DOBROTOM POBEDITI

• Začetnik teme Začetnik teme Taisa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Problemi i poteškoće su neophodni, što za lični rast, što za napredak društva. Kad bi nam bilo kao u raju, kad bi nam sve bilo potaman, ne bi bilo potrebe da bilo šta menjamo. Ali, mera patnje zeza. Kad ono što ne ubije jača čoveka, a kad ga sakati? Pretpostavljam da je individualno. A, opet, ako neko može i dosta muke da podnese, ne znači da će iz toga izaći pametniji, bolji, unapređen.

Слажем се са овим.
Питање је кога ће мука и патња учинити злом, пакосном, застрашеном или блокирнаом особом, а кога ће, насупрот томе, учинити емотивно отвореним, богатим, мудријим...
Знам много и првих и других случајева.
Стварно, од чега зависи?

Svako iskustvo je autentično, dve osobe nikada neće identično doživeti istu situaciju, pa je prilično nebitno što većina ljudi prolazi kroz slične situacije. Jedino, možda, kao uteha da nismo jedini kojima se to nešto dešava. Zato mi je donekle besmislen pokušaj prenošenja iskustva na druge.

‘’....... kako može neko da me razoome ako nije isto doživeo isto što i ja......’’ je pravljenje kapitala od patnje, forsiranje njene ekskluzivnosti. Naravno da je moguće razumeti i ako neko nije lično iskusio. Ako ništa drugo, tome u prilog govori sindrom sagorevanja prisutan kod pomažućih profesija.

Ne bih rekla da se ovde govori o traženju patnje da bi čovek postao pametniji, mudriji, bolji, šta god. Pričamo o životu i iskustvima običnog života, patnji na koju nailazi i efektima koje ima po njega. Tu se i javlja pitanje mere – koliko možeš da podneseš, šta si sve spreman da izneseš na leđima da bi učinio sebe ili svoj život boljim, kompletnijim (ili bar da ne upropastiš), pa u skladu sa tim i da planiraš sledeći korak, akciju, budućnost...

искуство је........по теби......субјетивна категорија?
нисам мислио на аутентичност доживљај и разлику у емотивним, субјетивним доживљајима,него на догађај и ситуацију као објетивну категорију која постоји.....крађа новчаника у аутобусу, рат, затвор, избеглиштво, егзодус, смрт...позитивни догађаји...спортска медаља, љубав, одлазак са друштвом на летовање, одлазак са бебом из породилишта...... то је скуп одакле се воде различита искуства поводом истог догађаја...све што постоји десило се и неком другом...али није исто доживљено....аутентично искуство је да ми се десило нешто што никоме није...

...зар нису људи са мање искуства дебили?
човек све може да поднесе.....спреман је да жртвује достојанство зарад голе коже.... спреман је да живи у условима које му било ко наметне....човек нема меру, то је тај фазон...човек је неизмерна слина....какав то терет носи човек..? будућност зависи од дозвољеног минуса, а живот од бомби са осиромашеним уранијумом.. комплетна је лепиња са кајмаком........ не надам се ничему добром од њега....мислим да смо сви исти....са искуством, без искуства, паметни, глупи, све што радимо радимо због себе....
и имам утисак да не гледамо животу често у очи.......фингирамо да он није онакав какав јесте....човек се од животиње разликује само по томе што зна за лаж..том је вештином једино он овладо од свих живих бића.......зато људи гледају латиноамеричке серије.....кад помислим да доброту света и могућност да постоји неко опште добро...пустим хистори.....историјско памћење је много јака ствар..шта је то до колективно искуство..........

како ми иде ћирилица на форуму баувау

Jezički nesporazumi... Iste okolnosti, situacije vs. različiti doživljaji ovih prvih. Sklona sam da ovo drugo zovem iskustvom.

Što su ljudi sa manje iskustva debili? Neko može imati ogromno iskustvo (u smislu raznovrsnosti situacija), a da je potpuno skučenog uma, jer u svemu što je prošao vidi samo ono što hoće da vidi, u svemu traži potvrdu svojim zamisli, shvatanja... sebe.

Nije kompletna samo lepinja sa kajmakom, već i onaj ko u isto vreme ima upalu uha - grla - nosa. :lol: E, ****** ako su ljudi sline. Odbijam da mislim tako. Nije svako spreman da žrtvuje dostojanstvo zbog gole kože, da istrpi sve što mu se nametne. I takvim ljudima se iz dubine duše divim. Ali, baš, baš. Onima koji uspevaju da ostanu ljudi i u nemogućim uslovima. Kako bi ona priča o onom bračnom paru Nemaca (ili je jedna osoba u pitanju?) što nisu hteli da daju kredibilitet nacistima (a ne sećam se ni na koji način), mada su znali da će zbog toga biti ubijeni? Ne znam, iskreno verujem u pojedinca, njegove kvalitete, vrline.

Laž... Samo jedan pokazatelj ljudske kreativnosti i stvaralaštva, onoga što nas razlikuje od životinja. Pa, ne koristimo je samo za (samo)zavaravanje. Si mračan...

...зар нису људи са мање искуства дебили?
човек све може да поднесе.....спреман је да жртвује достојанство зарад голе коже.... спреман је да живи у условима које му било ко наметне....човек нема меру, то је тај фазон...човек је неизмерна слина....какав то терет носи човек..? будућност зависи од дозвољеног минуса, а живот од бомби са осиромашеним уранијумом.. комплетна је лепиња са кајмаком........ не надам се ничему добром од њега....мислим да смо сви исти....са искуством, без искуства, паметни, глупи, све што радимо радимо због себе....
и имам утисак да не гледамо животу често у очи.......фингирамо да он није онакав какав јесте....човек се од животиње разликује само по томе што зна за лаж..том је вештином једино он овладо од свих живих бића.......зато људи гледају латиноамеричке серије.....кад помислим да доброту света и могућност да постоји неко опште добро...пустим хистори.....историјско памћење је много јака ствар..шта је то до колективно искуство..........

како ми иде ћирилица на форуму баувау
Izgleda da si razočaran u ljude. Međutim, ti si razočaran samim sobom. Ne budi razočaran sobom i nećeš biti razočaran ni sa kim. Tada nećeš snishodljivo gledati na raju.

ej bwe Mundzo, pa hteo sam u vatru da skocim za tebe :)

Covek nema meru i covek je nizmerna slina. by Mundza
„That's a guess,
No-one can ever say it's true“

Covek je sposoban da podnese sve,.
„That's a fact,
It's a thing we can't deny“

A moze i obrnuto :razz:

Pocetkom devedestih sam radio u Bielefeldu. Da li zbog sumorne jeseni, krize koja se priblizvala brdovitom Balkanu, u teskobnom poslepodnevu, putujuci prema severu citao sam „Smrt Prelepih Srndaca“ u upamtio recenicu: da ljudi pricajuci glasno ubedjujuci sami sebe u to isto“.
Ili tako nekako.
Veceras mi je tvoj post pizvao sumorno osecanje zaboravljenog dana.
Mozda i nisam shvatio, ili sam pogresno shvatio, ali ovaj mracan ton me odbija da citam ponovo tvoj post. Ovakav ton je mracan uvod za novi deo Matrixa u kome se Neo propije a Orpheus bankrotira kao vlasnik javne kuce.

Ima vec neko vreme kako sam sebe najbolje zabavljam. I sad cu da se zezam i da popravim glavno jelo koje mi je Mundza zaboravio u rerni i sad mirise na gorku zagoretinu. :lol:

Ja ipak verujem da taj isti „covek-slina“ moze da ponudi sve i svasta, za cenu i cilj koji on sam zeli i sebi odredi. Tog istog coveka ne mozes da ubijes i ponizis ako ga oderes, niti ako ga iskasapis, ocoravis, i polomis svaku kost. Ubices ga, ili ce se ubiti sam, kada zrtvuje ono sto nazivamo „minimum digniteta“

Ko je to ko meni moze da nametne uslove u kojima cu ziveti?
Sta je to sto mi brani da promenim ili da se sklonim iz „nametnutih uslova“?
Zasto se neki mnogo plase, a neki se mnogo zezaju ?

Slovensko balkansko nasledje je u destruktivnim i mracnim bajakma ostavilo ceo narod u verovanju da je svet oko njega preveliki, i da uvek ima neko ko je mocniji.
Ziveo sam sa Burima i Bushmanima. Prvi gledaju toliko daleko, da misle da im je korak do horizonta. Drugi cak i ne znaju da se dani po bilo cemu razlikuju. Ovi na ovim prostorim veruju da „buducnost zavisi od dozvoljenog minusa“
Svi zivimo u istom danu, cak nam je gravitacija ista, vazduh slican, svi imamo po dve ruke, i pitam se: Kome je Bolje, Kome je Sladje, Kome je Lakse ?

Ja o iskustvu neznamnista, cini mi se da nismo svi isti sa iskustvom, niti sam ja isti od mene juce. Ponekad uzmem ponesto od stvari koje mi se desavaju, ponekad se svasta desi, a nije mi iskustvo.

Slazem se da sve sto radimo, radimo zbog sebe, i to je dobro sto je tako, i tako je napravljeno da bi bilo dobro, i to treba da se radi svesno, i mladunce treba uciti sebicnosti. Sebican je covek koji je odgovoran prvo za sebe i sebi, i uzima samo dobre stvari za sebe, i hrani se pravom hranom.

Na kraju, uvek, bas uvek je sve stvar izbora. Tako je napravljeno, i to je dobro uradjeno.
Ja biram da ne pojedem „komplet lepinju sa kajmakom“ i biram da platim skupo ono sto je dobro
Ko ne veruje neka dodje da mi prebroji oziljke. 
I bas sve je onako kako treba da bude, i bas uvek je sve dobro, i tek ce sve biti dobro :)

ps
za izbljuvke i slinice,
Paloma maramice
:razz:

Iskustvo:
Doživljaj iskustva zavisi od predistorije jednog pojedinca , od karaktera pa do dogadjaja od prethodne nedelje koji su mu udarali na neki deo ličnosti ili mu smanjivali samopouzdanje.
Iz ove proste tvrdnje sledi da je apsolutno nepotrebno imati iskustva da bi se iz njih učilo i sticalo znanje i mudrost, jer ionako će iskustva različito pogadjati osobe i stvarati različiti doživljaj i utisak.

Potrebna su neka iskustva.
Potrebno je iskustvo inicijator, koji će otvoriti oči osobi, a to u retkim slučajevima može biti eksperiment ili nazovi iskustvo usled recimo čitanja knjige koja se opet čita zbog ocene iz lektire.
Potrebno je osnovno poznavanje svojih reakcija.
A granica loma ili osveštenja se vaspitava.
U prevodu , za nekoga je patnja kad spava na kamenju u šumi , za mene to nije ništa kad već moram.
Za nekoga je osećaj borbe i poraza kad zamišlja rat, a za mene je rat samo poraz i poraz i sačuvati glavu....čak je i pobeda poraz....ili je to možda bilo odsustvo mržnje prema nekadašnjim komšijama.
Za nekoga je patnja kad ga stalno izdvajaju i radi sve a drugi ništa (česta taktika u vojsci), za mene je to razonoda od dosade.
Ali zato je za mene patnja u nekim situacijama , a za druge je to "nije strašno"....slabe tačke....
I onda sledi da samo na osnovu najosnovnijih osećaja nemoći, granice, mere, besa, očaja, ili čak i bez nekih od njih može da se pravi analogija bez iskustva....jer se samo oblasti i inteziteti razlikuju , ali ne i povezivanje i reakcije....

@ristobe..nisam razočaran u ljude...možda malo,. ali ih volim.(i ne delim na veroojuće ili ne, kao ti, jer te nisu naoočili da se svaki čovek nada..ne nada petrović nego u smislu verovanja u bolje).......nisam pookao sad ni od altruizma.....
naravno da nisam zadovoljan sobom...bio bih doohovno klinički mrtav da je tako...... ( :

Pocetkom devedestih sam radio u Bielefeldu. Da li zbog sumorne jeseni, krize koja se priblizvala brdovitom Balkanu, u teskobnom poslepodnevu, putujuci prema severu citao sam „Smrt Prelepih Srndaca“ u upamtio recenicu: da ljudi pricajuci glasno ubedjujuci sami sebe u to isto“.
Ili tako nekako.
Veceras mi je tvoj post pizvao sumorno osecanje zaboravljenog dana.
Mozda i nisam shvatio, ili sam pogresno shvatio, ali ovaj mracan ton me odbija da citam ponovo tvoj post. Ovakav ton je mracan uvod za novi deo Matrixa u kome se Neo propije a Orpheus bankrotira kao vlasnik javne kuce.

Ima vec neko vreme kako sam sebe najbolje zabavljam. I sad cu da se zezam i da popravim glavno jelo koje mi je Mundza zaboravio u rerni i sad mirise na gorku zagoretinu.

Ja ipak verujem da taj isti „covek-slina“ moze da ponudi sve i svasta, za cenu i cilj koji on sam zeli i sebi odredi. Tog istog coveka ne mozes da ubijes i ponizis ako ga oderes, niti ako ga iskasapis, ocoravis, i polomis svaku kost. Ubices ga, ili ce se ubiti sam, kada zrtvuje ono sto nazivamo „minimum digniteta“

Slovensko balkansko nasledje je u destruktivnim i mracnim bajakma ostavilo ceo narod u verovanju da je svet oko njega preveliki, i da uvek ima neko ko je mocniji.
Ziveo sam sa Burima i Bushmanima. Prvi gledaju toliko daleko, da misle da im je korak do horizonta. Drugi cak i ne znaju da se dani po bilo cemu razlikuju. Ovi na ovim prostorim veruju da „buducnost zavisi od dozvoljenog minusa“
Svi zivimo u istom danu, cak nam je gravitacija ista, vazduh slican, svi imamo po dve ruke, i pitam se: Kome je Bolje, Kome je Sladje, Kome je Lakse ?

Ja o iskustvu neznamnista, cini mi se da nismo svi isti sa iskustvom, niti sam ja isti od mene juce. Ponekad uzmem ponesto od stvari koje mi se desavaju, ponekad se svasta desi, a nije mi iskustvo.

Slazem se da sve sto radimo, radimo zbog sebe, i to je dobro sto je tako, i tako je napravljeno da bi bilo dobro, i to treba da se radi svesno, i mladunce treba uciti sebicnosti. Sebican je covek koji je odgovoran prvo za sebe i sebi, i uzima samo dobre stvari za sebe, i hrani se pravom hranom.

Na kraju, uvek, bas uvek je sve stvar izbora. Tako je napravljeno, i to je dobro uradjeno.
Ja biram da ne pojedem „komplet lepinju sa kajmakom“ i biram da platim skupo ono sto je dobro
Ko ne veruje neka dodje da mi prebroji oziljke. 
I bas sve je onako kako treba da bude, i bas uvek je sve dobro, i tek ce sve biti dobro

sooper post, kofi ......... kao ljooljooškanje na nekom okeanu.........a kofi priča priču......eto, tako se brani dobrota i droogarstvo...... ( :

Laž... Samo jedan pokazatelj ljudske kreativnosti i stvaralaštva, onoga što nas razlikuje od životinja. Pa, ne koristimo je samo za (samo)zavaravanje. Si mračan...

hm...ode laž na maštu i stvaralaštvo...nek ti boode...to je posebna tema.......gde mračnan ...ja?...nego sam se jooče egzistencijalistički očešljao............iskreno veroojem u pojedinca i divim mu se, isto ko i ti...

okej....povezano je i sa ovim.....na neki način...kako ćemo da koristimo sposobnosti...a ovde iskoostva...

Питање је кога ће мука и патња учинити злом, пакосном, застрашеном или блокирнаом особом, а кога ће, насупрот томе, учинити емотивно отвореним, богатим, мудријим...
Знам много и првих и других случајева.
Стварно, од чега зависи?

evo, i ovo mene zanima....od čega zavisi....patak je dao neke odgovore...

.

Признајем да је ово помало скретање с теме, али не могу да одолим да се не сложим с Хелен. Ово је суштинска разлика. Некога живот шамара и он реагује у стилу -- "е, па онда ћу и ја да почнем да шамарам око себе", а неко други ударце живота сублимира:D и претвара у доброту и мудрост.

Ја се трудим да радим ово друго (мада ми не успева баш сваки пут, признајем), али што рече Хелен -- од чега то зависи?

Само један од могућих одговора. у мом хороскопу постоје неки аспекти (тригони) који ми омогућују да ударце живота претварам у мудрост. Другим речима, нисам ја заслужна за то, просто се десило да постоји јасна и отворена могућност за то, чак бих можда рекла да се то кретање дешава аутоматски, јер и кад се сва друга врата затворе, ови канали (тригони) остају отворени и енергија аутоматски иде туда. Енергија је као вода -- иде тамо где је отворен пролаз.

Baš kao što nam se svako djelo koje potiče od nas vraća kao reakcija, isto tako naša djela mogu uticati na druge ljude a njihova na nas. Može se primijetiti da, skoro po pravilu, kada neko počne da čini loša djela, on postaje sve više zao, a kada počne da čini dobro, postaje sve bolji i uči kako da u svako doba čini dobro. Ovaj pojačavajući efekar akcije se ne može objasniti nikako drugačije nego time da mi možemo reagovati i djelovati jedni na druge. Ilustrovaćemo to primjerom iz fizike: kada obavljam određeni posao, može se reći da je moj um u određenom stanju vibracije; svi umovi koji su u sličnim okolnostima imaće tendenciju da budu pod uticajem moga uma. Kada u nekoj sobi sa raznim muzičkim instrumentima, koji su naštimovani zajedno, na jednom proizvedemo neki ton, ostali će pokušati da usaglase vibraciju sa prvim tonom. Tako će svi umovi sa istom tenzijom, da se tako izrazim, biti podjednako uznemireni istom mišlju. Naravno da će se ovaj uticaj misli na um mijenjati u skladu sa udaljenošću i drugim uzrocima, ali je činjenica da je um uvijek otvoren za razne uticaje. Pretpostavimo da učinim neko zlo djelo – moj um je u posebnom stanju vibracija i svi umovi u univerzumu koji se nalaze u sličnom stanju biće otvoreni za vibracije moga uma. Isto tako, kada izvedem neko dobro djelo, moj um drugačije vibrira i svi umovi koji su u istom stanju vibriranja biće otvoreni za uticaje moga uma.

Prateći isti princip, zaključujemo da, kao što svjetlosni talasi mogu putovati milionima godina prije nego što dođu do nekog objekta, misaoni talasi mogu putovati stotinama godina prije nego što dođu do objekta sa kojim mogu zajedno da vibriraju. Prema tome, sasvim je moguće da je ova naša atmosfera puna takvih misaonih vibracija, kako dobrih, tako i loših. Svaka misao koja se projektuje iz svake glave nastavlja da vibrira, tako reći, sve dok ne sretne odgovarajući objekat koji može da je primi. Tako, kada neki čovjek čini zlo djelo, on dovodi svoj um do određenog stanja tenzije, i svi talasi koji odgovaraju tom stanju tenzije i za koje se može reći da se već nalaze u atmosferi, boriće se da uđu u njegov um. Zbog toga oni koji čine zla djela, nastavljaju da čine zla sve više i više. Njihove akcije se intenziviraju. Isto važi i za onoga koji čini dobro – on će se otvoriti ka svim pozitivnim talasima koji se nalaze u atmosferi i njegove dobre akcije će se intenzivirati. Zato hrlimo ka duploj opasnosti kada činimo zlo: otvaramo se ka svim zlim uticajima koji nas okružuju, a i stvaramo zlo koje utiče na druge i koje će možda uticati na druge i kroz sto godina. Kada činimo zlo, povrjeđujemo sebe, ali i druge; kada činimo dobro, činimo ga i sebi i drugima.

ako trazis meru, znaci da je nemas:)

ako je ne trazis, znaci da je imas?

jos jedna floskula? tako je lako izvrtati ono sto se kaze.da li je to poenta?
kriva ogledala:roll:

Ovo drugo si ti rekla , i ti izvrnula, pa se obrati sebi kao autoru....
Mnogi ne traže meru , jer lepo žive neumereno....

Ja znam zašto sam rekao "ako tražiš meru , znači da je nemaš" a ako se baš udubiš možda će i tebi biti jasno zašto sam to rekao....

Jedna teza o primanju patnje:
-Oni koji su tako vaspitani primaju patnju kao iskustvo koje je prolazno , sastavni deo života...
Ja lično još nisam siguran da li i koliko je ovo tačno.
Ali samo u malim količinama i na odredjenim poljima....
Što se tiče svega ostalog, patnja unosi crno u čoveka i ogrubi ga, izoluje, prilagodi patnji a odvoji od možda prirodne hedonističke radosti života.
Kažem prirodne jer je neophodna za radost života u smislu stalnog pomeranja granica.

///Digresija:
Sanjao jutros san.U nekoj kotlini sam i neko od mojih drugara vozi ferarija, igra se.
Put koji vodi iz kotline uzbrdo ka vrhovima planina je uzak , 2x1,5m. Opišteno , svi se zezaju. I onda još u raspoloženju , možda i na nagovor , sednem i ja za volan ferarija i povezem ga malo unazad , taman iz dvorišta visokog hotela (5+ spratova) na put koji vodi ka vrhovima planina. I eto ti vraga , neka kola se nadju ispred mene, hoće na gore da idu. Ima mnogo do vrha, a nigde ne možemo da se mimoidjemo.
A ne mogu ni da okrenem u 4 metra ili nešto manje.Vozim ja tako unazad , već me vrat boli i rešim da ipak probam da okrenem. I dam gas unazad, dobro ga zaletim i onda naglo skrenem i zakočim i ručna.Sad ja mislim da tako ne bih baš napravio policajski polukrug , tj izazvao zanošenje prednjeg točka(bez ABS) i napravio okretanje i uštedeo cimanje napred-nazad.Ali u snu je uspelo i to baš za ugao 90 , mada je bilo malo šljunka na putu,kao na seoskim. I naravno onda ubacim napred i krenem ka vrhu , kao i kola iza mene.
I još dok smo se zezali pred hotelom , neko je snimao sony kamerom onako iz zezanja.
Kad sam se vratio iz vožnje , zovne me i kaže da vidim šta sam radio sa kolima (koja nisu moja).
Vidim snimio je situaciju kako sam okrenuo na uskom putu ferari.
I bi mi drago. Ne zato što je on video , ne zato što bih ja mogao to da ponovim , jer ne bih , ni u snu.
Već zato što je nešto što je čista slučajnost , ali sretna okolnost ostalo zabeleženo , baš kao i sećanje u mojoj memoriji ....Radost života i situacija u životu.......ne radi nekoga i nečega i radi hvaljenja već radi raznovrsnosti i sreće....zbog sitnih pomeranja granica svakodnevno....///

Kad sam rekao da je potrebna patnja kao inicijator, to može da se tumači i kao patnja kao stvaralac potrebe, bar tako je tumače filozofi....

Vreme je za sledeći korak.

Ukloniti uopšte patnju i stvarati potrebu.
Sledeći korak je "Da li može da se stalnim stvaranjem potreba čovek dovodi do svog unapredjenja bez patnje kao inicijatora za početak izgradjivanja?"

Sve od sada pa nadalje je užasno puno puta zloupotrebljeno , ali zloupotrebe su svuda i česte, to ne treba da gledamo za sada.

Može li i kod ljudi koji nisu radi / raspoloženi da se izgradjuju i bolje shvataju stvari , da se izazove nadgradjivanje ali samo kroz kreiranje novih i odredjenih potreba?
Kreiranje potreba se obavlja na mnogo načina danas i najredji i najskuplji je onaj prirodan , kao rezultat razmišljanja o koristi i prednostima i vrednostima unapredjenja koje donosi.Zato možda i ovo neprirodno pitanje, ali je sastavni deo izmenjenog ponašanja i percepcije ljudi i tržišta iliti MATRIXa danas.

Ako je moguće , onda je dobro delo kreiranje takvih potreba, i kroz kreiranje potreba se vrši veći učinak jer ne moraš objašnjavati i čekati da osoba shvati pre nego što krene u unapredjenje svojih mogućnosti i shvatanja....

Tanka je linija izmedju ovoga i manipulacije , jer za razliku od obrazovanja u klasičnom smislu , gde "profesor" ima zahvalnost , poštovanje i promenu okruženja na bolje, u ovakvom sistemu manipulator ima i ekonomske koristi kao satisfakciju....

Dakle , obrazovanje prilagodjeno tržištu i današnjem matrixu društva....Dobrota ili ne?

...Само један од могућих одговора. у мом хороскопу постоје неки аспекти (тригони) који ми омогућују да ударце живота претварам у мудрост. Другим речима, нисам ја заслужна за то, просто се десило да постоји јасна и отворена могућност за то, чак бих можда рекла да се то кретање дешава аутоматски, јер и кад се сва друга врата затворе, ови канали (тригони) остају отворени и енергија аутоматски иде туда. Енергија је као вода -- иде тамо где је отворен пролаз.
Aj' i ja malo da offtopic-ujem -- mogu se i ostali aspekti (loši, mislim) sublimirati, oni zato i služe, kao problem koji treba rešiti. Samo što se sa aspektima tipa trigona i sekstila ljudi lakše poistovećuju jer, kao što si rekla, energija teče spontano i neometano, dok je kod tzv loših aspekata treba kanalisati što zahteva napor.

Tanka je linija izmedju ovoga i manipulacije , jer za razliku od obrazovanja u klasičnom smislu , gde "profesor" ima zahvalnost , poštovanje i promenu okruženja na bolje, u ovakvom sistemu manipulator ima i ekonomske koristi kao satisfakciju....

Dakle , obrazovanje prilagodjeno tržištu i današnjem matrixu društva....Dobrota ili ne?
Мој омиљени филозоф, Алан Блум, каже да од обичних људи не треба очекивати чуда од врлине. Другим речима, боље и да њихова "доброта" потиче само од васпитања, него да је уопште нема (да није чак ни "уваспитана":D).

SINDI
ne mora covek da se samozrtvuje da bio bio u skladu sa drugim ljudim. Dovoljno je da na
zlo ne uzvraca zlom, da prepusti zakonu ako je u pitanju zlocin, da se suprotstavi
ugrozavanju sopstvenih prava i zivota na dostojan nacin. ili u obicnim svakodnevnim
stvarima dovoljno je ne nasedati na zlobne provokacije, vredjanje, ne spustati se na taj nivo.

Kasnim, ja kasnim na ovu temu malo vise, al sta cu..
Sindi, izgleda mi da si manje posmatrao/la ljude i okolinu, jer cesto ili precesto, ako
zelis ne vratiti zlim za zlo, moras da ulozis veliku kolicinu energije. Jer ne da ti
zelis vratiti zlim, nego nesto iznutra te tera na to, neki to zovu demoni, neki losa
narav ili naglost, ali to nije prirodno, to potice iz pozadine mentalnih trauma i
povreda koju je osoba u proslosti dozivela. A stvarno, pozrtvovanost je proces kada
neko nadvlada svoju losu narav i postupi uljudno i cak i ljubazno.

ristob
..Moze se braniti od zla, a da se ne cini zlo.

To sigurno, .. kao sto je cela tema pokrenuta >> dobrotom
Znaci moze i definicija, >> Dobrota je sredstvo cime nadvladavamo i pobedjujemo zlo.

havalius
Recimo da si dete spasio...
Vratio bi se u vatru po kokosku i po cenu toga da nastradas i ti sa njom?

Ako govorimo o ristobu, i ako bi nastradao, i ako bi to ucinio sa plemenitom namerom,
tada bi zadobio odlican nebeski region, gde bi ziveo dugo vremena i posle toga povratak
na zemlju (ponovno rodjenje) i prilika gde da bi opet dosao na duhovno saznanje koje je
imao u prethodnom zivotu, da bi time jos vise navalio na samo realizaciju.. oslobodjenje
(u slucaju da nije vec oslobodjen)

Vidim snimio je situaciju kako sam okrenuo na uskom putu ferari.
I bi mi drago. Ne zato što je on video , ne zato što bih ja mogao to da ponovim , jer ne bih , ni u snu.
Već zato što je nešto što je čista slučajnost , ali sretna okolnost ostalo zabeleženo , baš kao i sećanje u mojoj memoriji ....Radost života i situacija u životu.......ne radi nekoga i nečega i radi hvaljenja već radi raznovrsnosti i sreće....zbog sitnih pomeranja granica svakodnevno....
Ako čovek radi dobro, neminovno oseća radost (zadovoljstvo) života. Ako, pak, radi zlo, neminovno se oseća bedno, nezadovoljno životom. Konstatuješ da je tako, ali možeš li malo pojasniti uzroke koji dovode do takvih stanja, odnosno, šta stoji iza radosti ili tuge? Ne bih rekao da je to evolucija iznjedrila.

Zar baš hoćeš da pravimo paralelu generisanja svih ljudskih osećanja iz borbe za preživljavanje...
Imaš na patkovim skicama teoriju kako je nastao smeh....

Mislim da može da se dodje do te radosti života upravo evolucijom, ali onda će odmah isplivati da je u toj radosti uključena i sebičnost, ali i mnoge neprirodnosti u duhovnim stavovima koje religija forsira. Ako si stvarno zainteresovan da to razradimo (isključivo svi, ne samo ja) može. Samo pitam da li ovu novu temu tretiramo kao debatnu arenu, ili malu digresiju , koja jeste u vezi teme , jer dobrota se napaja tom viva energijom...
Ovo je ključna stvar u životu ljudi i povezana je sa mnogo osećanja i odnosa, i nisam siguran da li svi koji su uključeni u temu , žele , mogu i imaju sposobnost da budu otvoreni o ovome....

Ko zna , možda i dodjemo do toga da je moguće i božije poreklo ovih osećaja....
Nepostojanje dokaza za postojanje boga nije postojanje dokaza za nepostojanje boga.
Možeš da računaš na preispitivanje apsoluta.

SINDI Jer ne da ti
zelis vratiti zlim, nego nesto iznutra te tera na to, neki to zovu demoni, neki losa
narav ili naglost, ali to nije prirodno, to potice iz pozadine mentalnih trauma i
povreda koju je osoba u proslosti dozivela.

U potpunosti se slažem sa ovim.

Ako um zamislimo kao jezero, onda je svaka misao koja nastaje u umu kao talas na jezeru. Kada se talas stiša, on ne umire u potpunosti nego prelazi u latentno stanje i ostavlja mogućnost da se u budućnosti ponovo javi. Ovo latentno stanje, uz mogućnost ponovnog javljanja, jeste ono što se naziva unutrašnjim stremljenjem. Sve što radimo, svaki pokret tijela, svaka misao koja prostruji umom, ostavlja jedan takav utisak, a čak i kada taj utisak nije vidljiv izvana, ipak je dovoljno jak da putem nesvjesnog djeluje ispod površine. Ono što mi jesmo u svakom trenutku, određeno je ukupnim zbirom koje svi takvi utisci ostavljaju na um. Ono što ja sada jesam, posljedica je ukupnog zbira utisaka iz dosadašnjeg života. To je ono što se podrazumijeva pod pojmom karaktera. Svačiji karakter je uslovljen zbirom utisaka iz njegovog vlastitog života. Ako prevladavaju dobri utisci onda i karakter postaje dobar, i obratno. Ako čovjek neprestano sluša o lošim stvarima, razmišlja o njima i čini loša djela, njegov će um biti pun loših utisaka koji će uticati na njegove dalje misli i djela i to bez njegove volje. Ovi utisci neprestano djeluju i njihova rezultanta mora biti zlo, zato će i taj čovjek biti loš. Ukupan zbir utisaka prouzrokovaće jaku pokretačku snagu koja ga navodi na loša djela. Biće kao mašina progonjen vlastitim utiscima koji će ga naćerati da i dalje čini zlo. Slično ovome, ako čovjek razmišlja o dobrim stvarima, čini dobra djela, održava „mentalnu higijenu“ (pazi u kakvom društvu se kreće, koje knjige čita, koje filmove gleda...), zbir utisaka biće dobar i oni će ga, na sličan način, prisiliti da čini dobro. Kada čovjek napravi toliko dobrih djela i pomisli na toliko dobrih stvari da se u njemu javi nepokolebljivo stremljenje ka činjenju dobra, njegov mu um, kao ukupan zbir svih stremljenja, neće dopustiti učiniti neko zlo. Ostavljeni utisci će ga od toga odvratiti, jer se nalazi pod uticajem ovih pozitivnih stremljenja.

Modruna
..Posto svi ovde znaju ko je Dostojevski,..

Ja neznam, cuo sam za njega tek nedavno pre nekoliko sedmica, pa ti kazi gde na
internetu ima neke njegove spise, direktno stranica.. pa da pogledam, zanima me,
bilo ko zna neki sajt neka javi..

Hellen, a ti prestani da sagledavas sve iz mracne i negativne strane, zato sto je
pakao dole a nebo gore.. i negledaj iz pakla u pakao, nego ako i iz pakla gledaj na
zvezde. Ono o cemu najvise pises, to se nekako u tvome umu odigrava, pa jel stalno
mislis na kriminal? Ili volis da kazes kontra? Ima tu da bude um usmeren na pozitivno,
i sve ce biti ok, pa bas tako je jednostavno, kao pasulj. 8-)

Tuzni_patak
Treba razlikovati dobronamernost od dobrodelovodje.....

U samoj srzi filozofije, vaznija je unutrasnja namera nego delovanje.
Dobronamernost ne mora da rezultira i dobrodelanjem u akciji, moze biti covek
i neutralan, a time da iskaze dobrodelanje.

CoffeInn

Stvarno, ako si pod uticajem kofeina, nije cudo sto tako sve odjednom pomesas i napises,
al malo me cudi, trebao bi da se vise skoncentrises.
Iz iskustva znam da kada unesem u sebe kofein, bilo iz kafe ili kole, razum mi radi
nekoliko puta brze i imam duplo vecu fizicku snagu i izrdzljivost, al zato posle dejstva
sve to upada dublje nego u normali, i sledi povecana nervoza i manjak uma i snage.

Ova tvoja pitanja su stvar licnog izbora, pa jel znas sta u Matrixu kazala Oracle Neu,
ono, da je svoj izbor on vec odavno napravio, samo sto ga nemoze razumeti.
Isto je i sa svakim izborom. Al kako to da svi ljudi prihvataju okolinu i ono sto im je
nametnuto. Iz razloga izborom za zadovoljstvom, i sve sto po njemu donosi zadovoljstvo
covek je to odabrao onog trenutka kada je odabrao zadovoljstvo.
Znaci, ako te neko ubedi da ce ti pijenje kafe doneti zadovoljstvo, ti ces je piti.

Tuzni_patak
....jer se samo oblasti i inteziteti razlikuju , ali ne i povezivanje i reakcije....

Jest, razlicita iskustva i percepcije razlicito deluju na pojedince.
No sve to zavisi na pocetne izbore pojedinca.
Mogao bih sto puta da kazem, da je samoOdredjenost glavni faktor existencije.
Al koliko to ko razume?

havalius
..nego svaka sposobnost, u ovom slucaju kreativnost, moze da se koristi na razne nacine.

Cudno mi je to sto neko u jednom postu koristi vulgarni izraz a sledeceg trenutka tako
svetu rec kao sto je kreativnost. Kreativnost je cvrsto povezana sa izborima i narocito
pocetnim izborom, tj kada osoba postaje, a postaje sigurno svojim htenjem.
Pocetnim izborom, covek sebi kreira sta god hoce..

Modruna
Energija je kao voda -- ide tamo gde je otvoren prolaz.

A siguran sam da mi sami otvaramo i zatvaramo prolaze gde god hocemo,
nesto iz znanja a nesto iz neznanja. Opet je tu pocetni izbor kao faktor.
Ovo o energiji mi se dopalo.. jer volim asketizam, u kome se naravno svu energiju
usmerava u spiritualnom uzrastu, blize cilju ili realnosti, ka samo spoznaji,
ili ujedinjenju sa Absolutnim.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Istini po volji, svi mi ovde na forumu se pravimo mnogo vise pametni nego sto jesmo,
ako ja to sebi priznajem, za vecinu je to ocigledno. Bez uvrede !
I, pravimo se i dalje pametni, jer do neke mere i jesmo, i to je svrha ovog foruma,
da damo od sebe ono NajboljE, neka, jednom ce neki od nas realno i to postati... 8-)

Back