ristob
Nije, to ne ide preko nasledja. Na coveku je da bira sta ce raditi: dobro ili zlo.
Covek svakog momenta cini izbor. Kad vec odabere jedno (dobro ili zlo) onda su neki
dogadjaji (ne svi) forsirani. Reklo bi se da je covekova sudbina unapred odredjena.
Medjutim, nije. O svojoj sudbini odlucuje licno covek na osnovu sopstvenih odluka koje
donosi svakog trenutka. Isto tako, ta sudbina je uslovljena, jer se izborom jednog
dogada jedno, a izborom drugog drugo, ali Covek svakog trenutka moze poboljsati svoju
sudbinu.
SINDI
ne razumem zasto religioznost podrazumeva tu ideju o predodredjenosti.
ne bih bas rekla da je to ispravno tumacenje.
Ne razumes zasto, zato sto je prvo relativno, a drugo nigde to tako nepise.
Evo sad bih morao da citiram iz Mahabharate, jednu pricu u kojoj se bas opisuje da
covek vladar svoje sudbine, i to opsirnija prica. A nema ovde toliko mesta za takvu
pricu, trebala bi jedna cela stranica. Pa cu grubo skratiti, karma je balans, covek
svojim trenutacnim izborima utice na karmu, koja posle moze uticati opet na njegove
buduce izbore i dogadjanja. Karma je kao baterija, koje se puni, pa kasnije prazni, ili
kao kondenzator, tj ponekad rezultati malo kasne, al svejedno svugde se tvrdi da je
covek gospodar svoje sudbine.
moonja
to je nasa priroda............. kaznjavanje-nagradjivanje...
A da li ti Bermuda znas ko je taj, sto nas nagradjuje dobrim ili zlim (kaznjavanje)?
Onako na obicnom stepenu, bez dubljih razmatranja?
Po L. Rona. Hubbarda sam organizam (celije kao jedinke) nagradjuju analiticki um
bolom ili zadovoljstvom, u odnosu na ono sto analiticki um napravi. Bol predstavlja
znak da je analiticki um pogresio i tako ga celije kaznjavaju, a zadovoljstvo je nagrada
za opstanak. Tako da obicnim posmatranjem, same celije coveka nagradjuju ili kaznjavaju.
A celije to cine radi svog opstanka, tako da se cuvas povreda i stremis prema uzivanju.
Meni ovde ne pase to sto koliko god da cuves svoje telo, jednom ce umreti, a bez nade
da postoji buduci zivot, ovo sve nema smisla.
SINDI
..vec zato sto razumemo da su pravila ispravna, i razumemo zasto su ispravna..
Slobodna volja, ako nekom nesto nanosi bol, to nije ispravno, ako nanosi zadovoljstvo
smatra se da je ispravno. Ovde dobro dodje pravilo, sta zelis tebi da cine, cini i ti
njima. Jer bez obzira ako te neko vredja ili provocira, ti mu uzvratis dobrotom, zato
sto zelis da on tebi tako, a ovaj postupak za zove simbolicno "zrtva" ili
"zrtvoprinosenje", kada u nepravednoj situaciji ti postupis ispravno.
Hellen
Evo iskreno, ja nemam hrabrosti da ucinim ono sto si pitala, da idem i da kazem..onoj
majci o onom detetu (primer), [[[Razumem sto si htela da kazes]]]
Nego smatram da kada dostignem stanje u kojem cu to moci uciniti onda cu ispuniti zakon.
Veruj, nije to tako tesko, to je put kojim svako treba da ide, put nesebicne ljubavi.
Ali zato Isus je pokazao da je to ipak moguce i da sledimo njegove korake kako bi
postali kao on, da bi bili u takvom stanju nesebicne ljubavi, zato i postoje sve te
religije. Sto se tice dece i gladi, nebrini zbog toga, u Srbiji se to ne moze dogoditi,
ima lisce i drvece, trave na sve strane, znaj opet, da sam ja ovde medju
najsiromasnijima (na forumu), a ipak zivim kao car, zato sto sam zadovoljan sa osnovnim
stvarima u zivotu, a iskreno, ne bi bilo ni lose da i gladujem malo, barem bi imao vise
vremena za efektniju meditaciju..
S druge strane, malo vise dramatizujes situaciju, i sazaljevas ono (ovde izmisljeno
dete) a seti se kada si poslednji put kill.. neku zivotinju. Da li si osecala neku tugu
za njom, da li mozes barem za kratki trenutak osetiti bol te zivotinje, i osetiti
krivost svoga dela? Jer kokoska je sama za sebe "ja" i niko drugi, i kod nje se isto
toliko bola sakupi prilikom smrti, kao i kod deteta, a niko nemari za kokosku.
Znam, vecina smatrate da nema sanse da dete se poistovecuje sa kokoskom. Ne da je dete
bezvredno kao kokoska, nego je kokoska vredna kao dete.
Tuzni_patak
A nadam se da religiozni ljudi nemaju misljenje da je sve predodredjeno.
Ja mislio da to imaju katastroficari....i reinkarnacionisti...
Samo da spomenem da reinkarnacionisti nikako ne kazu to, jer, vec sam spomenuo negde, mislim bar, jer pise i po svetim spisima, da i mesto i telo reinkarnacije utice na to
sama osoba svojim licnim izborima. Reinkarnacija, je potpuni izbor osobe koja je
napravila taj izbor. Ako razumes.
CoffeInn
“Forgiveness is the fragrance left by the violet on the heel that crushed it.”
----- Mark Twain // prelepo
Iz jedne manje knjizice, Becoming spiritual, dobro se slaze sa ovim....
Judaisam: The most beautiful thing a man can do is to forgive a wrong.
Islam: Forgive thy servant seventy times a day.
Sikhism: Where there is forgiveness there is God himself.
Taoisam: Recompense injury with kindness.
Buddhism: Never is hate diminished by hatred. It is only diminished by love.
This is an eternal law.
Christianity: The Peter came up and said to nim, "Lord, how often shall my brother sin
against me, and i forgive him?" "As many seven times". Jesus said to him,
"I do not say to you seven times, but seventy times seven."
CoffeInn
Sta ko ima koga da pobedjuje?
Evo, vidis i sam, ima da se pobedjuju destruktivne i neprijatne emocije, kao sto je
napisano u nekoliko recenica iznad.
Tuzni_patak
..Malo je ljudi koji mogu da lete do meseca bez raketa, samo sa zvezdama u ocima. ..
"Two men look out through the same bars; one sees the mud and one the stars."
–---- Frederick Langbridge
- - - - - - - - - - - - - - - -
CoffeInn
Ko si pa ti da zastupas nekakve? ....
to je samo njihov izbor. Sta tebe za to briga? Mozda im je tako lepo !? ...
Mozda i nije, sto bi se to ticalo tebe, mene, ako su to sami izabrali ??????? ...
.....Pa sta tebe sve to briga????
CoffeInn
Neka svako bude ono sto zeli da bude, i sve na svetu je dozvoljeno.
Bas sve na svetu je dozvoljeno. Samo jedna stvar ne sme da se cini:
ne sme da se ugrozova i povredjuje druga osoba.
Ok lepo, slazem se s ovim drugim.
Pitas Patka zasto ovo, zasto ono, pa sam kazes da ima pravo da radi sta hoce, da ga
zanima sta hoce. Meni odgovara ako on pise opsirno i zalazi u razne srodne temice.
...........