Dobila otkaz zbog trudnoće, sud kaže - pošteno je!

Vragana ne pišeš uzalud.Hvala tebi i ostalima na podršci,lepo je videti da ima još ljudskosti među nama.Inače izgubila sam i na apelacionom sudu,zanemarili su izjavu firme da me menjaju jer sam trudna.Uložila sam reviziju i to je zadnje što mogu da uradim.A što se tiče vas ostalih da ne brinete za moje finansije advokata mi plaća sindikat.Nisam tražila novac u tužbi nego vraćanje na rad na ugovorenih 12 meseci .To možete proveriti na portalu sudova i tok predmeta.
E da ja sam već bila na trošku države,firma mi je uplatila 65% plate a sledeću im je država refundirala tako da im nisam bila nikakav trošak.A plata mi je tada bila u najboljem slučaju 18.000 znači kada sam imala najviše noćnih smena.A ni sada im nisu nešto veće plate.Još jednom hvala svima Vama koji mi pružate podršku ! Nadam se da ću pravdu dobiti u svojoj državi,da neću morati u Strazbur po nju.
Srdačan pozdrav svima

Vragana ne pišeš uzalud.Hvala tebi i ostalima na podršci,lepo je videti da ima još ljudskosti među nama.Inače izgubila sam i na apelacionom sudu,zanemarili su izjavu firme da me menjaju jer sam trudna.Uložila sam reviziju i to je zadnje što mogu da uradim.A što se tiče vas ostalih da ne brinete za moje finansije advokata mi plaća sindikat.Nisam tražila novac u tužbi nego vraćanje na rad na ugovorenih 12 meseci .To možete proveriti na portalu sudova i tok predmeta.
E da ja sam već bila na trošku države,firma mi je uplatila 65% plate a sledeću im je država refundirala tako da im nisam bila nikakav trošak.A plata mi je tada bila u najboljem slučaju 18.000 znači kada sam imala najviše noćnih smena.A ni sada im nisu nešto veće plate.Još jednom hvala svima Vama koji mi pružate podršku ! Nadam se da ću pravdu dobiti u svojoj državi,da neću morati u Strazbur po nju.
Srdačan pozdrav svima

zao mi je sto prolazis kroz ovo
al mi je drago da si smogla snage da se boris
sve je manje takvih ljudi u ovoj zemlji, a trebalo bi da ih je sve vise
zivimo u korumpiranom sistemu
gdje ljudski zivot nema ama bas nikavu vrijednost
sve sto se vrednuje su lopovluk i gramzivost

Stvarno ne znam kako bih mogla sutra da pogledam svoju decu u lice znajući da sam pognula glavu i ćutala.Ono što me je iznenadilo je to da su ljudi,obični ljudi koji jedva sastavljaju kraj sa krajem,ljudi koji ne znaju gde im je glava od problema negde čuli za moj problem i izdvojili minut za mene i uputili mi reči podrške.Iskreno,iako sam dva puta izgubila sud svaki put kad me neko od mojih sugrađana zaustavi i pruži ruku ja znam da nisam pogrešila i da sada moram biti još odlučnija i glasnija .

kad je moja kuma dobila neosnovan otkaz njene kolege su cutale
gledale su kako se to dogadja njoj bez rijeci...okrenuli su joj ledja
kad smo pisale zalbe i kad se konacno izborila za svoja prava od njih nije dobila ni rijec podrske
pravili su se da je ne poznaju
medjutim, kad se nakon tri mjeseca njima dogodilo isto sto i njoj redom su joj, bez blama, kucali
na vrata da pitaju kako i kome da se obrate...ona se tad nije ponijela prema njima kao oni prema njoj...
ako svi cutimo nista se nikad nece promijeniti...
ti imas podrsku svojih sugradjana zato sto su u neku ruku svjesni da si ti sad i njihov glas
i da sutra mogu dijeliti tvoju sudbinu
to je jedna od dobrih strana manjih sredina
ono sto je loshe jeste cinjenica da ste masovno vezani za par velikih kompanija i time u neku ruku ucijenjeni
ovo sto sam gore ispricala je prica tipicna za bg
gdje uglavnom svako samo sebe i svoje interese gleda, osim kad se kuka i osudjuje...u tome smo ovdje maheri...

Poslednja izmena:
i ne treba da imas porodicu
ljudi poput tebe nisu sposobni da stvore dom ni za hrcka
koji zivi dvije godine, u manje od pola metra kvadratna i pojede oko 50 din mjesecno

Samo je razlika kod mene sto ja ne ocekujem tvoje odobravanje mog izbora u mom zivotu i moje licnosti kao sto to mnogo papucica radi pa dozvole da dembelises u pidzami, primas neki deo plate i taj gazda i muz se lome oko tebe samo zato sto mu udaras tu vec odavnu pretnju da nije muskarac ako ne zeli porodicu. To kod mene ne funkcionise.

zaista necu da se spustam na tvoj nivo i sve sto pises, pises uzalud jer ne mozes da me isprovociras

eto, u kontekst si mi stavila cak i trudnicu kojoj sam kao dala otkaz, a to veze sa istinom nema
ako si ono sto sam napisala, procitala na takav nacin, onda me ne cudi ni ovo sto sto komentarises na ovoj temi ovde
zaslepljena si svojim otrovom i povrsnoscu

mene su prijatelji zamolili da njihovu prijateljicu zaposlim fiktivno - znaci, dan nije radila kod mene, kako bi imala porodiljsko bolovanje
ucinila sam uslugu jer sam bila emotivna, a onda mi se razbilo o glavu
prijateljica nije htela da ceka da drzava uplati bolovanje ( a tada je porodiljsko kasnilo i vise od pola godine) na njen racun za porodiljsko, nego me je prijavila inspekciji sto ja njoj ne uplatim, a onda na naplatu cekam od drzave
inspektorki sam sve objasnila na licu mesta i pokazala dokumentaciju
zena je pogledala doumentaciju, zakolutala ocima i rekla da su trudnice zasticene kao beli slonovi i da moram da joj uplatim, a ja da cekam naplatu..
samo zato sto sam emotivna
tad sam uradila nekome takvu uslugu i nikad vise me ne pada na pamet.

verujem da ces i ovo da procitas kako ne treba, pa me svaki sledeci tvoj nelogicni komentar zaista ne bi iznenadio

Meni je uopste taj zakon o porodiljskom nelogican. Zaposljavanje nekoga ko ti 50 posto radnog vremena nece ni dolaziti na posao, a placas to, ili ti ili drzava, a to se opet svodi na tebe. Ili ces porodicu ili karijeru. Karijera je zrtva i tu vidim da mnogo zena omane u proceni i shvatanju karijere i posla.

Samo je razlika kod mene sto ja ne ocekujem tvoje odobravanje mog izbora u mom zivotu i moje licnosti kao sto to mnogo papucica radi pa dozvole da dembelises u pidzami, primas neki deo plate i taj gazda i muz se lome oko tebe samo zato sto mu udaras tu vec odavnu pretnju da nije muskarac ako ne zeli porodicu. To kod mene ne funkcionise.

duboko sam se potresla zbog toga...sto neki nn lik ocekuje ili ne...
i da se rauzmijemo, ne mislim da nisi muskarac ili zena...bioloski
vec mislim da si ljudsko bice s ozbiljnim nedostatkom...
sto je puno gora stvar
molim, i drugi put.

duboko sam se potresla zbog toga...sto neki nn lik ocekuje ili ne...
i da se rauzmijemo, ne mislim da nisi muskarac ili zena...bioloski
vec mislim da si ljudsko bice s ozbiljnim nedostatkom...
sto je puno gora stvar
molim, i drugi put.

Opet mislis da se vrti oko toga da li se ti potresas emotivno ili ne, i pitanje toga da li ces ti i sta da mislis o meni licno. Sta to govori o tebi? (kada si vec na licnom sa mnom na samom startu krenula)

Opet mislis da se vrti oko toga da li se ti potresas emotivno ili ne, i pitanje toga da li ces ti i sta da mislis o meni licno. Sta to govori o tebi? (kada si vec na licnom sa mnom na samom startu krenula)

vjerovao ili ne svijet se ne vrti ni oko toga sta ljudi poput tebe misle o zivotima, pravima i mogucnostima drugih ljudi...
tako da, tvoja...bojim se da ce tvoja...volja za moc ce na tom nivou i ostati...
na nivou zelje puste...
kao i efekti tvog misljenja o npr tome da li zene imaju pravo na rad ili ne koje si gore iznio
razlog je vrlo prost - da svi dijelimo tvoj ocigledni nedostatak nestali bismo kao vrsta
a ko je dovoljno tupav da ne vidi kud gonis ovu stupidnu pricu...nek te nastavi podrzavati u tvojim halucinacijama.

vjerovao ili ne svijet se ne vrti ni oko toga sta ljudi poput tebe misle o zivotima, pravima i mogucnostima drugih ljudi...
tako da, tvoja...bojim se da ce tvoja...volja za moc ce na tom nivou i ostati...
na nivou zelje puste...
kao i efekti tvog misljenja o npr tome da li zene imaju pravo na rad ili ne koje si gore iznio
a ko je dovoljno tupav da ne vidi kud gonis ovu stupidnu pricu...nek te nastavi podrzavati u tvojim halucinacijama.

Prvo vec nekoliko redova si verbalno agresivna prema meni zbog mog misljenja. Nemas kontrolu nad sobom, iskljuciva si prema drugim ljudima i agresivna.
Drugo i ti i ja imamo pravo da iznosimo svoje misljenje ovde. Bilo bi i glupavo kada bi svi mislili isto i dolazili samo istomisljenici.
Trece vredjas vec na koliko strana a ne opominju te. Sta ti to govori? Da sam ja tebe uvredio stigao bi mi sijaset mejlova od uprave i organizacije. Ne moram da te vredjam doduse, sama to sebi radis. Ali zato slatko mogu ovde da iznosim svoje misljenje u koje sam zasce ubedjen da sam u pravu. Bye bye, cmoka.

Prvo vec nekoliko redova si verbalno agresivna prema meni zbog mog misljenja. Nemas kontrolu nad sobom, iskljuciva si prema drugim ljudima i agresivna.
Drugo i ti i ja imamo pravo da iznosimo svoje misljenje ovde. Bilo bi i glupavo kada bi svi mislili isto i dolazili samo istomisljenici.
Trece vredjas vec na koliko strana a ne opominju te. Sta ti to govori? Da sam ja tebe uvredio stigao bi mi sijaset mejlova od uprave i organizacije. Ne moram da te vredjam doduse, sama to sebi radis. Ali zato slatko mogu ovde da iznosim svoje misljenje u koje sam zasce ubedjen da sam u pravu. Bye bye, cmoka.

moguce, a moguce da ti cujes stvari koje ja nisam izgovorila...tj napisala
iz prostog razloga sto si takav kakav si...i sto napisano ovdje intoniramo u sebi
tj filtriramo kroz sebe
posto sugovornika ne cujemo...
moj stil je takav kakav je
i kao sto ti sigurno neces mijenjati svoje...poglede na svijet zbog mene ili bilo koga drugog
tako ni ja necu prilagodjavati stil pisanja tebi ili bilo kome drugom
interpretiraj ga kako zelis...
sto se mene tice, poenta je iznesena savrseno jasno

moguce, a moguce da ti cujes stvari koje ja nisam izgovorila...tj napisala
iz prostog razloga sto si takav kakav si...i sto napisano ovdje intoniramo u sebi
tj filtriramo kroz sebe
posto sugovornika ne cujemo...
moj stil je takav kakav je
i kao sto ti sigurno neces mijenjati svoje...poglede na svijet zbog mene ili bilo koga drugog
tako ni ja necu prilagodjavati stil pisanja tebi ili bilo kome drugom
interpretiraj ga kako zelis...
sto se mene tice, poenta je iznesena savrseno jasno

Zao mi te je. Jer mislis da ceo svet duzan tvog misljenja o drugome i da je to nesto sto je vredno. Egocentricna introvertna egzistencija koja je papiroloski covek i na osnovu toga se gura kroz drustvo.
Ti imas nedostatak. Nedostatak coveka jer si naucila da ti se povladjuje kroz ceo zivot samo zato sto imas zenske polne organe. I isto si naucila da kada ti neko protivureci u tome da ga prozoves sexistom ili nekakvim nedostatkom i time intimiziras sagovornika ili protivargumenta. Na kraju se svedes na prozivke i jeftinjo profilisanje i opet na to egocentricno vaspitanje. Ja ja ja, samo ja, ja imam pravo, moj stil pisanja bla bla bla.

Zao mi te je. Jer mislis da ceo svet duzan tvog misljenja o drugome i da je to nesto sto je vredno. Egocentricna introvertna egzistencija koja je papiroloski covek i na osnovu toga se gura kroz drustvo.
Ti imas nedostatak. Nedostatak coveka jer si naucila da ti se povladjuje kroz ceo zivot samo zato sto imas zenske polne organe. I isto si naucila da kada ti neko protivureci u tome da ga prozoves sexistom ili nekakvim nedostatkom i time intimiziras sagovornika ili protivargumenta. Na kraju se svedes na prozivke i jeftinjo profilisanje i opet na to egocentricno vaspitanje. Ja ja ja, samo ja, ja imam pravo, moj stil pisanja bla bla bla.

kao sto rekoh, duboko sam se potresla...sto zbog tvoje analize, sto zbog tvog misljenja o bilo cemu...
sve dok ljudi poput tebe nemaju stvarnog uticaja na moj zivot i nacin na koji ovaj svijet funkcionira
za mene...ne postojis.
kapiram da to boli, ali tako, realno, stoje stvari - nemas moc.

kao sto rekoh, duboko sam se potresla...sto zbog tvoje analize, sto zbog tvog misljenja o bilo cemu...
sve dok ljudi poput tebe nemaju stvarnog uticaja na moj zivot i nacin na koji ovaj svijet funkcionira
za mene...ne postojis.
kapiram da to boli, ali tako, realno, stoje stvari - nemas moc.

Ne, ti bas zelis da ja tebe analiziram i dobila si to. Pokazala si to time sto si odmah pocela o sebi i svom stilu i tome sta te potresa skretajuci sa teme. A ne znam odakle ti toliki snobizam da mislis da i zelim da uticem na tvoj zivot. Zabole me uvo za njega, radi sa njim sta hoces. Sada vec smaras, bye bye.

Ne, ti bas zelis da ja tebe analiziram i dobila si to. Pokazala si to time sto si odmah pocela o sebi i svom stilu i tome sta te potresa skretajuci sa teme. A ne znam odakle ti toliki snobizam da mislis da i zelim da uticem na tvoj zivot. Zabole me uvo za njega, radi sa njim sta hoces. Sada vec smaras, bye bye.

ja sam rekla sta sam imala...ti si, koliko vidim rekao i vise nego sto si imao...tj ponavljas se
sto si razumio, razumio si, sto nisi...imas vremena pa mozgaj...koliko si u mogucnosti
i ako bi to bilo sve
slazem se, vrijeme je da se razilazimo.

Još uvek čekam odluku kasacionog suda ali sam dobila kopiju presude,prekršajne presude koju je protiv mog poslodavca podnela poverenica za ravnopravnost.Po toj presudi su poslodavac i direktor proglašeni krivima za diskriminaciju.Kažnjeni su direktor sa 5.000din i poslodavac sa 10.000dinara.I sada imam situaciju da jedan sud kaže da nije bilo diskriminacije a drugi sudija kaže da je u pitanju diskriminacija.Sve u svemu od ove presude je mogla jedino država da profitira ali su iz nekoga razloga odlučili drugačije.Meni je ipak drago da se našla jedna presuda,u ime naroda, da su krivi,pa makar i 1 dinar da je kazna ali su KRIVI i sada imam više nade da će kasacioni sud isto presuditi.

Ne znam kakva su prava u zakonu o radnom odnosu u Srbiji, ali mogu da kazem svoja iskustva i kao radnik i kao poslodavac u Sidneju.

Kao radnik sam tuzila svoja dva poslodavca za nepostovanje prava i dobila sam oba slucaja. U oba slucaja je ispalo da sam ja bolje razumela sta se sa pravne strane trazi od poslodavca. To je naravno samo tako izgledalo, nego su se pravili ludi i posle mene su nastavili sa istom politikom.

Kao poslodavac moram da imam oci na ledjima jer je neverovatno kakvi sve ljudi traze posao. Na pocetku sam bila zatecena cinjenicom o koliko stvari mora da se vodi racuna, jer ako se ne pazi moze strasno da se iskomplikuje bez obzira na moje najbolje namere.

Smatram da radnicka klasa ima neopravdano negativan odnos prema poslodavcima, sto se na ovoj temi nekoliko puta pokazalo. Kapitalizam nije nepravedan - upravo suprotno, ako zelis napredak kapitalizam je jedini izbor koji ti daje sansu. Ne razumem taj jed i bes usmeren prema vlasnicima bisnisa, ljubomoru da im je palo s neba i uzivaju u necemu sto nisu zasluzili?! Pa ko tebe, radnice, sprecava da zasuecs rukave i budes sam svoj gazda?? Kao vlasnik biznisa sve je na mojoj grbaci. Nema sutra cu, posle cu, drugi put, mozda ne moram ako sef ne primeti. Odgovornost je na meni i za mene i za radnike da odradim sta treba da bi sutra primili platu. To je neka sasvim druga dimenzija od one kada u 5:00 okacis kompjuter o klin i krenes kuci, i sta te briga do sutra za posao. Slobodan dan je slobodan dan, shaj rode, na posao ni ne pomisljas. Nemas ni jednu misao o tome hoce li biti posla i kako pokrenuti zamajac i napraviti da se biznis konstantno krece. Radnik u firmi nista od toga ne vidi, a ako neki sefovi na visokim pozicijama i vide, nije njihovo doope na vetrometini. Propadne ta firma - oni samo dorade svoj CV i traze drugi posao. Rizik je mnogo veci na meni, kao vlasniku, jer ako moj biznis propadne meni je mnogo vise propalo od radnog mesta.

E pa vidite taj dodatni rizik i sekiracija se dodatno i placa. Muz i ja smo sa dva kofera i bebom dosli u Australiju... Radili smo za druge 10-tak godina, a onda smo se upustili u druge vode. Biznis je kao dete, cak i kad ga prepustis drugima (skoli, dedi, babi, drugarima) tvoja je odgovornost. Nisu svi rodjeni da budu u biznisu i mislim da je krajnje nezrelo pricati o necemu sto nisi iskusio. Prosetaj moju kozu na svojim ledjima, zivi jedan ciklus sedeci u mojoj stolici, pa mi kazi kako ti se cini.

Sto se tice same teme mislim da je presudna stvar ovde razlog koj je stavljen kao razlog za otpustanje. Da je Suncica dobila otkaz zbog zabusavanja, odsustvovanja sa posla, jer jednostavno ne zele da joj produze ugovor - bilo bi mnogo lakse da se kaze da je firma na to imala pravo (a imala je pravo, posto u ugovoru kaze da ima pravo da ne produzi ugovor). Ovako se postavlja moralno pitanje a to je neki sasvim drugi par nogavica.

Sa stanovista zaposlenog potpuno bih razumela Suncicu. Njen cilj mora i treba da bude da sebi obezbedi sto bolju poziciju u zivotu. Kao poslodavac, medjutim, ja bih se pitala "a zasto da to bude na moj racun". Na zalost, u Srbiji je takva situacija da novi posao ne mozes da dobijes lako.

Kompromis na koji bih ja kao poslodavac bila spremna sa Suncicom bio bi da je primim na posao kada bude resila da se vrati. Ocigledno je da je bila dobar radnik a dobar i savestan radnik je pravo blago za bilo koju kompaniju. Za takve bi kod mene uvek bilo mesta - ako hoce da RADE. Ako hoce da primaju platu a da rade kad za to nadju vremena - ljudi moji to vreme je odavno proslo! Nema vise socijalizma i socijalne pomoci koja je svima sledila a zvala se "plata".

Sta bi se u ovom sistemu desilo Suncici - nebi joj produzili ugovor. Nema sanse. Od nje se zahteva da radi i ako ne moze da radi, nema ni produzenja ugovora. Dobra strana zivota ovde je sto moze da trazi novi posao sa dobrom sansom da ga nandje, kad bude spremna da radi. Plus sto obrazlozenje nebi bilo da je trudna (tu bi dobila bilo kakvu zalbu bilo gde da se zali za diskriminaciju, a moze da se zali na nekoliko mesta). Obrazlozenje bi bilo da ne moze da obavlja svoje duznosti, ili da ne moze da odgovori na potrebe firme da se proces proizvodnje ne zaustavlja.

Poslednja izmena:
http://zena.blic.rs/Porodica/17485/Dobila-otkaz-zbog-trudnoce-sud-kaze-posteno-je

Kakve sudije imamo to je sramota. Još jedan dokaz kako država aktivno radi na tome da nas ima sve manje...

Nije problem u sudu vec u zakonu. Do god se ne promeni ili doda odredba da radnicima ne moze biti otkazan ugovor o radu na osnovu isteka roka na koji je zasnovan ukoliko je na bolovanju a do isteka istog imacemo ovakve presude koje jesu neljudske ali ne krse zakon.
Znaci menjajmo Zakon o radu a ne sudije.

Nije problem u sudu vec u zakonu. Do god se ne promeni ili doda odredba da radnicima ne moze biti otkazan ugovor o radu na osnovu isteka roka na koji je zasnovan ukoliko je na bolovanju a do isteka istog imacemo ovakve presude koje jesu neljudske ali ne krse zakon.

Izvini, a zasto bi bile neljudske?

Da stavimo po strani Srbiju, gde je zaista specificna situacija, gde se socijalni mir i progres vrte u krug kao pas koji juri svoj rep. Recimo da pricamo o idealnom resenju. Koje bi resenje bilo idealno?

Idealno bi bilo da postoji socijalno-zdravstvena zastita koja ce finansijski da podrzi radnika koji je na bolovanju. Biznis u kome taj radnik radi moze da podrzi 5-10 dana godisnje bolovanja, ostalo ide iz druge kase u koju celo drustvo - ukljucujuci i pomenuti biznis - uplacuju poreze i doprinose. Ja ne kazem da radnik treba da bude ostavljen na cedilu, ali isto vazi i za biznis.

Ljudi moji pa pare NE PADAJU SA NEBA. Da bi taj biznis imao da isplati i tih 5-10 godisnjeg bolovanja treba neko da zaradi te pare a da bi se pare zaradile neko treba da R A D I. Ne da boluje, radja decu, vodi dedu kod lekara - nego da R A D I.

Shvatate li da je bolovanje na racun firme pucanj u sopstvenu nogu jer se tako ifinansijski isusuje biznis koji ce da bude taj koji placa kroz poreze i doprinose za ta ista bolovanja.

Kazem, to je u idealnom slucaju kome treba da se tezi da se prema njemu krece. Bog zna koliko je Srbija daleko od tog modela, ali i na najdalji put krece se sa prvim korakom.

U ovom konkretnom slucaju problem je bio upravo u sudu
pogledaj kako su se stvari odigrale kasnije - zena je dobila naredni spor i sad ide dalje

Izvini, a zasto bi bile neljudske?

Da stavimo po strani Srbiju, gde je zaista specificna situacija, gde se socijalni mir i progres vrte u krug kao pas koji juri svoj rep. Recimo da pricamo o idealnom resenju. Koje bi resenje bilo idealno?

Idealno bi bilo da postoji socijalno-zdravstvena zastita koja ce finansijski da podrzi radnika koji je na bolovanju. Biznis u kome taj radnik radi moze da podrzi 5-10 dana godisnje bolovanja, ostalo ide iz druge kase u koju celo drustvo - ukljucujuci i pomenuti biznis - uplacuju poreze i doprinose. Ja ne kazem da radnik treba da bude ostavljen na cedilu, ali isto vazi i za biznis.

Ljudi moji pa pare NE PADAJU SA NEBA. Da bi taj biznis imao da isplati i tih 5-10 godisnjeg bolovanja treba neko da zaradi te pare a da bi se pare zaradile neko treba da R A D I. Ne da boluje, radja decu, vodi dedu kod lekara - nego da R A D I.

Shvatate li da je bolovanje na racun firme pucanj u sopstvenu nogu jer se tako ifinansijski isusuje biznis koji ce da bude taj koji placa kroz poreze i doprinose za ta ista bolovanja.

Kazem, to je u idealnom slucaju kome treba da se tezi da se prema njemu krece. Bog zna koliko je Srbija daleko od tog modela, ali i na najdalji put krece se sa prvim korakom.

ovdje se opce ne radi o bolovanju na racun firme, to je jedna stvar
trudnice u odredjenom momentu preuzima drzava tj ti fondovi koje pominjes i to pokrivaju pare koje svi zaposleni izdvajaju
bez obzira na to da li i kad to direktno koriste
razlika je bila u placi za mjesec dana, manjoj od 200 evra, a doprinose joj je ionako placala drzava - zaposlena je preko tzv prve shanse
sve i da nije, ti doprinosi su oko 100 evra mjesecno
dakle, oko 300 evra sve zajedno za giganta poput toze markovica
zamisli sebe kako zivis i hranis obitelj sa 300 evra
kako bi to izgledalo?

druga stvar je da svaki iole odgovoran poslodavac ima svijest o tome da i radnik mora od neceg zivjeti i hraniti obitelj
narocito kad se radi o velikoj kompaniji (doduse, privatizovanoj kao i sve u bivsoj jugi...al nek bude da je to druga neka prica, u kojoj je nekima...palo s neba ono sto je bukvalno oteto radnicjma!) koja posluje u maloj sredini
to je ulaganje u vlastiti biznis...najdugorocnije zamislivo

dakle, pricamoo situaciji u kojoj je kompletna firma nekom...pala s neba
sa sve subvencijama od ove propale drzave i tu nema prostora cak ni da se taj zakon o radu, takav kakav je, ispostuje
vec se kao razlog otkaza navodi trudnoca
to je mogla biti i moja...pa i tvoja trudnoca, misli o tome!

sto se ovog ostalog tice - drago mi je si na zapadu otkrila slavinu s toplom vodom, al mi nije jasno
kud nestade svijest o tome da je u zemlji iz koje dolazis te iste tople vode nekad bilo sasvim dovoljno
i nije pala s neba vec su je zaradile generacije koje su ovu zemlju podigle na noge nakon jezivog razaranja
i puno gore startne pozicije koja je tome prethodila...cinjenice svjedoce o tome
i neumoljive su...koliko god se razni...revizionisti trudili da nas natjeraju da sve to zaboravimo

Poslednja izmena:
Ja sam svoje dete budila ujutru u 5h da bi stigli u 5:30h u vrtić jer nisam imala nikog da ga čuva,kada sam išla u prvu smenu.Da li neko može da zamisli tu situaciju,nekada sam ga bukvalno u snu obukla i samo stavila u vrtić u krevet.Na poslu sam sve savesno obavljala,brzo sam učila i kao rezultat toga sam unapređena u poslovođu smene.Sa tog mesta sam otišla na bolovanje,nije bilo nikakvih zamerki na moj rad.Nikakav dogovor mi nije ponuđen nego sam samo dodata na spisak sa ne radnicima uz obrazloženje da sam trudna.To me je mnogo povredilo,maksimalno sam se posvetila poslu a oni me stavili u koš sa ne radnicima.I sa tom njihovom izjavom,da me menjaju jer sam trudna,sam pokrenula spor.Izgubila sam na oba suda a spor je stopiran na kasacionom jer firma ide u stečaj.Jedina presuda koja kaže da je firma kriva je presuda u prekršajnom postupku koji je država pokrenula.Ja nisam tražila nikakvu naknadu, samo da me vrate na posao na još 12meseci kako je to ugovorom dogovoreno ništa više.

idu u stecaj
zasto nisam iznenadjena...garant su i gomilu drzavnih para dobili za kojesta...
i sve nestalo...tako to ovdje ide

moja drugarica neki dan dobila otkaz nakon preko 10 god u firmi
i to usmeno - od kad se tako daje otkaz!?
obrazlozenje je da je postala neugledna, a firma, eto, ide dalje...razvija se
trebaju im drukciji ljudi...al ucinice joj da ostane i obuci neku klinku
koja dolazi na njeno mjesto...sto moze trajat i tri mjeseca...
znaci, ne samo da je dobila neregularan otkaz, da je nad njom vrsen mobing
vec ne bi trebalo ni pravo na vlastiti zivot i vrijeme da ima
jer naknade i otpreminine upravo tome sluze - da covjek ima vremena naci novi posao
i minimum dok ga trazi...
al to neki drugi covjek; koji ne zivi u "Srbija pod vodom projektu" : (((

Back