Koliko ja znam, ti mozes da podnes zahtev za povracaj poreza do 2 ili 3 godine u nazad, ali samo ako vec nisi podnosio za te godine. Tj. nemoj nista podnositi dok ti zena ne dodje, kad dodje, onda unajmis agenciju i oni ti to rese. Imas i na fejsu grupe koje se time bave, kontaktiras is, oni sve ispune, posalju ti dokumenta, ti samo predas. Proguglaj malo povracaj poreza u nemackoj, nesto ce ti sigurno izbaciti.
Sto se tice cekanja na termin, za Noks 6-8 si do prosle godine, do septembra mogao sam da biras termin koji ti odgovara. Problem je sto Srbiju napusta svako ko moze, pa smo preopteretili ambasadu, nemaju kapaciteta da obrade sve zahteve. A indijci ne idu u velikom broju u nemacku. Oni isti problem imaju sa Amerikom, nekih 90% zahteva za americku H1B vizu su Indijci, i negde sam procitao, da na primer ko danas preda zahtev za zelenu kartu, ceka 20 godina da dodje na red (vazi samo za Indijce, ostale drzave idu relativno brzo). Tako da, nije samo Nemacka ambasada spora, zavisi koliko se koja ambasada optereti zahtevima u nekoj drzavi.