Dogo Argentino

• Začetnik teme Začetnik teme tango
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Sta vi mislite o ovom psu? Ocene od 1 -10

• 1

• 2

• 3

• 4

• 5

• 6

• 7

• 8

• 9

• 10

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Neces verovati, prvo sam htela to da te pitam, kako se slazu? Obzirom da je Admiral stariji, kako je prihvatio njen dolazak? Mislim da imam dva dogo, najradije dve zenke ali dobro bi doslo i da znam tvoje iskustvo sa muzjacima.

ps. Super sto si svratila.. plasila sam se da cu biti forumsko siroce. :D

E,ovako, da krenem iz početka
Admiral je vrlo uravnotežen mužjak, socijalizovan od malih nogu, sa drugim psima, decom i raznim situacijama, namerno vođen da upozna da to nije pretnja itd. Sve do njegovog puberteta ponašao se kao i druga štenad, bez obzira na gabarit :mrgreen: stim što je reakcija na pretnje (u njegovim očima: kad prođe kamion, neko sa kapuljačom uveče) bila kostrešenje i budno praćenje.
Kad je počeo da sazreva, pored ponekad jogunastog ponašanja, počeo je da primećuje druge mužjake i to SAMO one koji su veći od njega i postavljaju se dominantno, jednostavno ne dozvoljava da ga drugi pas izdominira. Dok mu je pas podređen ili manji od njega sve je ok. Ili ih ne primećuje kad je u prolazu ili se i poigra sa njima,tj. sve OK dok mu priznaju nadmoćnost.

Sada kao zreo pas sa kompletnom formiranom ličnosti, nikada ne "pada u žar" na prvu loptu, tek ako ga drugi mužjak "izazove na megdan" tj. postave se jedan na drugog, kontakt očima, rep u nebesima, e tu situaciju valja prekidati jer tu neće popustiti. Pogotovo kad mu je Sparta u blizini, njegovu curu ne sme niko da dira :mrgreen:

Sa kujama sam namerno izdvojila novi red, jer je to posebna priča. Njima je apsoltno sve dozvoljeno, tu se pretvara u "sve može" varijantu samo da ih malo pomiriše. Bez obzira na veličinu i rasu sve su mu "fatalne" :hahaha: Cirkus je bio na jednoj izložbi gde se valjao ispred kujice ši-cu i puzao ka njoj po 2cm, a ona se okrene i cap za njušku, a on bedan samo strese glavom i nastavi da puzi :dash:

Tako da kad je stigla Sparta bio oduševljen i sav izgubljen, moram negde iskopati te slike pa da postavim.
Sa Spartom nije problem ona se dobro uklapa sa ostalim psima... (ima 18 meseci, videćemo da li će tako i ostati)

Napominjem da je sa oba psa rađeno na tom planu, pa se ne može očekivati da se pas koji se malo "družio" sa ostalim psima tako ponaša i prihvata dosta pasa.

Nemoj misliti da se kuje ne mogu tući, ako se ne zgotive, isto ti je, onda ti je bolja kombinacija suprotni pol, ili kad stigne novo štene polako navikavati i kažnjavati neželjeno ponašanje, pa se posle naviknu.
Pozdrav...

Da, kao sto si opisala je karakteristicno ponasanje za muzjaka. Da su uravnotezenog karaktera mi je najvaznije, pored zdravlja.. dakle da li ce biti u milimeter u standardu recimo, to mi je na trecem mestu.

U mom slucaju ne bi stigla nova zenka, vec bih zadrzala stene, tako da mislim da neprihvatanje ili neslaganje ne bi nikako trebalo da se desi. Razmisljam da budu dve zenke, jer eto pristrasna sam ka njima, ali opet ne bi bilo lose da zadrzim muzjaka cisto zbog tih malih razlika u naravi izmedju polova, pa bi i to bilo interesantno.

Naravno i da se kuje potuku, vec me malo brine.. sve je manje tolerantna generalno prema psima, bilo muzjak ili zenka, mali ili veliki pas. Ne da da joj pridju ni onjuse. Mozda je jednostavno bila lose volje taj dan, ali nazalost ne mogu puno da uradim po tom pitanju jer nije sa mnom pa ne mogu da korigujem ako nesto nije u redu.

Jesu li tvoji lepotani iz nasih odgajivacnica ili u uvezeni?

A prica sa izlozbe.. :D Steta je ako niste snimili ili slikali. :)

Poslednja izmena:
A gde ti je kuja?
To kakva će biti sa ostalim psima u najvećoj meri utiče karakter koji se prenosi genetski, a onda i vaspitanje i rad sa psom tj. na vreme korigovanje nepoželjnog ponašanja ako se pojavi. Ako odlučiš da zadržiš štene koje je ta kuja odgajila, ne bi trebalo da bude problema, čak se može desiti da mlada kuja gnjavi stariju a ova joj to dopušta.

Spartina majka se i danas ne odvaja od kuje, Spartine polusestre iz prvog legla i ponaša se prema njoj kao prema štenetu iako je i ova druga već zrela kuja. Zapravo se tako ponaša i sa drugim kujama sa kojima živi (sestrama iz Spartinog legla) a sa ovom posebno, zajedno jedu i spavaju i teško podnose ako se razdvoje. To je između ostalog karakter koji me je oduševio i jako sam srećna da se i Sparta tako ponaša.

Gajiti mužjaka i ženku (pod pretpostavkom da su oboje normalni u glavi) ipak nije isto i ako nisi u situaciji da bude većinu vremena sa tobom (kažeš da ni kuja nije stalno sa tobom) bolje ostavi još jednu kuju, sa njima je lakše raditi, ne zato što su "pametnije" već su samim suptilnijim karakterom lakše za obuku, pogotovo u pubertetu, tj. "periodu jogunstva" (vaspitački izraz :mrgreen: )

Pored same naravi, vrlo mi je bitno da i izgledom odgovaraju standardu, pogotovo i kad je visina u pitanju, tj. da budu što približniji onome što je davno napisano, jer nije napisano za džabe tako.

Admiral je odavde, a Sparta uvezena iz HR.

a situaciju na izložbi nismo snimili, ko će se setiti, gledala sam samo da ne ugnječi tu malu kujicu (iako je od nje dobio po nosu) ili joj izbalavi od lizanja onu sređenu dlaku za ring :lol:

Sasha81 - u kom razredu ti je bio prijavljen pas? Da li ste sve vreme stajali na tom mestu? Mislim da se sećam tvog psa, sa njim su stajali neka gospođa i muž? Grešim li? Ima sjajnu glavu (bolju nego na slici :lol: )

Imaš li još slika sa izložbe u SM? Eno mene u pozadini u ringu :klap:

Mimi's mom - pigmentacija jeste u nekoj sprezi sa mogućnošću da pas bude gluv, ali ne na način na koji si opisala, nemoj da ljudi dolaze u zabludu, kod gluvih pasa se često javljaju i plave oči i/ili potpuni izostatak pigmenta, kao i druge atipičnosti koje idu uz to, nije to tako jednostavno i naravno u domenu je genetike. "Šminka" je naravno vrlo poželjna i svakako doprinosi boljem izgledu psa, ali ti ni ona nije "garancija" da je sve u redu.

Beki, lepi su oboje. :)

Sasha ti imas SOP-a je l' tako? Da li je i malisa sa slike tvoj? Nazalost ne mogu da ga komentarisem strucno jer sve dok ne znam sve o gradji dogoa u najtanje tancine, sebe smatrama laikom po tom pitanju. A ne verujem da ce se to ikada desiti jer dozivljavam dogo na sasvim drugi nacin. Inace verujem da su kod izlozbenih pasa nijanse u pitanju. Ali evo recicu da mi je lep svakako. Zato mi je drago da je Beki tu, kao neko ko posecuje izlozbe, da imamo i tu dimenziju razgovora i informacija na ovoj temi. :)

Sto se tice gluvoce, genetika se podrazumeva i kao pravilo gluvi psi ne ne pare, ali opet po secanju ~ 10% se rodi gluvo. Rece Mimi da je "veliki broj" u pitanju, dakle ne svi, i da je potpuna pigmentacija "pozeljna".. ne brini Beki zna nasa Mimi o cemu prica. ;)

Sasha81 - u kom razredu ti je bio prijavljen pas? Da li ste sve vreme stajali na tom mestu? Mislim da se sećam tvog psa, sa njim su stajali neka gospođa i muž? Grešim li? Ima sjajnu glavu (bolju nego na slici :lol: )

Imaš li još slika sa izložbe u SM? Eno mene u pozadini u ringu :klap:

Mimi's mom - pigmentacija jeste u nekoj sprezi sa mogućnošću da pas bude gluv, ali ne na način na koji si opisala, nemoj da ljudi dolaze u zabludu, kod gluvih pasa se često javljaju i plave oči i/ili potpuni izostatak pigmenta, kao i druge atipičnosti koje idu uz to, nije to tako jednostavno i naravno u domenu je genetike. "Šminka" je naravno vrlo poželjna i svakako doprinosi boljem izgledu psa, ali ti ni ona nije "garancija" da je sve u redu.

Uh, sa genetikom sam solidno upoznata što se tih stvari tiče, i nije mi cilj da bilo koga dovodim u zabludu, što reče Sara, zato sam i napisala UGLAVNOM. Od tri tako savršeno bela psa ali sa dobrom bojom očiju (plave su diskvalifikaciona mana, ako se dobro sećam?) dva su bila gluva a samo jedan ne. Znam, u pitanju su vezani geni, zato su i bele plavooke mace gluve, a ako je samo jedno oko plavo, sa iste strane su plavo oko i uvo na koje ne čuju. Ma genetika je čudo! Uvek sam se divila ljudima kojji su se usudili da upišu molekularnu biologiju a imala sam prilike da se družim sa jednim brojem njih.

Nema veze Sasha 81 što nije tvoj, nečiji je :mrgreen: A nisam to napisala jer je pas tvoj ili nije tvoj, kažem psa sam videla uživo, a mi se zapamtimo međusobno,ne toliko vlasnici u početku,a pse zapamtim svakako.

Mislila sam da imaš još slika DA ili iz ringa,pošto mi taj dan nismo poneli aparat, bili smo malo smušeni, to mi je bila prva izložba nakon porođaja i ostavila sam kući bebicu od 2 meseca. Psi su mi prošli super, oboje sa titulama,a bilo je 15 DA, više nego na nekoj CACIB, a slike nemam :besna: . Nije mi toliko za Admirala,on je "stara kuka" na takmičenjima, već za Spartu koja je bila prva od sedam mladih kuja.

Back