stnco
Elita
- Poruka
- 17.945
Ne znam otkuda ti ovo boldovano. Podseti me ako grešim ali ja to ne potenciram. Nauka, mislim na prirodne nauke, nije protiv Boga već je indiferentna prama Njemu, jer Bog nije predmet njihovog izučavanja. Nauka je mnoga religijska shvatanja o objektivnoj realnosti negirala time što je dala ispravna i dokazana objašnjenja, pa time negira samo Boga-tvorca. Dakle, da li Bog postoji ili ne to prirodne nauke ne interesuje ali da Bog ništa nije stvorio, e to je već evidentno.Mislim da stalno pogrešno potenciraš da je neka nauka protiv Boga i verovanja prema učenju Biblije. Nauka nije u suprotnosti sa Biblijom jer postoje mnoštvo dokaza tačnosti onoga što Biblija govori u mnogim aspektima. Međutim, postoji potreba među ljudima koji se bave naukom da je okrenu protiv Biblije i onda koriste svaki mogući način da je suprotstave pa onda kažu "eto vidiš da je nauka protiv izveštaja Biblije". Ali kada bi želeli da sagledaju nepristrasno našli bi mnoštvo dokaza u prilog Biblije. Tako da ne možemo tvrditi da je nauka de facto protiv Pisma već neki naučnici pokušavaju da svako moguće saznanje okrenu tako da izgleda da je suprotstavljeno Bogu a ne zato šo je to stvarno tako.
PS Možemo da nastavimoi ovako: ti meni jedan dokaz "tačnosti onoga što Biblija govori u mnogim aspektima" a ja ću tebi jednu naučnu nemogućnost, pa dokle stignemo. I odmah da ti kažem da ću pribeći bukvalnom shvatanju biblijskih tekstova, dok mi ne daš recept po kome ti neke biblijske tekstove shvataš bukvalno a neke kao alegorije. "Pucaj"!
..verujem da možda prvi put čuješ ovo što sam izneo pa te razumem što se isčuđavaš ali činjenice u tom pravcu su neumoljive. Ne znam koliko poznaješ katoličku teologiju...uz dužno poštovanje prema svemu dobrom što je Katolička Crkva doprinela hrišćanskoj Evropi, ali govorim o brojnim zakulisnim krugovima u okviru same Crkve koji imaju ambiciozne versko-političke planove, pa prema tome za njih ovakve stvari nisu uopšte neobične da laviraju prema potrebama svetovnih trendova i da Crkvu na neki način približe svetovnom shvatanju. Međutim, opet kažem mnogi katolički krugovi se ne slažu sa idejom da je TE validna u pogledu nastanka sveta već prihvataju biblijsko-kreacionističko stanovište. Tako da ni Katolička Crkva kao celina nije potpuno određena po tom pitanju. Ali kažem mnogi teolozi prihvataju TE kao opšti trend da bi bili u skladu sa naučnom zajednicom i time ostavili otvorena vrata za njih da ostanu članovi Crkve jer u suprotnom bi mnogi naučnici katolici morali da biraju između pripadnosti crkvi i svojoj profesiji. Ovako, mogu mirne savesti verovati da je Bog stvarao putem TE pa čak i da su ljudi nastali od majmuna "po volji Božijoj". Eto ukratko.