Izvini, a zasto bi bile neljudske?
Da stavimo po strani Srbiju, gde je zaista specificna situacija, gde se socijalni mir i progres vrte u krug kao pas koji juri svoj rep. Recimo da pricamo o idealnom resenju. Koje bi resenje bilo idealno?
Idealno bi bilo da postoji socijalno-zdravstvena zastita koja ce finansijski da podrzi radnika koji je na bolovanju. Biznis u kome taj radnik radi moze da podrzi 5-10 dana godisnje bolovanja, ostalo ide iz druge kase u koju celo drustvo - ukljucujuci i pomenuti biznis - uplacuju poreze i doprinose. Ja ne kazem da radnik treba da bude ostavljen na cedilu, ali isto vazi i za biznis.
Ljudi moji pa pare NE PADAJU SA NEBA. Da bi taj biznis imao da isplati i tih 5-10 godisnjeg bolovanja treba neko da zaradi te pare a da bi se pare zaradile neko treba da R A D I. Ne da boluje, radja decu, vodi dedu kod lekara - nego da R A D I.
Shvatate li da je bolovanje na racun firme pucanj u sopstvenu nogu jer se tako ifinansijski isusuje biznis koji ce da bude taj koji placa kroz poreze i doprinose za ta ista bolovanja.
Kazem, to je u idealnom slucaju kome treba da se tezi da se prema njemu krece. Bog zna koliko je Srbija daleko od tog modela, ali i na najdalji put krece se sa prvim korakom.
ovdje se opce ne radi o bolovanju na racun firme, to je jedna stvar
trudnice u odredjenom momentu preuzima drzava tj ti fondovi koje pominjes i to pokrivaju pare koje svi zaposleni izdvajaju
bez obzira na to da li i kad to direktno koriste
razlika je bila u placi za mjesec dana, manjoj od 200 evra, a doprinose joj je ionako placala drzava - zaposlena je preko tzv prve shanse
sve i da nije, ti doprinosi su oko 100 evra mjesecno
dakle, oko 300 evra sve zajedno za giganta poput toze markovica
zamisli sebe kako zivis i hranis obitelj sa 300 evra
kako bi to izgledalo?
druga stvar je da svaki iole odgovoran poslodavac ima svijest o tome da i radnik mora od neceg zivjeti i hraniti obitelj
narocito kad se radi o velikoj kompaniji (doduse, privatizovanoj kao i sve u bivsoj jugi...al nek bude da je to druga neka prica, u kojoj je nekima...palo s neba ono sto je bukvalno oteto radnicjma!) koja posluje u maloj sredini
to je ulaganje u vlastiti biznis...najdugorocnije zamislivo
dakle, pricamoo situaciji u kojoj je kompletna firma nekom...pala s neba
sa sve subvencijama od ove propale drzave i tu nema prostora cak ni da se taj zakon o radu, takav kakav je, ispostuje
vec se kao razlog otkaza navodi trudnoca
to je mogla biti i moja...pa i tvoja trudnoca, misli o tome!
sto se ovog ostalog tice - drago mi je si na zapadu otkrila slavinu s toplom vodom, al mi nije jasno
kud nestade svijest o tome da je u zemlji iz koje dolazis te iste tople vode nekad bilo sasvim dovoljno
i nije pala s neba vec su je zaradile generacije koje su ovu zemlju podigle na noge nakon jezivog razaranja
i puno gore startne pozicije koja je tome prethodila...cinjenice svjedoce o tome
i neumoljive su...koliko god se razni...revizionisti trudili da nas natjeraju da sve to zaboravimo