Dobar ili los covek?

An0nymus

Početnik
Poruka
34
Cesto pomognem nekome, ali svaki put kad pomognem nekome zivot me osamari zestoko...
Primer:
Pokrivam sestru kod roditelja, a ona neke svoje krivice prebaci na mene i ja to precutim...
Precutim zato sto se trudim da budem dobar prema ostalima, ali sam na taj nacin los prema sebi...

Ne mogu jos da shvatim sta sam na kraju i sta je to definicija dobrog i loseg coveka?

Da li je covek dobar onda kada je dobar prema sebi ili kada je dobar prema drugima... Uglavnom ova dva ne idu zajedno...

'Dobro' ne ide bez 'zla'. To su dvije strane istog novčića. 'Dobro' i 'zlo' su posledica SUDA donešenog o nekome ili nečemu iz pozicije subjekta a kroz određeni skup ubjeđenja. Stoga, ti si taj koji svojim mentalnim sklopom odlučuješ šta je to što je 'dobro' za taj mentalni slop a šta je to što nije. U duši svakog čovjeka je urezano i Znanje o harmonijii, jer je duša skup namjera za iskustvom Sebe načinjen još u 'Bogu', dakle u svom neiskustvenom aspektu. A pošto taj ne-iskustveni aspekat Sebe jeste postojanje koje ZNA SEBE iz svih svojih 'dijelova' uvijek i podjednako apsolutno, ono je apsolut. Apsolutnost iz sebe iziskusje i Znanje o harmoniji. Harmonija se ostvaruje principom LJUBAVI, dakle bezuslovnim davanjem... svega svemu. Tako kada se tvoja sestra osloni na tebe, tvoj prvi instinkt je da Sebe daš na uslugu, i daš se. Međutim, kada počneš da razmišljaš o uslovima u kojima si Sebe dao i tvoje davanje prolazi kroz polarizator-filter kojim sudiš da li si ili nisi učinio najbolje Sebi i drugima. A pošto u ovom životnom iskustvu našu Svjesnost nadgrađujemo kroz iskustva, naš sud se bazira na znanjima sačuvanim iz proživljenih iskustava. Tako onda počneš da stvaraš percepciju baziranu na čitavom logičkom proračunavanju i dođeš do zaključka da si sestri činio 'ono' što je njoj tad u tom momentu bilo neophodno i da si to smatrao 'dobrim' ali pošto to 'dobro' u širem spektru iskustava predstavlja problem nekom trećem, to se prema tebi vraća na takav isti način, loše.

Dakle, prvo što bi čovjek uvijek, prije bilo koje akcije koju načini, morao da učini jeste da sagleda posledice tog izbora koji tek treba da načini, koji mu se nudi. Sagledavanje ne zahtijeva vrijeme. Sagledavanje se dešava u Duhu, vanvremeno, te pomijeranjem pažnje u sam duh u trenu vidiš na što te taj izbor vodi. Dakle, kada je tvoja sestra tražila pomoć da svojim i, konsenkventno, tvojim lažima sebe spase od posledica njenog prethodno načinjenog izbora, ti si mogao (da si bio svjestan toga) da osjetiš i moguće posledice svoje akcije, svog izbora. Dakle, ako si i najmanjim dijelom Sebe osjetio da to što namjeravaš učiniti povlači za sobom ljutnju tvoga oca recimo, to je dovoljan znak da to što si naumio, na kraju puta neće donijetii željene rezultate, neće donijeti mir i harmoniju u tvoj život već HAOS. Čim si to osjetio, a nisi morao da to dalje analiziraš (analiza je suvišna), nepotrebna je, trebao si shvatiti da te tvoj Duh obavještava o onome šta će se uistinu desiti ako proslijediš tim putem. To je u pravom smislu riječi 'predskazanje' budućnosti. Usmjerenje tvoje akcije nagovješatava i ishod kojemu težiš.

'Da li si ti dobar ili loš čovjek' dakle, izričito zavisi od 'ugla' iz kojega sebe posmatraš ili pak iz kojega te drugi posmatraju kroz svoje mentalne sklopove.

Ono što je važnije od toga da li jesi ili nisi 'dobar' jeste da li vidiš posledice svog izbora, da li možeš u svakom trenutku da izabereš onu mogućnost koja nikome ne stvara problem, dakle koja svojom manifestacijom tebe čini spokojnim, mirnim, ispunjenim a ne iziskuje nužno 'zlo'. U drugim riječima važnije je da li jesi ili nisi SVJESTAN svega toga. U slučaju tvoje sestre, mogao si da izabereš da ne lažeš za nju. U tom momentu ona bi možda i prosudila da joj ne misliš 'dobro' ali to je zato što svojim mentalnim sklopom ne vidi istinu o sebi i svom izboru. To nije dovoljan razlog da odgovornost za njenu laž prihvatiš na sebe. Svako mora da preuzme odgovornost za sopstveni Izbor. Pri tome uvijek treba težiti harmoniji.

Cesto pomognem nekome, ali svaki put kad pomognem nekome zivot me osamari zestoko...
Primer:
Pokrivam sestru kod roditelja, a ona neke svoje krivice prebaci na mene i ja to precutim...
Precutim zato sto se trudim da budem dobar prema ostalima, ali sam na taj nacin los prema sebi...

Ne mogu jos da shvatim sta sam na kraju i sta je to definicija dobrog i loseg coveka?

Da li je covek dobar onda kada je dobar prema sebi ili kada je dobar prema drugima... Uglavnom ova dva ne idu zajedno...

Neka te usreći saznanje da si Samarićanin !

Jadno je kad pomognes nekom u saobracajci,izvuces ga iz kola,pruzis prvu pomoc,pozoves hitnu pomoc,posetis ga u bolnici.I sta,posle 2 nedelje stize ti tuzba u kojoj te tuzi da je zbog tebe zaradio dodatne povrede i prvo te iscrpi krivicno,pa ako te dobije krivicno ide da te utuzuje za materijalnu i nematerijalnu stetu.I uz to ti sve vreme na hodniku psuje majku majcinu,s naginjanjem ka tome i da te zvekne pesnicom...

Ove gore navedene diskusije navode nas na zakljucak da netreba nikome da pomognemo u nevolji ili nekoj nezgodnoj situaciji..Pa kuda bi nas to odvelo?
Zar niko od vas nije pomislio na dobrocinstvo, i samilost,zasto samo okrenutost prema sebi..OPS,zasto ne okrenutost prema drugima..OPD?
Umni ljudi koje smo sigurna sam, svi citali kazu da nemoze biti napretka ljudi prema 4denzitetu dok ne dostignemo preko,50% OPD covecanstva.
Ovakvim nacinom razmisljanja,ljudi nikad nebi dali krv,,boze moj jer mu unutrasnji glas ,crvic sumnje, govori da ce mozda njemu pozliti,pa sta ga briga sto ce mozda ta krv spasiti neciji zivot..
Uostalom kaze crvic ,neka ga spasi neko drugi ,sto bi to bio bas ja???

Primer:

moze i jedno i drugo

Ove gore navedene diskusije navode nas na zakljucak da netreba nikome da pomognemo u nevolji ili nekoj nezgodnoj situaciji..Pa kuda bi nas to odvelo?

Da si, kao što nisi, pažljivo pročitala šta sam ja recimo pisao, shvatila bi da ja ne zagovaram Ne-pomagati čovjeka u nevolji, već zagovaram da ne treba pomagati čovjeka u LAŽI. S tim i sam upadaš u klopku. Onaj koji bira da laže mora i da preuzme odgovornost za posledice svog izbora.

Zar niko od vas nije pomislio na dobrocinstvo, i samilost,zasto samo okrenutost prema sebi..OPS,zasto ne okrenutost prema drugima..OPD?
Umni ljudi koje smo sigurna sam, svi citali kazu da nemoze biti napretka ljudi prema 4denzitetu dok ne dostignemo preko,50% OPD covecanstva.
Ovakvim nacinom razmisljanja,ljudi nikad nebi dali krv,,boze moj jer mu unutrasnji glas ,crvic sumnje, govori da ce mozda njemu pozliti,pa sta ga briga sto ce mozda ta krv spasiti neciji zivot..
Uostalom kaze crvic ,neka ga spasi neko drugi ,sto bi to bio bas ja???

nece ti biti nista ako dash krv :eek: :eek: uostalom oni biraju ljude koji su u stanju da daju krv
ajd ne znam za kostanu srz to mozda boli ali nisam sigurna

Da si, kao što nisi, pažljivo pročitala šta sam ja recimo pisao, shvatila bi da ja ne zagovaram Ne-pomagati čovjeka u nevolji, već zagovaram da ne treba pomagati čovjeka u LAŽI. S tim i sam upadaš u klopku. Onaj koji bira da laže mora i da preuzme odgovornost za posledice svog izbora.
Nisi me dobro shvatio.Ja sam odgovarala na to u kom pravcu se tema pocela okretati.sigurno nemogu da zagovaram laz, ali mislim da nemoze uvek da se kaze istina, ako ce ona biti vece zlo od lazi.Ponekad ako procenimo,mozemo i precutati.#6#5#3

sigurno nemogu da zagovaram laz, ali mislim da nemoze uvek da se kaze istina, ako ce ona biti vece zlo od lazi.Ponekad ako procenimo,mozemo i precutati.#6#5#3

Istina NIKADA ne može da bude 'ZLO' ... osim onom koji već čini 'zlo'.

Istina oslobađa. Doduše, istina ne oslobađa od posledica onoga što si do tog trena činila... već od čvora laži koji steže i zahtijeva da konstantno stvaraš nove laži kako bi opravdala prvu.

Ne govorim lazi ,ali ponekad tresnuti istinu u lice coveku bez obzira na posledice,moze da bude surovo.
Na primer obolelom od raka sasuti u lice istinu,bas nemora,jer si mu mozda ubio nadu u ozdravljenje.
Ovo samo radi ilustracije, da nije uvek sve crno ili belo, postoji mnogo sivih nijansi izmedju..
ps..I nemoras meni da govoris o ezoterijsko-metafizickom pristupu,tu sam dosta potkovana,ali covek
dolazi u razne situacije, kad je najbolje da precuti, ako nije izricito upitan.

Poslednja izmena:
Ne govorim lazi ,ali ponekad tresnuti istinu u lice coveku bez obzira na posledice,moze da bude surovo.
Na primer obolelom od raka sasuti u lice istinu,bas nemora,jer si mu mozda ubio nadu u ozdravljenje.
Ovo samo radi ilustracije, da nije uvek sve crno ili belo, postoji mnogo sivih nijansi izmedju..
ps..I nemoras meni da govoris o ezoterijsko-metafizickom pristupu,tu sam dosta potkovana,ali covek
dolazi u razne situacije, kad je najbolje da precuti, ako nije izricito upitan.

Ja recimo, imam sposobnost da iscjeljujem tijela i duh ljudi, kao u ostalom i svoje. I imao sam primjere kada su ljudi istinski bili obuzeti tom bolešću. Ja im nisam ništa lagao, recimo, jer kada sam ja bio u poziciji da sa njima o tome govorim, ONI su već imali informaciju od nekog drugog...od doktora, koji su im morali reći istinsko TRENUTNO stanje njihovog organizma, to im je dužnost. Naravno, pri tome se ne smije upotrebljavati pozicija doktora, liječnika, kojom se oboljelom čovjeku s autoritetom (kakav doktori imaju danas) govori kako mu je po tom njegovom 'stanju' ostalo da živi još godinu dana, šest mjeseci i slično. To je ono što se ne smije činiti. Ta laž, a jeste laž, jer istinu o dužini životnog iskustva samo Život ZNA, dakle sam BOG, ta laž dakle pod uticajem 'autoriteta', nekoga u koga se ima povjerenja, dobija sasvim drugo dejstvo; dejstvo PRESUDE. BOG ne sudi, ne sudimo ni mi. Stoga, iako je neko već obaviješten da se u njegovom tijelu odvija nekakva unutrašnja borba između ćelija, to nije niti smije da bude razlog da Doktor 'nagađa' koliko je još vremena ostalo da ta individua živi. Sama ta sugestija čini čovjeka da povjeruje autoritetu te se predaje presudi umjesto da se okrene Zdravlju.

Bolest se inače mora liječiti, da, a tijelo i duh ISCJELJIVATI. I sve dok postoji i jedan trun nade, to je pravi momenat da se proces destrukcije pretvori u proces konstrukcije. Biće, koje čovjeka čini čovjekom, može u tom jednom trenu, a kojem bi drugom, preokrenuti usmjerenje svoje namjere. Ukoliko se usmjeri prema iscjeljenju njegov duh i tijelo bit' će iscijeljeni, kad-tad, a ako nastavi da se usmjerava ka bolesti (negativnosti), destrukciji, ishod je jasan.

Dakle, prava istina, koju bilo ko može da kaže nekome ko 'boluje od raka' jeste da je njegovo trenutno stanje takvo-kakvo je ali da u ovom trenu, sada, samo ako to i poželi, ta individua može da promijeni tok svoje realnosti i da svojom voljom iscijeli i duh i tijelo. To je prava istina kojom ne narušavaš i ne sugerišeš išta što će narušiti dobrobit te individue. Takođe, ti pri tom nikada nisi izustila niti jednu jedinu laž. Od tog momenta, toj individui je dato do znanja da ukoliko nastavi istim načinom života kao do tada da će i tijelo nastaviti da propada istim tempom, te da (ako još uvijek želi živjeti u tom tijelu) mora nešto i da mijenja, mora da mijenja navike.

Poslednja izmena:
Ma daj, sve sto si sad rekao je iz pozicije;bolesnik-lekar-iscelitelj. Ne sumnjam da ti znas sta radis,i ne sumnjaj ti da ja to znam.

Uvek se uhvatis za neki primer, koji je naveden da bi ilustrovao ,neke situacije u zivotu.Pretpostavka je da nisam ni lekar ni iscelitelj, vec
prijatelj ili poznanik, koji nemoze svojom istinom da pomogne obolelom ,ali moze da unese veliku dozu straha i panike....umesto da tu istinu koju zna
prepusti kompetentnim ljudima da to takticno saopste,uz pruzanje pomoci u smislu budjenja svesti bolesnika,i onda zajedno krenuti u moguce izlecenje....

Ma daj, sve sto si sad rekao je iz pozicije;bolesnik-lekar-iscelitelj. Ne sumnjam da ti znas sta radis,i ne sumnjaj ti da ja to znam.

Uvek se uhvatis za neki primer, koji je naveden da bi ilustrovao ,neke situacije u zivotu.Pretpostavka je da nisam ni lekar ni iscelitelj, vec
prijatelj ili poznanik, koji nemoze svojom istinom da pomogne obolelom ,ali moze da unese veliku dozu straha i panike....umesto da tu istinu koju zna
prepusti kompetentnim ljudima da to takticno saopste,uz pruzanje pomoci u smislu budjenja svesti bolesnika,i onda zajedno krenuti u moguce izlecenje....

Ti si navela primjer a ja sam ti demonstrirao baš na tom primjeru kako to radi. Princip je isti bez obzira u koji primjer ga postaviš. Prvo treba shvatiti princip. To sam objasno u prvom svom komentaru an ovoj temi. Dakle, laž traži hranu u novoj laži. Izlaz iz tog začaranog kruga jeste ISTINA.

...

ne treba da razmisljas o dobroti u smislu dogadja i posledice
razmisljaj o dobrom delu koje cinis i onome kako se osecas ti zbog toga i nista drugo sem tog svog osecaja ne vezuj uzrozno-posledicno za to dobro delo
jer sve ostale relacije nemaju smisla
dobro se dobrim ne vraca
dobro se vraca samo dobrim unutrasnjim osecajem

Primer:

То што покриваш или прећутиш не значи да си урадио добро дело! Чим ти буде лоше после тога, очигледно је да ниси урадио нешто добро... Ако је сестра урадила нешто лоше, немој да је покриваш, него реци истину! Истина је добро, лаж је зло.

ЧОВЕК ЈЕ ДОБАР КАДА ЧИНИ ДОБРО - СЕБИ или ДРУГИМА.

Back