zarkus
Iskusan
- Poruka
- 5.008
http://zena.blic.rs/Porodica/17485/Dobila-otkaz-zbog-trudnoce-sud-kaze-posteno-jeSunčica Aleksić (28) iz Kikinde ostala je bez posla u fabrici "Toza Marković" kada je 2012. zatrudnela. Iako je u obrazloženju prekida ugovora navedeno da je razlog trudnoća, sud je ocenio da se ne radi o diskriminaciji.
Sunčica Aleksić iz Kikinde i dalje nigde ne radi.
Porodila se pre skoro godinu dana i rodila malu Janu. Iako ima pune ruke posla zbog ćerkice, ali i sina Bogdana (5), ne odustaje od borbe da je dobila otkaz zbog diskriminacije, i to u "godini beba".
"Sud je doneo presudu čitku, džaba vi vodite za bebe bitku"...stihovi su pesme koju je napisao Sunčicin suprug.
Stihovi objavljeni u lokalnom listu izazvali su veliku pažnju, ali ovoj ženi niko do sada nije ponudio posao.
Sunčica se u "Tozi Markoviću" kao pripravnik zaposlila 26. februara 2011. kroz program "Prva šansa" Nacionalne službe za zapošljavanje.
- Potpisala sam ugovor na 12 meseci, a po isteku tog perioda, poslodavac je po ugovoru bio obavezan da me zadrži u radnom odnosu još 12 meseci. Posle tri meseca sam postala poslovođa smene i niko nije imao pritužbe na moj rad - kaže Sunčica.
Ugovor
Ugovorom sa NSZ bilo predviđeno da posle prvih 12 meseci rada ugovor bude produžen za još najmanje godinu dana.
Proizvodnja
Iz fabrike naveli da je razlog otkaza trudničko bolovanje, a potrebni su im radnici za preoces proizvodnje
Ombudsman
Pokrajinski ombudsman utvrdio da je otkaz zbog trudnoće nezakonit i da nije ispoštovan ugovor.
Diskriminacija
Sud smatra da neprodužavanje ugovora zbog trudnoće nije diskriminacija
U međuvremenu je zatrudnela i u petom mesecu trudnoće ginekolog je savetovao da ode na trudničko bolovanje.
- Kad je prošao prvi ugovor od 12 meseci, firma je odbila da ga produži - kaže.
Sunčica je nakon toga Osnovnom sudu u Kikindi tužila poslodavca, kao i njene dve koleginice koje su doživele istu sudbinu. Epilog je presuda u korist fabrike, a Sunčica čeka šta će reći Apelacioni sud.
U presudi sudije Zorice Laušev Gligić piše da je, bez obzira što su iz fabrike naveli da je Sunčica zamenjena jer je na trudničkom bolovanju, a "fabrici su na tom mestu potrebni radnici zbog nesmetane proizvodnje", "sud mišljenja da bez obzira na ovu formulaciju koja ima konotaciju diskriminacije, tužena nije prekršila zabranu diskriminacije jer nije otkazala ugovor o radu zbog trudnoće, već zbog isteka vremena za koji je zasnovan radni odnos".
Kakve sudije imamo to je sramota. Još jedan dokaz kako država aktivno radi na tome da nas ima sve manje...