DOBROTOM POBEDITI

• Začetnik teme Začetnik teme Taisa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pobeđivati dobrotom:
Ljudi koji čine dobro (ne čine zlo) generacijama postižu dobro, odnosno večni život. Ljudi koji čine zlo (ne čine dobro) generacijama brzo postižu zlo, odnosno večnu smrt.

moonja:
misliš da je dobro nasledno.......??

Nije, to ne ide preko nasleđa. Na čoveku je da bira šta će raditi: dobro ili zlo. Čovek svakog momenta čini izbor. Kad već odabere jedno (dobro ili zlo) onda su neki događaji (ne svi) forsirani. Reklo bi se da je čovekova sudbina unapred određena. Međutim, nije. O svojoj sudbini odlučuje lično čovek na osnovu sopstvenih odluka koje donosi svakog trenutka. Isto tako, ta sudbina je uslovljena, jer se izborom jednog događa jedno, a izborom drugog drugo, ali Čovek svakog trenutka može poboljšati svoju sudbinu.

havalius:
Ne isključuje ga, slažem se. Zato sam u nastavku posta i rekla da je neophodno zbog regulacije ponašanja prema drugim ljudima, upravo da ne bismo došli do toga da:
Citat:
... put do pakla popločan dobrim namerama.
Ovo je sa neke ranije strane i datuma.
Ja te citiram jer se slazem sa tobom i tim citatom hocu da istaknem nesto i kazem da ima jos pametnih kao ja a ne da bih nesto korigovao ili, ne daj boze, pobijao.
Mislim, jeste interesantnije suprotstavljati se jer bez toga skoro da nema dijaloga ali bi to moglo mozda po nekom drugom pitanju.
Al sam brz na odgovorima.

Čovek ne može da bira da li će raditi dobro ili zlo jer je on jedno govedo.
On je jedna džukela i ja nemam šta o njemu lepo da kažem.
Napravio decu kao sto to svako govedo zna da uradi.
Posle je napustio i ženu i decu a sa pola familije ne govori.
Kakva slobodna volja i slobodan izbor, on radi kako mu ***** diktira
A ni ja ne vidim da je to nasledno, mada, mozda u nekom ranijem kolenu.
Ma znam čoveka. Kreten.
A roditelji mu bili fini ljudi. Bas dobri.
Ajd sad neko da mi objasni.

Кад смо већ код добра.
Може се и добро јебати.
А може се и добро напити и добро угрувати и шта је сад ту добро ја не знам. Али важно је добротом победити шта год то значило.
Мислим, могли би смо мало да разрадимо тему ако већ ништа паметније немамо да радимо, а нисмо ни довољно паметни да нешто друго радимо.
Како серем, ааа?

moožjak...sam pao..sam se ubio ( :
ristob, zanimljivo je tvoje razmišljanje....ne bih sasvim odbacio da se zlo nasleđuje.....ili dobro...dobrota....znaš onu narodnu..od zle majke i još goreg oca..geno, feno..nasleđujemo mnoge važne osbine.... ..sve više je mišljenja da slučajnosti ne postoje....tako da onda soodbina praktično ne postoji....doohovito je što je fatum svuda predstavljen kao žensko trojstvo...tri žene..... jedna prede, sdruga valjda izvlači pređu života....a treća striže.....dobro, to je samo mitologija.....

Ja se ne slažem sa Ristobom. On je vernik, i u njegovoj izjavi da čovek bira dobro ili zlo je sadržana ideja da dobro = verovati u boga, zlo = ne verovati. TA dva puta su potpuno isključiva. Svi naknadni izbori između dobrog i lošeg su samo razrada koraka, čiji je cilj unapred određen početnim izborom puta.

Ne slažem se ni sa tim da se dobro/zlo nasleđuju. Kroz genotip nikako. Neki genetski Hitler bi danas možda uspeo da bude umetnik. Hoću da kažem da je okolina bitna - socijalna primarno. Ništa bitno ne nasleđujemo (bar se to još ne zna), sem temperamenta, ali i on se da promeniti.

Stvar je u tome što ljudi uglavnom pasivno, bez nekog promišljanja, razrađuju ono čemu su učeni. Ili ne znaju za drugo, ili ih ne interesuje, ili ih mrzi da probaju, jer svaka promena nosi neizvesnost i strah od posledica. Poznajem neke ''fine'' ljude, već par generacija ih prati takav glas. Ali, skoro potpuno im fali onaj momenat oko kojeg smo se Mužjak i ja složili - osetljivost za tuđe reakcije koje su posledica sopstvenih akcija. Ne bih mogla ni da tvrdim da su ''dobri'' da bi se osećali dobro zbog sebe, već je to, nekako, kao uslovni refleks.

usvojiti drustvene kodekse o tome sta je dobro, i ponasati se po tome..je jedno

promisliti te iste kodekse, i u zavisnosti od sopstvenog suda delovati ili ne po njima, sasvim je druga stvar

ali to je tako lako prepoznatljivo.ko je samo dobro utreniran vojnik.a ko mislece bice:)

Prepoznatljivo je ako hoćeš da prepoznaš. Kladim se da bi 98% ljudi izjavilo za ove koje sam navela da su zaista dobri ljudi, oni zaista važe za takve u svojoj okolini. Nego, sve to sam navela u kontekstu priče o prenošenju dobrog/lošeg kroz generacije.

ma da, naravno.nabolje se namecu norme koje se PODRAZUMEVAJU. a ono sto je u porodici generacijama, se podrazumeva.treba biti veoma dzek pa iskociti iz tog sablona.bilo da je dobar, ili los

Taisa
ali rezultati posle primene dobrote su prosto charobni, jaci su od pesnica..

...ali kako je samo ovo drugo efikasno (primene dobrote)!

...ali i bila svedok dobrote koja paralise neprijateljstvo.
Nikako takav postupak ne sme biti uzrok gordosti i uzdizanja iznad nekoga.

...Ma ko moze neka upotrebi DOBROTU ili dobrotu, kako hoce.

...tako da ti nije potrebno ni licemerje ni mrznja,
vec mu pruzas ono sto zaista zelis - dobrotu (citaj ljubav).

...Moj princip je definitivno da treba uspostaviti ljubavni odnos izmedju njih.

...naprotiv, mislila sam na najiskreniju dobrotu (ljubav),

...Od samog pocetka se ovi pojmovi ne iskljucuju medjusobno. (dobrota i ljubav) Nikako nisam mislila
na "dobrotu" (pod navodnicima), vec na ljubavnu dobrotu, kada uzvracas na povredu ljubavlju.

..."Djavo" koji misli da neko sa njim tikve sadi,
potpuno nemocan ako mu se suprostavi, dobrota, ljubav, cistota....

...kakvu samo moc ima sve ono sto je DOBRO.

...ISKLJUCIVO MISLIM NA ISKRENU DOBROTU, AKO DOBROTA MOZE BITI UOPSTE NESTO DRUGO.

...Ti mu se osmehnes, kazes mu nesto lepo (iskreno), recimo da je u pravu..., da ga razumes...,

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Pohvale za ove reci (gore boldovane). Taisa, samo nastavi tako!

... Neka ti sa svih strana dodju prefinjene misli.
Ne postoji ogranicenje snage ljudske misli. Sto je vise koncentriran ljudski um, to je veca snaga
doneta na dati koncentrirani objekat.

Svaki sensualni osecaj odbijen, svako iskusenje istrajano, svaka pogrdna rec nerecena, svaka plemenita
zelja ohrabrena.. pomaze ti da razvijes snagu zelje ili silu duha, i dovodi te blize i blize cilju.

Kroz ispravno razmisljanje, rasudivanje, samokritiku i meditaciju, ces moci pojasniti svoje ideje.
Tada Konfuzija ce nestati. Misli ce biti smirene i dobro utemeljene.
Nauci da obuzdas, procistis i uredis sve svoje misli.
Kada se cista misao emituje oko tebe, beskrajni zakon te pocinje podrzavati,
postajes svestan svih misli.
Znanje je spiritualna svest. To je svesnoca necije realne prirode. Znanje znaci ispravno razlikovanje
ili tacna procena, mudrost i savrseno razumevanje sebe i drugih. Ispravne misli rezultiraju ispravnim
akcijama i ispravnim zivotom. Lepota je essentialno spiritualna. Realna lepota lezi u necijem srcu,
to je neciji karakter. Lepota se zasniva na cistoci. Lepota svetli vrlinama.
Ljubav je prefinjen, urodjen osecaj jedinstva sa celom existencijom. Ljubav je svetost srca.
Ljubav je neogranicena dobra volja, milost, saosecanje i tolerancija.
-- Swami Sivananda, [Thought Power]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Immortal_girl
...Da DOBROTOM SE POBEDJUJE to je tacno

...Dobrota je jaca od zla...

...a i postajemo bolje osobe cineci dobro drugima, naravno iz dobrog motiva ...

Gljiva zjalelovka
..zato mislim da nastup dobrote, mora biti iz chistog srca, a ne kao zelja za pobedom i nadmudrivanjem..

...umirila se jer se ne plashi, jer nije ugrozena ..tj. dobrota kojom se uliva poverenje... ...
dobrota zeli da ukaze kao se moze ziveti i bez vredjanja i bez nasilja i uvreda
i ona se ne plashi posledica, ni odbacivanja, niti gneva dushevno slabijih...

..najbolje "budite dobri, neka je to stanje vasheg duha"..

Takodje lepe reci. 8-)

allice
meni se isto kao i Hellen chini da nekada je ta dobrota oruzje kojima se
ljudi sluze da bi ponizili i pobedili one koji su njih povredili,

U slucaju da se nesto koristi u negativnu svrhu, moze to biti sve i svasta, ali nikada dobrota.
Poniziti nekog, pobediti (u nadmetanju) su pogresne akcije, i ne poticu iz dubine cistog srca.

hator
Da li si dobar onda kada se pridrzavas biblijskih moralnih zakona, drustvenih moralnih zakona ili sopstvenih moralnih zakona? Kakva je to skala na kojoj su neki dobri a neki ne?
Od cega se sastoji ta skala?

E, ovo mi je dosta jasno. Skala bi bila moral ili etika. Bez obzira ko propveda moralne zakone,
bilo biblija, drustvo ili sama osoba, postoji neki univerzalni moral, koji mudri kazu da je pravedan.
I mozes ga naci u samom sebi, ako ga trazis, posmatranjem, proucavanjem, razmisljanjem...

Niko odavde nema prvorazredne karte, da bi to mogao videti kao ja. evo npr.
Moj komsija, dok ja ovde kuckam na svojoj tastaturi, cujem kako se on dere na sav glas i psuje na
svog sina. On doduse, najvise na svetu ceni svoja dva sina i zenu, i oni su njemu sve na svetu,
za njih zivi, za njih umire. Ali zasto se onda dere na sina? Postoji vise razloga,
prvi razlog je glavni, a to je zato sto je nervozan i besan, i u tom trenutku njegov analiticki um
zaslepljen Engramima (trauma iz proslosti), njegov um nemoze da vidi da to sto radi je pogresno,
i ako on misli da na takav nacin zapravo vaspitava svog sina.

Ovde bi bilo dobro ako bi neko bio upucen u Dijanetiku, tako da bi razumeo bolje o cemu se radi,
navescu neki primer iz dijanetike, primer kojem sam u zivotu bio svedok vise od 100 puta.

Mali decak (oko 10 godina) se igra loptom u blizini svog oca, slucajno baci ili sutne loptu i
razbije prozor. Otac potpuno ljut, dodje i ishamara i istuce sina, a pritom govoreci sinu
"Ti nista nevredis, samo pravis stetu, treba te samo tuci, samo pravis probleme..."
i sa razjarenom emocijom, mrznje, ljutnje, povisenog tona glasa, i bezosecajnosti.

Kada mali decak poraste, ozeni se i dobije takodje sina, sin poraste, i negde je slicne dobi kao
sto je i on bio. E sad, njegov sin se igra loptom i isto tako nehotice razbije prozor.
On otac sada, pocne da oseca sebe da je bezvredan da nista ne vredi, da samo pravi probleme, i takodje
sva oceva emocija pocinjeu tom trenu da bude njegova. i oseca veliki nagon da tuce svoga sina i da mu
izgovori bas one reci koje je njemu u slicnoj situaciji njegov otac govorio. Pa pocne da dramatizuje
svoga oca, dere se, tuce malog...

Ovo ukljucivanje, je nesvesno, a zove se restimulacija engrama. Analiticki um(JA) smatra da je to njegov
licni izbor koji ga tera na tu aberiranu akciju, ali nije tako, to sto ga tera se dijaneticki zove
reaktivni um (u starim dobima se takav prividni ego zvao demon).

Ali u svakoj situaciji postoji kontrola nad svojim osecajima, bilo dobri ili losi. Ako se otac sabere,
i neutralizuje sve negativne osecaje, i postupi prema sinu uljudno, onda mozemo reci da je otac
visoko moralan. Znajte, da odupreti se u takvim situacijama je pretesko, zahteva mnogo napora,
a plodonosno je bas kao sto Taisa kaze, i jos vise, jer prekida lanac nasilja.
Nebrojeno puta sam u zivotu video kada se moj otac iracionalno ponasa, a nece da prizna nego tvrdi
da je 100% u pravu. Stoga, vazno je da za sve uzvracamo dobrotom.

Skala kojom merimo dobrotu ja nazivam moral.
Moral je kolicina ispravnosti koju u datoj situaciji preduzmemo.
Covek je visoko moralan ako u svakoj situaciji ne preduzima nikakve mere nasilja i povrede, prema
nijednoj zivotinjskoj vrsti.

It is seen that even those men who are possessed of learning and who seek to achieve the highest good
in the form of Emancipation, are not free from the fear of death.
What need there be said of those innocent and healthy creatures endued with love of life,
when they are sought to be slain by sinful wretches subsisting by slaughter?

For this reason, O monarch, know that the discarding of meat is the highest refuge
of religion, of heaven, and of happiness.
Abstention from injury is the highest religion.
It is, again, the highest penance. It is also the highest truths from which all duty proceeds.
----- Iz Mahabharate

Hellen
hmm...pa dobro...daj neki primer kako da uspostavimo taj "Ljubavni odnos" izmedju ubice i porodice ubijenog, ili izmedju nasilnika i prebijene zrtve,
ili izmedju vlasnika firme i bezrazlozno otpustenog radnika...?

Oches neki primer? jedan od najboljih koji poznajem je--
Isusa su razapeli na krstu kao razbojnika, a on im je oprostio,
cak je i Nebeskog Oca molio da im oprosti.
Krst je simbol oprastanja, simbol predanosti, vere, asketicizma, strpljenja, pozrtvovanosti, dobrote...

Hator
Dakle sad poistovecujemo pojmove dobrota i ljubav ?!

Ima veze, kao kad kazes voda i more. Ljubav ima mnoge oblike, jedna od njih je dobrota.
Dobrota ima mnoge oblike, jedna od njih je ljubav.

Taisa
To vec zalazi u religiju, ja nisam uzrasla do tih mogucnosti,
to je vec u sferi (lude, manijacke) ljubavi Bozije.

Ukor za ove reci! mozda gledano u smislu znacenja si dobro napisala,
ali radije ubuduce upotrebi pristojni izraz kada pises o onoj ljubavi, kojom
je cela existencija odrzavana, ljubav bez koje nemoze nista postojati.
Imaj vere, i nemoj biti maloverna (nekazem da jesi), ta sfera ljubavi nije tako daleko..

Koliko puta treba da naglasim da religija BUKVALNO ZNACI odvezati se, tj. osloboditi se!
Ako zalazi u religiju, onda zalazi u oslobodjenje. To je krajnji cilj i svakog elektrona koji se vrti
oko jezgra atoma. Bi li se vrteo da nema nade i vere u krajnji cilj? 8-)

allice
Aj polazimo od realnih crnila koja se dogadjaju u zivotu:
1. silovanje
2. siromashtvo
3. ubistva
4. pedofilija
to sve postoji. kako tu postupiti sa dobrotom?

Ove stvari se ne dogadjaju osobama koji se ne izlazu u situacije gde je to moguce da se desi.
Prvo da obradim siromastvo. Ako imas sta da jedes, pijes, i odecu onda nisi siromasan i tacka.
A ako oni koji imaju viska daju onima koji nemaju, svi ce biti nasiceni.
(odavde, gladan te pogodi kamenom, a ti njega hlebom (gladan cak i u duhovnom smislu, gladan dobrote))

Pod broj 1 i 4, ako se ne kreces u pogresnom drustvu, ovo ti se nikad nece dogoditi.
A ni pod broj 3. A ubistva, samo se seti kada si poslednji put ubila neku zivotinju, ili insekta.
Veliko je licemerstvo zivotinje smatrati inferiornijim od ljudi. No treba imati na umu, da u samim
nasim telima umiru na milione bakterija. Stoga, tamo gde imas vlast da ubijes ili ostavis, odgovornost
lezi na tebi.
U krajnjem slucaju ako ti se dogodi bilo sto, imaj na umu dve stvari. Prvo, karmicki si zasluzio,
a drugo, neka ti patnja i bol posluze kao sredstvo za zblizavanje istini i Bogu.
Jedan clan napisao, svaka muka Bozja pouka. To sam vise puta iskusio.

A te cetiri navedene stvari upravo proizlaze iz stava, oko za oko, ili kamen kamenom.
Kada ponestane takav stav, toga vise nece biti.

Gljiva zjalelovka
nadje se neko ko hoce da te zalije hladnom vodom

Leti (kad je toplo) je uvek zadovoljstvo nekog iznenaditi iza ugla, vodom, (barem meni) 8-)

Tuzni_patak
I postoje ljudi kod kojih je to lancana reakcija, i koji imaju potrebu da
prenesu dobro delo, nekim drugim dobrim delom bilo kojoj osobi....

....jer ljudi su obicno razocarani kad vide da neko ne ceni njihovo dobro delo ....i da je dobro delo zloupotrebljeno....

Muzjak
Dobro moze biti apsolutno i relativno.
Apsolutno (bezuslovno dobro) je teoretska kategorija.
Relativno dobro je realna kategorija jer u svakom dobru postoji i nesto zbog zega je to lose. Opste je prihvaceno da je "dobro" atribut:

Tri Gune (atribute) ovog sveta su Sattva, Rajas, i Tamas, ili Cistoca(dobrota), strast, i tama(deluzija)
po Samnkhya sistemu.

Odavanje pocasti Bogovima, Brahminima, uciteljima, mudracima;
cistoca, pravicnost, nevinost, i nezloba zove se tjelesna askeza.
Govor koji ne prouzrokuje uzbudjenje i koji je istinit, ugodan i koristan;
isto tako recitiranje svetih knjiga jest askeza govora.
Vedrina uma, blagost, sutnja, samosavladavanje i cistoca srca jest umna askeza.

Ova trostruka askeza, koju ljudi ispunjavaju s najvisom vjerom i predanoscu, ne zeleci nagradu,
ima osobinu Sattve (cistoce).
Askeza, koja se vrsi s licemjerjem radi visokog uvazavanja, divljenja i postovanja,
ima osobinu Rajasa (strasti); ona je nestalna i nesigurna.
Askeza koja se poduzima iz zaslijepljenog uvjerenja s umrtvljivanjem sebe ili da bi
nekog upropastili pripada prirodi Tamasa (deluzije, zaslepjlenosti).
----- Bhagavad Gita, iz XVII. POGLAVLJA

Tuzni_patak
Dobro ili dobrota....
Dobrota je teznja osobe da nekome cini dobro ,
ali iz vizure svog gledanja na stvari....

Tuzhni lepo si napisao, divim se kako ti je lepo ispala recenica.

Tuzni_patak
Sta je dobro? Dobro je korist.....u bilo kom obliku.....

Tacno, ali, one stvari koje nam daju prolaznu korist nisu realno dobre, nego samo imaginarno.

I zapita Ga jedan knez govoreci: Ucitelju dobri! Sta da ucinim da nasledim zivot vecni?
A Isus rece mu: Sto me zoves dobrim? Niko nije dobar osim jednog Boga.
Zapovesti znas: ne cini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svedoci lazno; postuj oca i mater svoju.
A on rece: Sve sam ovo sacuvao od mladosti svoje.
A kad to cu Isus rece mu: Jos ti jedno nedostaje: prodaj sve sto imas i razdaj siromasima;
i imaces blago na nebu; i hajde za mnom.
----- Po Luci 18:18-22

Realnu korist ili dobro moze se naci jedino u neprolaznom.

Tuzni_patak
Njemu je falila komunikacija, drustvo, socijalna prihvacenost....sto je definicija koju napisah,
da je dobro kao delo akt teznje za komunikacijom.

Scientolozi kazu da za ispravan opstanak tri stvari moraju ispravno funkcionisati, a to su
Affinity, reality and communication, bilo koje ako zakaze (oslabi) drustvo ce biti nezdravo na neki
nacin. Ljudi koji ne uzvracaju komunikaciju tamo gde se trazi zahtev za to, zapravo su ljudi bez casti.
Precesto mi se dogadja da napisem nekom poruku, a ne odpise mi, i na takav nacin kvari komunikaciju a
samim tim rusi drustvene odnose. E sad, Scientolozi pisu da je jedan ispravan zdrav komunikacijski
ciklus ovakvog oblika: Osoba A- pitanje, osoba B- odgovor, osoba A- potvrda.
Ili osoba A- izjava, B- potvrda.

Tuzni_patak
NEMA NISTA BEZ CILJA NA OVOME SVETU.

Naravno, ako postoji trka, mora postojati i cilj. to je isto u obliku akcije i reakcije.
Da bi postao neki put, prvo je morao postati cilj. A ja vidim da put (trka) postoji, Evolucija.

SINDI
.. iz umetnika mozda dela.. da li zato slikaju ili pisu/jer imaju cilj? malo morgen.
stvaraju jer ih tera neka neobjasnjiva sila, kojoj se ne mogu odupreti.
koju ne mogu objasniti. kao sto ne mozete objasniti dobrotu. kao sto ne mozete objasniti ljubav.
Bozji blagoslov? ako se usudimo tako reci.

Ljubav, kojom je cela existencija odrzavana, ljubav bez koje nemoze nista postojati.
Ova pokrece sve, a takodje predstavlja evolucijski proces, a sila koja tera umetnike.. i stvaraoce
takodje je ova, nekim delom evolucijski proces. Odavde, kosmicka ljubav i evolucijski proces imaju
jednaki atribut, moze se reci da je to ista sila (energija).
Jer evolucija (razvijanje) nije samo u razvoju razlicitih tela, nego se javlja u svakom procesu i sferi.
A jeste neobjasnjiva. Kada je shvatis potpuno, onda mislim da si shvatio sve.

havalius:
Ja se ne slažem sa Ristobom. On je vernik, i u njegovoj izjavi da čovek bira dobro ili zlo je sadržana ideja da dobro = verovati u boga, zlo = ne verovati. TA dva puta su potpuno isključiva. Svi naknadni izbori između dobrog i lošeg su samo razrada koraka, čiji je cilj unapred određen početnim izborom puta.

Ne slažem se ni sa tim da se dobro/zlo nasleđuju. Kroz genotip nikako. Neki genetski Hitler bi danas možda uspeo da bude umetnik. Hoću da kažem da je okolina bitna - socijalna primarno. Ništa bitno ne nasleđujemo (bar se to još ne zna), sem temperamenta, ali i on se da promeniti.

Stvar je u tome što ljudi uglavnom pasivno, bez nekog promišljanja, razrađuju ono čemu su učeni. Ili ne znaju za drugo, ili ih ne interesuje, ili ih mrzi da probaju, jer svaka promena nosi neizvesnost i strah od posledica. Poznajem neke ''fine'' ljude, već par generacija ih prati takav glas. Ali, skoro potpuno im fali onaj momenat oko kojeg smo se Mužjak i ja složili - osetljivost za tuđe reakcije koje su posledica sopstvenih akcija. Ne bih mogla ni da tvrdim da su ''dobri'' da bi se osećali dobro zbog sebe, već je to, nekako, kao uslovni refleks.

temperament se uopšte ne menja.. i dobar deo iq je nasledjen....i izgradjivanje eq-a...mada ja ne verujem nešto u odvojenost eq...to se teše manje inteligentni...ono što si rekla...na temi o utisku.........adaptivno je prvo u porodici...znači vaspitanje....materijano-nematerijano ....duhovno..vera isto......oponašanje u okviru podice.......sistem vrednosti negovan u porodici... sve što utiče na bitne karakteristike strukture ličnosti oblikuju se u primarnoj sredini......u tom smislu sam mislio da ima mesta nasleđivanju....porodica je samo jedan njen deo...pa je podložno promenama kroz sazrevanje............nisam svatio kako uslovni refleks za dobro...reagujemo dobro jer se to od čoveka očekuje.....uslovni reflex...ne razumem...dobro je onda nesvesno?
zar nije logičnije da vernik veruje u predodređenost stvari..........od strane više instance....gde sudbini ima mesta...?

Može da se menja temperament, ono KAKO čovek reaguje. Ne drastično, ali može. Osetljiv roditelj je itekako u stanju da, recimo, ublaži težak temperament deteta (ako je ono osetljivo, burno reaguje na svako uskraćivanje...), ako prepozna detetove reakcije i adekvatno reaguje. Inteligencija, tek ona može da se menja - interventnim obrazovnim programima, dužim školovanjem, boljim uslovima života, pristupom informacijama...

Ok, slažem se sa tim smislom nasleđivanja o kojem govoriš. Porodica jeste primarni izvor moralnih vrednosti. A ovo o uslovnom refleksu, nisam mislila na nesvesno, nego nepromišljeno - nekoga su tako i tako vaspitali, naučili ga da je nešto dobro i da je nešto loše, taj neko je u potpunosti to usvojio, bez da ikad preispita argumentaciju za takvo ocenjivanje dobrog i lošeg. I Sindi je ovo prodiskutovala, pročitaj gore. Banalan primer: naučili te da je lepo da ženskoj osobi pokloniš cveće kad joj ideš u posetu. Imaš dobre namere prema toj osobi i želiš da učiniš dobro delo, i svaki put joj nosiš cveće. Međutim, uopšte ne primećuješ da ta osoba ne voli cveće i da joj ništa ne znači. Nemaš osećaj za nju i njene potrebe i želje, ne modifikuješ ponašanje i uporno radiš istu stvar, jer su naučili da je tako ispravno. U tom smislu uslovni refleks. Da li sam opet odabrala loš primer...

Jeste logično da vernik smatra da su stvari predodređene, nego me uvek iritira taj stav da jedino ako veruješ u boga možeš da budeš dobar čovek.

u redu je primer......isto važi i za negativne stvari....s tim da će većina ljoodi menjati obrasce ponašanja u zavisnosti od toga da li su nagrađeni ili kažnjeni (ignorisani)..............i to stalno kroz život...ili će postupati po principu dvostrookih standarda za razne prilike....i onda možemo da postavimo pitanje....gde je ličnost u takvoj osobi..........i koliko plastelina imamo, a koliko ličnosti...goomiflex (:
za soodbinu sam pogrešio........ čoveku je reč sudbina uteha...rab božji u veri...on je na iskoošenju....i kroz tu koošnju on, doduše, ima slobodu izbora...ali će samo za jedan izbor i biti nagrađen, za svaki koji nije bogougodan će biti strogo kažnjen............(ako veruješ bićeš spasen)

Back