći krimen?
Nisu krivi niti Slovenci niti "ovi treći" ih Bosne, niti Albanci ni Makednoci, pa čak ni drugo oko iz glave, ali Hrvati, eeeee.....
Niti su u prvom ratu samo Hrvati marširali kroz Mačvu, bilo je, čak i puno više, Mađara i Čeha i Slovaka, pa koji zalutali Slovenac u nekom artiljerijskom puku, ali nije nitko kriv nego Hrvati?
Pa pucanje na nenaoružane prosvjednike u prosincu 1918. g. sa najviše zgrade glavnog zagrebačkog trga?
Pa ubojstvo braće Radić?

I na kraju, da mi se ne stavi na teret najveća sramota hrvatskog naroda u povijesti, i ja ču po, čini mi se, četvrti put reći da je Jasenovac užas i neponovilo se....

..... ali je ključno pitanje, da li je bio opravdanje za Vukovar, Škabrnju, Borovo Selo, Dubrovnik, Viduševac, Kostajnicu....?

kad će specijalni sud u Beogradu osuditi nekog velikog glavonju, a ne neke opskurne likove iz odreda "leva supoderica"???

kad bih bio ciničan, a što tebi stalno prigovoram, rekao bih ti: "pogledaj dom svoj, anđele"

.

..... ali je ključno pitanje, da li je bio opravdanje za Vukovar, Škabrnju, Borovo Selo, Dubrovnik, Viduševac, Kostajnicu....?

Klasicno obrtanje cinjenica. Ono sto se od zlocina prema Hrvaima dogodili 90-ih je vise bio odgovor na povampirenje onoga sto je vec vidjeno 50 godina pre toga. Kako vi hrvati imate selektivno pmcenje..... divim vam se.
Inace, kao papagaji ponavljate Vukovar, Dubrovnik, Borovo Selo.....
Sta su to Srbi uradili u Dubrovniku a da Hrvati nisu radili tamo gde su mogli? Bas me zanima, koliko su to Srbi pobili civila oko Dubrovnika i u Dubrovniku? Jos treba da nam tvrdite da su Srbi pucali iz starog dela Dubrovnika da sve bude na mestu....
A za Borovo Selo.... ko je koga tamo napao?

izvinjavam se za skretanje od teme ali dosta mi je falsifikovanja cinjenica i ponavljanja fraza. Eto, Srbi su stvarno naneli Hrvatima toliko teskog zla da je jedini logican odgovor bio- Jasenovac, jame, ubijanje zena i dece.......

kako vas nije sramota?
....i onda to ponovo pokusavate da anulirate sa Vukovarom....

problem je u paradoksu da je povijest (navodno) zbir provjerljivih i točno utvrđenih činjenica, dok je u stvari riječ o refleksiji bola ili ushita određene nacije. Zato o istome postoje uvijek bar dvije strane medalje.

ad b) koliko je postotno ljudi u Srbiji koji porijeklom nisu Srbi, ili ajde drugi primjer: koliki je postotak Francuza koji nisu porijeklom etnički Francuzi? ... ajde dobro, možda i nije neki primjer, jer u Francuskoj svi državljani su etnički Francuzi, (idealno riješenje, po meni!!!) ali eto, daj mi primjer, recimooo: Mađarske?

ad c) tu nisam skroz doma, ali mislim da je to tek teorija u stilu uvodnog dijela mog posta

Glede i unatoč svih kostura, čija mi je žrtva bila nevina ili opravdana, uvjek sveta iz istog tog humanističkog načela, zanimljivo je da ih nismo nikada dobro prebrojali ali smo uvjek znali da je naših više nego njihovih....

I na kraju, čemu ta potreba da se neuspio eksperiment zajedničke države proglasi za hrvatski najveći krimen?
Nisu krivi niti Slovenci niti "ovi treći" ih Bosne, niti Albanci ni Makednoci, pa čak ni drugo oko iz glave, ali Hrvati, eeeee.....
Niti su u prvom ratu samo Hrvati marširali kroz Mačvu, bilo je, čak i puno više, Mađara i Čeha i Slovaka, pa koji zalutali Slovenac u nekom artiljerijskom puku, ali nije nitko kriv nego Hrvati?
Pa pucanje na nenaoružane prosvjednike u prosincu 1918. g. sa najviše zgrade glavnog zagrebačkog trga?
Pa ubojstvo braće Radić?

I na kraju, da mi se ne stavi na teret najveća sramota hrvatskog naroda u povijesti, i ja ču po, čini mi se, četvrti put reći da je Jasenovac užas i neponovilo se....

kad će specijalni sud u Beogradu osuditi nekog velikog glavonju, a ne neke opskurne likove iz odreda "leva supoderica"???

kad bih bio ciničan, a što tebi stalno prigovoram, rekao bih ti: "pogledaj dom svoj, anđele"

@ Kor: vidim da su ti keks i mljeko glavna zanimacijia, pa mi nije jasno što još radiš budan u ovaj kasni čas...

ajde prvo pročitaj što sam napisao, pa pitaj nekog starijeg da ti protumači ako već ne možeš sam....

procitao sam, pa bi sada bio red da ti odgovoris.

Inace, da tvoj cale nije jeo keks, mi sada ne bi imali kvalitetnog sagovornika iz susedstva

Pa ubojstvo braće Radić?

Veoma si ciničan i nisam se tome nadao od tebe,
kao prvo Vukovar i ostale lokacije ne mogu da se mere sa Jasenovcem, ne po broju i nekim drugim činiocima, već po činjenici da je Jasenovac bio stratište za CIVILE.
U jeku propagande od strane mašinerija Hrvatske i Bosne veoma je neuputno proglašavati Vukovar stratištem, kao ni Srebrenicu, kad se malo izduvaju strasti treba razlučiti šta su tu vojne a šta civilne žrtve, što je sada apsolutno nemoguće.
kao drugo, neposredni učesnici događaja u Borovu Selu su osuđeni, jel ti treba neko ko im je naredio? pa možda su stvarno vraćali komšijama neke stare dugove, to je oprobani recept u svakom ratu.
treće, moj pradeda je mobilisan 1914., zajedno sa Hrvatima prešao Drinu, i prebegao, oni što su ostali, ostali su svojevoljno.
četvrto, u Srbiji ima dosta, možda i celih 30 % ljudi koji nisu poreklom Srbi, ali niko nije kamom teran da promeni veru i da se tako izjašnjava, hteo ne hteo ja prihvatam njihovu volju da se zovu Srbima. U Hrvatskoj 70% predaka današnjih Hrvata je naterano da se izjašnjavaju kao Hrvati. Dali smo ti dokaze za Dalmaciju, znaš da je bio i ustanak tamo tim povodom, dobro znaš odakle su došli preci ljudi koji žive u Vojnoj Krajini, verovatno ti je poznato da je Hercegovina pokatoličena u roku od 15 godina.

Ne moraš da prihvatiš, ni ti ni onaj što su mu Mrnjavčevići rod, nama je bitno da ovo negde piše, da je potkrepljeno izvorima i da drugi mogu da pročitaju.

procitao sam, pa bi sada bio red da ti odgovoris.

a što je bilo pitanje? da li me je sramota zbog Jasenovca?
osobno, sramota me je što su pripadnici mog naroda svjesno učestvovali u takvoj grozoti...
ja činim sve što mogu i znam, tako se ponašam i učit ću svog sina da je to bilo zlo na licu zemlje

imaš ti još koje pitanje?

ne budi ti zapovjeđeno, a da ti probaš sad odgovoriti na ono moje predzadnje, treći red odozdo....

kao prvo Vukovar i ostale lokacije ne mogu da se mere sa Jasenovcem, ne po broju i nekim drugim činiocima, već po činjenici da je Jasenovac bio stratište za CIVILE.
U jeku propagande od strane mašinerija Hrvatske i Bosne veoma je neuputno proglašavati Vukovar stratištem, kao ni Srebrenicu, kad se malo izduvaju strasti treba razlučiti šta su tu vojne a šta civilne žrtve, što je sada apsolutno nemoguće.
kao drugo, neposredni učesnici događaja u Borovu Selu su osuđeni, jel ti treba neko ko im je naredio? pa možda su stvarno vraćali komšijama neke stare dugove, to je oprobani recept u svakom ratu.
treće, moj pradeda je mobilisan 1914., zajedno sa Hrvatima prešao Drinu, i prebegao, oni što su ostali, ostali su svojevoljno.
četvrto, u Srbiji ima dosta, možda i celih 30 % ljudi koji nisu poreklom Srbi, ali niko nije kamom teran da promeni veru i da se tako izjašnjava, hteo ne hteo ja prihvatam njihovu volju da se zovu Srbima. U Hrvatskoj 70% predaka današnjih Hrvata je naterano da se izjašnjavaju kao Hrvati. Dali smo ti dokaze za Dalmaciju, znaš da je bio i ustanak tamo tim povodom, dobro znaš odakle su došli preci ljudi koji žive u Vojnoj Krajini, verovatno ti je poznato da je Hercegovina pokatoličena u roku od 15 godina.

Ne moraš da prihvatiš, ni ti ni onaj što su mu Mrnjavčevići rod, nama je bitno da ovo negde piše, da je potkrepljeno izvorima i da drugi mogu da pročitaju.

ja ciničan?

pa vidiš, u svakom slučaju sam bio u jednom u pravu, a to kad sam rekao da nismo sve kosture izbrojili, ali da smo svi sigurni da je NAŠIH bilo više nego NJIHOVIH....

i opet te pitam, da li je to opravdanje za nove kosture?

znači, ako sam dobro razumio, vukovar i škabrnja su dopustivi jer se radi o stotinama ili eventualno o tisućama mrtvih.
ispada po tome (da ne kažem: po tebi...), da šteta što nije duže trajalo........ užas!!!!!

Ovde je suština:

Mateja: ad b) koliko je postotno ljudi u Srbiji koji porijeklom nisu Srbi,

Međutim, ti ljudi ne nasrću svakih 30-50 godina na one od kojih potiču i obrnuto, ovi od kojih potiču ne nasrću na njih.

Sve sam rekao. Sve je rečeno precizno i u duhu nauke i humanizma.

Ovo sam pisao pre 3 godine:
Da odmah raščistimo, JA NIKOGA NE NABĚĐUJEM DA JE SRBIN!!!!

IAKO GOVORI SRPSKIM JEZIKOM, što se mene tiče, MOŽE BITI KOJE GOD NACIJE I VĚRE MU DRAGO. TO NIKOM NE SPORIM i U TO NE ULAZIM. Naprotiv, bilo bi mi krivo kada bi neko iz mojih tekstova suprotno pomislio.

S druge strane, uvidite (odrastite i shvatite) da ja nisam ni socijalna, ni psihijatrijska, ni inovladina ustanova, pa da brinem o vašem psiho-emocionalnom statusu i da se zarad njegova boljitka držim istorijskih falsifikata koji su potka antisrpstva, a propisuju ih Štrosmajer, Starčević, Budak, Brozović...

Ako argumentovano osvetlim neku laž sa dugom tradicijom, tj. ako iznosim istine koje se do sada nisu javno govorile i pisale u cilju "mira u kući", ja onda očekujem pohvale dobronamernika i istinoljubivih intelektualaca sa svih strana. Međutim, avaj, do mene dopiru samo bekereli frustracija antisrpskih nacionalista, koji pojma s mozgom nemaju, ali "znaju da nije tako". A glavni im je argument sama frustracija: "vređaju mi nacionalni dignitet". Pazi, boga ti!

Ako ti je majka bila kurvа, pa ti se ne zna ćaća, ja ću ti to odmah u lice reći (jer me zanimaju istorijske činjenice), ali ću ti odmah reći i to da taj fakat meni ništa ne znači u mojoj percepciji tebe kao čoveka, ličnosti, profesionalca, prijatelja itd. jer ti jesi ono što jesi, i ta je stvar za mene jasna.

Jasno je isto toliko koliko i činjenica da Hrvata ijekavaca nije bilo onda kada je Zagreb prigrabio Vukov srpski jezik baziran na srpskom istočnohercegovačkom novoštokavskom dijalektu, na istom onom koji je jezički posrbio Dubrovnik i na kojem su i Srbi i Nesrbi iz Dubrovnika pisali (pa su u 17. veku nesrbi Dalmati, Italijani pravili smešne greške – kazna, mesto latinskog poena/pena pisalo se "ijekavski" 'pijena', bolest-bolijest itd., a i kako bi drugačije pisali kad im srpski nije bio maternji jezik).

Uostalom, mnogo veći i pametniji ljudi od mene su rekli da je jezik jedan i da se zove srpski.

Uči malo.

Poslednja izmena:
ja ciničan?

pa vidiš, u svakom slučaju sam bio u jednom u pravu, a to kad sam rekao da nismo sve kosture izbrojili, ali da smo svi sigurni da je NAŠIH bilo više nego NJIHOVIH....

i opet te pitam, da li je to opravdanje za nove kosture?

znači, ako sam dobro razumio, vukovar i škabrnja su dopustivi jer se radi o stotinama ili eventualno o tisućama mrtvih.
ispada po tome (da ne kažem: po tebi...), da šteta što nije duže trajalo........ užas!!!!!
Opet si ciničan a sad se plašim da to nije delovalo na rasuđivanje. Rekao sam lepo da ne prebrojavam žrtve. Bitan je način na koji su završili. Jer nije isto pokupiti nejač i pobiti maljevima, ili poturiti vojnike poginule u borbi i proglasiti ih žrtvama streljanja. Za Ovčaru je dokazano da su pobijeni ratni zarobljenici. To je zločin, koji je dobio svoj epilog, ako nisi zadovoljan žali se.

Ne bih da dolivam ulje na vatru i da razvodnjavam temu ali uzroci Ovcare ne leze u 2ww vec je Ovcara posledica Mercepovih zlodela i likvidacija srpskih civila u Vukovaru jos pre izbijanja pravog rata. Dobro se zna da su svi ili bar velika vecina presudjenih za Ovcaru domaci Srbi iz Vukovara koji su se svetili a ko je imao priliku da gleda svedocenja nekoliko prezivelih sa Ovcare mogao je da čuje upravo to bukvalno su ih trazili prozivali po imenu da im se osvete.

Meni je jako zao sto ometam ovaj pedivni boj od Bojane,Drine,Cetine preko Dunava,Save,Drave i Morave.

Mene je prvenstveno sramota kao čoveka a posle kao Srbina svih zločina i nedela iza kojeg stoji Srpski narod ili pojedinci.

To da postoje pokatoličeni Srbi to znaju svi pa i Hrvati.
Da je postojala obrnuta pojava postojala je i ako ne dokumentovana ja verujem da su za vreme Stefana Dušana i Hrvati prelazili na pravoslavlje radi boljih uslova života i boljeg položaja u društvu ako su se našli na Srpskim teritorijama.Da je bilo slučajeva u Bosni u XVIII~XIX veka sigurno da je bilo.
Ovde se radi oko brojeva i cifara ali istorija je sama presudila.

Da se vratim nazad greška je uporedjivati tražiti pandame sa Srpskom pismenošću XVII i XVIII veka.
Jer je pismenost Srpskog naroda procentualno bila jača u XIII i XIV veku nego sto je 2009~te.
Mi smo imali književni jezik pun rusizama koji narod nije govorio niti razumeo.
Hrvatska se borila sa germanizmima i sa latizmima.
Ideja Ilirskog pokreta je prvenstveno bila da se Hrvatska odupre germanizaciji i romanizaciji jezika i Hrvatske nacionalne svesti.
Dakle imala je za ideju rušenje svih južnoslovenskih jezičkih barijera i vraćanje izvornom južnoslovenskom dijalektu.
Vuk Karadzić i Ljudevit Gaj nisu tvorci Srpskog i Hrvatskog jezika već njegovi reformatori a prvenstveno pravopisa i uvodjenje narodnog književnog jezika koje je Ljudevit Gaj pozdravio i prihvatio,dakle jezik kojim narod govori.
zabeležene su Hrvatske demonstracije gde su se rušili Nemački natpisi iznad kulturnih objekata,pozorišta i isticali domaći tj. Hrvatski,Slovenski.

Ovo dalje izgleda kao rat izmedju slova JAT i MONTENEGROAIRLINE šJ
Budući da Vojvodjani ili Lale imaju dva drugačija izgovorena glasa tvrdo germansko Balaševićsko Č i Š.

Čekam da se pojavi budala koja će ovo iskoristiti za tvorbu novog jezika.

Pa opet moji omiljeni Dukljanofilski istoričari koji prvo Vuka Karadzića krvnom linijom prisvajaju pa ga posle pljuju da je tobož pokrao Crnogorski jezik.

Ovakve pobude baš nastaju iz selektivnog prisvajanja istorije uzimajući XVII i XVIII vek kao godinu rodjenja Hristovog ili da su tad ljudi naučili da govore,a niko tad nije naučio da govori.

Dakle sledi da je prvi Srpski kralj Stefan prvovenčani drže se LJDP~a i svojih predNemanjićkih dinastija a naše iz istog dokumenta izgleda da ne znaju da pročitaju.
Uzima se da je Stefan Nemanja osvojio Duklju a ne uzima se da je Dukljanski car Bodin posle smrti Časlava Klonimirovića proširio vlast na Rašku,Hrvatsku,Bosnu i Bugarsku.
Sam je stavio Stefana Vukana kao većinskog župana Raške.
Ovo je bilo veće carstvo od Dušanovog i verovatno koren ideje Velike Srbije.
Bilo kako bilo sačuvao je jedinstvo Raške države koja bi se raspala.

Posle njegove smrti dolazi do velikog opadanja Zete i njenog unatarnjeg razaranja i ratovanja izmedju naslednika.
Stefan Vukan ostaje na čelu Raške polako je dovodi u red sa malo ratovanja i kasnije njegovom krvnom linijom nastaje dinastija Nemanjić koja takodje zatiče raspadnutu Zetu pripaja je čuva je integrisanu u smislu današnje federacije.
Dakle svi dokumenti dele Srbiju na zemlju Kopnenu i zemlju Primorsku.
Divan argument sam pročitao od jednog Crnogorskog istoričara akademika:
"Pisar nije dobro čuo Svetoga Savu koji je govorio zemlja Morska a ne primorska"
To pisar nije dobro čuo Svetog Savu:hahaha:

Da se vratim jeziku ratuje se čiji je udeo u SrpskoHrvatskom veći?
Dakle i Vuk Karadzić i Ljudevit Gaj bi se verovatno grdno ismejali ili rasplakali nad ovim.

Što se etnike tiče i Srbi i Hrvati nose imena etničkih enklava koja se genetski mogu sigurno naći izvorne tj. čistije na teritorijama Češke,Slovačke i istočne Nemačke.

Dakle etnički smo naširoko izmešani što medjusobno što sa starosedeocima pa ma ko oni bili.

na pr. Svetska Istorija je zabeležila i prihvatila da je Bizmark poreklom bio Lužički Srbin.

Poslednja izmena:

da vidimo podatke?

Upropastiste mi temu. Da za kraj citiram najvredniju poruku:
Разјасни ми ову твоју поенту, са чиме поентираш? Пуцаш у празно. Анте Старчевић је писао екавицом. Да су наставили његовим изборним наречјем данас би Хрватска била само око Загреба. Овако су се одлучили да приграбе све.

Poslednja izmena:
:D
pa na pravim flood po forumu.
Izvore je lako proguglati, kome je to u interesu. To je samo mali deo materijala koji se moze naci na tu temu.

Tačno, ali osoba koja čita temu sa preko 200 postova ne može da 200 puta pretražuje internet u potrazi za izvorima, već jednostavno preskače nereferencirane tekstove. Takođe, ako je tebi teško da navedš izvor - jedan "gugl", kako misliš da je drugima lakše da to učine 200 puta? :roll:

Разјасни ми ову твоју поенту, са чиме поентираш? Пуцаш у празно. Анте Старчевић је писао екавицом. Да су наставили његовим изборним наречјем данас би Хрватска била само око Загреба. Овако су се одлучили да приграбе све.

Poenta je da se malo preupitate svi na ovoj temi kojih milion različitih i autohtonih jezika pričate, a evo, jedan forumaš nije ni zapazio da mu sagovornik govori 'stranim jezikom', pa čak pomislio da glumi Srbijanca!

:rtfm:

Back