Dobila otkaz zbog trudnoće, sud kaže - pošteno je!

na zapadu postoje jako dobri advokati specijalizovani za slucajeve povrede radnog prava i ovako nesto ne bi moglo da prodje...uprkos ugovoru..

Nije prekršeno radno pravo,sve obaveze poslodavca su ispoštovane i prema državi i prema radniku koji je imao ugovor na određeno vreme. Ona nije dobila otkaz nego je ugovor istekao a novi nije potpisan.
Tek na zapadu ne bi imala šanse,tamo je validan ugovor kao beton.

Neke zene zaista nemaju obzira. Samo gledaju da se uvale na neki posao i odmah na trudnicko. Poslodavac mora da primi zamenu koja ce raditi narednih godinu dana, i koja ce se dobro pokazati, a morace da leti kad se Georgina vrati sa trudnickog.

Ma seljanke koje se vide nagonima,sve bih ja to u jedno selo zatvorila sa najgorim pijancima i propalitetima pa lepo da kopaju i da rade a ne da jedu goMna.

Ovim putem bih ukratko htela da Vam objasnim moju priču i moje postupke.
Ugovor sa NZS o prvoj šansi je 12 meseci pripravnički + 12 meseci radni odnos, ali daje za pravo poslodavcu da nas zameni.
U pisanoj izjavi poslodavac se izjasnio da njih nekoliko ležerno radi,da su ne zainteresovani za rad I da ih zato menja, a za mene je napisao da me menja samo zato što sam trudna.Takva izjava overena od strane firme je predata sudu i moja sudinica kaže da to nije diskriminacija.Eto takve sudije imamo,cast izuzecima.
E sad po zanimanju sam teh.drumskog saobraćaja a potpisala sam sa NZS ugovor da budem pripravnik u pogonu gde se proizvodi crep,što onda zakonski nije moguće jer nemam potrebnu struku za to radno mesto.Zatim me unapređuju u poslovođu smene i dobijam oko 20 ljudi i vodim proizvodnju u pogonu grube keramike.Posle nekoliko meseci saznajem da sam trudna i naravno želeći da zadržim dete po nalogu doktorice odlazim na trudničko JER ne smem po zakonu da radim trudna u tri smene,uslovi u pogonu su stalna buka i prašina,nagle promene temperatura od 5 do preko 100 stepeni a kao poslovođa moram celu smenu da obilazim pogon i po potrebi ulazim u sušare a kako je firma imala problem sa radnicima i nismo smeli linije da zaustavljamo na 30 min.zbog pauze morala sam se rotirati tj menjati radnog mesta sa ljudima na linijama da ne bi stala proizvodnja dok je pauza.Da mi je radno mesto bila kancelarija otišla bih tek kasnije na trudničko a ovako… Onaj ko je nekada makar samo ušao u pogon fabrike slične TM zna da se jako teško radi I da su uslovi veoma teški.Stoga da me osuđuju što sam tako rano otišla mogu samo one osobe koje ne znaju šta je rad u pogonu,one osobe koje u svojim kancelarijama prvo ispijaju kafu proveravaju facebook,komentarišu tuđu muku pa tek onda rade svoj posao I to je pitanje kako ga rade .
Što se troška bolovanja tiče samo prvi mesec mi je firma isplatila platu a ostalo je išlo na teret države.Tako da mi je ugovor produžen firma ne bi imala nikakav trošak.Na sudu sam dokazala da na moje mesto nije došao drugi radnik nego su vratili smenjenog kolegu.
A što se toga tiče da neke žene gledaju da se zaposle pa onda da zatrudne sa tim se slažem , sasvim je normalno razmišljanje da nađeš posao da se osamostališ pa da osnuješ porodicu nemaju svi bogate roditelje pa da ne moraju da rade.I žena treba da ima privilegiju da može da zatrudni kada hoće a ne da treba da dobije dozvolu od poslodavca .
Advokata mi je ponudio sindikat iz firme tako da imam “samo” troškove suda, za sada oko 70.000dinara.
Pokrenula sam tužbu jer sam htela neke stvari da promenim,vidim kakvo je vreme došlo, vreme u kojem se srozavaju I ponižavaju oni koji se bore za najveću svetinju u životu za porodicu.Prave vrednosti su izokrenute I znam da ću jednog dana,makar I ništa sada uradila, moći da pogledam svoju decu u lice I kažem da sam pokušala sve što sam mogla da učinim da svet bude bolje mesto za njih da nisam samo pognula glavu I ćutala.
Nemam nameru da se svađam preko komentara samo sam htela da iznesem svoju priču I svoje mišljenje pa ko me razume razume a ko me ne razume pa ni ja njega ne razumem 

Veliko hvala svima Vama na podršci,mnogo mi znači.

na zapadu postoje jako dobri advokati specijalizovani za slucajeve povrede radnog prava i ovako nesto ne bi moglo da prodje...uprkos ugovoru..

Ne postoje i ne moze im nista,ako imas ugovor i on istekne stvar je cista,po toj logici mogu i ja da dodjem u banku i zahtevam direktorsko mesto.

Druga je stvar sto je tamo samo zapoljavanje drugacija stvar.

mozda je ona, samo se preselila

Ma не бре!!! Ова је нека друга.

Ал' надам се да ћеова моја негде добро да се углави пре него што ми изродимо нашу чењад. Да не плаћамо тол'ке судске трошкове поред силних пелена и кашица. :confused:

Ma не бре!!! Ова је нека друга.

Ал' надам се да ћеова моја негде добро да се углави пре него што ми изродимо нашу чењад. Да не плаћамо тол'ке судске трошкове поред силних пелена и кашица. :confused:

samo nek ne potpisuje ugovore na odredjeno
eto, mogl aje ako sto je onaj lik sto je prepravio ugovor sa bankom i poslao im primerak koji su oni ladno potpisali :lol:
e, u tom slucaju ni suncica a ne bi trebala da brine da li ce ili ne sud da donese presudu u njenu korist
ovako, tasko..
posao je posao, a emocije emocije
ona je sa firmom potpisala poslovni ugovor, a sa muzem bracni i porodicni
i te dve stvari ne treeba da mesa

По закону, послодавац није био у обавези да продужи уговор након 12 месеци и то чак нема никакве везе са Сунчицином трудноћом.
Отпустили би и мушкарца.
nije baš tako. prva šansa se potpisuje na 12+12 meseci ali ima dosta klauzula kad poslodavac raskida ugovor bez obaveza

presudi sudije Zorice Laušev Gligić piše da je, bez obzira što su iz fabrike naveli da je Sunčica zamenjena jer je na trudničkom bolovanju, a "fabrici su na tom mestu potrebni radnici zbog nesmetane proizvodnje", "sud mišljenja da bez obzira na ovu formulaciju koja ima konotaciju diskriminacije, tužena nije prekršila zabranu diskriminacije jer nije otkazala ugovor o radu zbog trudnoće, već zbog isteka vremena za koji je zasnovan radni odnos".

zanima me da li će ovaj idiot od suddioje i dalje ostati čak i pravnik posle ovako glupe presude...

Pa ne isplati im se da joj placaju trudnicko dok je ona na trudnickom bolovanju, posto ce tu biti jos samo 12 meseci.
Ne znam kako bi bilo da je radila u firmi 2-3 godine i da nije po ugovoru morala da ostane jos samo 12 meseci, vec neki duzi i neodredjeni period.

Kapitalizam je bezdusan.

kapitalizam je bezdusan oduvek, a oni koji glasaju za isti su sami sebi dusmani. jednostavno

Koliko se sjecam u zakonu o radu lijepo pise da trudnicu ne mozes otpustiti tek tako
i svakako to ne mozes navesti kao razlog tj mozes, al popijes vrlo osnovanu tuzbu.
Da sam na njenom mjestu zalila bih se na presudu i isla dalje s tim procesom.
Takodjer, sindikat joj je dodijelio svog pravnika - ne bi to ni uradili da smatraju kako osnova nema...

S ljudskog...moralnog...kako god hocete aspekta - to sto se dogadja ovoj zeni
neposredan je dokaz koliko smo se srozali.
Ona tu slinu ili sline od ljudi koji odlucuju i/ili su vlasnici pomenute firme
kosta manje nego recimo neki beznacajan rucak s poslovim partnerima ili neciji sluzbeni put...
Troskove njenog porodiljskog ionako bi cim ode na odrzavanje trudnoce snosila drzava.
Da imaju gram mozga i socijalne svijesti ne bi sebi dopustili nesto ovako...stupidno.
Lose je za ugled kompanije, lose je za moral i elan ljudi koji za njih i dalje rade.
Nijedan privatnik koji drzi do sebe nece uraditi ovakvu stvar...sebe radi, cak i ako mu zakon to dopusta.
Mudar poslodavac bi se potrudio da nadje rijesenje za sebe i svog zaposlenog - od promjene radog mjesta, do
toga da joj omoguci odlazak na porodiljsko...
U tome je, upravo, jedna od razlika izmedju covjeka i olosha.
U tome je razlika i izmedju uredjenog drustva, gdje ljudi imaju savjest i suosjecanje, i potpunog bezakonja.

Svako ko je u stanju da podrzi ili sprovede nesto ovakvo treba samo jedne stvari biti svjestan - u svijetu
cije oblikovanje svojim odlukama pomaze vrijedi samo jedan zakon - zakon jaceg, garancija nema, a smrtni
smo i krhki smo...sutra vec moze se i on ili clan njegove najblize porodice naci na mjestu ove zene.

Koliko se sjecam u zakonu o radu lijepo pise da trudnicu ne mozes otpustiti tek tako
i svakako to ne mozes navesti kao razlog tj mozes, al popijes vrlo osnovanu tuzbu.
Takodjer, sindikat joj je dodijelio svog pravnika - ne bi to ni uradili da smatraju kako osnova nema...

kosta manje nego recimo neki beznacajan rucak s poslovim partnerima ili neciji sluzbeni put...
Troskove njenog porodiljskog ionako bi cim ode na odrzavanje trudnoce snosila drzava.
Da imaju gram mozga i socijalne svijesti ne bi sebi dopustili nesto ovako...stupidno.
Lose je za ugled kompanije, lose je za moral i elan ljudi koji za njih i dalje rade.
Nijedan privatnik koji drzi do sebe nece uraditi ovakvu stvar...sebe radi, cak i ako mu zakon to dopusta.
Mudar poslodavac bi se potrudio da nadje rijesenje za sebe i svog zaposlenog - od promjene radog mjesta, do
U tome je razlika i izmedju uredjenog drustva, gdje ljudi imaju savjest i suosjecanje, i potpunog bezakonja.

Svako ko je u stanju da podrzi ili sprovede nesto ovakvo treba samo jedne stvari biti svjestan - u svijetu
cije oblikovanje svojim odlukama pomaze vrijedi samo jedan zakon - zakon jaceg, garancija nema, a smrtni
smo i krhki smo...sutra vec moze se i on ili clan njegove najblize porodice naci na mjestu ove zene.

da nisam oženjen sad bih te zaprosio..kakve zdrave misli..svaka čast..
ps ono za brak je fora, ne ženim se na nevidjeno :)

zanima me da li će ovaj idiot od suddioje i dalje ostati čak i pravnik posle ovako glupe presude...

Невезано за тему, да ли си некад у животу нешто радио (посебно неки одговоран посао) и да ли си некад погрешио у свом послу? Да ли ти је због грешке (ако си нешто радио) неко скинуо главу?

Судија је донела пресуду и у пресуди стоји образложење. Уложена је жалба и пресуду ће да контролише виши суд. Ако је погрешила виши суд ће да јој скрене пажњу на то па ће да зна за следећи пут.

Дакле, јеси ли некад нешто радио и погрешио и да ли су ти скинули главу са рамена због тога? А ако нису, зашто нису, кад су требали?

Da...

Nije tu otkaz u pitanju, ne bi to tako lako bilo. Firma krene sa radom, zaposli brdo ljudi, dobije od države subvencije i bez ikakvog ograničenja se koristi mogućnošću da određen % radnika drži "na određeno". Potpisuju ugovore na mesec/dva/tri, pa kad prođe godina (koliko mogu maksimalno da ih drže tako), ne ponude im za stalno, nego ih pozovu za par nedelja ili meseci na novu turu ugovora na određeno. I to se zna koga će tako da drže - radno sposobne koji imaju hronične bolesti, starije radnike, devojke za koje procene da mogu da zatrudne, mlade majke sa malom decom, tj. svakoga za koga postoji šansa da će često biti na bolovanju.

I tu ne možeš ništa. On joj nije dao otkaz, njoj je istekao ugovor na npr. 2 meseca. On bi njoj obnovio ugovor, ali ona ne može da radi jer treba da se porodi, pa neka se javi kad dete krene u vrtić. Zaposle i čoveka/ženu sa bolesnim nogama, pa ako slučajno treba da boluješ ili ideš po banjama - nećeš biti pod ugovorom. I tačno to što kažeš, jedan takav radnik ih mesečno košta koliko službeni ručak...

Da...

Nije tu otkaz u pitanju, ne bi to tako lako bilo. Firma krene sa radom, zaposli brdo ljudi, dobije od države subvencije i bez ikakvog ograničenja se koristi mogućnošću da određen % radnika drži "na određeno". Potpisuju ugovore na mesec/dva/tri, pa kad prođe godina (koliko mogu maksimalno da ih drže tako), ne ponude im za stalno, nego ih pozovu za par nedelja ili meseci na novu turu ugovora na određeno. I to se zna koga će tako da drže - radno sposobne koji imaju hronične bolesti, starije radnike, devojke za koje procene da mogu da zatrudne, mlade majke sa malom decom, tj. svakoga za koga postoji šansa da će često biti na bolovanju.

I tu ne možeš ništa. On joj nije dao otkaz, njoj je istekao ugovor na npr. 2 meseca. On bi njoj obnovio ugovor, ali ona ne može da radi jer treba da se porodi, pa neka se javi kad dete krene u vrtić. Zaposle i čoveka/ženu sa bolesnim nogama, pa ako slučajno treba da boluješ ili ideš po banjama - nećeš biti pod ugovorom. I tačno to što kažeš, jedan takav radnik ih mesečno košta koliko službeni ručak...

pa drzava im to dopusta
cak ih i stimulira
nakaradnim programima kojima se recimo subvencioniraju poslodavci
5000 eura, ako se dobro djecam, po radnom mjestu...zasto???
ako taj poslodavac ima osnov da shiri o biznis njemu taj covjek treba, a 5 iljada eura ili pare za njegovu placu
bi trebalo da vec ima..bukvalno ili u planu...
ovako samo dajes bogatima, sto si oteo siromasnima
iz drzavne kase koju svi zajedno punimo...svaki boziji dan...i to najredovnije oni koji imaju najmanje...
oni kojima presipa najlezerniji su kad su dugovi u pitanju, sto se takodjer tolerira...
drzava nam je mudra ko superhik

pa drzava im to dopusta
cak ih i stimulira
nakaradnim programima kojima se recimo subvencioniraju poslodavci
5000 eura, ako se dobro djecam, po radnom mjestu...zasto???
ako taj poslodavac ima osnov da shiri o biznis njemu taj covjek treba, a 5 iljada eura ili pare za njegovu placu
bi trebalo da vec ima..bukvalno ili u planu...
ovako samo dajes bogatima, sto si oteo siromasnima
iz drzavne kase koju svi zajedno punimo...svaki boziji dan...i to najredovnije oni koji imaju najmanje...
oni kojima presipa najlezerniji su kad su dugovi u pitanju, sto se takodjer tolerira...
drzava nam je mudra ko superhik

Superhik je karikatura i parodija, naša država dobro zna šta radi. Država = državni aparat, a državni aparat = ljudi koji su tu zaposleni do kraja života, koji će tu zaposliti svoje članove porodice i partnere iz partije i koji moraju da imaju budžet iz kojeg će primati platu. Ako nema robovlasničkog izrabljivanja, nema ni ono malo novca što u budžet ulazi iz proizvodnje. Ne podržavam nijednu stranku niti javnu ličnost, ali onaj što je danas uporedio tu "državu" sa organizmom u poodmakloj fazi raka, nije pogrešio. Samo što je zaboravio da imenuje šta je u njoj tumor koji treba odstraniti.

Back