Dobro objasnjenje

Huh, ja nemam dovoljno dobro "objasnjenje" iliti opravdanje za ovu temu...

Kaza Paja.."Ali tema je sta je to najbolje objasnjenje neke situacije, nekog ponasanja ,nekog razmisljanja ljudi..."

Objasniti nekom neku situaciju je neophodno samo kad dodje do nekog konflikta ili nejasnoca..
Objasniti necije ponasanje..zasto bi to neko radio osim ako ne trazi opravdanje za necije ponasanje
ukoliko je neadekvatno itd..
Objasnjavati necije razmisljanje...pa kako objasniti nesto sto je tudje, ne mozes to objasniti
mozes samo ucestvovati u razmeni misljenja...:lol:

Poslednja izmena:
Kad se vec nalozila publika i ove padobranke na pdf muskarci, ovo je dobar pojam za takve osobe...

Retko kad ljudi pokusavaju da razumeju druge osobe, i onda imaju svoje algoritme kako to rade..

Frustracione osobe obicno idu putanjom sta je najgore sto moze da objasnjava necije zelje ili ponasanje...

Ali ima i onih koji idu putanjom sta najbolje objasnjava tudja razmisljanja poteze i ponasanja..

I tu je caka za priprost narod, tj za narod koji mnogo koristi jezik a ima malo znanja...
Jer mora proceniti sta je najbolje objasnjenje, a to mora uraditi na osnovu onoga sto mu padne na pamet, onoga sto mu kratko padne na pamet, zene to zovu intuicija, ili na osnovu onog sto imaju u iskustvu...

I pored svega navedenog, a nije puno , tri stavke, pad na pamet, zenska intuicija i iskustvo na kraju osoba odradi ono sto joj je u krvi ili ono sto najvise zeli da je tacno , tj wannabe razmisljanje..
Tako je najcesce..

Ali ostane zapamceno da je razmisljala i trazila sta je najbolje objasnjenje...
A to je proces za mediokritetno grupisanje....
Sta bi inace bilo etiketirano kao najbolje objasnjenje....
Najtacnije objasnjenje mozda?
Najverovatnije objasnjenje mozda?
To su totalno dve razlicite stvari...greska, to su dve totalno razlicite stvari, (mora drugaciji redosled reci u recenici da bi bilo tacno)

Naravno ovde nije bitno ali tako mogu i drugi se bogme zestoko igraju sa redosledom reci u recenici.

Ali tema je sta je to najbolje objasnjenje neke situacije, nekog ponasanja ,nekog razmisljanja ljudi...

(naravno obavezno duze od 6 recenica u postavci teme)

Zvuči neverovatno, ali ja potpuno shvatam šta pišeš, e sad u duhu teme ti ćeš verovatno tvrditi da ne shvatam ili u duhu teme ja objašnjavam da sam shvatila po principu da shvatam onako kako se meni dopada.

Ja sam shvatila da ljudi, svaku izjavu shvataju kroz prizmu svojih stavova, doživljaja i čak svog načina izražavanja.
Posebno kada se radi o nekome koga ne poznaješ, bar ne dovoljno.

Već ti je poznato da ja ne umem da se izrazim dovoljno dobro ako ne navedem primer.

Ako ja tebi kažem neku najprostiju činjenicu iz mog života, koja je potpuno istinita i jasna, ti ćeš je provući kroz tvoja lična saznanja o tome i doneti nekakav sud o meni.
Recimo da ti kažem da sam vegan, šta bi pomislio, kako bi objasnio?
To bi bila sigurno jedna stavka koja bi doprinela formiranju mišljenja.
A ako bi ti objasnila da postoji zdravstveni razlog zbog kojeg je neophodan takav način ishrane itd, verovatno bi promenio mišljenje, ono prvobitno.

Zato se ja trudim da sve što čujem ne vezujem odmah za karakter niti da objašnjavam na osnovu mog karaktera, već ostavljam svakome vremena da pokaže šta je zaista.
Najprostije rečeno,svemu što čujem dajem dovoljno vremena da se samo objasni.
Mislim da je jedino tako pošteno.

Objasniti nekom neku situaciju je neophodno samo kad dodje do nekog konflikta ili nejasnoca..
Objasniti necije ponasanje..zasto bi to neko radio osim ako ne trazi opravdanje za necije ponasanje
ukoliko je neadekvatno itd..
Objasnjavati necije razmisljanje...pa kako objasniti nesto sto je tudje, ne mozes to objasniti
mozes samo ucestvovati u razmeni misljenja...:lol:

Zanimljiva retrogradna analiza...
Dakle vrlo je vazno primetiti da ne postoji ili postoji razlicit set motiva da se uopste nesto objasnjava sebi ili drugima...
Da odmah razdvojim objasnjavanje sebi i objasnjavanje drugima..totalno su razliciti motivi i motivacija, bar mi se sad naoko tako cini.

Medjutim oba procesa su prisutna u komunikaciji sa drugima....ako nisu , to je onda jedna od patologija.....ili je osoba narcis i egocentrik ili je delimicni ili potpuni autista...a i tu ima preklapanja...

Premasuje granice teme, to je sigurno , tako da ko ne voli romane neka preskoci...
Lbarbara tu ima usmerenje da tera svoje sve dok moze, kad ne moze onda trazi gde moze i nema tu posebnih motiva da vidi bilo sta sto je drugacije od njenog shvatanja...
Osim mozda straha od fizickog kontakta, ali ako toga nema, nema nikakvih motiva...
To je zanimljiva minimizacija interakcije sa okolinom u smislu svesti...Naravno , moje misljenje i iskustvo pokazuje da ta minimizacija uopste ne utice na njihovu procenu koliko oni shvataju okruzenje oko sebe...jer osnova za takvu procenu je vec sadrzana u osnovnom principu, a to je da je nebitno kako drugi tumace odnose u okruzenju....tako da nema gradacije ili komparacije sta je tacnije ili dublje ili tako nesto...

U tom smislu jedina motivacija ostaje strah od fizickog sukoba.Bar teoretski , ali u praksi posto fizicki sukobi izbijaju vrlo brzo , tu nema prostora da se razvija neka slozena shema vec je verovatno prosta shema, BEZI ili SPUSTI ORUZJE i bezi ...

To je vrlo jasan stav da tu nema ucesca u temi, jer nema motiva....
I nisam siguran da je to retko misljenje, jer ima dve osobine koje su slatke danasnjim ljudima, ne koriscenje mozga za razmisljanje i pojednostavljenje svetga, i stavljanje sebe u centar svega.....

Natali sa druge strane ocigledno ima svoje interne motive da ucestvuje u tom procesu.
I u objasnjavanju drugih i u boljoj prezentaciji svog utiska ili smisla..
Tu bi mogli da bi bili podjednako prisutni motivi , da trazimo sta bi sve bili motivi da mi zelimo da imamo bolje objasnjenje drugih i sta bi bili motivi da bi imali bolje objasnjenje za druge...

Tema ima i trecu komponentu a to je globalna scena iliti berza objasnjenja.....javno mnjenje objasnjenja, mediokritetna skala objasnjenja...
Ona postoji i u metodi Natali , jer ju je svesna, i kao i svako javno misnjenje, delimicno izaziva i strah i neugodnost zbog karaktera koji drugi ljudi imaju a uglavnom se napaja iz njihovog utiska, pa samim tim objasnjenje tu igra ulogu...
Bilo da se prihvata ili da se uopste ne prihvata kako je navela LBarbara koja bi na svaku drugu nameru i inicijativu koja vodi ka drugacijem rezultatu od njene namere reagovala ignorisanjem jer su joj njene namere najbitnije a ostali znaju sta im je bitno..

Tu naravno postoji mozda i malo lazi, tj mozda nekad i ucini neki ustupak nekome, jer mora se ostaviti i neki utisak ukljucenosti prema drugima, a i moralni prikaz je bitan, tako da mora se malo obojiti i da nije sve sebicnost ili egocentricnost nego bre normalnost bre, moralna normalnost bre..
Ali to je ono sto se mora ili ne mora....

I ako se pogleda sta ce ljudi pre provaljivati , onda je po metodi vecine prvo provaljuju da li da se aktiviraju , pa tek onda ako ima 1 ili 2 varijante biraju varijante ali nikako ne rade obrnuto, da imaju u vidu varijante pa ako je cost benefit analiza dobra, onda se aktiviraju....
U prevodu na ekonomiju , vecina nema preduzetnicki duh, nego ceka ponudu za posao i meri koliko moze da naplati....sto je i osnova svih ljudskih postupaka prilikom korupcije ljudi.....bacis mu sushke i kupis ga jeftino jer sushke rade posao.....on pristaje jer si mu kupio vreme, a ne razmislja niti o posledicama po druge, eventualno o nekoj posledici po sebe...

Back