Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A misliš da to to znači, da ću biti na Ausbildungu kod njega? Nisam mogao da rastumačim šta mu to znači napisano u ugovoru.
Ma ako je tako šta da radim, sad nema nazad i ako me drži na toj satnici 3,5 godine makar ću steći majstorsko zvanje i naučiti nemački.
A ja sam dugo u zavarivačkom poslu u cevariji i radim sve vrste zavarivanja od REL, MAG, TIG, jedino celulozu nisam radio a inače radim odlično kombinaciju koren i popunu TIG a završni REL - elektroda. Ovo se na zapadu debelo plaća al ja se zakačio za ovoga svabu jbg

A ne mora da znači, samo kažem.... Trebao si da konkurišeš kao zavaraivač jer imaš iskustva i ateste što je savim dovoljno ma koju školu imao ili nemao, nebitna je za posao zavarivača. I ako imaš radnog staža upisanog u knižicu. Imam kolegu na poslu koji nema zanimanje, nema nikakav Beruf. Ovo što su uveli sa noksom je samo zbog njih u ambasadi da malo razvrstaju prijave tj imaju bolji uvid.
Kad budeš došao videćeš kakva je situacija... pa možeš promeniti firmu jer mislim da je nepotrebno raditi Ausbildung za to zanimanje, neće ti doneti ništa... samo ćeš biti u rangu onoga koji je i školu završio za to zanimanje što je nebitno sa tvoju satnicu... Mastorsko zvanje nećeš dobiti posle Ausbildung-a. Za majstorsko zvanje treba ovde dosta, podeljeno je u 4 dela, kada se položi onda si u rangu završenog fakulteta.
Najbolje kad dođeš ovde da potražiš neku firmu koja se bavi remontima, tu su pare 3000-4000€ netto, sa prekovremenim.

Zdravo! Dali mi mozes reci za koji noks si se prijavio sa tom diplomom i atestom. Ja imam diplomu metalo glodac, iskustvo zavarivaca oko10 godina upisanih u radnu knjizicu i atest en 135,koji odgovata za posao koji cu raditi. Prijavio sam se na noks 3-5.

Ja sam završio pre nego što se pojavio noks, kao deficitarno zanimanje. Imao sam TÜV-ov atest za 142 i naše iz Goše 111 i 135/136. Pa to sa noksom je konfuzno... ti bi trebao da konkurišeš za noks 1-2 jer po školi ti nemaš to zanimanje za koje konkurišeš... mislim samo su bezveze iskomplikovali...

A ne mora da znači, samo kažem.... Trebao si da konkurišeš kao zavaraivač jer imaš iskustva i ateste što je savim dovoljno ma koju školu imao ili nemao, nebitna je za posao zavarivača. I ako imaš radnog staža upisanog u knižicu. Imam kolegu na poslu koji nema zanimanje, nema nikakav Beruf. Ovo što su uveli sa noksom je samo zbog njih u ambasadi da malo razvrstaju prijave tj imaju bolji uvid.
Kad budeš došao videćeš kakva je situacija... pa možeš promeniti firmu jer mislim da je nepotrebno raditi Ausbildung za to zanimanje, neće ti doneti ništa... samo ćeš biti u rangu onoga koji je i školu završio za to zanimanje što je nebitno sa tvoju satnicu... Mastorsko zvanje nećeš dobiti posle Ausbildung-a. Za majstorsko zvanje treba ovde dosta, podeljeno je u 4 dela, kada se položi onda si u rangu završenog fakulteta.
Najbolje kad dođeš ovde da potražiš neku firmu koja se bavi remontima, tu su pare 3000-4000€ netto, sa prekovremenim.
Pa ti mi je i bio problem jer nisam znao sta i kako. Mislio sam da za radno mesto zavarivaca treba srednja skola 3. stepen smer zavarivac/bravar a ja imam ekonomsku. Zato sam i zahtevao od poslodavca da ugovor bude za helfera.

A ovo za Ausbildung sto mi stoji u ugovoru se nadam samo da nije uslov da imam takvu diplomu u nasem nivou skole, tj. srednju tehnicku...

pozdrav svima na forumu :-) već neko vreme lurk-ujem al' rekoh da probam da pomognem sanji kad već imam neke informacije. a hteo sam da podelim moje iskustvo (i još 15 kolega) sa ovim sumanutim procesom dobijanja viza ali nikako da uhvatim malo vremena.

ovo je jedno kontroverzno pitanje :-) nemačka ambasada ovde u bg-u zvanično tvrdi da ne može odmah već da mora na spajanje. ali nemački zakoni ne poznaju ovakvu kategorizaciju (po informacijama nekih advokata iz Frankfurta) i trebalo bi da može da se ode zajedno. e sad, i same službenice ovde u ambasadi daju suprotne informacije: nekom kažu - nije moglo al' evo baš od ove nedelje može ako je za plavu kartu, a nekom - moglo je ranije al' više ne može. ukratko, jedna sveopšta zbrka.

e sad, jedan od kolega je pre dve nedelje poveo ženu na termin i oboje su dobili vizu.

par napomena. inicijalmo će samo tebe pustiti u ambasadu pošto ostali nisu na spisku. kada uđeš unutra izložiš svoj problem svima kojima možeš (žene na šalteru, obezbeđenje itd.) i trebalo bi da puste i njih. spremite sve dokumente, tvoj ugovor kopiraj u dovoljno primeraka da ima za svaku prijavu po dva. srećno :-)

Hvala puno! A znas li za A1 da li treba suprugu?

Hvala puno! A znas li za A1 da li treba suprugu?

Ne treba mu A1.

Do sada je bilo kako je i Radulon naveo, od slučaja do slučaja. Nažalost, sada je na sajtu Ambasade objavljeno sledeće obaveštenje:

"VAŽNO: Podnosioci zahteva za dobijanje vize radi zapošljavanja koji žele da povedu porodicu za Nemačku u skladu sa spajanjem porodice, iz organizacionih razloga NE MOGU da povedu članove svoje porodice prilikom sopstvenog termina i NE MOGU podneti zahtev sa celom porodicom.

Molimo da se ODVOJENO uknjižite u listu za termine radi „zapošljavanja“ i radi „spajanja porodice!“ Molimo da zadržite već zakazane termine za spajanje porodice i ostvarite iste."

Mada vas u suštini ništa ne košta da probate.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back