DOKAZI O BOGU

Kao sto je istinski religiozna osoba skepticna prema sebi i ispituje i proucava svoje misli , reci i delovanje , ali ne pravi od sebe "naucnika svetskog glasa" , vec nastoji da ispravi uocene slabosti i zna da ako ne pazi , moze lako ode u ono sto se zove prelest...

Bio sam tamo i tamo nema ničeg...Baš kao što su rekli duhovi kad im K.G.Jung rekao da idu u Jerusalem...:lol:

Zanimljivo da poistovecujes stvari koje mogu da se opipaju, sa bicem koje niko ne vidi, niti moze da izmeri.

Jos gore je sto ih stavljas u istu kategoriju, pa ispada da prijatelje, solidarnost i dobrocinstvo imaju samo vernici. :fdlan:

Можеш да опипаш пријатељство, солидарност и доброчинство??

Не знам шта да ти кажем. Осим - браво.

:)

A oni ga poslusase i pravac pred Zid da placu sto im brise krugove ... ?

Možeš se ti sprdati,ali Karl Gustav Jung,jedan od trojice pionira psihoanalize (ostali su A.Adler i S.Frojd) u svojoj "Crvenoj knjizi" opisuje taj susret
s duhovima koji je imao za vreme večere s prijateljima.Naime ,tad su u trpezariju,za vreme večere nahrupili duhovi i Jung da bi ih se rešio,kaže im
da idu u Jerusalem",a oni mu,prema rečima Junga,odgovorili da su bili i da tamo nema ničeg!
Niko nikog nije slao pred zid plaća...

Idi uči fiziku za PMf i tehničke fakultete-nećemo mi ,nas nekoliko na forumu koji znamo kako nastaje trijada kvarkova koja gradi proton (hadroni) i kako se grade leptoni da tebe učimo na javnom forumu...
Zašto bi Bog trebao ili čak morao biti nalik ljudima? ? ?
Jer tako piše u Judejskoj Tori?
Kako može biće nalik čoveku da stvara Univerzum desetak i više milijardi svetlosnih godina u prečniku? ? ?
Tehnički ograničeno biće ne može da stvori Univerzum.
Zato i fanatični vernici i pokušavaju da zadrže terocentričnu teoriju o Zemlji kao središtu svemira koji je nevelik i na čijim "nebesima"(koja nisu besna?:mrgreen:)
sedi čiča s belom bradom i na svom šalteru rešava mollbe,žalbe i predstavke...
Još je Žil Vern bio daleko maštovitiji od vas ...

Ако Бог каже: Нека буде светлост. То не значи да Бог није предходно у свом уму осмислио светлост и поставио законе њеног постојања.
Погрешне претпоставке доводе до неразумевања реченог у Св. Писму

Možeš se ti sprdati,ali Karl Gustav Jung,jedan od trojice pionira psihoanalize (ostali su A.Adler i S.Frojd) u svojoj "Crvenoj knjizi" opisuje taj susret
s duhovima koji je imao za vreme večere s prijateljima.Naime ,tad su u trpezariju,za vreme večere nahrupili duhovi i Jung da bi ih se rešio,kaže im
da idu u Jerusalem",a oni mu,prema rečima Junga,odgovorili da su bili i da tamo nema ničeg!

Дал је могуће да верујеш у те глупости. Духови му банули за вечеру и он их послао за Јерусалим.:dash::rotf:
А они му рекли да тамо нема ничег:dash::hahaha:
Тај Јунг скоро ко бог:hahaha::hahaha::hahaha:
И ти веријеш једном таквом:dash: и не само ти већ гомила интелектуалаца:dash:
Е стварно је кул бити интелектуалац:rotf:, како је вама добро:rotf:

:think:

Bila bi zanimljiva psihoanaliza druge dvojice o tom njegovom spiritualnom iskustvu i da li je imao nesto slicno jos u doba detinjstva i adolescencije ili samo nakon citanja debelih i teskih knjiga :whistling:...

Ако Бог каже: Нека буде светлост. То не значи да Бог није предходно у свом уму осмислио светлост и поставио законе њеног постојања.
Погрешне претпоставке доводе до неразумевања реченог у Св. Писму

Ja sam tu svetlost razumeo kao svest, jer svest je ono što treba da osvetli tamu u nama. A svest je znanje o svemu zajedno...drugim rečima, Bog nam je dao razumevanje koje nas razlikuje od drugih živih bića.

Ja sam tu svetlost razumeo kao svest, jer svest je ono što treba da osvetli tamu u nama. A svest je znanje o svemu zajedno...drugim rečima, Bog nam je dao razumevanje koje nas razlikuje od drugih živih bića.
Није у питању свест, и амебе имају неку врсту свести, Није ни интелигенција , и животиње имају интелигенцију па ништа. Него разуман ум који уме да изрази своју вољу. Ти кажеш разумевање а мислиш на разумевање које долази од интелекта. јесте у питању разумевање али оно које долази од Разума који ретки открију

Mislim na sve. Fizičko polje na primer toplota...svakako prepuštena sama sebi u svemiru se hladi. Magnetizam takođe posle izvesnog vremena slabi ako nema stalnan priliv novog namagnetisanja itd..dakle ništa ne može samo od sebe da opstaje pa ni fizičko polje..supstanca svakako.
Ovde ću samo da ti kažem da toplota nije fizičko polje.

- - - - - - - - - -

U Suncu se vodonik pretvara u helijum, tačno. Ali u šta se pretvara van Sunca?:). Dakle, mora da ima podršku nečega da bi tako fgunkcionisao...ali bez te podrške nečega...šta ćemo onda?
Ovo bi mogao malo da pojasniš, šta se pretvara van Sunca. Van Sunca je vakuum u koji su smeštena ostala sunca sa eventualnim planetama.

Nauka potvrđuje Boga. Ja sam se lično uverio da su oni koji zastupaju ateizam i evoluciju itekako indoktrinirani.
Od kako je nauka počela da se razvija, počelo je demontiranje religijskog pogleda na svet, a po tebi "nauka potvrđuje Boga". Pa gde ovo pronađe života ti?

Sa druge strane nauka i zdrav razum nam ukazuju da sve ima početak. Oni koji veruju u to da materija sama od sebe nastaje neka pokažu kako se to danas "dešava". Jer ako se dogodilo nekada mora i sada da važi to isto pravilo. Ali nikako da nam se prezentuje tako nešto.:)
Ali nisi naglasio "osim Boga", nije baš sve:D. Po tebi je večan a nigde nikakav dokaz da uopšte postoji, dok dokazi da je Boga izmislio čovek su sasvim evidentni.
Ovaj neboldovani deo ja mogu da prepravim ovako: Bog je nakada stvarao a danas ne stvara. Zašto se krije?

Kako ono bese :

" 1 Moj. Glava 01
Knjige Staroga zaveta - Prva knjiga Mojsijeva (Postanje)

U početku stvori Bog nebo i zemlju.

1:2 A zemlja beše bez obličja i pusta, i beše tama nad bezdanom; i duh Božji dizaše se nad vodom.

1:3 I reče Bog: Neka bude svetlost. I bi svetlost.
1:4 I vide Bog svetlost da je dobra; i rastavi Bog svetlost od tame.
1:5 I svetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. I bi veče i bi jutro, dan prvi..."...

Sta je covek bez Boga , ako ne ta tama i taj bezdan ...?

Tako je. Da bi materija bila stvorena mora postojati neko ko nije stvoren. To je samo po sebi logično. Jer iz ništa ne može nastati nešto. To sam ponovio više puta. Pošto vidimo postojanje jasno je da je to mogao načiniti samo neko ko je oduvek postojao. To je dakle dokaz sam po sebi.

Pa mora biti duhovni ili nematerijalnI. Logično samo po sebi. Jer da je i taj svet materijalizovan a pošto materija samu sebe ne može načiniti niti održati onda i taj svet Božiji nije večan. Samo po sebi logično.
Baš su interesantni ovi tvoji dokazi "sam po sebi", a i logika "sama po sebi".:D
Jasno je meni da je taj svet nematerijalni, ali si prevideo ono što sam napisao, a to je, da je taj duhovni svet unutar tebe, deo tvoje religijske duhovnosti, dakle proizvod procesa koji se odigravaju u Božijoj tački koja je otkrivena u desnoj hemisferi mozga, i ima veze sa materijalnim svetom samo utoliko, što slična duhovnost postoji u mozgovima svih vernika. Bog je umišljen. Izmislio ga je čovek, i ne samo jednog. Pošto si ti religiozan, znaš li koliko je različitih bogova izmislio čovek u svim belosvetskim kulturama?

- - - - - - - - - -

Proveravam validnost. A posebno ako postoji drugačije objašnjenje koje zanemaruju oni koji veruju da materija samu sebe stvara.
Ovo " meterija stvara samu sebe" ponavljaš stalno. Pa, BRE, ko to tvrdi života ti tvoga?

- - - - - - - - - -

Ritacijom!!!??? Bravo!! Ali, avaj, ako znaš šta je Doplerov efekat, zašto se onda ne uočava i ljubičasti pomak, već samo crveni?
Ma daj čoveče, ostavi se nauke, jer je tvoje religijsko shvatanje daleko od nje.
"Ne možeš ni da shvatiš koloko te je od stvarnog sveta odvela tvoja religijska fiksacija". Ovo je pod znacima navoda jer je citat iz jednog romana.

Poslednja izmena:
Није у питању свест, и амебе имају неку врсту свести, Није ни интелигенција , и животиње имају интелигенцију па ништа. Него разуман ум који уме да изрази своју вољу. Ти кажеш разумевање а мислиш на разумевање које долази од интелекта. јесте у питању разумевање али оно које долази од Разума који ретки открију
Ne čitaš dobro, nisam nigde spomenuo inteligenciju, a ti si mi usput učito da razumevanje dolazi od intelekta.

Amebe nemaju svest, amebe mogu imati svesnost, a to nije isto. Svest je znanje o svemu, a svesnost je budno stanje u sadašnjem trenutku.
Ameba i ostala živa bića, ako su u budnom stanju, su u stanju svesnosti, ali ne mogu da koriste znanje koje nudi svest, ljudi mogu.

Drugim rečima, znanje o sebi dobijaš kroz stanje svesnosti. Uvidom u taj delić svesti osvetljavaš tamu koju si dobio u nesvesnom stanju.
Razumevanje je posledica svesnog stanja. Koliki ti je nivo svesnosti toliki ti je i nivo razumevanja.

Razum ili intelekt o kojem ti govoriš se bave percepcijom spoljnog sveta putem naših čula i oni se trude da osnaže našu ličnost identifikacijom sa životom. Ličnost vođena razumom (intelektom) se sasvim udobno oseća u nesvesnom stanju...može da živi ko ameba, da samo jede i razmnožava se.

Verujucim ne trebaju , a i ne traze "dokaze o Bogu" ; vec nastoje , ako bi da budu i malo kao one "mudre devojke, a ne kao nemudre" , dakle , traze nacine da se pred Bogom oni sami , dokazu svojim mislima , recima i delima i da daju dobar odgovor kada Bog dodje u Carstvu Svome .

Kao sto je istinski religiozna osoba skepticna prema sebi i ispituje i proucava svoje misli , reci i delovanje , ali ne pravi od sebe "naucnika svetskog glasa" , vec nastoji da ispravi uocene slabosti i zna da ako ne pazi , moze lako ode u ono sto se zove prelest...

Tako je bakonja. Religijsko osećanje je intimna stvar svakog vernika, i svakako u tom slučaju nikom i ne treba dokaz o postojanju Boga. Ali, ako se iz tog intimnog izađe u objektivnu realnost, sa javnim tvrdnjama da je Bog stvorio ovo ili ono, onda je sasvim jasno da su potrebni dokazi.

Od kako je nauka počela da se razvija, počelo je demontiranje religijskog pogleda na svet, a po tebi "nauka potvrđuje Boga". Pa gde ovo pronađe života ti?

Ali nisi naglasio "osim Boga", nije baš sve:D. Po tebi je večan a nigde nikakav dokaz da uopšte postoji, dok dokazi da je Boga izmislio čovek su sasvim evidentni.
Ovaj neboldovani deo ja mogu da prepravim ovako: Bog je nakada stvarao a danas ne stvara. Zašto se krije?

Не крије се Бог, Он је тамо где је одувек био , Али га ти не тражиш па га и не налазиш. И кажеш; Нема Бога
Бог се открива ономе ко га с вером тражи, Зато ти не налазиш доказе; јер не верујеш и не трагаш
Ти трагаш за доказима да Бога нема, јер верујеш да га нема, А ко у шта верује он то и налази.
Љубоморан муж увек нађе доказ жениног неверства.
Онај ко верује у врачаре нађе доказ да ми је уврачано
Све бива човеку по његовој вери

Poslednja izmena:
Tako je bakonja. Religijsko osećanje je intimna stvar svakog vernika, i svakako u tom slučaju nikom i ne treba dokaz o postojanju Boga. Ali, ako se iz tog intimnog izađe u objektivnu realnost, sa javnim tvrdnjama da je Bog stvorio ovo ili ono, onda je sasvim jasno da su potrebni dokazi.

Neverni Toma je takodje govorio "da dok on ne opipa i licno ne vidi ..." , ali je i dobio odgovor po tom pitanju o stanju njegove vere u Isusa Hrista ...

Secas se onog :

"Budite verni , a ne neverni..." i Apostolu Petru "Maloverni , zasto posumnja" ...?

Poslednja izmena:
Ovde ću samo da ti kažem da toplota nije fizičko polje.

- - - - - - - - - -

Ovo bi mogao malo da pojasniš, šta se pretvara van Sunca. Van Sunca je vakuum u koji su smeštena ostala sunca sa eventualnim planetama.

Poenta je da sve prepušteno samo sebi ne može da se održi...samim tim jasno je da je neko morao da ga načini i oblikuje kada ono samo sebe ne može.

Vodonik si pomenuo kako menja formu u helijum...ako se radi o procesu fuzije u Suncu. Ali sam za sebe ne može da stvori ništa niti da se pretvori u neki drugi element.

- - - - - - - - - -

A zašto nauku suprotstvaljaš religiji i verovanju? Načinio si grešku u startu što de facto što suprotstvaljaš unapred nauku i religiju...iako ne daješ nikakav primer.

- - - - - - - - - -

Pitam te da nam prezentuješ kako materija sama od sebe nastaje...ako je Bog nije stvorio? Prezentuj na samo jednom jedinom primeru kako iz ničega nastaje nešto. Biće dovoljno samo jedan primer.

Ritacijom!!!??? Bravo!! Ali, avaj, ako znaš šta je Doplerov efekat, zašto se onda ne uočava i ljubičasti pomak, već samo crveni?
Ma daj čoveče, ostavi se nauke, jer je tvoje religijsko shvatanje daleko od nje.
"Ne možeš ni da shvatiš koloko te je od stvarnog sveta odvela tvoja religijska fiksacija". Ovo je pod znacima navoda jer je citat iz jednog romana.

Da rotacijom se postiže efekat crvenog pomeraja što su pokazala istraživanja kvazara ili spojenih galaksija. One se ne udaljavaju jedna od druge a stvara se efekat crvenog pomeraja što je pokazalo da se može i rotacijom stvoriti taj efekat. Svemir se ne širi već postoji rotacija.

Zašto da se ne kaže da je nauka potvdila mnoge stvari koje su zapisane u Bibliji. I otkriva sve više i više...od arheologije, biologije, geologije i kosmike. Zato molim te ne suprotstavljaj nauku i veru bespotrebno.

Da rotacijom se postiže efekat crvenog pomeraja što su pokazala istraživanja kvazara ili spojenih galaksija. One se ne udaljavaju jedna od druge a stvara se efekat crvenog pomeraja što je pokazalo da se može i rotacijom stvoriti taj efekat. Svemir se ne širi već postoji rotacija.

Zašto da se ne kaže da je nauka potvdila mnoge stvari koje su zapisane u Bibliji. I otkriva sve više i više...od arheologije, biologije, geologije i kosmike. Zato molim te ne suprotstavljaj nauku i veru bespotrebno.

Dalji kraj zvezde ili galaksije ima crveni pomak,a bliži plavi pomak tj.onaj koji se udaljava crveni,a koji se rotacijom približava plavi ...
Ovo za plavi pomak si namerno propustio da kažeš i time sebe svrstavaš u red opsenara .
Udalavanje galaksija svake od svake čini taj crveni pomak! I to je to od 1929 kako je ustanovljeno-do danas nije opovrgnuto!
A koje su to "mnoge stvari" koje je su u Bibliji i koje je nauka potvrdila!?
Hajde samo pet nabroj!:per:
Nije nauka ta koja će biblijske bajke dokazati!

Koliko li je na Bibliji da bude "Britanska enciklopedija" , "La Rus ": , "Vojna enciklopedija" , "Zbornik" mnogobrojnih naucnih radova ili je na njoj da nas Pouci u Pricama neke religiozne stvari o kojima nas nauka ne uci ?

Da li s` pravom ili ne , o tome se evo vec nekoliko hiljada godina "lome razna koplja" , pa i po neki pendzer :) ...

Back