allice
meni se isto kao i Hellen chini da nekada je ta dobrota oruzje kojima se
ljudi sluze da bi ponizili i pobedili one koji su njih povredili,
U slucaju da se nesto koristi u negativnu svrhu, moze to biti sve i svasta, ali nikada dobrota.
Poniziti nekog, pobediti (u nadmetanju) su pogresne akcije, i ne poticu iz dubine cistog srca.
hator
Da li si dobar onda kada se pridrzavas biblijskih moralnih zakona, drustvenih moralnih zakona ili sopstvenih moralnih zakona? Kakva je to skala na kojoj su neki dobri a neki ne?
Od cega se sastoji ta skala?
E, ovo mi je dosta jasno. Skala bi bila moral ili etika. Bez obzira ko propveda moralne zakone,
bilo biblija, drustvo ili sama osoba, postoji neki univerzalni moral, koji mudri kazu da je pravedan.
I mozes ga naci u samom sebi, ako ga trazis, posmatranjem, proucavanjem, razmisljanjem...
Niko odavde nema prvorazredne karte, da bi to mogao videti kao ja. evo npr.
Moj komsija, dok ja ovde kuckam na svojoj tastaturi, cujem kako se on dere na sav glas i psuje na
svog sina. On doduse, najvise na svetu ceni svoja dva sina i zenu, i oni su njemu sve na svetu,
za njih zivi, za njih umire. Ali zasto se onda dere na sina? Postoji vise razloga,
prvi razlog je glavni, a to je zato sto je nervozan i besan, i u tom trenutku njegov analiticki um
zaslepljen Engramima (trauma iz proslosti), njegov um nemoze da vidi da to sto radi je pogresno,
i ako on misli da na takav nacin zapravo vaspitava svog sina.
Ovde bi bilo dobro ako bi neko bio upucen u Dijanetiku, tako da bi razumeo bolje o cemu se radi,
navescu neki primer iz dijanetike, primer kojem sam u zivotu bio svedok vise od 100 puta.
Mali decak (oko 10 godina) se igra loptom u blizini svog oca, slucajno baci ili sutne loptu i
razbije prozor. Otac potpuno ljut, dodje i ishamara i istuce sina, a pritom govoreci sinu
"Ti nista nevredis, samo pravis stetu, treba te samo tuci, samo pravis probleme..."
i sa razjarenom emocijom, mrznje, ljutnje, povisenog tona glasa, i bezosecajnosti.
Kada mali decak poraste, ozeni se i dobije takodje sina, sin poraste, i negde je slicne dobi kao
sto je i on bio. E sad, njegov sin se igra loptom i isto tako nehotice razbije prozor.
On otac sada, pocne da oseca sebe da je bezvredan da nista ne vredi, da samo pravi probleme, i takodje
sva oceva emocija pocinjeu tom trenu da bude njegova. i oseca veliki nagon da tuce svoga sina i da mu
izgovori bas one reci koje je njemu u slicnoj situaciji njegov otac govorio. Pa pocne da dramatizuje
svoga oca, dere se, tuce malog...
Ovo ukljucivanje, je nesvesno, a zove se restimulacija engrama. Analiticki um(JA) smatra da je to njegov
licni izbor koji ga tera na tu aberiranu akciju, ali nije tako, to sto ga tera se dijaneticki zove
reaktivni um (u starim dobima se takav prividni ego zvao demon).
Ali u svakoj situaciji postoji kontrola nad svojim osecajima, bilo dobri ili losi. Ako se otac sabere,
i neutralizuje sve negativne osecaje, i postupi prema sinu uljudno, onda mozemo reci da je otac
visoko moralan. Znajte, da odupreti se u takvim situacijama je pretesko, zahteva mnogo napora,
a plodonosno je bas kao sto Taisa kaze, i jos vise, jer prekida lanac nasilja.
Nebrojeno puta sam u zivotu video kada se moj otac iracionalno ponasa, a nece da prizna nego tvrdi
da je 100% u pravu. Stoga, vazno je da za sve uzvracamo dobrotom.
Skala kojom merimo dobrotu ja nazivam moral.
Moral je kolicina ispravnosti koju u datoj situaciji preduzmemo.
Covek je visoko moralan ako u svakoj situaciji ne preduzima nikakve mere nasilja i povrede, prema
nijednoj zivotinjskoj vrsti.
It is seen that even those men who are possessed of learning and who seek to achieve the highest good
in the form of Emancipation, are not free from the fear of death.
What need there be said of those innocent and healthy creatures endued with love of life,
when they are sought to be slain by sinful wretches subsisting by slaughter?
For this reason, O monarch, know that the discarding of meat is the highest refuge
of religion, of heaven, and of happiness.
Abstention from injury is the highest religion.
It is, again, the highest penance. It is also the highest truths from which all duty proceeds.
----- Iz Mahabharate
Hellen
hmm...pa dobro...daj neki primer kako da uspostavimo taj "Ljubavni odnos" izmedju ubice i porodice ubijenog, ili izmedju nasilnika i prebijene zrtve,
ili izmedju vlasnika firme i bezrazlozno otpustenog radnika...?
Oches neki primer? jedan od najboljih koji poznajem je--
Isusa su razapeli na krstu kao razbojnika, a on im je oprostio,
cak je i Nebeskog Oca molio da im oprosti.
Krst je simbol oprastanja, simbol predanosti, vere, asketicizma, strpljenja, pozrtvovanosti, dobrote...
Hator
Dakle sad poistovecujemo pojmove dobrota i ljubav ?!
Ima veze, kao kad kazes voda i more. Ljubav ima mnoge oblike, jedna od njih je dobrota.
Dobrota ima mnoge oblike, jedna od njih je ljubav.
Taisa
To vec zalazi u religiju, ja nisam uzrasla do tih mogucnosti,
to je vec u sferi (lude, manijacke) ljubavi Bozije.
Ukor za ove reci! mozda gledano u smislu znacenja si dobro napisala,
ali radije ubuduce upotrebi pristojni izraz kada pises o onoj ljubavi, kojom
je cela existencija odrzavana, ljubav bez koje nemoze nista postojati.
Imaj vere, i nemoj biti maloverna (nekazem da jesi), ta sfera ljubavi nije tako daleko..
Koliko puta treba da naglasim da religija BUKVALNO ZNACI odvezati se, tj. osloboditi se!
Ako zalazi u religiju, onda zalazi u oslobodjenje. To je krajnji cilj i svakog elektrona koji se vrti
oko jezgra atoma. Bi li se vrteo da nema nade i vere u krajnji cilj? 8-)
allice
Aj polazimo od realnih crnila koja se dogadjaju u zivotu:
1. silovanje
2. siromashtvo
3. ubistva
4. pedofilija
to sve postoji. kako tu postupiti sa dobrotom?
Ove stvari se ne dogadjaju osobama koji se ne izlazu u situacije gde je to moguce da se desi.
Prvo da obradim siromastvo. Ako imas sta da jedes, pijes, i odecu onda nisi siromasan i tacka.
A ako oni koji imaju viska daju onima koji nemaju, svi ce biti nasiceni.
(odavde, gladan te pogodi kamenom, a ti njega hlebom (gladan cak i u duhovnom smislu, gladan dobrote))
Pod broj 1 i 4, ako se ne kreces u pogresnom drustvu, ovo ti se nikad nece dogoditi.
A ni pod broj 3. A ubistva, samo se seti kada si poslednji put ubila neku zivotinju, ili insekta.
Veliko je licemerstvo zivotinje smatrati inferiornijim od ljudi. No treba imati na umu, da u samim
nasim telima umiru na milione bakterija. Stoga, tamo gde imas vlast da ubijes ili ostavis, odgovornost
lezi na tebi.
U krajnjem slucaju ako ti se dogodi bilo sto, imaj na umu dve stvari. Prvo, karmicki si zasluzio,
a drugo, neka ti patnja i bol posluze kao sredstvo za zblizavanje istini i Bogu.
Jedan clan napisao, svaka muka Bozja pouka. To sam vise puta iskusio.
A te cetiri navedene stvari upravo proizlaze iz stava, oko za oko, ili kamen kamenom.
Kada ponestane takav stav, toga vise nece biti.
Gljiva zjalelovka
nadje se neko ko hoce da te zalije hladnom vodom
Leti (kad je toplo) je uvek zadovoljstvo nekog iznenaditi iza ugla, vodom, (barem meni) 8-)