Pa ti ne poznaješ suštinu pravoslavlja - nije tačno da crkve u pravoslavlju imaju etnički karakter, bar ne bi smjelo da to tako bude, jer je na vaseljenskim saborima to osuđeno kao etnofiletizam. Za pravoslavlje nije bitno koje si nacije, već da li poštuješ i slušaš riječ božju u skaldu sa učenjem Pravoslavne crkve.
Šta to znači da nije interes srpskog naroda da se dijeli u više crkava kad je Pravoslavna crkva suštinski jedna? A što smeta Grcima što imaju Vaseljensku patrijaršiju, autonomnu Svetu Goru, autokefalnu Pravoslavnu crkvu u Grčkoj, autonimnu Kritsku crkvu, autokefalnu crkvu na Kipru, a većinski su zastupljeni i u Aleksandrijskoj patrijaršiji, a dijelom i u Jerusalimskoj patrijaršiji i u autokefalnoj Pravoslavnoj crkvi u Albaniji?
Grčka crkva ima hramove na zapadu - ali oni pripadaju Vaseljenskoj patrijaršiji. A postoje autonomne crkve - Ruske, Ukrajinske, Estonske koje su dio upravo Vaseljenske patrijaršije - ali se zbog posebnih jezika na kojima se vrši služba tamo odvajaju u autonomne cijeline pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije. Naravno postoji i autokefalna Pravoslavna crkva u Americi, suštinski ruska, kojoj je Ruska pravoslavna crkva priznala autokefalnost koju još Vaseljenska patrijaršija i čitav niz pravoslavnih crava nisu priznali, a dio drugih pravoslavnih crava jeste. Naravno tu je i Ruska zagranična crkva - do skoro nepriznata od ikoga, ali danas je postala autonomna crkva u okviru Moskovske patrijaršije na zapadu i u Aziji. Uz saglasnost Vaseljenske patrijaršije je dozvoljeno proširenje jurisdikcije Srpske, Bugarske, Antiohijske crkve na zapad - upravo radi održavnija liturgije na jezicima tih crkava kod tamošnje dijaspore jer Vasljenska patrijaršija nije imala dovoljno kadra da bi formirala autonomne "jezičke" crkve u njenom sastavu.
To što si ti paušalno ocijenio da Crnogorci nijesu hrišćani i vjernici je jedan običan stereotip, ničim utemeljen. Evo ja sam hrišćanin, pravoslavac, vjernik a Crnogorac sam. A i sve da si u pravu - cilj pravoslavne crkve treba da bude da te ljude vrati vjeri, koliko može - a ne da podstiče pojele i odbacuje svoje vjernike. Pogotovo ne vidim potrebu da se pretjerano miješa u politiku, a pogotovo ne da određuje koja je nacija "prava" a koja "lažna", kad su nacije produkt ovog svijeta - pred Bogom smo svi isti.