Dobro i "lose" u nama?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Cesto se pominje da u nama postojanje dve prirode, "dobra" i "zla", a ja vas pitam da li svako ljudsko bice ima i svoju "mracnu" stranu?

Primera radi, neko moze da bude dobra osoba spolja a da unutra zeli zlo drugima, zavidi, mrzi, ogovara, laze, ima problem sa kockom, alkoholom, nasiljem itd.

Ne mora biti nesto katastrofalno lose, osoba moze imati i losu "stranu" kao pogan jezik, impulsivnost ili nesto tog tipa, ili nesto stvarno lose, tipa vara voljenu osobu, krade ili tako nesto.

Moje pitanje je ima li svako "losu" stranu, tj. koja je vasa losa strana i da li je prihvatate, ili pokusavate da je potisnete ili mozda pokusavate da se promenite?

Znam dosta ljudi koji su dobri, a imaju problema sa drogom, nasiljem, alkoholom... Sta znaci dobrota? Neko drustveno prihvaceno stanje? Ja znam mnogo losijih ljudi koji se ne biju, ne drogiraju, takvi bi ti u oko noz stavili... Ja npr imam pogan jezik i impulsivan sam ali za odredjene ljude, sto kaze Lane Gutovic "za neke ljude sam strasno jednostavan, a za one druge jednostavno strasan", sada to zavisi sa kakvom namerom ti ko pridje, nece svako od tog "poganog i impulsivnog" biti napadnut, sto opet nije losa strana, po meni je cak i dobra... I svako ima i dobru i losu stranu, mislim da nijednu ne treba gusiti jer to dovodi do problema.

Cesto se pominje da u nama postojanje dve prirode, "dobra" i "zla", a ja vas pitam da li svako ljudsko bice ima i svoju "mracnu" stranu?

Primera radi, neko moze da bude dobra osoba spolja a da unutra zeli zlo drugima, zavidi, mrzi, ogovara, laze, ima problem sa kockom, alkoholom, nasiljem itd.

Ne mora biti nesto katastrofalno lose, osoba moze imati i losu "stranu" kao pogan jezik, impulsivnost ili nesto tog tipa, ili nesto stvarno lose, tipa vara voljenu osobu, krade ili tako nesto.

Moje pitanje je ima li svako "losu" stranu, tj. koja je vasa losa strana i da li je prihvatate, ili pokusavate da je potisnete ili mozda pokusavate da se promenite?

Svako biće, ima dve strane. Onu divnu, i onu manje lepu. A sve zavisi, kako se nosimo s obe, to smo, u globalu, onda mi. Kao mi. Kao ličnost.

Bitno, kako ćeš je zauzdati, kontrolisati i u šta usmeriti. Kako ćeš je kanalisati.

Moja tamnija ili lošija strana ličnosti je što na um, to na drum. Impulsivnost, malo. Najgora je svakako, što ispadnem fer na svoju štetu. Što dugo tapkam u mraku, dok ne pokontam sve šta trebam, uzroke...dok sama sebi ne objasnim. U tome gubim vreme, ali to meni kao da ne znači ništa, ja imam neki osećaj, kao da ću živeti opet ponovo, ili još neki život, pa uradim uvek kako je ispravno. Tamna mi je vidim sada, što sam istrajavala u nekim stvarima, što se ne zadovoljavam onim, ne može, i tako te glupavštine, jer ja uvek mislim da sve može se, samo ako se ima volje i načina. Gadna mi je navika, što uvek, isterujem neku pravdu, umesto da umuknem.

A, pa nije bilo lako. Borim se ja i dan - danas, sama s sobom, po pitanju nekih stvari, ali se učim da ih kanališem, na jedan drugačiji, pozitivniji i jači način, koji će mi činiti dobro, a ne kao ovaj, koji me je doveo na rub propasti. Možda je to ta, tamna ipak..po svemu, navedenom, bila sam mazohistički prema sebi nastrojena i autodestruktivna, jer su mi svi drugi bili važniji, od mene same. Tamna je ta...da mi drugo, dugo treba da u sebi presečem. Da imam konjeske živce i strpljenja koliko hoćeš...ali kada meni prekipi, tada obrao bostan si.

:bye:

Lane Gutović je izvanredan čovek, ali veliki namćor.
Takvi su bili i Paja Vujisić, Stevo Žigon, Tijanić...

Namcor ili ne covek je u pravu, i ne znam zasto bi neko svoju prirodu menjao da bi mu se svi ljudi svideli... Npr Lane je dao primer gde ga novinar pita "vi ste zavrsili akademiju tu i tu" i kaze ja odgovorim sa "da", i posle bude Lane je tezak covek, naravno da nije, ali drugacije ne mozes ni odgovoriti na takvo jednostavno pitanje... Nece covek sam sebi da postavlja pitanja i da odgovara. Meni je on krajnje duhovit tip, i fenomenalan covek.

Namcor ili ne covek je u pravu, i ne znam zasto bi neko svoju prirodu menjao da bi mu se svi ljudi svideli... Npr Lane je dao primer gde ga novinar pita "vi ste zavrsili akademiju tu i tu" i kaze ja odgovorim sa "da", i posle bude Lane je tezak covek, naravno da nije, ali drugacije ne mozes ni odgovoriti na takvo jednostavno pitanje... Nece covek sam sebi da postavlja pitanja i da odgovara. Meni je on krajnje duhovit tip, i fenomenalan covek.
Težak je ko Trepča,ali stvarno s nekreativnim novinarom ne moš ništa nego da mu kažeš da pozdravi svoju mamu...
Ali ima i on tu mračnu stranu kao i svaki intelektualac koji je ostao zarobljenik struke...
Ja se sećam Žigona koji je obožavao Staljina...A bio intelektualac prvog reda na estradi...
Treba ponovo čitati Glembajeve-Sloveni su skloni tim zastranjivanjima,Krleža to najbolje
opisao...Dostojevski je bio luftika i prekidao pisanje na najvažnijim mestima,ali je još
dublje zadirao u Slovensku dušu...
Grof Vronki koje nabrojao-sve takvi tipovi-laka im zemlja...

ne mora da znaci da svako ima obe strane,tipa ubica je dobar svojoj mami zeni i deci,ne nije dobar zlo je,tako isto ja sam dobar vecini koja je prema meni ok ali ako mi se zameri dobice djavola,sto ne znaci da ce me iko tako doziveti

Imam mračnu stranu, jedva je kontrolišem.....impulsivnost, šta mislim kažem.....umeme da zaćutim, mrgud sam, svašta nešto....ponosna sam što mi intrige i smicalice ne idu od ruke, ulizništvo ni to, pričanje sve i u svakoj situaciji loše o ljudima...nerviraju me ukućani, a nisu krivi, nego sam ja preumorna, obespravljena, jadna, besna i hoću da sam saaamaaa. Daleko mi lepa kuća, teška sam kao crna zemlja.z:((

ja nemam lošu stranu, ja imam pomalo namćorastu i tvrdoglavu, impulsivnu stranu, a to i nije toliko strašno sve dok mi neko ne stane na žulj :aha:
omiljena reč iz detinjstva mi je bila "neću" :mrgreen:

Ko god ima misli u glavi...ima negde i lošu stranu...nemoguće je u svim situacijama biti prosvetljen i duhovno smiren...živ čovek ima iskušenja i nešto što ga pomera i uznemiruje...možda da je ovaj svet savršen i da nema nasilja kao što ima...da je sve tra-la-la...bili bi neka bezgrešna bića..

...uviđam svoje loše strane...pokušavam da ih korigujem koliko god mogu...uglavnom uspeva...ako povredim nekog drugog....postoji ona magična reč izvini...izviniš se i ideš dalje...sve ostalo je tapkanje u mestu

svako ima tzv. dobru i losu stranu.

pocev od naseg reptilnog mozga koji nam je deo evolucijskog nasledja i koji je zaduzen za afekte kao i za odbranu fizickog integriteta. Bez njega nas nema. Znaci, prva stepenica.

Zatim limbicki mozak/limbicki sistem, zaduzen za emocije koji se uglavnom razvija tokom naseg prenatalnog perioda i koji je za resor emocija zaduzen, minus i plus, opet.

I na kraju, naravno, neokorteks, nasa nadogradnja, sve to sto sami sebi nakon rodjenja doprinosimo gradimo.Prosto receno, dobro izgradjeni neokorteks moze itekako da utice na tzv. reptilni mozak , da oblikujemo svoje ponasanje zadrzavajuci samoodbrambene snage ali na racun afekata i reakcija koje izmicu nasoj kontroli.
Sto je covek vise istinski obrazovan, ima izgradjeniji neokorteks, taj deo velikog mozga koji pocinje tek da se razvija kod sisara.

Znaci, u mozgu/nasoj sveti se desava nonstop, vizuelno predstavljeno, nadmoc odredjenih uticaja u odnosu na neke druge, prevlast. Sta ce da prevagne i cime cemo prevashodno da reagujemo, zavisi od nas samih.

Neki ljudi prednost daju svojim nagonima(reptilni mozak), neki emocijama, neki se rukovode neokorteksom i naravno, ovo ti je samo jedan od mogucih aspekata sagledavanja crno-sivo-belog.

:)

- - - - - - - - - -

i naravno, ceo zivot nam je dat na promenu, uz nase ucesce/aktivnost, to se menja, vazda na ustrb neceg drugog

Back