DJM
Poznat
- Poruka
- 8.536
Nije vazno kako... vazno je pobediti...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Tuzni_patak:QUOTE]
Zažmuriću na sitnicu sa kojom se ne slažem. Lepo, kao da sam pročitala delić iz Dostojevskog...![]()
Gljiva zjalelovka::shock:
delic ? kakav delic ? nisu ga valjda eshumirali ??? pa kako se to chita ???
( :smile: )
E, da... Isto to pitanje se postavlja kad se razmatra altruizam (mada, na ovoj temi se bar delom poklapaju ta dva). Recimo, roditelj i dete dožive saobraćajku i ulete kolima u vodu, roditelj da sve od sebe da spasi dete, pri čemu on nastrada. Da li je to altruistično? Sa jedne strane, možda jeste - možda je odreagovao iz čiste ljubavi i žrtvovao se zarad deteta. Sa druge, možda možda mu je u trenutku proletelo kroz glavu da neće moći da ima još dece i da će kroz to dete nastaviti da živi deo njega (ako ništa drugo, dete nosi deo njegovih gena), a detetu je, svakako, ostalo duže da živi.Hellen:А да ли постоји доброта сама по себи, без икакве користи по онога ко је чини?
... МИ осећати добро због њега, и то је корист коју извлачимо...
Gljiva zjalelovka:joj, shto si dobra danas Taisooooo
(umrecu od smeha, jache je od mene...hihihhhi )
havalius:U tom smislu, u mom sistemu, differentia specifica između (ne)dobrote, (ne)altruizma je upravo motivacija. Da li osoba čini dobro delo da bi se osećala dobro zbog sebe (što nije altruistično), ili je to dobro osećanje u vezi sebe sekundarno u odnosu na činjenicu da smo usrećili drugog (ovo jeste altruistično). Nadam se da je ova poslednja rečenica razumljiva.
Gljiva zjalelovka:eh, pa kad si mogla onako majstorski da prokomentarishesh, to je dan !
(tome sam se smejala:komentar na sve,u jednoj rechenici )
ma nisam ja dobra vec mi nije dobro, danas...a ne da imam inspiracijuuuuuu...odoh da skupljam shisharke :smile:
havalius:Nisam ni rekla da razmišlja nešto posebno (malo sam i razradila razmišljanja, ilustracije radi :smile: ), već da u trenutku prođe kroz glavu. Ipak, i lični opstanak roditelja je tu u pitanju, pa se i tad može instinktivno reagovati. Mada, ok, možda si u pravu. Nije ni bitno, razumele smo se.
Citat koji se ponavlja, pa evo i ja da se pridružim.havalius:Da li osoba čini dobro delo da bi se osećala dobro zbog sebe (što nije altruistično), ili je to dobro osećanje u vezi sebe sekundarno u odnosu na činjenicu da smo usrećili drugog (ovo jeste altruistično).
havalius:Može imati veze. Suprotstavljene su dve težnje - svoj i tuđi opstanak. Situacija je ili - ili, mora se napraviti izbor.
Ne isključuje ga, slažem se. Zato sam u nastavku posta i rekla da je neophodno zbog regulacije ponašanja prema drugim ljudima, upravo da ne bismo došli do toga da:muzjak:Dakle, to sekundarno osećanje ne isključuje i ne umanjuje ovo drugo čak je i poželjno.
muzjak:... put do pakla popločan dobrim namerama.
Al' mi (ljudi) nismo sasvim svodivi na životinje... Mada, nije sasvim tačno ni za životinje. Ne znam gde sam gledala, ali majka je pustila da mladunče bude ubijeno, jer je odnos snaga bio neravnopravan na njenu štetu, pa bi i ona nastradala.Hellen:Не знам. Као родитељ - мислим да је тај избор немам (не дај Боже да дођем у ту прилику), а, колико знам, и у животињском свету је опстанак потомства примаран у односу на опстанак родитеља...(јер су родитељи самим чином размножавања већ испунили своју сврху постојања)...![]()
Hellen:Не знам. Као родитељ - мислим да је тај избор немам (не дај Боже да дођем у ту прилику), а, колико знам, и у животињском свету је опстанак потомства примаран у односу на опстанак родитеља...(јер су родитељи самим чином размножавања већ испунили своју сврху постојања)...![]()
cool...od dobrote do macaka...logican putTuzni_patak:Ne nije.
Uzmi mačku koja će da se omaci i kad se omaci ne daj joj dovoljno hrane i da vidiš kako će otići od mačića , jer nema hrane , a oni sisaju.
Majke brane svoje potomstvo sve dok to ima smisla.
A smisao se odredjuje na razne načine...
Recimo od dva ptića , manje će biti izgurano iz gnezda...Od roditelja....
Tuzni_patak:Ne nije.
Uzmi mačku koja će da se omaci i kad se omaci ne daj joj dovoljno hrane i da vidiš kako će otići od mačića , jer nema hrane , a oni sisaju.
Majke brane svoje potomstvo sve dok to ima smisla.
A smisao se odredjuje na razne načine...