Đukanović: Cilj DPS-a je samostalna pravoslavna crkva

Била рубрика и за језик Montenegrin 136,208 - 21.96%, но подаци Завода за статистику Црне Горе су за тебе будалаштина.
Upravo tako. Podatci popisa iz 2003. su po pitanju nacije, vjere i jezika netačni. Neće to bit ni ovoga puta, što gođ da budu objavili. Uslov za tačnost podataka su nemiješanje politike i političara i vjerodostojnost popunjavanja popisnica od strane popisivača. Ni ovoga puta toga nije bilo, možda bude tek na slijedećemu popisu. Uostalome, ko lažira jedno, može i drugo, te su tako i svi drugi podatci sumnjivi. Spominju već da su u neke gradove popisivali i one koji su duže od godinu izvan Crne Gore, što nije dozvoljeno. Opet, u vrijeme kad su ljudi postali majstori u izbjegavanju plaćanja poreza, nije vjerovatno da će im baš za popis proradit savjest.

Upravo tako. Podatci popisa iz 2003. su po pitanju nacije, vjere i jezika netačni. Neće to bit ni ovoga puta, što gođ da budu objavili. Uslov za tačnost podataka su nemiješanje politike i političara i vjerodostojnost popunjavanja popisnica od strane popisivača. Ni ovoga puta toga nije bilo, možda bude tek na slijedećemu popisu. Uostalome, ko lažira jedno, može i drugo, te su tako i svi drugi podatci sumnjivi. Spominju već da su u neke gradove popisivali i one koji su duže od godinu izvan Crne Gore, što nije dozvoljeno. Opet, u vrijeme kad su ljudi postali majstori u izbjegavanju plaćanja poreza, nije vjerovatno da će im baš za popis proradit savjest.

Па на које податке се онда ослања Ђукановић када излази са опасном тврдњом да СПЦ дели народ у Црној Гори?
Таквим изјавама нису склони демократски лидери па ни комунистички лидери.

quote_icon.png
Оригинал поставио eremita
Ахаха.... па значи ви за сваки попис МЕЊАТЕ И НАЦИЈУ И ВЕРУ И ЈЕЗИК........ахахаха....... ово треба да уђе у Гинисову књигу рекорда.....

Glup si, s toga i ne možeš bit obrazovan. Ne mijenjamo MI ništa, već ti lažni crnogorski Srbi za čija "prava" se tako usrdno zalažete.

Хехехе, само неопевана будалетина МОЖЕ СЕБИ УМИСЛИТИ ДА ЋЕ БАШ ОН ДА ОДРЕЂУЈЕ КО ЈЕ ПРАВИ А КО ЛАЖНИ СРБИН...:hahaha:

Imamo i mi očeve i đedove. I oni imaju svoje priče. Za Šerbove ne znam, ali moji su pripovijedali zanimljive stvari iz plemenskijeh predanja. No, zanimljivo ne znači i istinito. Jer, koliko pripovijedača toliko i verzija. Što se tiče događaja iz njinoga vremena, sigurno da nijesu pouzdani śedoci ako su im "izvori": priča mi Šćepan, da mu je pričala Ćetna... Povijestna nauka nije cjelovita isitnita priča o prošlome, već viđenje ljudi koji se tijem bave, na osnovi njinoga uvjerenja, njinoga logičkoga promišljanja, njinoga poznavanja izvora... dakle subjektivan pogled, zasnovan više ili manje na povijestnijem izvorima, a koji nijesu samijem tijem činjenice, već samo još jedna kockica mozaika kojemu kraja nema. Čitaju ljudi brda knjiga, iztražuju, pišu naučne radove, doktorske teze... pa opet dobiju samo subjektivnu sliku koja nigda neće bit jednoglasno podržana od ostalijeh naučnika. A, ti sve vjeruj ocu, đedu, strinama, babama....

Ne umiješ da čitaš.

Da li može neko upućen u crkvenu problematiku da malo pojasni zašto je problem da crnogorska crkva dobije autokefalnost? Mislim pravoslavna crkva tamo, pravoslavna crkva ovamo, ako je već Crna Gora samostalna država zar nije normalno da im i crkva bude samostalna? Šta je konkretno sprečavajući faktor da neka crkva bude samostalna?

Samostalne države su i Bosna i Hercegovina i Makedonija i Hrvatska i Moldavija i Ukrajina i Belorusija, pa nemaju kanonske samostalne pravoslavne crkve...

Koliko ja mogu da primjetim, ovdje skoro niko nije shvatio šta je namjera DPS-a. Nije ovo poziv da se stvara nova crkva, već je ovo poziv Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj na čelu sa Amfilohijem da bi trebalo da se osamostali i u dogovoru sa majkom crkvom SPC, i od nje zatraži i dobije autokefalnost. Onda bi nestala potreba za CPC, a to nešto njenih sveštenika bi prešlo u Mitropoliju. Zapravo crkva bi se zvala Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, imala bi dvije eparhije - Mitropoliju Crnogorsko-primorsku, episkopiju Budimljansko-nikšićku i formirala bi se treća (možda Bokeljska). Ta crkva bi bila zajednička crkva i Srba i Crnogoraca i svih drugih pravoslavaca u Crnoj Gori - ona ne bi bila nacionalna, jer nacionalno i nije bitno za hrišćanstvo i pravoslavlje - već bi bila kanonska crkva na području države Crne Gore, sa sjedištem u Crnoj Gori. Kao što na primjer postoji autokefalna Pravoslavna crkva na Kipru.
Odlična ideja, koju treba da podrži i Srpska Pravoslavna Crkva.

Sa ovim se slažem, s tim što smatram da bi službeni jezici Crnogorske pravoslavne crkve trebali da budu naravno staroslovenski i srpski, a nikako crnogorski.

Takođe, mislim da treba sačekati neko vrijeme prije realizacije, zato što bi sada mogla biti na meti zloupotreba i dovesti samo do nekih novih mogućih podjela i produbiti jaz podizanjem tenzija u Crnoj Gori; možda kasnije, kada se Milo recimo (zbog očiglednih razloga) povuče iz politike.

Па на које податке се онда ослања Ђукановић када излази са опасном тврдњом да СПЦ дели народ у Црној Гори?
Koliko ima Crnogoraca, a koliko Srba (svijeh fela) ima u Crnu Goru? I što SPC i njezini jurišnici zbore o Crnogorcima? Koji su mu još podatci potrebni?

ON deli narod u crnoj gori, a taktika je stara, deja vu, optuzhi zhrtvu napada da je napadach
videli smo to vec i u hrvatskoj i na kosovu, samo da ne bude isti ishod po taj nash narod u mne

odgledaj ceo snimak

mada, moguce je da nema podrshku masona, barem ne svih, vec deluje samoinicijativno

Тај хохштаплер ће И СА ЦРНИМ ЂАВОЛОМ ДА СКЛОПИ ПАКТ И ДА ТАКО ПЛАТИ СВОЈУ СЛОБОДУ... али ја ценим да ће "на крају баладе" бити натакнут баш на тај обелиск који је подигао у сред Црне Горе......:think:

Dok su se moji preci borili za slobodu, tvoji su skidali gace pred Turcima. Dok su se moji preci okupljali oko Cetinjskog Manastira, tvoji su isli po naredjenja oko dzamija beogradskih.

Ovoga mi je već dosadno...svi govore o 'njihovim' i 'tuđim' precima kao da uopšte znaju na prvom mjestu ko su ti preci uopšte bili...u najčešćim slučajevima ne znaju ni tuđe, a kamo li svoje...

Sa 'pad Srba je neminovan', došli smo na ovo. :mrgreen: :lol:

Ovoga mi je već dosadno...svi govore o 'njihovim' i 'tuđim' precima kao da uopšte znaju na prvom mjestu ko su ti preci uopšte bili...u najčešćim slučajevima ne znaju ni tuđe, a kamo li svoje...

Бојим се да си у праву - и да они који највише тандрчу о свој порИЈеклу у ствари не знају ништа о себи уназад даље од стотинак година --- или онолико колико их има у црквеним књигама СПЦ...митомани...

Sa 'pad Srba je neminovan', došli smo na ovo.
"Pad Srba" jest neminovan. Sačekaj te Monstatove rezultate. Ali, to opet neće bit prava "slika" crnogorskoga društva. "Srbstvo" nekijeh Crnogoraca i dalje je emotivno-politički, a ne nacionalno uslovljeno. (emocija = strah, politika = preslikavanje vlastitoga straha na cijelo društvo). Da preciziram: kad popis bude ono što i jest - tehnička stvar, opet će Srbi bit samo oni koji su to bili i prije potomnjijeh zađevica i omraza.

Sa 'pad Srba je neminovan', došli smo na ovo. :mrgreen: :lol:

Па припрема терен за објављивање података - јер је већ процурило ДА СУ СРБИ ПО БРОЈУ У ПОРАСТУ....... треба им пар месеци да се "преброје", ***... а цела ЦГ као општина НОви Београд.......

"Pad Srba" jest neminovan. Sačekaj te Monstatove rezultate. Ali, to opet neće bit prava "slika" crnogorskoga društva. "Srbstvo" nekijeh Crnogoraca i dalje je emotivno-politički, a ne nacionalno uslovljeno. (emocija = strah, politika = preslikavanje vlastitoga straha na cijelo društvo). Da preciziram: kad popis bude ono što i jest - tehnička stvar, opet će Srbi bit samo oni koji su to bili i prije potomnjijeh zađevica i omraza.

Znači, kada neko za sebe kaže da je rodoljubivi Crnogorac, on se ustvari boji od Mila i to čini zbog toga? :think:

Samo da se javim na temu i kažem: MILO KRALJU, MOGU DA TI PUŠE !!!! :mrgreen:
sad nastavite ...

bogami ovaj tvoj milo lagano gazi i resio je izgleda da predje crvenu liniju posle koje povratka vise nema

sta ces ti u tom slucaju da radis?

hoces li i dalje ostati crnogorski kolonista komunisticke provincijencije u vojvodstvu srpskom ili planiras nazad u rodno Cevo? :think:

Sa ovim se slažem, s tim što smatram da bi službeni jezici Crnogorske pravoslavne crkve trebali da budu naravno staroslovenski i srpski, a nikako crnogorski.

Takođe, mislim da treba sačekati neko vrijeme prije realizacije, zato što bi sada mogla biti na meti zloupotreba i dovesti samo do nekih novih mogućih podjela i produbiti jaz podizanjem tenzija u Crnoj Gori; možda kasnije, kada se Milo recimo (zbog očiglednih razloga) povuče iz politike.

Ma ovo je jedino normlno rješenje crkvenog stanja u Crnoj Gori. O tome se priča već par godina, ali je sada DPS odlučila da ovo pitanje pokrene, istina, možda i malo nespretno. Ja znam da DPS (a SDP i da ne govorim) nije najsretniji sa ovakvim rješenjem, ali su uočili da je to rješenje ljekovito po crnogorsko društvo. Znam i da opozicija, pa ni sama Mitropolija nije presrećna što će se ići u ovom smjeru - ali mislim da i kod njih sazrjeva (iako još nije sazrela) svijest da je ovo jedino održivo rješenje. Naravno, nemam iluzija da će se proces desiti "preko noći" - biće potrebno tu mnogo strpljenja i vremena. Ovo su samo signali postepenog pripremanja javnosti. Mislim da će sam proces otpočeti tek za koju godinu, a prva faza će biti autonomija nalik na onu koju uživa Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije, a sama autokefalnost se može očekivati možda tek za deceniju. To je ipak dug put, ali se mora krenuti na njega.
Jer alternativa tome je forsiranje CPC od strane države i oduzimanje pojedinih hramova SPC đe ona nema mnogo pristalica (na Cetinju) - kao i pomaganje istoj izgradnje novih u ostalim sredinama. A vjerovatno bi se uticalo i da se ta organizacija uozbilji, pojedini ljudi bi bili odstranjeni iz nje - i vjerujte da bi na srednji rok dobila i znatan broj podržavalaca - znatno veći nego danas.

Back