Dobila otkaz zbog trudnoće, sud kaže - pošteno je!

auuu brate, sve sami eksperti a mrzi ih čak i da izguglaju po kom principu funkcioniše Prva šansa

mhm...ima mali...problem tu
s obzirom na to a sve osim poreza za tu malu pripravnicku platu ipnako snosi drzava
onda je postupak njenog poslodavca jos gadniji, iskreno receno
22000 dinara je valjda ta famozna plata
kakvom je to poslodavcu problem da pokrije tu placu za mjesec dana dom je drzava ne preuzme na sebe
po osnovu odlaska na trudnicko?
kad sve saberes ovo je vise prica o ljudskosti tj nedostatku iste nego o bilo cemu drugom
da joj je poslodavac ili predstsvnik poslodavca normalno ljudsko bice
ne bi opce imali razloga da se razvlace po sudu s trudnom zenom i nabijaju sebi
negativne poene u ocima ostalih radnika i javnosti
a sutkinja...ne znam sta da kazem, ako nije korumpirana onda mora da je glupa...ili je oboje...trece nema.

Superhik je karikatura i parodija, naša država dobro zna šta radi. Država = državni aparat, a državni aparat = ljudi koji su tu zaposleni do kraja života, koji će tu zaposliti svoje članove porodice i partnere iz partije i koji moraju da imaju budžet iz kojeg će primati platu. Ako nema robovlasničkog izrabljivanja, nema ni ono malo novca što u budžet ulazi iz proizvodnje. Ne podržavam nijednu stranku niti javnu ličnost, ali onaj što je danas uporedio tu "državu" sa organizmom u poodmakloj fazi raka, nije pogrešio. Samo što je zaboravio da imenuje šta je u njoj tumor koji treba odstraniti.

problem je sto je tumor toliko nabujao da gushi i razara preostalo zdravo tkivo
a kad stignes u ovako autodestruktivnu fazu i pocnes rezat granu na kojoj sjedis..
e, odatle paralela sa super sumanutim alkosom...nasa drzava, ovakva kakva je, jest karikatura.

mhm...ima mali...problem tu
s obzirom na to a sve osim poreza za tu malu pripravnicku platu ipnako snosi drzava
onda je postupak njenog poslodavca jos gadniji, iskreno receno
22000 dinara je valjda ta famozna plata
kakvom je to poslodavcu problem da pokrije tu placu za mjesec dana dom je drzava ne preuzme na sebe
po osnovu odlaska na trudnicko?
kad sve saberes ovo je vise prica o ljudskosti tj nedostatku iste nego o bilo cemu drugom
da joj je poslodavac ili predstsvnik poslodavca normalno ljudsko bice
ne bi opce imali razloga da se razvlace po sudu s trudnom zenom i nabijaju sebi
negativne poene u ocima ostalih radnika i javnosti
a sutkinja...ne znam sta da kazem, ako nije korumpirana onda mora da je glupa...ili je oboje...trece nema.
samo prvih godinu dana. sledećih 12 meseci sve ide na teret poslodavca. a dozvoljeno mu je da raskine ugovor u svako vreme ako zaposleni ne želi više da radi, preseli se u drugi grad, ne dolazi redovno na posao, zbog bolesti zaposlenog...
a čak i da je on zadržao na poslu, ne verujem da bi socijalno pokrivalo bolovanje za nekog ko se zaposlio u programu Prva šansa

samo prvih godinu dana. sledećih 12 meseci sve ide na teret poslodavca. a dozvoljeno mu je da raskine ugovor u svako vreme ako zaposleni ne želi više da radi, preseli se u drugi grad, ne dolazi redovno na posao, zbog bolesti zaposlenog...
a čak i da je on zadržao na poslu, ne verujem da bi socijalno pokrivalo bolovanje za nekog ko se zaposlio u programu Prva šansa

nemas sta vjerovat il ne vjerovat - zasto bi bili diskriminisani i od strane drzave ako su tako zaposleni???
kakva je to medvjedja usluga onda...ta...prva shansa???
nemaju pravo na bolovanje - ozlijedu, kronicnu il zlocudnu bolest, nemaju pravo na trudnocu...odakle pravo drzavi i poslodavcu
da tretiraju te ljude onda kao gradjane drugog reda, zasto bi im bila uskracena prava koja ostali, po zakonu, imaju???
procitaj zakon o radu
trudnica bi trebalo da je zasticena od otkaza
cak i ako jeste potpisala ugovor na 12 mjeseci tj na odredjeno
trudnoca ne moze biti osnov za raskid ugovora, pise eksplicitno
ukoliko se nije u zadnjih par mjeseci nesto mijenjalo
al sve i da moze - kakvu poruku svima nama salje poslodavac koji
kao razlog otkaza navodi trudnocu i drzava u kojoj to prolazi???

i skoro sam siguran da se taj poslodavac konsultovao sa pravnikom NSZ i da je instrukcije dobio odatle...

sasvim moguce
vrlo su strucni u nzs...evo, meni su danas...objasnili
da ne trebam biti prijavljena na evidenciju biroa...kako bi regulisala zdravstveno u trudnoci...
jedini je...problem sto mi u piu traze i neke papiric od njih...i tako u krug
a nikakve im par ne trazim, kao ni svih ovih godina, da ne bude zabune...:lol:

nemas sta vjerovat il ne vjerovat - zasto bi bili diskriminisani i od strane drzave ako su tako zaposleni???
kakva je to medvjedja usluga onda...ta...prva shansa???
nemaju pravo na bolovanje - ozlijedu, kronicnu il zlocudnu bolest, nemaju pravo na trudnocu...odakle pravo drzavi i poslodavcu
da tretiraju te ljude onda kao gradjane drugog reda, zasto bi im bila uskracena prava koja ostali, po zakonu, imaju???
procitaj zakon o radu
trudnica bi trebalo da je zasticena od otkaza
cak i ako jeste potpisala ugovor na 12 mjeseci tj na odredjeno
trudnoca ne moze biti osnov za raskid ugovora, pise eksplicitno
ukoliko se nije u zadnjih par mjeseci nesto mijenjalo
al sve i da moze - kakvu poruku svima nama salje poslodavac koji
kao razlog otkaza navodi trudnocu i drzava u kojoj to prolazi???
pa ta Prva šansa je i napravljena tako da se ne zna ko kosi a ko vodu nosi. valjda da se DS hvali kako je smanjio nezaposlenost. ako već možeš da raskineš ugovor zbog nedolaska na posao u slučaju bolesti, što ne bi u slučaju trudnoće...

pa ta Prva šansa je i napravljena tako da se ne zna ko kosi a ko vodu nosi. valjda da se DS hvali kako je smanjio nezaposlenost. ako već možeš da raskineš ugovor zbog nedolaska na posao u slučaju bolesti, što ne bi u slučaju trudnoće...

zato sto zakon nedolazak na posao tretira kao prekrsaj...disciplinski
ukoliko nemas od ljekara dokaz da to nije slucaj
a po pitanju trudnoce je vrlo eksplitican
naime, to nije disciplinski prekrsaj...malo ta prica nadilazi...nedolazak na posao...

zato sto zakon nedolazak na posao tretira kao prekrsaj...disciplinski
ukoliko nemas od ljekara dokaz da to nije slucaj
a po pitanju trudnoce je vrlo eksplitican
naime, to nije disciplinski prekrsaj...malo ta prica nadilazi...nedolazak na posao...
slažem se ali i Prva šansa je specifična situacija. ako se dobro sećam, zaposleni potisuje ugovor o radu sa poslodavcem a i ugovor sa NSZ...a i poslodavac potpisuje ugovor sa NSZ. da je sve zakonski jasno kao što kažeš, barem se ovi iz NSZ ne bi zezali. ko zna kakve su oni sve klauzule stavili...

slažem se ali i Prva šansa je specifična situacija. ako se dobro sećam, zaposleni potisuje ugovor o radu sa poslodavcem a i ugovor sa NSZ...a i poslodavac potpisuje ugovor sa NSZ. da je sve zakonski jasno kao što kažeš, barem se ovi iz NSZ ne bi zezali. ko zna kakve su oni sve klauzule stavili...

pa kod nas je sve moguce...od korupcije do nestrucnosti....
sta sam se ja sve od...strucnjaka naslusala...pa na kraju fino uzmes i procitas zakon
i otkrijes da ga...strucnjaci bas dugo nisu...osvjezavali...
vec rekoh da sam na njenom mjestu tjerala bi ovo na visu instancu suda i do kraja
a troskovi suda....e, nek me zatvore brate
znaci, prvo das otkaz trudnici pa je zatvoris sto nema za troskove kad drzava sama sebi
skoci u usta na sudu....gdje mi zivimo...:lol:

Pa ne isplati im se da joj placaju trudnicko dok je ona na trudnickom bolovanju, posto ce tu biti jos samo 12 meseci.
Ne znam kako bi bilo da je radila u firmi 2-3 godine i da nije po ugovoru morala da ostane jos samo 12 meseci, vec neki duzi i neodredjeni period.

Kapitalizam je bezdusan.

Pa, poslodavac nista ni ne placa.. Sve troskove poreza, plate na trudnickom i porodiljskom placa drzava... Bar je tako u BG...

pa kod nas je sve moguce...od korupcije do nestrucnosti....
sta sam se ja sve od...strucnjaka naslusala...pa na kraju fino uzmes i procitas zakon
i otkrijes da ga...strucnjaci bas dugo nisu...osvjezavali...
vec rekoh da sam na njenom mjestu tjerala bi ovo na visu instancu suda i do kraja
a troskovi suda....e, nek me zatvore brate
znaci, prvo das otkaz trudnici pa je zatvoris sto nema za troskove kad drzava sama sebi
skoci u usta na sudu....gdje mi zivimo...:lol:

Uložila sam žalbu,trenutno čekam odluku apelacionog suda u N.Sadu.Naravno da ću ići do kraja još u prvom intervjuu sam rekla da idem do Strazbura.Idem dokle god budem mogla jer znam da su prekršili moja prava, velike nade polažem u sudije apelacionog suda ali ipak kao što si rekla kod nas je sve moguće...

000.jpg

Prvo ocigledno koristi bolovanje kao pogodnost. Pricate da to tako ne bi proslu u Americi. U pravu ste, ne bi, tamo sam vidjao zene da dolaze na posao u 9-om mesecu trudnoce. Jednostavno je, ili biras karijeru ili porodicu. Izmedju ne postoji. Prvo taj poslodavac nikada njoj nece dati tu nezaradjenu platu. I zasto bi? Ja da drzim kompaniju i da od mene zavisi hiljadu ljudi da li ce dobiti redovno svoje plate a onda se pojavi neko i kaze: Ups ja zatrudnela nece me biti 12 meseci a ti meni davaj pare, naravno da bih rekao zbogom.(pogotovu po danasnjim zakonima oba pola moraju da se zaposljavaju, pa posmatras 50 posto zena od njih 30 posto zatrudni..i svakoj moras te pogodnosti da pruzas, na sta bi to licilo? Na porodiliste? Na cirkus?) Imas jednostavno ljude koji kazu sebi, zrtvjem se da izgradim karijeru. Tu se i ukljucuje i porodica. Mimo toga sto je vec uobicajeno da vidjam ucestalo zene koje radjaju nekim chudom godinama. Uzimaju neosnovana bolovanja, trudnicko, pa onda posle trudnickog, pa odmori i td. Na kraju svega taj poslodavac nece njoj dati pare a posao koji je ona trebala da obavi obavice bas neko ko se zrtvovao. Ja znam da sutradan , da radim u nekoj frimi. kompaniji sta god..da mi dodje menadzer i kaze: Hej ti radis subotom, Milica je na porodiljskom, jelena je na bolovanju, Danijela je dobila... imamo manjak radne snage. Recicu ne. To se mene ne tice, ja svoj posao obavljam a to sto ona ne moze da se odluci izmedju porodice i karijere, to je njen problem.

- - - - - - - - - -

I nije istina da se tako isplacuje od strane drzave. Znamo vrlo dobro kako idu te stvari. Zato dragi moji izmedju ostalog toliko vas mora da radi vikendima. Privremeno zaposlena osoba sa umanjenom platom kao zamena nije ni blizu po ucinku rada kao sto je redovno zaposlena osoba.

Moj prijatelj je skoro posle 4 godine dobio svoj prvi odmor i prete mu zbog nedelju dana odmora da ce preci na neplaceno (redovno vikendima pozivan da radi zbog nedovoljno radnika). A kaze mi da kolegnice samo stancuju decu i hvataju zjale i plus imaju nevidjeno arogantan stav na poslu. To mora da stane . Nisi sposobna da odgajas decu i napravis svoj licni zivotan kompromis i da se organizujes? Nemoj ni da pravis decu.

Moj prijatelj je skoro posle 4 godine dobio svoj prvi odmor i prete mu zbog nedelju dana odmora da ce preci na neplaceno (redovno vikendima pozivan da radi zbog nedovoljno radnika). A kaze mi da kolegnice samo stancuju decu i hvataju zjale i plus imaju nevidjeno arogantan stav na poslu. To mora da stane . Nisi sposobna da odgajas decu i napravis svoj licni zivotan kompromis i da se organizujes? Nemoj ni da pravis decu.

mda...samo zene...prave djecu
te kolegice nisu nicije supruge i djeca su samo njihova
sutra kad se odlucis razmnozavat sjeti se sta si ovdje laprdao
i odustani na vrijeme...ni za fikus nisi
crko bi ti garant...od nedostatka brige

mda...samo zene...prave djecu
te kolegice nisu nicije supruge i djeca su samo njihova
sutra kad se odlucis razmnozavat sjeti se sta si ovdje laprdao
i odustani na vrijeme...ni za fikus nisi
crko bi ti garant...od nedostatka brige

Ja samog sebe izdrzavam i ne treba mi lenja zena da mi brise gace ili daje intenzivnu brigu pretnjama o alimentaciji, kako bi zabila lenjo doope i stancovala decu na racun drugih i tako parazitirala od socijalnog do muza i svaki put kada se neko pobuni da stavi to dete ispred sebe. Ja porodicu necu ni imati, niti mi treba, niti porodicu smatram kao nekakvo bajno ispunjenje u zivotu. A sigurno ne da se o meni brine neka ucenjivalacka kalasturica koja ne razlikuje zrtvu karijere od obicnog zivotinjskog nagona da se koti. I boli me doope sto ti hoces da radjas i vidis u tome nekakav visi nivo bivstva, radjas, rasplodjavaj se ali ne preko mojih ledja, niti cu da dajem da ide u porez za to, niti cu sutra na poslu ja da radim prekovremeno zato sto se okotila koleginica. Ko je hebe i tebe.

Ja samog sebe izdrzavam i ne treba mi lenja zena da mi brise gace ili daje intenzivnu brigu pretnjama o alimentaciji, kako bi zabila lenjo doope i stancovala decu na racun drugih i tako parazitirala od socijalnog do muza i svaki put kada se neko pobuni da stavi to dete ispred sebe. Ja porodicu necu ni imati, niti mi treba, niti porodicu smatram kao nekakvo bajno ispunjenje u zivotu. A sigurno ne da se o meni brine neka ucenjivalacka kalasturica koja ne razlikuje zrtvu karijere od obicnog zivotinjskog nagona da se koti. I boli me doope sto ti hoces da radjas i vidis u tome nekakav visi nivo bivstva, radjas, rasplodjavaj se ali ne preko mojih ledja, niti cu da dajem da ide u porez za to, niti cu sutra na poslu ja da radim prekovremeno zato sto se okotila koleginica. Ko je hebe i tebe.

i ne treba da imas porodicu
ljudi poput tebe nisu sposobni da stvore dom ni za hrcka
koji zivi dvije godine, u manje od pola metra kvadratna i pojede oko 50 din mjesecno

Back