Đukanović: Cilj DPS-a je samostalna pravoslavna crkva

Ali Tihi, zašto je ovo loše? Valjda znaš da je Pravoslavna crkva u cijeloj vaseljeni u suštini jedna i jedinstvena - a razlikuje se od rimokatoličke samo po tome što nije centralizovana već ima više organizaciono pomjesnih crkava. A te pomjesne crkve su vjekovima mijenjale granice, nastajale su i nestajale. Koliko će biti pomjesnih crkava i gdje - pa to je tehnička i sekundarna stvar - primarna stvar je učvršćenje vjere i pravoslavlja. Valjda je interes pravoslavlja da se podjela u Crnoj Gori sanira - da podsetim da je i Vaseljenska patrijaršija dozvolila i blagoslovila autokefaliju za Žičku arhiepiskopiju 1219. godine da bi se očuvalo pravoslavlje u tadašnjoj Srbiji, iako se odrekla na taj način dijela svoje kanonske jurisdikcije - iako na svoju štetu, ali upravo u korist pravoslavlja.
Ne vidim da se na ovaj način stvara odvojenost od Srba - naprotiv, na ovaj način se u Crnoj Goi pod isti crkveni krov spajaju i Srbi i Crnogorci pravoslavne vjeroispovjesti, što je valjda prirodno. Ne podržavaš valjda etnofiletizam - da SPC treba da bude samo crkva nacionalnih Srba - pa etnofiletizam je osuđen na Vaseljenskim saborima.

Bojim se da je i ovaj i prethodni Vaš post suviše razuman i logičan da dobije neku repliku, određenim likovima i ovde i tamo je mnogo lakše i prirodnije da se dobacuju uvredama umesto da nešto smisleno komuniciraju.

Bojim se da je i ovaj i prethodni Vaš post suviše razuman i logičan da dobije neku repliku, određenim likovima i ovde i tamo je mnogo lakše i prirodnije da se dobacuju uvredama umesto da nešto smisleno komuniciraju.

bojim se da vi ne kapirate da ovaj njihov projekat i plan ima za cilj podelu SPC na 2 dela i idvajanje SPC u Crnoj Gori od ostatka SPC-a kao i zatim pokusaj asimilacije srpskog naroda u Crnoj Gori

"spustavah se Ja na vase uze,umalo se uze ne pretrze,otada smo visi prijatelji,u glavu mi pamet uceraste."

nigde nisam paranoisao vec sam ti precizno izlozio cinjenice na koje ti nemas odgovor.

i naravno da bezis od diskusije samnom jer sam tebe i pripadnike tvoje antisrpske kvazi nacije toliko ovde puta intelektualno nadigrao da vise i necete da pokusavate da se upustite u argumentovanu diskusiju

Jednostavno ne vidim svrhu diskusije s tobom. Shvati da si ti taj koji nemas argumenata, sve sto citam od tebe je iskazivanje neopravdane mrznje.

Vidi nesto, ja sam svjestan da mene veliki broj ljudi ovdje smatra nedostojnim ili me mrze samo zato sto sam Crnogorac, ali ti izgleda nijesi svjestan da se veliki broj ljudi ovdje sprda s tobom, jer da si svjestan toga, ne bi ti puno zalazio ovdje.

svi ovi pokusaji Mila i njegovih antisrpskih ideologa su pokusaji za KRADJU necega sto je Srpsko i projektu odvajanja njihove crnogorske nacije od srpske

nemam nista protiv da se odvojimo , cak sta vise se i za to zalazem da budemo totalno odvojeni i podeljeni, ali imam protiv toga da kradete srpske stvari i proglasavate za svoje.
:rtfm:

:cool::cool::cool:A bre Tihi dokle vise raspravljas sa tim crnogorskim ustasama!
Pa normalno je da ce da kradu kao i pokatoliceni Srbi. :rtfm:

Jednostavno ne vidim svrhu diskusije s tobom. Shvati da si ti taj koji nemas argumenata, sve sto citam od tebe je iskazivanje neopravdane mrznje.

Vidi nesto, ja sam svjestan da mene veliki broj ljudi ovdje smatra nedostojnim ili me mrze samo zato sto sam Crnogorac, ali ti izgleda nijesi svjestan da se veliki broj ljudi ovdje sprda s tobom, jer da si svjestan toga, ne bi ti puno zalazio ovdje.

ovu vasu inicijativu za otcepljenje crkve ja shvatam ko dokaz nase srpske pobede

Sustina je sledeca: Vi u DPS sekti ste duboko nezadovoljni rezultatima popisa u Crnoj Gori

Broj Srba ne da nije smanjen nego se povecao. Sada je i vama jasno da su Srpstvo i Pravoslavlje jaci od vase antisrpske propagande

Zato sada napadate direktno na crkvu u pokusajima da unistite Srpstvo u Crnoj Gori

necete uspeti kao ni do sada sto niste

"tvrd je orah vocka cudnovata - ne slomi ga al zube polomi"

slomicemo vam zube antisrpske

interes srpskog naroda nije da se deli u vise crkava

a vi kao nova nacija , koja nema veze sa srbima formirajte vasu crkvu pa trazite i autokefalnost i samostalnost

no ne vidim ko bi vam u tu vasu crkvu isao kad je poznato da su pripadnici vase nacije samo ljudi koji nisu hrisacani i smatraju sebe za ateiste

jos nisam cuo a ni sreo crnogorca nacijom da je dobar i smeran hriscanin, da ide u crkvu posti ispoveda se

Crkva nije Islamska Zajednica i crkve u pravoslavlju imaju etnicki karakter a ne politicki

tako recimo Ruska Pravoslavna Crkva ima hramove svoje u mnogo zemalja sirom sveta isto tako i grcka isto tako i srpska.

ono sto vi pokusavate jeste da odvojite jedan deo SPC , i da crkve i manastiri u granicama crne gore cine jednu novu crkvu

no taj vas projekat je unapred osudjen na propast kao i svi dosadasnji

Pa ti ne poznaješ suštinu pravoslavlja - nije tačno da crkve u pravoslavlju imaju etnički karakter, bar ne bi smjelo da to tako bude, jer je na vaseljenskim saborima to osuđeno kao etnofiletizam. Za pravoslavlje nije bitno koje si nacije, već da li poštuješ i slušaš riječ božju u skaldu sa učenjem Pravoslavne crkve.
Šta to znači da nije interes srpskog naroda da se dijeli u više crkava kad je Pravoslavna crkva suštinski jedna? A što smeta Grcima što imaju Vaseljensku patrijaršiju, autonomnu Svetu Goru, autokefalnu Pravoslavnu crkvu u Grčkoj, autonimnu Kritsku crkvu, autokefalnu crkvu na Kipru, a većinski su zastupljeni i u Aleksandrijskoj patrijaršiji, a dijelom i u Jerusalimskoj patrijaršiji i u autokefalnoj Pravoslavnoj crkvi u Albaniji?
Grčka crkva ima hramove na zapadu - ali oni pripadaju Vaseljenskoj patrijaršiji. A postoje autonomne crkve - Ruske, Ukrajinske, Estonske koje su dio upravo Vaseljenske patrijaršije - ali se zbog posebnih jezika na kojima se vrši služba tamo odvajaju u autonomne cijeline pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije. Naravno postoji i autokefalna Pravoslavna crkva u Americi, suštinski ruska, kojoj je Ruska pravoslavna crkva priznala autokefalnost koju još Vaseljenska patrijaršija i čitav niz pravoslavnih crava nisu priznali, a dio drugih pravoslavnih crava jeste. Naravno tu je i Ruska zagranična crkva - do skoro nepriznata od ikoga, ali danas je postala autonomna crkva u okviru Moskovske patrijaršije na zapadu i u Aziji. Uz saglasnost Vaseljenske patrijaršije je dozvoljeno proširenje jurisdikcije Srpske, Bugarske, Antiohijske crkve na zapad - upravo radi održavnija liturgije na jezicima tih crkava kod tamošnje dijaspore jer Vasljenska patrijaršija nije imala dovoljno kadra da bi formirala autonomne "jezičke" crkve u njenom sastavu.
To što si ti paušalno ocijenio da Crnogorci nijesu hrišćani i vjernici je jedan običan stereotip, ničim utemeljen. Evo ja sam hrišćanin, pravoslavac, vjernik a Crnogorac sam. A i sve da si u pravu - cilj pravoslavne crkve treba da bude da te ljude vrati vjeri, koliko može - a ne da podstiče pojele i odbacuje svoje vjernike. Pogotovo ne vidim potrebu da se pretjerano miješa u politiku, a pogotovo ne da određuje koja je nacija "prava" a koja "lažna", kad su nacije produkt ovog svijeta - pred Bogom smo svi isti.

Pa ti ne poznaješ suštinu pravoslavlja - nije tačno da crkve u pravoslavlju imaju etnički karakter, bar ne bi smjelo da to tako bude, jer je na vaseljenskim saborima to osuđeno kao etnofiletizam. Za pravoslavlje nije bitno koje si nacije, već da li poštuješ i slušaš riječ božju u skaldu sa učenjem Pravoslavne crkve.
Šta to znači da nije interes srpskog naroda da se dijeli u više crkava kad je Pravoslavna crkva suštinski jedna? A što smeta Grcima što imaju Vaseljensku patrijaršiju, autonomnu Svetu Goru, autokefalnu Pravoslavnu crkvu u Grčkoj, autonimnu Kritsku crkvu, autokefalnu crkvu na Kipru, a većinski su zastupljeni i u Aleksandrijskoj patrijaršiji, a dijelom i u Jerusalimskoj patrijaršiji i u autokefalnoj Pravoslavnoj crkvi u Albaniji?
Grčka crkva ima hramove na zapadu - ali oni pripadaju Vaseljenskoj patrijaršiji. A postoje autonomne crkve - Ruske, Ukrajinske, Estonske koje su dio upravo Vaseljenske patrijaršije - ali se zbog posebnih jezika na kojima se vrši služba tamo odvajaju u autonomne cijeline pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije. Naravno postoji i autokefalna Pravoslavna crkva u Americi, suštinski ruska, kojoj je Ruska pravoslavna crkva priznala autokefalnost koju još Vaseljenska patrijaršija i čitav niz pravoslavnih crava nisu priznali, a dio drugih pravoslavnih crava jeste. Naravno tu je i Ruska zagranična crkva - do skoro nepriznata od ikoga, ali danas je postala autonomna crkva u okviru Moskovske patrijaršije na zapadu i u Aziji. Uz saglasnost Vaseljenske patrijaršije je dozvoljeno proširenje jurisdikcije Srpske, Bugarske, Antiohijske crkve na zapad - upravo radi održavnija liturgije na jezicima tih crkava kod tamošnje dijaspore jer Vasljenska patrijaršija nije imala dovoljno kadra da bi formirala autonomne "jezičke" crkve u njenom sastavu.
To što si ti paušalno ocijenio da Crnogorci nijesu hrišćani i vjernici je jedan običan stereotip, ničim utemeljen. Evo ja sam hrišćanin, pravoslavac, vjernik a Crnogorac sam. A i sve da si u pravu - cilj pravoslavne crkve treba da bude da te ljude vrati vjeri, koliko može - a ne da podstiče pojele i odbacuje svoje vjernike. Pogotovo ne vidim potrebu da se pretjerano miješa u politiku, a pogotovo ne da određuje koja je nacija "prava" a koja "lažna", kad su nacije produkt ovog svijeta - pred Bogom smo svi isti.

Za tvoju informaciju ruska zagranicna crkva i ruska pravoslavna crkva su odavno ujedinjene u jednu RPC

Tako ce ostati i sa SPC . Necete je deliti vi ateisti , bogoborci koji nikakve veze ni sa crkvom i pravoslavljem nemate

Ova vasa inicijativa nije donesena zato sto vi nemate crkve gde da se molite vec zato sto zelite da preko unistenja SPC U crnoj gori zaokruzite proces kreiranje vase vestacke nacije

mi vam u tome necemo pomagati cak sta vise radimo aktivno na vasoj propasti - ne lazima i falsifikatima kao sto to vi radite vec istinom i cinjenicama

nama Srbima to smeta jer je ovaj vas projekat u stvari plan za unistenje srpstva u Crnoj Gori

vi ste duboko antisrpski i neprijateljski orijentisani prema nama tako da odbijamo sve vase predloge sa gnusanjem

sve dok se ne pokajete i ne izvinite zbog onoga sto ste dosad radili i ne povucete priznanje nezavisnosti kosova nemamo sta sa vama da pricamo

pravite zajednicku crkvu sa vasom novom bracom Siptarima

Mi Srbi - za tako nesto sa vama nemamo zajednicki interes

Poslednja izmena:
ovu vasu inicijativu za otcepljenje crkve ja shvatam ko dokaz nase srpske pobede

Sustina je sledeca: Vi u DPS sekti ste duboko nezadovoljni rezultatima popisa u Crnoj Gori

Broj Srba ne da nije smanjen nego se povecao. Sada je i vama jasno da su Srpstvo i Pravoslavlje jaci od vase antisrpske propagande

Zato sada napadate direktno na crkvu u pokusajima da unistite Srpstvo u Crnoj Gori

necete uspeti kao ni do sada sto niste

"tvrd je orah vocka cudnovata - ne slomi ga al zube polomi"

slomicemo vam zube antisrpske

Kako moze neko da bude nezadovoljan sa necim sto jos nije objavljeno? Vidis da blage veze nemas.

A te prijetnje i junacenje preko interneta ostavi za nekog drugog.

Kome si nasao to da pricas? Vidis da nije u stanju da shvati nista bez ono sto njemu odgovara. No neka, to ce se samo njemu o glavu obiti.

Kako moze neko da bude nezadovoljan sa necim sto jos nije objavljeno? Vidis da blage veze nemas.

A te prijetnje i junacenje preko interneta ostavi za nekog drugog.

zato i nije objavljeno . jer pokusavate da nesto izmuvate i smanjite broj srba

inace su rezultati popisa nezavnicno vec odavno poznati

kazu broj srba presao 35%

mislili ste da cete proglasenjem nezavisnosti da dovedete do smanjenja broja Srba

niste uspeli

jer ne razumete da nacionlna pripadnost je nesto sto se u dusi i srcu nosi

ne mora niko da ti kaze sta treba da budes ti to jednostavno osecas

a ko sto vidis sve vise ljudi u Crnoj Gori oseca da su Srbi. I pored vase propagande i pored vaseg terora nad Srbima

istina pobedjuje laz

pravda pobedjuje zlo

svetlost pobedjuje tamu isto ko sto je hriscanstvo mirno pobedilo silu rimskog carstva

Za tvoju informaciju ruska zagranicna crkva i ruska pravoslavna crkva su odavno ujedinjene u jednu RPC

Tako ce ostati i sa SPC .

Odavno su ujedinjene? Evo sa wikipedije.sr:

"Ruska pravoslavna zagranična crkva (rus. Ру́сская Правосла́вная Це́рковь заграни́цей) je samoupravna crkva pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve od 17. maja 2007. godine. Nastala je 1921. godine u Sremskim Karlovcima u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji gde je pod vođstvom mitropolita Antonija Hrapovickog održan prvi veliki sabor RPZC. Svrha novoobrazovane Ruske zagranične crkve bila je da ponovo ujedini rasturene delove Ruske crkve u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Delovala je samostalno sve do 17. maja 2007. godine kada je ponovo kanonski sjedinjena sa Moskovskom patrijaršijom ..."

To što pričaš da je ovo cilj da se unište Srbi u Crnoj Gori nema veze sa faktima - pa poglavar te Pravoslavne crkve u Crnoj Gori bi bio Srbin - najvjerovatnije Amfilohije Radović. Mislim da se odavno razmišlja u tom smjeru - evo juče je mu je istekao mandat u Saboru SPC, što znači da se neće moći kandidovati za novog Patrijarha SPC. Ipak znam da ovaj proces neće ići baš tako brzo, ali ga je neko morao pokrenuti.

Poslednja izmena:
zato i nije objavljeno . jer pokusavate da nesto izmuvate i smanjite broj srba

inace su rezultati popisa nezavnicno vec odavno poznati

kazu broj srba presao 35%

mislili ste da cete proglasenjem nezavisnosti da dovedete do smanjenja broja Srba

niste uspeli

jer ne razumete da nacionlna pripadnost je nesto sto se u dusi i srcu nosi

ne mora niko da ti kaze sta treba da budes ti to jednostavno osecas

a ko sto vidis sve vise ljudi u Crnoj Gori oseca da su Srbi. I pored vase propagande i pored vaseg terora nad Srbima

istina pobedjuje laz

pravda pobedjuje zlo

svetlost pobedjuje tamu isto ko sto je hriscanstvo mirno pobedilo silu rimskog carstva

Ko kaze, jesi cuo sta kaze Monstat? Da niko ne moze imati u vidu rezultate popisa.

Zbog tolike uvjerenost cini mi se da ces se zajebati, i da ce po ko zna koji put biti predmet sprdnje ovdje.

Ko kaze, jesi cuo sta kaze Monstat? Da niko ne moze imati u vidu rezultate popisa.

Zbog tolike uvjerenost cini mi se da ces se zajebati, i da ce po ko zna koji put biti predmet sprdnje ovdje.

postoji nesto sto se zove statisticki uzorak. i ako nemas rezultate na osnovu merodavno statistickog uzorka izracunas rezultate izbora ili popisa sa greskom do 1%

to je nesto sto ti ne kapiras :)

postoji nesto sto se zove statisticki uzorak. i ako nemas rezultate na osnovu merodavno statistickog uzorka izracunas rezultate izbora ili popisa sa greskom do 1%

to je nesto sto ti ne kapiras :)

Postoji uzorak koji je obradila NOVA sa svega 15% stanovnista, za koji mi se cini da je to samo pripremanje terena da ukoliko rezultati ne budu povoljni po njih da mogu da kazu kako je popis namjesten. Slaven ga je izbacio na temi o popisu.

Zato mislim da se radujes prerano. Ja razumijem da je tebi stalo da bude sto vise Srba, ali jedno su zelje, drugo su mogucnosti.

A dalje cemo pricati o popisu kad budu prvi rezultati.

Odavno su ujedinjene? Evo sa wikipedije.sr:

"Ruska pravoslavna zagranična crkva (rus. Ру́сская Правосла́вная Це́рковь заграни́цей) je samoupravna crkva pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve od 17. maja 2007. godine. Nastala je 1921. godine u Sremskim Karlovcima u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji gde je pod vođstvom mitropolita Antonija Hrapovickog održan prvi veliki sabor RPZC. Svrha novoobrazovane Ruske zagranične crkve bila je da ponovo ujedini rasturene delove Ruske crkve u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Delovala je samostalno sve do 17. maja 2007. godine kada je ponovo kanonski sjedinjena sa Moskovskom patrijaršijom ..."

To što pričaš da je ovo cilj da se unište Srbi u Crnoj Gori nema veze sa faktima - pa poglavar te Pravoslavne crkve u Crnoj Gori bi bio Srbin - najvjerovatnije Amfilohije Radović. Mislim da se odavno razmišlja u tom smjeru - evo juče je mu je istekao mandat u Saboru SPC, što znači da se neće moći kandidovati za novog Patrijarha SPC. Ipak znam da ovaj proces neće ići baš tako brzo, ali ga je neko morao pokrenuti.

nema nista od toga . mi srbi sa vama necemo

nece ni amfilohije

dzaba vam posao :)

sve pravoslavne crkve imaju etnicki prefiks

Grcka Ruska Srpska Bugarska Rumunska Jermenska ....

Tako da te tvoje DPS nebuloze o ukidanju prefiksa Srpski za crkvu u Crnoj Gori ne treba ni komentarisati

a tacno je da svako moze da se moli u kojoj god hoce crkvi bila ona srpska ruska ili grcka

sustina je samo da nemas i ne mozes imati pravo menjati karakter te crkve i njenu unutrasnju organizaciju

jer ti , nisi monah niti svestenik .

bolje da ste napisali u program DPS-a da vam je cilj unistenje srpskog naroda u crnoj gori

bilo bi postenije :)

Чуј ово, страначки програм за уједињење цркве !!! :dash: :dash: :dash:
Уредбом Мила Ђ. на све верске објекте у Ц.Г. ставити неонске натписе "Тхе Црква",, порадити мало на маркетингу, продаји крстића и календарчића и оспособити смештај за посетиоце.
Уједно осмислити како обогатити ноћни живот у верским објектима и какав садржај понудити туристима.

Za ovo se pobrinuo Amfilohije, bolje ne može nego što je :hahaha:

Циљ бившег комунисте, тј.циљ његове партије-странке ЈЕ ДА СТВАРА НОВУ ЦРКВУ......:eek::eek::eek: милогорски секташи, сатанисти...

Ђубре умишљено примитивно... е како ћу прославити када буде пао... а тај дан је све ближи...

Aaaaaa, Mitoooo, satana je blizu tebe, pazi seee, strašni sud dolaziiiii :hahaha:

Back