Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima iz Nemačke,Kao što sam obećao napisaću Vam ukratko šta se desilo u prvih 20-tak dana.Stigao svojim automobilom.(nedelja)U ponedeljak se javio u firmu.Oprostite Vi koji ne znate dobio sam vizu kao-prof.vozač noks 3-5.Dakle,sa šefom sam odmah pozvao odabrane oglase za iznajmljivanje stanova koje sam još u Srbiji pronašao.(IMMOBILIEN SCOUT24.DE IMMONET.DE.......)Ja sam na sajtu tražio opciju WOHNEN AUF ZEIT. što znači iznajmiti stan ili sobu na kraći vremenski period da bih mogao da se prijavim na adresu.Otišao na adresu izabranog stana,i dogovorio se sa stanodavcem.:Po dogovoru sa stanodavcem podpisao ugovor i sa ugovorom otišao u ured za strance da se prijavim na adresu iznajmljenog stana.Kada sam došao na red rekli su mi da moram doneti još jedan papir-obrazac od stanodavca i da je prvi termin za prijavu tek za tri nedelje.Objasnio sam činovniku koliko sam dugo čekao na dobijanje vize,i koliko je poslodavac čekao da počnem da radim,levo,desno i termin dobijam za sutra-utorak 14.45h.UTORAK- po dogovoru sa poslodavcem odlazim pre podne u SAOBRAĆAJNI URED sa KODOM 95 položenim u SLOVENIJI-pogledali su dozvolu uzeli potvrdu i prevod na Nemački, o položenom ispitu iz Slovenije i rekli mi da to ne mogu priznati(pokrajina NRW,grad DUISBURG) ,već da moram to uraditi u Nemačkoj.Takođe mi gospođa kaže da ću odmah po dobijanju potvrde o odslušanih 35 sati(u Nemačkoj oni to zovu MODULI i ima ih 5.Svaki modul 7 sati slušanja predavanja-znači ukupno35)doći kod nje sa dobijenim sertifikatom,da prevedem dozvolu i da odmah počnem da radim.Još je utorak-odlazim u 14.45 da se prijavim i to završavam sa juče dobijenim terminom za 10min.SREDA:Odlazim u firmu-ustanovu koja se bavi zdravstvenim osiguranjem-AOK(Allgemeine Ortskrankenkasse) sa mojim ugovorom o radu i prijavom stana i prijavljujem se na zdravstveno osiguranje za 5 min.U međuvremenu poslodavac pronalazi mesto za školovanje to jest module-kod 95 (od 4.do8.februara).Ovo sve što sam napisao dešava se od 21.1.2019 do 24.1.2019.Znači za 3.dana sam u iznajmljenom stanu(garsonjera 35 kvadrata-495 eur+potrošena struja i 17.5eur televiz.)imam prijavu stana i zdravstvenog osiguranja(ni jedno ni drugo ne koštaju ništa)i zakazano školovanje za prof .vozača.Poslodavac onda prijavljuje početak mog rada 28.1.2019.Od tada sam išao tri dana sa kolegom na put da me upozna sa načinom rada i vozilom.4.2.2019 počinjem sa slušanjem predavanja i to svaki dan po 7 sati.Juče završavam i dobijam 5potvrda tj. za svaki modul po jednu a sve ukupno naš slovenački kod95 u Nemačkom izdanju.U ponedeljak sam u saobraćajnom uredu pa ću kad stignem napisati kako je to prošlo.Još nešto moram da napomenem:govorim Nemački dovoljno za svakodnevnu konverzaciju,nisam došao bez novca,imam automobil,i poslodavac je bio kao podrška uz mene sve vreme.Uh al´sam se raspisao,oprostite na opširnosti-drugačije ne umem,želim Vam sve najbolje i nadam se da sam Vam koliko toliko pojasnio prve dane u Nemačkoj.pozz

t
tbv mozes li nam malo vise opisati to oko slusanja koda 95 odnosno dali se samo slusa ili i polaze, koliko si to platio itd.. i ja imam Slovenacku diplomu o polozenom kodu pa me interesuje, Hvala ti na odgovoru.!

Naravno.U Nemačkoj ako ste položili kategorije za prof.vozača(CE)PRE 2009 GODINE potrebno je samo slušanje predavanja za tih 5 modula(moduli su odprilike oblasti kao npr.teh.ispravnost i sigurnost vozila,teretno vozilo kao radno mesto,učvršćivanje,osiguranje tereta itd itd.)Oni koji su položili kategorije POSLE 2009 moraju dodatno polagati i test ,kao u Sloveniji.Kada se tiče cene ovde gde sam ja bio cena po modulu-oblasti(jedan dan-7h)košta 80eur.Znači 400eur za svih 5 modula(kompletan kod 95 po našem).Za polaganje testa ne znam cenu-možda je besplatno.Za mene je tih 400 eur platila firma.Da pojasnim odslušati:Predavanje počinje u 8.30h.i traje do 15.30h.Imate dve pauze od po 30min.I bezbroj pušačkih pauza.Na predavanju vas niko ništa ne pita niti šta traži od Vas.Vaše prisustvo je dovoljno.Na kraju dana podpišete da ste bili prisutni taj dan i odslušali ttaj modul-znači tu oblast i to je sve.Tako je bilo kod mene.Inače mislim da svi ,veći i manji gradovi u DE: organizuju ova školovanja na više mesta i na različite načine(negde 5 dana za redom a negde 5 subota za redom)Za svaki dan predavanja(7h-jedna oblast-jedan modul)dobija se po jedna potvrda-sertifikat,i kada ste završili i imate svih 5,sa tim odlazite u saobraćajni ured u mestu gde ste prijavljeni i prevodite dozvolu na nemačku sa upisanim kodom 95 koja i ovde traje 5 godina.To je to .Pozz

Pozdrav opet! Do Sonje Soro nisam uspela da dodjem tako da se nadam da ce neko od vas moci da mi odgovori. Verenik i ja smo dobili termine u ambasadi, i sada razmisljam da li je bolje da se vencamo pre termina, ili po dobijanju vize? Za slucaj da jedno dobije vizu, jer sam citala negde da je brze uraditi spajanje ukoliko smo vencani pre dobijanja vize. To bi znacilo da moramo da promenimo par podataka u formularu za noks 1-2, ali ukoliko to povlaci sa sobom dosta papirologije, ne bih menjala prezime.
Dosta se polemise o ovoj temi kako na fb, tako i ovde. Pozvala sam agenciju Evropa da bih se raspitala malo vise, gde su mi samo odsecno rekli "Nista vam to ne znaci." Hajde pisite mi, jako me zanima sta mi je ciniti dalje. Inace u vezi smo 8 godina, od toga dve vereni, zivimo zajedno takodje. Ako to nesto znaci.
Hvala puno svima na odgovoru

Molim Vas treba mi vaša pomoć.Kada sam u februaru prošle godine aplicirala za termin u ambasadi, ja sam negovateljica.Aplicirala sam za NOKS 1-2, posle sam nešto na sajtu ambasade pročitala i mislila sam da sam pogrešila pa sam stornirala NOKS 1-2 i aplicirala ponovo za NOKS 3-5 misleći da sam ja za NOKS 3-5.Juče kada mi je stigao mejl od ambasade dobila sam termin za 07.03.2019. vodim mi se da sam aplicirala za NOKS 3-5 a takodje sam juče saznala da sam ipak trebala da idem pod NOKS 1-2.Ja sam odštampala mejl koji mi je stigao juče od ambasade za termin ali sam takodje i odštampala mejl gde sam bila aplicirala za NOKS 1-2 i stornirala da bi videli da sam prvo išla na NOKS 1-2 ali da sam mislila da sam pogrešila.Šta vi mislite da li će me pustiti ili će mi dati odbijenicu?Trebaju mi vaša mišljenja, saveti, informacije bilo šta što mi može pomoći!!Hvala Vam unapred.

Pozdav svima, molio bih ako mi neko moze pomoci i dati odgovor..
Pitanje je , ukoliiko je osoba bila na Azilu u Nemackoj, da li to moze predstavljati problem pri podnosenju zahteva za vizu i zaposljavanju?

Takodje sledeca stvar, nakon dobrovoljnog povlacenja zahteva za Azil i dobrovoljnog povratka u svoju zemlju, osoba je dobila 10 meseci zabrane ulaska u EU, ta zabrana nigde nije upisana niti je bila u pasosu, NE ZNAJUCI za zabranu se osoba uputila turisticki u Nemacku i nakon sletanja u Nemacku na Aerodromu je privedena deportovana nazad tako da je u pasos udaren samo izlazni pecat iz Srbije .

Da li se Adresa na koj je osoba boravila u Nemackoj dok je bila na Azilu treba upisati u popunjavanju formulara za posao ?
I da li se ta Adresa i period boravka na Azilu treba upisati u zahtevu za vizu?
Da li upisati u zahtevu za vizu da je osoba deportovana, jer deporrtacija nije bila ni zbog kakvih krivicnih dela?

S obzirom da na sajtu Ambasade pise samo da je potrebno da prodje 24 meseca ukoliko je osoba imala bilo kakva primanja u viiduu pomoci od Nemacke da bi osoba mogla da Aplicira za Visum
Da li sve to moze predstavljati problem pri podnosenju zahteva za vizu?

Molio bih ako bi neko znao i ako bi mogao pomoci.. hvala sviima naped i lep pozdav

Procitali smo i prvi put. Dobicete odbijenicu na koju mozete pisati zalbu ili vas nece primiti uopste. Nema trece

- - - - - - - - - -

A ja sto sam umesto 3-5 zakazao 1-2? Ovako sam sam sebe sj... jer cu samo cekati duze.

Generalno nema problema. Zakazivanje za visi noks se odbija jer oni to smatraju prevarom da dodjete preko reda, sto je i realno.

TBV hvala lepo na napisanom iskustvu. Kada si ti polagao C i CE kategorije? Pre 2009?

Poslednja izmena:
Procitali smo i prvi put. Dobicete odbijenicu na koju mozete pisati zalbu ili vas nece primiti uopste. Nema trece

- - - - - - - - - -

Generalno nema problema. Zakazivanje za visi noks se odbija jer oni to smatraju prevarom da dodjete preko reda, sto je i realno.

TBV hvala lepo na napisanom iskustvu. Kada si ti polagao C i CE kategorije? Pre 2009?

Molim lepo.Hvala i tebi .Ja sam položio davne 1987 godine.

- - - - - - - - - -

Molim lepo

Samo da se nadovežem na ovo moje pređašnje pisanje.Pre paid sim kartica sa neograničenim pozivima ka svim mrežama u De. uključujući i eu roaming i 1,5gb lte interneta košta9.99eur i traje mesec dana.Sa ugovorom na 24 meseca i bez telefona stvari stoje ovako:Za 29,99eur imate sve besplatno u de kao i eu roaming + 30GB LTE(brzina do 225mb/s) interneta takođe i u svim zemljama eu.Ovo je mob.operater o2.Za ostale ne znam ali mislim da je +- to odprilike isto.Imaju mnogo kombinacija u vezi paketa ali se nisam time još bavio.Stanovi CENA:za iole pristojan smeštaj računajte od 7-10 eur po kvadratu plus dodatni troškovi i grejanje.Eto.pa ako se setim još nečega napisaću.pozz.

Tbv dali si imao ranije prijavljen borsvak u Nemackoj pa je to mozda razlog da ti ne priznju diplomu Koda 95 ili to nema veze? Danas posle tvog pisanja sam zvao Sloveniju gde sam polagao Kod i pitao kako je to moguce da nekom ne priznaju diplomu, posto su nas uveravali da je to nemoguce , nasta oni kazu da je to moguce samo aka neko ko je vec imao boravak u Nemackoj dodje da polaze u Sloveniji njemu Nemacka ne priznaje Kod vec ga mora polagati u De?

Pozdrav opet! Do Sonje Soro nisam uspela da dodjem tako da se nadam da ce neko od vas moci da mi odgovori. Verenik i ja smo dobili termine u ambasadi, i sada razmisljam da li je bolje da se vencamo pre termina, ili po dobijanju vize? Za slucaj da jedno dobije vizu, jer sam citala negde da je brze uraditi spajanje ukoliko smo vencani pre dobijanja vize. To bi znacilo da moramo da promenimo par podataka u formularu za noks 1-2, ali ukoliko to povlaci sa sobom dosta papirologije, ne bih menjala prezime.
Dosta se polemise o ovoj temi kako na fb, tako i ovde. Pozvala sam agenciju Evropa da bih se raspitala malo vise, gde su mi samo odsecno rekli "Nista vam to ne znaci." Hajde pisite mi, jako me zanima sta mi je ciniti dalje. Inace u vezi smo 8 godina, od toga dve vereni, zivimo zajedno takodje. Ako to nesto znaci.
Hvala puno svima na odgovoru
Ne znam kad ste se tacno prijavili za termine ali i za spajanje porodice se trenutno ceka 9-10 meseci i kako stvari trenutno stoje ide na duze cekanje.
Ako zelite da izvrsite spajanje porodice onda vam je bolje pre termina, jer posle termina ne dozvoljavaju da se izvrsi spajanje porodice 2 godine. Tako stvari trenutno stoje.
Nece vam se mnogo menjati podataka ako se vencate pre termina. Morate da izvadite novi pasos sa novim prezimenom i ponesete stari pasos na uvid. Posto ste se sa starim pasosom registrovali. I svi dokumenti moraju da imaju novo prezime koji su navedeni u informatoru.
Ako su vam prijave za termin blizu jedna druge, onda bolje nemojte stonirati termon jel cete samo jos duze cekati za spajanje porodice.

Super Tbv ove informacije su zlata vredne. Kako dozivljavas posao? Jesi li kuci svako vece ili?

Još nisam počeo.Nadam se da ću u ponedeljak po odlasku i nadam se završenom poslu u saobraćajnom uredu početi da vozim .Odgovor na tvoje prvo pitanje je -ja volim taj posao.A radno vreme je fehrnverkehr(ti to rzumeš)od ponedeljka do petka postoji mogućnost da prenoćiš kući ali to nije izvesno.Subota i Nedelja kući.Kad se tiče dnevnica:ako spavaš kući znači završiš dnevnu turu-12eur na dan .Ako si na dužoj turi -ne dolaziš kući-24eur dan.Ako noćiš u inostranstvu(u mom slučaju F,B,NL,L)dobijaju se dnevnice po osnovnom zakonu zemlje u kojoj noćiš ,a to u slučaju ovih zemalja gde vozi moja firma iznosi 40-50eur na dan.Ovo su informacije od kolege.Tačne informacije ću napisati kada budem imao prvi obračun u rukama.Inače sam pre 10-tak.dana podneo zahtev za spajanje por..Reci mi molim te po tvojoj proceni a alko ne bude nekih izmena -koliko čekanja na taj termin.?Godina???pozz

Tbv dali si imao ranije prijavljen borsvak u Nemackoj pa je to mozda razlog da ti ne priznju diplomu Koda 95 ili to nema veze? Danas posle tvog pisanja sam zvao Sloveniju gde sam polagao Kod i pitao kako je to moguce da nekom ne priznaju diplomu, posto su nas uveravali da je to nemoguce , nasta oni kazu da je to moguce samo aka neko ko je vec imao boravak u Nemackoj dodje da polaze u Sloveniji njemu Nemacka ne priznaje Kod vec ga mora polagati u De?

Imao sam boravak u Nemačkoj,ali davno ,davno.Znači nisam došao iz Nemačke da polažem u Slo.Ja bih najviše voleo da ti to priznaju.Kad dođeš ovde otići ćeš ,pitati i znati.Ovo je ono što sam ja iskusio.Ima dosta ljudi kojima su priznali.Puno sreće ti želim .pozz

@MinusPingvin Hvala na odgovoru. Termin smo cekali 13 meseci, sada 11.marta je. Ne znam da li bih mogla da sredim sve do tada. Naravno, ovo pitam sve za slucaj da samo jedno od nas dvoje dobije vizu, ne daj boze. Vazno nam je da makar jedno uspe u tome, bez obzira na vreme cekanja kasnije za spajanje. Ukoliko recimo ne bih menjala prezime, da li moram da pravim novi pasos? Da li jos nesto od licnih dokumenata? Za podatke u informatorima znam.

Dobar dan nov sam ovde i treba mi pomoc ko je raspolozen da pomogne.Potpisao sam ugovor sa poslodavcem u Nemackoj,ugovor je odmah na neodredjeno vreme.Sada treba da apliciram za vizu.Posto citam da to nije tako jednostavno kao sto sam mislio,da se predugo ceka i da najmanja greska moze da izazove odbijanje mislim da je najbolje da odem u neki agenciju da mi zakaze termin i da mi pomogne oko sakupljanja papira.Da li je neko od vas isao preko agencije i koja agencija je najbolja za to?

@MinusPingvin Hvala na odgovoru. Termin smo cekali 13 meseci, sada 11.marta je. Ne znam da li bih mogla da sredim sve do tada. Naravno, ovo pitam sve za slucaj da samo jedno od nas dvoje dobije vizu, ne daj boze. Vazno nam je da makar jedno uspe u tome, bez obzira na vreme cekanja kasnije za spajanje. Ukoliko recimo ne bih menjala prezime, da li moram da pravim novi pasos? Da li jos nesto od licnih dokumenata? Za podatke u informatorima znam.
Ako ne menjate prezime nije vam potreban novi pasos.
Ukolimo menjate prezime, sa vencanim listom odete u sup da izvadite novi rodni list sa novim prezimenom. Pazite na to da vam u rodnom listu stoji napomena da ste u braku. Isto tako izvadite novi izvod drzavljanstva. Ovo sve mozete u jednom danu, ne traje dugo. Supruga je to zavrsila za sat vremena. Kad imate nove izvode izvadite novi pasos koji je gotov za nedelju dana. Za ambasadu vam nista vise od licnih dokumenata nije potrebno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back