Dobro jutro socijalizmu 21. veka!

ma, zovi to kako hoćeš, samo mi to rafinirano kapitalističko đubre obučeno u zelene uniforme sa petokrakom i prljave radničke uniforme, ne proturaj kao "socijalističko".
Bravo! Represije, tj. mehanizmi koji održavaju Kineze jeftinom radnom snagom, su isključivi krivac ekspanzije produktivnosti i šarolikosti kineske privrede. Ne znam da li iko na Zapadu, evo, i Apple, stigne da proizvede nešto, a da već nije izmjestio, ili u samoj Kini instalirao proizvodne pogone! „Socijalisti“ koji su otvorili vrata protivnicima i izrabljivačima socijalističkih društvenih atributa, ništa nijesu bolji od kapitalističkih monstruma kojima je makar jasan cilj: PROFIT, PROFIT i SAMO PROFIT!!!

Poslednja izmena:
®:
Bravo! Represije, tj. mehanizmi koji održavaju Kineze jeftinom radnom snagom, su isključivi krivac ekspanzije produktivnosti i šarolikosti kineske privrede. Ne znam da li iko na Zapadu, evo, i Apple, stigne da proizvede nešto, a da već nije izmjestio, ili u samoj Kini instalirao proizvodne pogone! „Socijalisti“ koji su otvorili vrata protivnicima i izrabljivačima socijalističkih društvenih atributa, ništa nijesu bolji od kapitalističkih monstruma kojima je makar jasan cilj: PROFIT, PROFIT i SAMO PROFIT!!!

Ovo je dokaz da je PROFIT, PROFIT I SAMO PROFIT i moj i tvoj cilj i da je to u ljudskoj prirodi. Zato i nije moguće da socijalizam funkcioniše...
Ovo sa Kinezima trajeće sve dok Kina ne uznapreduje dovoljno da se cena radne snage izjednači sa Zapadom.

Izgleda da u tvom uvodnom postu ima mnogo logike i smisla!
Ja bih volela da znam - kako izgleda socijalizam 21. veka, je li neki klon starog socijalizma ili mutant kapitalizma ili simbioza ova dva nespojiva?
Kako ce to izgledati ta nova tvorevina modernog doba?
Sta nam je ciniti da se prilagodimo, kad mi tek kaskamo u zacetku kapitalizma?

Ovo je dokaz da je PROFIT, PROFIT I SAMO PROFIT i moj i tvoj cilj i da je to u ljudskoj prirodi.
evo ga opet sa ljudskom prirodom. prvo što si u stanju da prikucaš svima maksimu "profit profit i samo profit bez obzira na sve", drugo što se bakćeš sa takvim apstraktnim pojmom kao što je "ljudska priroda" i donosiš glupe zaključke.

Šaban:
E sad ga pretera... Da je bio humaniji ne bi nastao kapitalizam. Imati jasno definisane obaveze prema nekom ne znači biti humaniji.
jasno definisane obaveze kapitaliste prema radnicima su proizašle tek iz socijalnih i političkih borbi, posle štrajkova, pobuna i državnih regulativa. u prvo vreme, jedina obaveza je bila da se pelješi sve šta se stigne, bez obzira na obzir. jedino pravilo: platiti što manje, eksploatisati što više. kad ti dođe proleter "bez iđe ičega", sa sela u grad, zato što se njegov rad tamo više ne vrednuje jer je mehanizacija uzela maha, a i njegova (i zajednička) zemlja je prisvajana, onda je dužnost stanodavcu bila da celu familiju strpa u jedan memljivi sobičak za što više love, a dužnost kapitalisti da ih eksploatiše 15h dnevno za nadnicu čiju visinu ne regulišu nekakve "definisane obaveze", nekakav moral, pravne norme, već surovi zakon tržišta. ako radnik neće tome da se povinuje, ide kod drugog (a istog takvog) kapitalca, a ovaj prvi dovodi nekog drugog koji će pristati.
Šaban:
Lepo je to što seljak imao zemljicu, ali je loše što nije imao vremena da je obrađuje.
Ono što je kod kapitalizma ključno jeste konkurencija, a ona se rađa iz čovekove prirode i iz čovekovih ideja, koje su nepresušne, što znači da je i konkurencija nepresušna, a to implicira - ako ti radiš sa dobrim radnikom ono što njemu ne odgovara, taj će radnik otići kod drugog koji zna kako da ga zadrži.
taj radnik će otići kod drugog koji će ga isto tako eksploatisati.
Šaban:
Nerviraju me marksističke priče o višku vrednosti koji stvara radnik. Ako je radnik sam sebi dovoljan da bi stvorio taj višak, ne znam šta će mu onda kapitalista...
ne, nego šta stvara višak vrednosti? fiks ideje, ulaganja, "investicioni rizik", zemlja, resursi, kapital? sve je to OK, al radnik, čovek, je jedini konkretni resurs u kapitalističkom sistemu, jedini koji je determinantan. ostali zavise od nečeg i variraju. hajde da sutra niko ne ode na posao, da vidimo šta će se desiti sa sistemom. da ga neće "oplođavati" ideja ili investicija? neće. ceo sistem bi se srušio, jer je ljudski rad jedina konkretna vrednost u celoj toj priči. zato ekonomska nauka do maksimuma zamazuje tu činjenicu pričama kako "faktori proizvodnje proizvode robu (zemlja, kapital), a ne samo rad", a ljude smatra "faktorom proizvodnje" i "resursom" kao što je zemlja resurs, il što je ugalj resurs. da nije krajnje tužno, bilo bi smešno.
što se toga "šta će radniku kapitalista" tiče, ne treba mu nikoji k.
situacija sa razvojem kapitalizma je bila sledeća: eksproprijacija seljaka, njihova proleterizacija (ostavljanje istih bez zemlje i sredstava za proizvodnju), kako bi lepo prešli bez ičega u grad. onda im je "trebao" kapitalista, jer kapitalista ima kapital, a oni nemaju ništa osim svog golog rada.
to je nešto što se i danas realno dešava, pogledaj samo Brazil.
Šaban:
Sve što smo do danas postigli kao vrsta (uključujući i mogućnost da ovde drobimo koješta po forumu) tvorevina je kapitalizma, odnosno, ljudskih ideja koje su oslobođene od antiprestiža i motivisane zaradom. Svaki drugi sistem sputava ljudsku slobodu i ljudsku prirodu.
definiši "ljudsku slobodu".
a mi se ovde kuckamo ne zato što je neko bio motivisan zaradom, već zato što vojske unapređuju tehnologiju do u besvest. tako su nastali računari i internet.
Pobedonoscev:
Hvala na podrsci. Inace, interesantan detalj oko Napoleona (bratanca onog velikog Napoleona) i novog plana Pariza - poucen bunama i komunama, napravio je bulevare koji su a) tako siroki i pravolinijski da se niz njih moze pucati topovima, i b) uveo koriscenje asfalta i zabranio kaldrmu koja je pogodna za pravljenje barikada, a i razbijanje zandarmskih glava.
da, taj Napoleo je bio opsednut time da i njemu "ne padne Bastilja". lično je crtao taj plan. realizovao ga je baron Osman (Haussman), i to se učilo kod nas na Urbanizmu kao vizionarski plan koji je "predvideo" snagu budućeg saobraćaja i stvorio uličnu matricu za njega, i uveo bulevare budućnosti, impozantne, sa puno zelenila, bla bla. jeste, sve je to ispalo tako, al ne zbog "vizionarstva", već iz čisto praktične težnje, da se zavede red u gradu.

Poslednja izmena:
  • Podržavam
Reactions: ®
Ovo je dokaz da je PROFIT, PROFIT I SAMO PROFIT i moj i tvoj cilj i da je to u ljudskoj prirodi. Zato i nije moguće da socijalizam funkcioniše...
Ovo sa Kinezima trajeće sve dok Kina ne uznapreduje dovoljno da se cena radne snage izjednači sa Zapadom.
S obzirom da je nivo aspiracije razvijen u tvojim moždanim vijugama lako dostižan, napredak koji pominješ biće mačji kašalj za žutalje. Nikad neće biti toliko malo naivnih da ih ne bude lako izmanipulisati. I prinude su tu, za svaki slučaj.

Pa te dokaze uzmi za večeru i njima se nahrani. Mora da su jestivi, kad se ja u njih ne rOzumem.

Šali se, sigurno.

E,ybg i ja se ponadah.

Ma kakva sala?! Znam da to deluje neizvodljivo, ali bilo bi
Nema batinanja, mucenja, ponizavanja, vec samo prevaspitavanja neposlusnih.

Neverovatno.
Tvoj metod recepcije marksizma nije samo banalna simplifikacija koja zasigurno vodi totalitarizmu,nego je u potpunosti kontraproduktivan.Sam marksizam nije idealan(i toga su svesni ne samo njegovi protivnici,već i njegovi sledbenici) i on svakako nije nekakav skup dogmi kojih se treba slepo pridržavati.

Uostalom,te priče o prevaspitavanju neposlušnih...sve je to već viđeno.

®:
S obzirom da je nivo aspiracije razvijen u tvojim moždanim vijugama lako dostižan, napredak koji pominješ biće mačji kašalj za žutalje. Nikad neće biti toliko malo naivnih da ih ne bude lako izmanipulisati. I prinude su tu, za svaki slučaj.

Pa te dokaze uzmi za večeru i njima se nahrani. Mora da su jestivi, kad se ja u njih ne rOzumem.

Hoćeš da kažeš da se rOzumeš samo u ono što se ne jede...?:)
Nego, bili biste svi vi u pravu kad bi socijalizam zaista bio bolji.
Trenutno, tržište nema alternativu.

Što se ljudske prirode tiče, taj pojam jeste apstraktan, ali nije apsolutan i to je glavni problem. Ako je neko spreman da za socijalizam da i glavu, to ne znači da su svi u sistemu takvi i da će i njihovi potomci biti takvi. Neodrživ je sistem koji polazi od toga da su svi ljudi pošteni i kolektivno usmereni.
Kao što će uvek biti naivnih za manipulaciju, tako će i uvek biti manipulatora, a takvi čine socijalizam neodrživim.
Kapitalizam, sa svim svojim manama, i dalje je "nužno zlo" ;)

pa kad si već svestan da "ljudska priroda" nije apsolutna onda prestani da opravdavaš neki sistem ljudskom prirodom. od postanka civilizacije nema sistema koji je nastao po volji većine ljudi koji potpadaju pod njega, i po obličju čoveka, tako da je besmisleno opravdavati iste "ljudskom prirodom".

pa kad si već svestan da "ljudska priroda" nije apsolutna onda prestani da opravdavaš neki sistem ljudskom prirodom. od postanka civilizacije nema sistema koji je nastao po volji većine ljudi koji potpadaju pod njega, i po obličju čoveka, tako da je besmisleno opravdavati iste "ljudskom prirodom".

Ne opravdavam, nego ga zovem jedinim mogućim i nečim na šta se uvek vraćamo, upravo zbog relativnosti ljudske prirode (nisam znao da moram da preciziram svima na šta mislim kad kažem ljudska priroda:roll:).

E,ybg i ja se ponadah.

Neverovatno.
Tvoj metod recepcije marksizma nije samo banalna simplifikacija koja zasigurno vodi totalitarizmu,nego je u potpunosti kontraproduktivan.Sam marksizam nije idealan(i toga su svesni ne samo njegovi protivnici,već i njegovi sledbenici) i on svakako nije nekakav skup dogmi kojih se treba slepo pridržavati.

Uostalom,te priče o prevaspitavanju neposlušnih...sve je to već viđeno.

Ne radi se ovde o suvom marksizmu, vec o socijalistickom drustvu. Dakle nista nije idealno, pa ni marksizam, ni socijalizam. Ne treba se slepo pridrzavati marksizma, vec ga prilagoditi postojecim uslovima. Ja sam protiv slepog sledjenja odredjenih ideja i prepisivanja propisa, sto je sada slucaj u Srbiji, gde se prepisuju mnogi propisi EU. Svaka zemlja ima neke svoje specificnosti i shodno njima treba da prilagodjava propise.
Prevaspitavanje bi bilo namenjeno onima koji ne shvataju sve prednosti socijalizma i koji stvarno misle da je kapitalizam vrhunac rzvoja ljudskog drustva, koga se niposto ne treba odricati.

na šta se vraćamo, i kad smo se pre vraćali?

Na kapitalizam... Vraćamo se sada, a vraćali smo se i ' 65, a posle toga ' 88 (ustvari i to možemo svrstati pod "sada").
E, sad, zanemarujem to što se ne vraćamo u pravom smislu, jer nismo imali pravi kapitalizam nikada.
To ne važi samo za nas... Razlog je jednostavan - privreda je suviše komplikovana da bi socijalistički privredni sistem mogao da bude dobar ambijent za njen razvoj. Zato, kad god bi plan u prošlosti zatajio, bio je zamenjen tržištem, jer ono "zna" bolje od planera šta, kako, koliko i kome...
Međutim, problem je bio taj što se u strahu brzo bežalo od tržišnih rešenja, pa je tako i nastala dogovorna ekonomija, kao, može se reći, "plansko tržište". Ali, jasno je da to nije moglo dugo da traje.

Ne radi se ovde o suvom marksizmu, vec o socijalistickom drustvu. Dakle nista nije idealno, pa ni marksizam, ni socijalizam. Ne treba se slepo pridrzavati marksizma, vec ga prilagoditi postojecim uslovima. Ja sam protiv slepog sledjenja odredjenih ideja i prepisivanja propisa, sto je sada slucaj u Srbiji, gde se prepisuju mnogi propisi EU. Svaka zemlja ima neke svoje specificnosti i shodno njima treba da prilagodjava propise.
Prevaspitavanje bi bilo namenjeno onima koji ne shvataju sve prednosti socijalizma i koji stvarno misle da je kapitalizam vrhunac rzvoja ljudskog drustva, koga se niposto ne treba odricati.

Kapitalizam nije vrhunac! Vrhunca nema!
Niko nije rekao da ja kapitalizam večita istina i jedini moguć, danas i sutra.
Danas jeste jedini moguć, a za sutra ne znam...
Možda baš tehnički progres omogući adekvatno planiranje proizvodnje, pa nastane socijalizam za nekih 300 godina. Ali, ne treba zagovarati neke ideje koje podrazumevaju "klasne borbe", "diktaturu proleterijata" i sl.
Mislim da treba pustiti da stvari teku svojim tokom i čovečanstvo će samo naći novi bolji poredak.
Pogledajte, recimo, internacionalizaciju kapitala. Da li ste se zapitali kuda bi to moglo da vodi. Meni se čini da bi nekada moglo da dovede do koncepta društvene svojine (ukoliko bi jednog dana 30 000 000 ljudi držalo akcije jednog preduzeća). Šta bi to moglo da bude nego društveni kapital?
Ali, danas, bolje je ostaviti kapitalizam na miru...

Upravo ce na kursevima za prevaspitavanje biti ojasnjeno svima onima koji ne shvataju da je socijalizam moguc odmah i da kapitalizam treba da ode u istoriju, kao prevazidjeni nacin eksploatacije ljudi.
Najbolji polaznici kursa ce biti nagradjivani knjigama iz marksizma, a losi ce biti upuceni na visi kurs sa nesto drugacijim metodama vaspitavanja.

hahhahhah. viši kurs.ti se još uvek šališ. (:
ko ono u indexovom pozorištu kad u slobu uđe titov duh pa počne nešto da se dere:"...haaaaaj..."
tuđman se ustaje i diže desnicu u nacistički pozdrav razumevši "hajl"
tito: "štas glupiraš"
alija: "šaljio se." lol

nego, oću ja knjige iz marksizma, imam samo prvi tom kapitala.

Upravo ce na kursevima za prevaspitavanje biti ojasnjeno svima onima koji ne shvataju da je socijalizam moguc odmah i da kapitalizam treba da ode u istoriju, kao prevazidjeni nacin eksploatacije ljudi.
Najbolji polaznici kursa ce biti nagradjivani knjigama iz marksizma, a losi ce biti upuceni na visi kurs sa nesto drugacijim metodama vaspitavanja.

Ovom prevaspitavanju ti fali jedna ključna stvar - MOTIV. Ti si spreman da budeš prevaspitan i da prevaspitavaš. Da li su svi i da li će uvek biti svi? Ne možeš čoveka naterati da misli ono što ti želiš da misli...
Objasni mi savremeni model mogućeg socijalizma.
(I nemoj molim te sa forama tipa "ti to ne bi razumeo"; pročitao sam najmanje 7 knjiga o marksizmu). Zato, raspali... Da čujem...

Nije bitno koliko knjiga o marksizmu si procitao. Mogao si da procitas i 50 i da ne shvatis nista, a mogao si ni jednu da ne procitas i da shvatis.
Nama je potrebno dogmatsko socijalisticko drustvo u kome nece biti opozicije i u kome ce svaki pokusaj rusenja takvog sistema biti rigorozno sankcionisan. Sloboda misljenja se podrazumeva. Mozes da mislis sta hoces, ali ne smes da se suprotstavljas socijalistickom drustvu i da javno o tome govoris. Misli sta hoces, citaj sta hoces, ali se ponasaj u skladu sa socijalistickim normama. Mora jednom da se uvede neki red i disciplina.
Za uzvrat ces imati mir, socijalnu sigurnost i visok nivo bezbednosti. Neces morati da se uclanjujes u neku stranku i biti politicki podoban u njoj ako zelis da se zaposlis ili napredujes u poslu. Neces brinuti za svoju buducnost ako stranka ciji si clan izgubi svoje pozicije u vlasti ili ukoliko recimo dodje do neke podele u njoj. Nece biti partokratije, tj. stranaka koje ce deliti drzavne resore kao feude. Na kljucnim mestima ce biti strucni ljudi, a ne politicki poslusnici. Nece biti burazerske i kumovske ekonomije, niti feudalno-hajduckih druzina i bratstava. Ziveces u drustvu u kome ces biti neopterecen politikom, jer ce postojati jasna politicka doktrina same drzave.

Da boksačuva :arrow:

Ja sam protiv slepog sledjenja odredjenih ideja

:arrow:

Nama je potrebno dogmatsko socijalisticko drustvo

Znak pitanja - ?

(pročitati ponovo)

Da vidimo šta kaže Vujaklija:

dogmatizam (grč. dogma)
fil. slepo prihvatanje nekog učenja kao istine koju ne treba ili nije dozvoljeno proveravati.

I dalje:

u kome nece biti opozicije i u kome ce svaki pokusaj rusenja takvog sistema biti rigorozno sankcionisan.

:arrow:

Sloboda misljenja se podrazumeva.

Ti si čoveče u koliziji sa samim sobom.
Mislim da je sada svima jasno da se sprdaš. :)

Mozes da mislis sta hoces, ali ne smes da se suprotstavljas socijalistickom drustvu i da javno o tome govoris. Misli sta hoces, citaj sta hoces, ali se ponasaj u skladu sa socijalistickim normama.

Ovo me neminovno podseća na Jean-Baptiste Lully-a,koji je 1673.god.(nakon što mu je Luj XIV poverio sve muzičke institucije u zemlji) dozvolio da se i izvan "Kraljevske muzičke akademije" (kojom je upravljao) izvode opere - ali je zato ta izvođenja ograničio. Za izvođenje opere bilo je dozvoljeno samo osam izvođača - dva pevača i šest instrumentalista.

Ko se pridržava manjih pravila,u mogućnosti je da krši veća.
Takav sistem bi se srušio "sam od sebe" dok kažeš "diktatura proleterijata".

Objasni mi savremeni model mogućeg socijalizma.

Koji si ti optimista.
I mene zanima odgovor na ovo,iako sam poprilično siguran da za tako nešto trenutno ne postoje uslovi,jer marksizam nije univerzalno primenljiv.

Ne možeš čoveka naterati da misli ono što ti želiš da misli...

Naravno da možeš.
Ali to je jednoumlje i totalitarizam.

pročitao sam najmanje 7 knjiga o marksizmu

Tri bambija za tebe. :mrgreen:

Prob'o drug Staljin to prevaspitavanje. Ne vidim zasto slepo kopirati njegove ideje.

Druže,Vi ne uviđate da je u pitanju jedan inovativan,nenasilan i perspektivan metod po kom se čak i prevaspitavanje vrši prema potrebama i sposobnostima.

nego, oću ja knjige iz marksizma, imam samo prvi tom kapitala.

Žao mi je Keep,to štivo je namenjeno samo neposlušnima i neupućenima.
Više sreće drugi put.

Nije bitno koliko knjiga o marksizmu si procitao. Mogao si da procitas i 50 i da ne shvatis nista, a mogao si ni jednu da ne procitas i da shvatis.
Nama je potrebno dogmatsko socijalisticko drustvo u kome nece biti opozicije i u kome ce svaki pokusaj rusenja takvog sistema biti rigorozno sankcionisan. Sloboda misljenja se podrazumeva. Mozes da mislis sta hoces, ali ne smes da se suprotstavljas socijalistickom drustvu i da javno o tome govoris. Misli sta hoces, citaj sta hoces, ali se ponasaj u skladu sa socijalistickim normama. Mora jednom da se uvede neki red i disciplina.
Za uzvrat ces imati mir, socijalnu sigurnost i visok nivo bezbednosti. Neces morati da se uclanjujes u neku stranku i biti politicki podoban u njoj ako zelis da se zaposlis ili napredujes u poslu. Neces brinuti za svoju buducnost ako stranka ciji si clan izgubi svoje pozicije u vlasti ili ukoliko recimo dodje do neke podele u njoj. Nece biti partokratije, tj. stranaka koje ce deliti drzavne resore kao feude. Na kljucnim mestima ce biti strucni ljudi, a ne politicki poslusnici. Nece biti burazerske i kumovske ekonomije, niti feudalno-hajduckih druzina i bratstava. Ziveces u drustvu u kome ces biti neopterecen politikom, jer ce postojati jasna politicka doktrina same drzave.

Objasnio si mi politički aspekt. Mene zanima ekonomski, koji je mnogo relevantniji.
Znači, mogu da dišem, ali ne smem to da pokušavam? Ok, shvatio sam... Lepo.
To je ono šta će biti, a mene zanima kako će se to održavati. Na šta se oslanja taj socijalizam? Na rigorozne kazne prema onima koji ne rade u skladu sa normama? A šta ako onaj koji treba da me kazni počne da krši norme? Ko će njega kazniti?
Utopija...

Prob'o drug Staljin to prevaspitavanje. Ne vidim zasto slepo kopirati njegove ideje.

Ako je neko nesto probao pa nije uspeo, to nije razlog da neko drugi to isto nekada ne proba.
Naprotiv, to je bas izazov da se poet proba i postigne uspeh, a ne da se odustaje.
Visepartijski sistem je veliko zlo. To je zverinjak u kome jaca partija gazi slabiju, bez obzira da li je realno bolja, u kome na vlast dolaze politicki podobni i poslusni, a ne strucni i sposobni kadrovi.
Gradjani nisu merodavni da biraju partije koje ce vrsiti vlast i to je jedna od osnovnih slabosti demokratije. Biracko pravo je opste i jednako. Dakle i akademici i nepismeni ljudi i izlapeli starci i nedozreli omladinci od 18, 19, godina imaju potpuno jednaka prava. Bar 25% birackog tela nema pojma o cemu se tu radi, a glasaju kako im neko kaze ili vide na TV-u nekog politicara koji ih odusevi nekom izjavom ili reklamnim sloganom i onda oni glasaju za njegovu stranku.
Stoga je potrebno uspostaviti socijalisticko drustvo. Nema tu jednoumlja. Svako razmislja svojom glavom i ima sve slobode, osim da menja drustveni sistem. Sasvim je normalno da ce imucni uvek zeleti kapitalizam koji bi im omogucio da eksploatacijom siromasnih uvecavaju svoj kapital, ali ne moze se dozvolite da zbog sacice bogatih vecina gradjana bude obespravljena i prepustena njima.
U kapitalizmu su osnovni faktori proizvodne: radna snaga, predmeti rada (materijal) i sredstva za rad (masine, zgrade, inventar, transpotna sredstva i zemljiste). Dakle radna snaga je roba, tj. tretira se ravnopravno sa predmetima rada i sredstvima za rad. Covek je ,,faktor proizvodje", tj. prodaje svoju radnu snagu cija se cena formira na trzistu, na potpuno isti nacin kao i cene svih ostalih roba.
Po meni je ta cinjenica mnogo okrutnija nego to sto ljudi nece moci da govore ono sto misli. Sta ti vredi da lajes o nepravdi kad su ti dzepovi prazni?

Back