Dobila otkaz zbog trudnoće, sud kaže - pošteno je!

zarkus

Iskusan
Poruka
5.008
Sunčica Aleksić (28) iz Kikinde ostala je bez posla u fabrici "Toza Marković" kada je 2012. zatrudnela. Iako je u obrazloženju prekida ugovora navedeno da je razlog trudnoća, sud je ocenio da se ne radi o diskriminaciji.

Sunčica Aleksić iz Kikinde i dalje nigde ne radi.

Porodila se pre skoro godinu dana i rodila malu Janu. Iako ima pune ruke posla zbog ćerkice, ali i sina Bogdana (5), ne odustaje od borbe da je dobila otkaz zbog diskriminacije, i to u "godini beba".

"Sud je doneo presudu čitku, džaba vi vodite za bebe bitku"...stihovi su pesme koju je napisao Sunčicin suprug.

Stihovi objavljeni u lokalnom listu izazvali su veliku pažnju, ali ovoj ženi niko do sada nije ponudio posao.

Sunčica se u "Tozi Markoviću" kao pripravnik zaposlila 26. februara 2011. kroz program "Prva šansa" Nacionalne službe za zapošljavanje.

- Potpisala sam ugovor na 12 meseci, a po isteku tog perioda, poslodavac je po ugovoru bio obavezan da me zadrži u radnom odnosu još 12 meseci. Posle tri meseca sam postala poslovođa smene i niko nije imao pritužbe na moj rad - kaže Sunčica.

Ugovor
Ugovorom sa NSZ bilo predviđeno da posle prvih 12 meseci rada ugovor bude produžen za još najmanje godinu dana.

Proizvodnja
Iz fabrike naveli da je razlog otkaza trudničko bolovanje, a potrebni su im radnici za preoces proizvodnje

Ombudsman
Pokrajinski ombudsman utvrdio da je otkaz zbog trudnoće nezakonit i da nije ispoštovan ugovor.

Diskriminacija
Sud smatra da neprodužavanje ugovora zbog trudnoće nije diskriminacija

U međuvremenu je zatrudnela i u petom mesecu trudnoće ginekolog je savetovao da ode na trudničko bolovanje.

- Kad je prošao prvi ugovor od 12 meseci, firma je odbila da ga produži - kaže.

Sunčica je nakon toga Osnovnom sudu u Kikindi tužila poslodavca, kao i njene dve koleginice koje su doživele istu sudbinu. Epilog je presuda u korist fabrike, a Sunčica čeka šta će reći Apelacioni sud.

U presudi sudije Zorice Laušev Gligić piše da je, bez obzira što su iz fabrike naveli da je Sunčica zamenjena jer je na trudničkom bolovanju, a "fabrici su na tom mestu potrebni radnici zbog nesmetane proizvodnje", "sud mišljenja da bez obzira na ovu formulaciju koja ima konotaciju diskriminacije, tužena nije prekršila zabranu diskriminacije jer nije otkazala ugovor o radu zbog trudnoće, već zbog isteka vremena za koji je zasnovan radni odnos".
http://zena.blic.rs/Porodica/17485/Dobila-otkaz-zbog-trudnoce-sud-kaze-posteno-je

Kakve sudije imamo to je sramota. Još jedan dokaz kako država aktivno radi na tome da nas ima sve manje...

Pa ne isplati im se da joj placaju trudnicko dok je ona na trudnickom bolovanju, posto ce tu biti jos samo 12 meseci.
Ne znam kako bi bilo da je radila u firmi 2-3 godine i da nije po ugovoru morala da ostane jos samo 12 meseci, vec neki duzi i neodredjeni period.

Kapitalizam je bezdusan.

e pa vidis na zapadu to ne bi moglo da prodje uprkos bezdusnom kapitalizmu..

ono sad, uvek se nadje neki poslodavac koji pokusa ovako nesto, ali mu na sudu nikad ne prodje..

ono sad, uvek se nadje neki poslodavac koji pokusa ovako nesto, ali mu na sudu nikad ne prodje..

zasto ako je ona imala samo ugovor na oderedjeno vreme?
posodavac je tih 12 meseci ispostovao
zakonski nije u obavezi da ukoliko ona ne ispunjava kvalitetno uslov ( a samim tim sto je prestala da radi i otisla na bolovanje on je ostao bez radnika), taj ugovor po isteku roka ne produzi

zasto ako je ona imala samo ugovor na oderedjeno vreme?
posodavac je tih 12 meseci ispostovao
zakonski nije u obavezi da ukoliko ona ne ispunjava kvalitetno uslov ( a samim tim sto je prestala da radi i otisla na bolovanje on je ostao bez radnika), taj ugovor po isteku roka ne produzi

na zapadu postoje jako dobri advokati specijalizovani za slucajeve povrede radnog prava i ovako nesto ne bi moglo da prodje...uprkos ugovoru..

da je poslodavac nije isplacivao iako je bila na bolovanju, onda bi bila povreda radnog prava, a ovako nema osnova za koju moze bilo ko da optuzi da je poslodavac prekrsio potpisano.

pa nisu sudije vesla sisali...znas koliko je slicnih slucajeva gde se radnici diskiminisu po raznoraznim osnovama a poslodavci ugovore koriste da bi se resili radnika koji im ne odgovaraju?

Itekako toga ima i na Zapadu....... mnoge ostaju i bez posla kao i bez nadoknade....... kao i bez para da placaju advokate.

Stavise i kad imaju pravo da primaju dodatak jer su ne zaposlene, ukida im se odmah cim ispune kvotu - a prema godinama rada, manje godina, manje i vreme isplata.

na zapadu postoje jako dobri advokati specijalizovani za slucajeve povrede radnog prava i ovako nesto ne bi moglo da prodje...uprkos ugovoru..

Tacno tako ali na zapadu , narocito sada kod nas u Kanadi sa promenama zakonskih odredba, daje siroka vlast poslodavcima a i promena radnog statusa sa neodredjenog na odredjena, pa cim istekne to vreme ,dobijas otkaz, ne zavisno od toga i sto si genije....

A platiti za advokata ,to moze da priusti samo neko ko je bio i primao VELIKE novce.

Normalni ljudi ,ne mogu ni da privire tim i takvim advokatima, kao za usporedbu, normalna cena je 400$ po satu, pa ti vidi koliko je to a zasigurno Ti advokati nece raditi PRO-BONO.....

To sto je kod nas sada, je takozvano neo- kapitalizam , ili ti prvi oblik imperijalizma a to znaci UZMI sve sto Ti zivot pruza, kradi i obogati se u kratkom vremenskom roku i BEZI preko grane......

Ja ne znam da li bi neki poslodavac ovde placao nekom bolovanje, nebitno pol, godinu dana, da mu jos toliko traje ugovor.
Neko se recimo povredi, ne moze da radi godinu dana i poslodavac ce ga placati, da bi taj posle te godine rekao "ok, trazim drugi posao".

Jeste da nije fer prema radnicima, ali da vidim koji ce privatnik to da uradi.

Koliko sam razumeo iz onoga sta je napisano, imala je zasnovan radni odnos na 12 meseci stim sto ce se i produziti jos na 12 meseci, zar ne. Ne zavisno od toga ,ranije je lice koje je po preporuci Lekara moralo otici na bolovanje se njena placa isplacivala od poslodavca a kasnije iz posebnog fonda..... stim sto se i gharantovalo povratak na isto radno mesto.

Bilo bi veoma dobro znati da DRzava sa svojim zakonima, podstice, pruza pomoc Trudnicama , jer u krajnjoj liniji i opstanak drzave se vezuje i sa brojem Stanovnika.

Ovako nesto sto se desilo njoj uz odjeka na svim delovima Srvije ce biti , ako vec i nije OTVARANJE OCIJU protiv radjanja dece kao i ulaska u brak.

Osnova- nukleus drustava je porodica a sa gubitkom toga ,gube se mnogi parametri zivota kako pojedinaca tako i grupa.

Ne mojte zaboraviti da bez podmladka, nece se imati ni za tebe , kao i za mnoge druge koji ce dolaziti i otici u penziju, jer nece biti priliva novca.....Ak zaboravih, pa u kapitalizmu to i nije bitno, Bitno je Maznuti lovu.......

Kod nas je bitka za bebe samo deklarativna i predstavlja praznu priču za javnost. U praksi se otvoreno (naročito kod privatnika) izbegava davanje stalnog zaposlenja svim ženama koje su sumnjive da bi mogle da rode (mlade, taze udate, imaju jedno dete udate su i imaju manje od 30 itd.), zapošljavaju se samo kad drugi izbor ne postoji (nema drugog kandidata ili su baš vrhunski sposobne, pa šta je tu je), a kada rode, naročito ako rađaju više puta, izložene su i direktnom negodovanju i pogoršanju radnih uslova.

To je jedna strana. A druga strana je mnogo tragičnija i ona glasi da nam porast priraštaja i ne treba, jer nema posla ni za ove što su se već rodili. Srbija nije zemlja bez budućnosti jer nema mnogo dece, već zato što ne stvara uslove. Zakazali smo kao nacija, pokazali smo nezrelost da stvorimo kolektivni i prosperitetni sistem za sve i umesto da se svrstamo uz neku Švedsku, Norvešku ili Finsku, mi pokazujemo mentalitet Indije i afričkih zemalja. Budućnost naše dece može da leži samo u naprednim državama kojima fali stanovništvo, u Srbiji im budućnosti nema. Vrane i lešinari nam vladaju državom i od nje prave jedini mogući ambijent u kojem mogu biti siti i na vrhu lanca ishrane - groblje, pustinju i smetlište u kojem će svi ostali da crkavaju od gladi i bede.

Koliko sam razumeo iz onoga sta je napisano, imala je zasnovan radni odnos na 12 meseci stim sto ce se i produziti jos na 12 meseci, zar ne. Ne zavisno od toga ,ranije je lice koje je po preporuci Lekara moralo otici na bolovanje se njena placa isplacivala od poslodavca a kasnije iz posebnog fonda..... stim sto se i gharantovalo povratak na isto radno mesto.

Bilo bi veoma dobro znati da DRzava sa svojim zakonima, podstice, pruza pomoc Trudnicama , jer u krajnjoj liniji i opstanak drzave se vezuje i sa brojem Stanovnika.

Ovako nesto sto se desilo njoj uz odjeka na svim delovima Srvije ce biti , ako vec i nije OTVARANJE OCIJU protiv radjanja dece kao i ulaska u brak.

Osnova- nukleus drustava je porodica a sa gubitkom toga ,gube se mnogi parametri zivota kako pojedinaca tako i grupa.

Ne mojte zaboraviti da bez podmladka, nece se imati ni za tebe , kao i za mnoge druge koji ce dolaziti i otici u penziju, jer nece biti priliva novca.....Ak zaboravih, pa u kapitalizmu to i nije bitno, Bitno je Maznuti lovu.......

Hoces reci da ako je ona bila na bolovanju 12 meseci i vrati se, da poslodavac mora da je zaposli ponovo po zakonu, tj. da mora da odradti tih 12 meseci koji stoje u ugovoru kao produzetak?
Gledano iz perspektive poslodavca, on mora da placa njoj 12 meseci, znaci automatski ima jednu radnicu manje, plus mora opet da je zaposli na tih 12 meseci. Tako je 12 meseci novca trosio na nekog ko mu ne donosi nikakvu zaradu.
To je cist kapitalizam gledano, koliko radis, toliko dobijas.

U pravu si potpuno da trudnicama je potreban poseban tretman, jer direktno utice se na natalitet, mada ne znam da li sa manjkom para postoji resenje koje zadovoljava obe strane.

Itekako toga ima i na Zapadu....... mnoge ostaju i bez posla kao i bez nadoknade....... kao i bez para da placaju advokate.

Stavise i kad imaju pravo da primaju dodatak jer su ne zaposlene, ukida im se odmah cim ispune kvotu - a prema godinama rada, manje godina, manje i vreme isplata.

u nemackoj nema toga...naravno da se uvek nadje neki poslodavac koji bi da pokusa, ali mu ponavljam ne prolazi...
sto se tice advokata, ko nema da plati dobije ga...nije ti to srbija...

- - - - - - - - - -

navedi mi primer barem jedan
jeste, kako da ne
kapitalisticki zapad stiti radnika, a ne kapital

ima slucajeva koliko volis...ako znas nemacki proguglaj malo...

Back