Taisa
Domaćin
- Poruka
- 3.239
Ukratko....
Samo ukoliko je blagotvorno i za dobrotvora i za pobeđenog dobrotom, ili makar za jednog, kao recimo sprečiti da se sudariš automobilom na ulici.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ukratko....
Samo ukoliko je blagotvorno i za dobrotvora i za pobeđenog dobrotom, ili makar za jednog, kao recimo sprečiti da se sudariš automobilom na ulici.
Vidiš ćorsokak a ne vidiš da lavirint ima izlaz. Posledica siromašnog duha.Svaka priča o dobroti i pobedi iste je meni čista demagogija potekla i još uvek visi iz morala i stereotipa, i više liči na iscepanu stranicu iz dečije knjige gde se takve paralaže koriste u dobre svrhe , da pripreme dete za svet reakcijama a ne bolom....
Jer ne može dobro opstati kad nekome otimate, kad nekoga uzdignuto išibate, dok na drugo istaknuto mesto ne obesite i fizički ne uništite dobrotu koja će stvoriti u glavi išibanog idola, heroja, mecenu volje i duha. Večite igre izmedju mazohizma i dobrote.
Ukratko....
Tako se od vrline da vas razdvajanja, boli,pravde-nepravde,ne odvajaju od vašeg puta i izgradjivanja sa saputnicima vrlo često "okretanjem drugog obraza" dolazi do čiste suprotnosti , do akta koji postaje mazohistički simbol naše snage i sujete koja buja iz nje i stvara lažni utisak snage , a što je najgore odvaja nas od puta, od saputnika, sve u želji da komuniciramo sa fizički najbližima, da prosvetlimo nerazbudjene i nezainteresovane i tako se učinimo na neki način gospodarima njihove duše i budjenja.
Rob dobrote nije samo izmišljotina zlih.
Svaka priča o dobroti i pobedi iste je meni čista demagogija potekla i još uvek visi iz morala i stereotipa, i više liči na iscepanu stranicu iz dečije knjige gde se takve paralaže koriste u dobre svrhe , da pripreme dete za svet reakcijama a ne bolom....Jer ne može dobro opstati kad nekome otimate, kad nekoga uzdignuto išibate, dok na drugo istaknuto mesto ne obesite i fizički ne uništite dobrotu koja će stvoriti u glavi išibanog idola, heroja, mecenu volje i duha. Večite igre izmedju mazohizma i dobrote.Ukratko....
Tako se od vrline da vas razdvajanja, boli,pravde-nepravde,ne odvajaju od vašeg puta i izgradjivanja sa saputnicima vrlo često "okretanjem drugog obraza" dolazi do čiste suprotnosti , do akta koji postaje mazohistički simbol naše snage i sujete koja buja iz nje i stvara lažni utisak snage , a što je najgore odvaja nas od puta, od saputnika, sve u želji da komuniciramo sa fizički najbližima, da prosvetlimo nerazbudjene i nezainteresovane i tako se učinimo na neki način gospodarima njihove duše i budjenja.Rob dobrote nije samo izmišljotina zlih.
Пошто сви овде знају ко је Достојевски, нема потребе да правим било какав увод. Само да наведем неке његове речи (1876), мудре до бола (као и обично):
"... и тврдим да је љубав према човечанству незамислива, несхватљива и потпуно немогућа без узајамне вере у бесмртност људске душе."
"... без највише идеје не могу да постоје ни човек ни нација. А највиша идеја на земљи јесте само једна, а то је идеја о бесмртности људске душе, и све остале "највише" идеје живота само из ове једине произилазе"
Ukratko....
Tako se od vrline da vas razdvajanja, boli,pravde-nepravde,ne odvajaju od vašeg puta i izgradjivanja sa saputnicima vrlo često "okretanjem drugog obraza" dolazi do čiste suprotnosti , do akta koji postaje mazohistički simbol naše snage i sujete koja buja iz nje i stvara lažni utisak snage , a što je najgore odvaja nas od puta, od saputnika, sve u želji da komuniciramo sa fizički najbližima, da prosvetlimo nerazbudjene i nezainteresovane i tako se učinimo na neki način gospodarima njihove duše i budjenja.
Rob dobrote nije samo izmišljotina zlih.
eh, modruna...
i najmudriji saveti, mozda za nekog nisu dobri..znas ono, da sam sa 20 znala ovo sto sad znam, mozda bi mi zivot bio drugaciji.drugaciji sigurno, ali da li bi bio bolji? i sta je dodjavola dobar zivot? svi kao kriterijum dobrog zivota podrazumevamo prisustvo blagostanja, odsustvo patnje...a ko nije doziveo patnju u zivotu ostao je plitak i ...nikad nije sazreo..
mozda svako mora da prozivi svoje patnje? mozda svako treba da pocini svoje greske?
jedina pomoc koju sam u zivotu trebala i koja mi je cinila, je da mi ljudi postave ogledalo da jasnije vidim svoje postupke.jer nije vazno sta cinimo.vazno je zasto.

Problemi i poteškoće su neophodni, što za lični rast, što za napredak društva. Kad bi nam bilo kao u raju, kad bi nam sve bilo potaman, ne bi bilo potrebe da bilo šta menjamo. Ali, mera patnje zeza. Kad ono što ne ubije jača čoveka, a kad ga sakati? Pretpostavljam da je individualno. A, opet, ako neko može i dosta muke da podnese, ne znači da će iz toga izaći pametniji, bolji, unapređen.koliko patnja, poteskoce, problemi i sl..doprinose sazrevanju..a koliko odmazu, u smislu koji je naveo patak?
Da li ko takvim osobama pripisuje dobrotu?Па, какав кредибилитет може да има особа која заговара поштење а вара на сваком кораку, ***** која се куне у невиност а ради за лову, убица који проповеда ''љуби ближњег свог'' док вам ставља нож под грло, лопов који другима прича о неморалности крађе док вам завлачи руку у џеп.... колику тежину могу имати речи таквих особа и колико њихови ставови могу бити озбиљно и добронамерно схваћени?!

1. Dobrota je dobronamerno dobrodelovanje bez imanja želje (ni u podsvesti) da se dobije bilo kakva nagrada za to, dakle, bez i najmanje sebičnosti. (Za takvog narod kaže da je lud).Treba razlikovati dobronamernost od dobrodelovodje.....
1. Naravno da mala količina znanja večito čini da dobronamernost bude daleko od dobrodelovanja.
I onda se večito posegne za potvrdom okoline da je dobrodelovanje stvarno dobrodelovanje i upletemo mediokritet, lažni moral, javne laži i čuveno površno "daj da uživamo danas, a sutra šta bude".
Da li je moguće znati bolje od nekoga kako će se poneti i kako ponašati u budućnosti?
I pored njegove slobodne volje , vaša volja je viša volja.
2. Čija je onda dobronamernost bliža dobrodelu, osobe kojoj se čini ili osoba koja joj čini dobrodelo?
3. I hoće li dobrodelatnik bidi dobronameran u svim očima koja ga gledaju?
Čak i u najglavnijim očima , očima "žrtve"?
Istinsko dobro nikada neće nikome naneti zlo, pa time, ne može ni biti zlo. Naravno, svaka dobronamernost, ne čini uvek dobro, jer je samo dobronamernost još uvek daleka od dobra.veoma dobro receno.jer cak i onda kad zaista bez ikakve zadnje namere ucinimo nesto za nekoga, bilo delom bilo savetom, da li ikad mozemo biti sigurni da negde u nama ne cuci ideja kako on sam ne zna sta je za njega najbolje,i kako smo mi sami pametniji, bolji, promisljeniji?
ideja je prokleta, i potire dobro.pretvara dobro u zlo.pretvara nas u zlo.ili ne pretavara, nego nam samo omogucava da vidimo da smo u stvari zlo, kad mislimo da smo dobro?
ali je tako neverovatno moguca, i tako uzasno realna.
dillema koju nisam uspela da razresim.
Sve što čovek treba da shvati u ovom životu je da mu je patnja (strahovi, brige...) nepotrebna i ne može mu doneti dobro ni u kom slučaju. Patnja smanjuje spoznajne mogućnosti. Patnja je samo upozorenje da čovek ne ide pravim putem, dakele, treba da ga usmeri na pravi put.gordost iskustva...
ali dobro, ostavilo se novo pitanje ..i bas me interesuje sta ostali misle o tome...
koliko patnja, poteskoce, problemi i sl..doprinose sazrevanju..a koliko odmazu, u smislu koji je naveo patak?
Nije problem u raju, problem je u našim predstavama o raju. U pravom raju nikad ne bi bilo dosadno, kako neki misle.Problemi i poteškoće su neophodni, što za lični rast, što za napredak društva. Kad bi nam bilo kao u raju, kad bi nam sve bilo potaman, ne bi bilo potrebe da bilo šta menjamo. Ali, mera patnje zeza. Kad ono što ne ubije jača čoveka, a kad ga sakati? Pretpostavljam da je individualno. A, opet, ako neko može i dosta muke da podnese, ne znači da će iz toga izaći pametniji, bolji, unapređen.
ali kako naci meru potrebne patnje, a da nije preterana?a da nas ne ucini zatvorenim, uplasenim, gordim, slomljenim?
čim tražiš meru , ne osećaš je i nemaš je.Mera potiče od slušanja potreba svog tela i potreba svakog tela iz svoje okoline , cvrčka , prirode.Tako se smanjuje sujetno u potrebama i ostavlja mnogo energije za ostalo pored prirodnog.
a ideja o tome da iskustvo nije potrebno da bi se sagledalo, da bi se postalo mudrim, nije mi nova...da covek promisljanjem moze da da dodje do istih zakljucaka kao i prozivljavanjem..i prvi put kad sam je cula pokusala sam da ozbiljno razmislim o tome...ali, kako se moze promisliti miris? dodir? muzika? vedra letnja noc? smeh deteta? ljubav?
Ovo je banalizacija, jer iskustva nisu vezana za patnju , tj iskustva se mogu sticati ako otvorenim očima hodaš kroz život, mada je to u srbiji istovremeno patnja u sociološkom smislu.Ovo kazuje da je stav većine da ne posmatra i otvara oči dok ne lupi o zid prisutan i kod tebe.
kako se moze iskusuti radost pobede a da ne rizikujes gorcinu poraza?
da li je isto ziveti i promisljati o zivotu?
Ovo je tek poseban psihološki problem koji je ličan i ne bih da ga širim i analiziram i u sebi sadrži pored uzroka 1,2,3 i refleksnu projekciju , kao i samoobmane vezane za 1,2,3.