Pozdrav svima iz Nemačke,Kao što sam obećao napisaću Vam ukratko šta se desilo u prvih 20-tak dana.Stigao svojim automobilom.(nedelja)U ponedeljak se javio u firmu.Oprostite Vi koji ne znate dobio sam vizu kao-prof.vozač noks 3-5.Dakle,sa šefom sam odmah pozvao odabrane oglase za iznajmljivanje stanova koje sam još u Srbiji pronašao.(IMMOBILIEN SCOUT24.DE IMMONET.DE.......)Ja sam na sajtu tražio opciju WOHNEN AUF ZEIT. što znači iznajmiti stan ili sobu na kraći vremenski period da bih mogao da se prijavim na adresu.Otišao na adresu izabranog stana,i dogovorio se sa stanodavcem.
o dogovoru sa stanodavcem podpisao ugovor i sa ugovorom otišao u ured za strance da se prijavim na adresu iznajmljenog stana.Kada sam došao na red rekli su mi da moram doneti još jedan papir-obrazac od stanodavca i da je prvi termin za prijavu tek za tri nedelje.Objasnio sam činovniku koliko sam dugo čekao na dobijanje vize,i koliko je poslodavac čekao da počnem da radim,levo,desno i termin dobijam za sutra-utorak 14.45h.UTORAK- po dogovoru sa poslodavcem odlazim pre podne u SAOBRAĆAJNI URED sa KODOM 95 položenim u SLOVENIJI-pogledali su dozvolu uzeli potvrdu i prevod na Nemački, o položenom ispitu iz Slovenije i rekli mi da to ne mogu priznati(pokrajina NRW,grad DUISBURG) ,već da moram to uraditi u Nemačkoj.Takođe mi gospođa kaže da ću odmah po dobijanju potvrde o odslušanih 35 sati(u Nemačkoj oni to zovu MODULI i ima ih 5.Svaki modul 7 sati slušanja predavanja-znači ukupno35)doći kod nje sa dobijenim sertifikatom,da prevedem dozvolu i da odmah počnem da radim.Još je utorak-odlazim u 14.45 da se prijavim i to završavam sa juče dobijenim terminom za 10min.SREDA:Odlazim u firmu-ustanovu koja se bavi zdravstvenim osiguranjem-AOK(Allgemeine Ortskrankenkasse) sa mojim ugovorom o radu i prijavom stana i prijavljujem se na zdravstveno osiguranje za 5 min.U međuvremenu poslodavac pronalazi mesto za školovanje to jest module-kod 95 (od 4.do8.februara).Ovo sve što sam napisao dešava se od 21.1.2019 do 24.1.2019.Znači za 3.dana sam u iznajmljenom stanu(garsonjera 35 kvadrata-495 eur+potrošena struja i 17.5eur televiz.)imam prijavu stana i zdravstvenog osiguranja(ni jedno ni drugo ne koštaju ništa)i zakazano školovanje za prof .vozača.Poslodavac onda prijavljuje početak mog rada 28.1.2019.Od tada sam išao tri dana sa kolegom na put da me upozna sa načinom rada i vozilom.4.2.2019 počinjem sa slušanjem predavanja i to svaki dan po 7 sati.Juče završavam i dobijam 5potvrda tj. za svaki modul po jednu a sve ukupno naš slovenački kod95 u Nemačkom izdanju.U ponedeljak sam u saobraćajnom uredu pa ću kad stignem napisati kako je to prošlo.Još nešto moram da napomenem:govorim Nemački dovoljno za svakodnevnu konverzaciju,nisam došao bez novca,imam automobil,i poslodavac je bio kao podrška uz mene sve vreme.Uh al´sam se raspisao,oprostite na opširnosti-drugačije ne umem,želim Vam sve najbolje i nadam se da sam Vam koliko toliko pojasnio prve dane u Nemačkoj.pozz