Đukanović: Cilj DPS-a je samostalna pravoslavna crkva

Nećete sa pravoslavcima??

Nije tačno da sve pravoslavne crkve imaju etnički prefiks: Vaseljenska (Carigradska), Antiohijska, Jerusalimska i Aleksandrijska patrijaršija imaju etnički prefiks? Ili ga imaju: Pravoslavna crkva u Grčkoj, Pravoslavna crkva na Kipru, Pravoslavna crkva u Albaniji, Pravoslavna crkva Čeških zemalja i Slovačke, Pravoslavna crkva u Americi?

Evo ti malo sa wikipedije.sr o etničkom u pravoslavlju:

Филетизам (грч. филе - род, племе) је теолошки термин којим се означава национализам унутар православне цркве.
Филетизам, односно религијски национализам, је осуђен као модерна црквена јерес, јер судбину хришћанске цркве не треба мешати са судбином било ког посебног народа или расе.
Православни сабор у Цариграду 10. септембра 1872. године, сазван на иницијативу васељенске патријаршије, осудио је филетизам као „јерес која ставља националну идеју изнад јединства вере“. Територијални принцип је основни за постојање и оснивање помесне Цркве (канон 2. Другог Васељенског Сабора) и канонска основа аутокефалије и аутономије. Закључци сабора су и даље на снази у на канонском подручју православља.

Uzgred - Jermenska apostolska crkva uopšte nije pravoslavna crkva - već monofizitska, a Jermeni su monofiziti.

pa necemo sa vama crnogorcima nacijom jer vi radite aktivno na unistenju pravoslavlja tak osto progonite verujuce Srbe u Crnoj Gori i podrzavate siptarske teroriste koji prognose verujuce Srbe na Kosovu i Metohiji.

da . zato necemo sa vama.

I nece biti podele SPC na dva dela . Zato sto vecina nas vernika sPC to ne zeli

Evo sta je rekao Djukanovic

Doskorasnji premijer i lider Demokratske partije socijalista kazao je da Mitropolija crnogorsko-primorska "nije u saglasju s državnim interesima Crne Gore", jer je deo Srpske pravoslavne crkve "čija je centrala u državi Srbiji, koja ne gleda blagonaklon na crnogorsku nezavisnost".

ovo je po meni cista objava rata SPC i srpskom narodu u Crnoj Gori

znaci Djukanovic daje ultimatum SPC u Crnoj Gori da se otcepi od ostatka SPC i proglasi Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu u suprotnom preti nasiljem

pa necemo sa vama crnogorcima nacijom jer vi radite aktivno na unistenju pravoslavlja tak osto progonite verujuce Srbe u Crnoj Gori i podrzavate siptarske teroriste koji prognose verujuce Srbe na Kosovu i Metohiji.

Tebe niko nista i ne pita. Vazno je da se DPS, SNP i Amfilohije sloze oko ovoga, a sto ce mislit srpski nacionalisti to macku o rep.

Tebe niko nista i ne pita. Vazno je da se DPS, SNP i Amfilohije sloze oko ovoga, a sto ce mislit srpski nacionalisti to macku o rep.

mozes samo da sanjas nema od ovog nista to su samo vasi vlazni snovi.

sve mitropolije u Crnoj Gori ostaju deo SPC

Srpstvo i Pravoslavlje nastavljaju svoju misionarsku ulogu u crnoj gori

Broj Srba i Pravoslavaca u CG ce nastaviti da raste.

Evo sta je rekao Djukanovic

ovo je po meni cista objava rata SPC i srpskom narodu u Crnoj Gori

znaci Djukanovic daje ultimatum SPC u Crnoj Gori da se otcepi od ostatka SPC i proglasi Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu u suprotnom preti nasiljem

Nije Tihi. Gde ti tu vidis ultimatum?

Dakle nije to "poziv na rat".

A da jeste Djukanovic "mutivoda" i zmija - jeste.

Nije Tihi. Gde ti tu vidis ultimatum?

Dakle nije to "poziv na rat".

A da jeste Djukanovic "mutivoda" i zmija - jeste.

kako nije ? pa DPS ce sprovesti silom otcepljenje mitropolija u crnoj gori od SPC i silom zauzeti crkve i manastire kada SPC odbije da se podeli po nalogu DPS-a

DJukanovic je svestan da njegov projekat crnogorske nacije gubi bitku sa srpstvom i pravoslavljem i sada zeli silom da protera SPC iz Crne Gore

za pocetak ponudio je Amfilohiju da to uradi sam - a ako odbije uradice Milo

mozes samo da sanjas nema od ovog nista to su samo vasi vlazni snovi.

sve mitropolije u Crnoj Gori ostaju deo SPC

Srpstvo i Pravoslavlje nastavljaju svoju misionarsku ulogu u crnoj gori

Broj Srba i Pravoslavaca u CG ce nastaviti da raste.

Ne bi se zakleo u to, evo ti Amfilohijev intervju od prije 10-ak dana dje odgovara da je moguce obnavljanje autokefalnosti ako Crkva procijeni to kao neophodno (a moga je da kaze da to ne dolazi u obzir, medjutim nije to reka):

http://www.rtvvijesti.com/video/nacisto.html

Ako Amfilohije ima imalo crnogorske krvi u sebe (a sebe je prozva Crnogorce bas u taj intervju sto sam ti link postavio) onda ce radije scet da bude Mitropolit koji je obnovio autokefalnost Crkve jedne male ali najponosnije drzave na svijet, nego li bude zapamcen kao samo jedan od 1000 Mitopolita koji sve sto je postiga u zivot je obnavljanje ponekih crkvica po crnogorskih chuka. Ja sam siguran da Amfilohije ima tvrdoglave megalomanske crnogorske krvi i da mu je ova prva stvar mnogo primamljivija.

P.S. Bude li Amfilohije prista da obnovi autokefalnost njegova popularnost u CG ce drasticno skocit, bez obzira na neke grdne izjave koje je imao u proslosti, a zbog kojih se i javno pokajao i bez obzira sto je dovodio Arkana u Cetinjski Manastir. Obnovom autokefalnosti oprace se od svega toga ka sto se Milo opra od Dubrovnika i uci ce u istoriju ka sto ce Milo uc obnovom drzavnosti. I konacno ce moc Cetinjem da se sheta, a da ne strahuje od napada od obicnih gradjana.

Poslednja izmena:
Ne bi se zakleo u to, evo ti Amfilohijev intervju od prije 10-ak dana dje odgovara da je moguce obnavljanje autokefalnosti ako Crkva procijeni to kao neophodno (a moga je da kaze da to ne dolazi u obzir, medjutim nije to reka):

http://www.rtvvijesti.com/video/nacisto.html

Ako Amfilohije ima imalo crnogorske krvi u sebe (a sebe je prozva Crnogorce bas u taj intervju sto sam ti link postavio) onda ce radije scet da bude Mitropolit koji je obnovio autokefalnost Crkve jedne male ali najponosnije drzave na svijet, nego li bude zapamcen kao samo jedan od 1000 Mitopolita koji sve sto je postiga u zivot je obnavljanje ponekih crkvica po crnogorskih chuka. Ja sam siguran da Amfilohije ima tvrdoglave megalomanske crnogorske krvi i da mu je ova prva stvar mnogo primamljivija.

P.S. Bude li Amfilohije prista da obnovi autokefalnost njegova popularnost u CG ce drasticno skocit, bez obzira na neke grdne izjave koje je imao u proslosti, a zbog kojih se i javno pokajao i bez obzira sto je dovodio Arkana u Cetinjski Manastir. Obnovom autokefalnosti oprace se od svega toga ka sto se Milo opra od Dubrovnika i uci ce u istoriju ka sto ce Milo uc obnovom drzavnosti. I konacno ce moc Cetinjem da se sheta, a da ne strahuje od napada od obicnih gradjana.

amfilohije vam samo diplomatski porucuje da odhebete u troskocima

Ne Tihi, ovakav stav koji ti zastupaš vodi slabljenu pravoslavlja, ipak ne bih rekao uništenja.

Tihi: "Nećemo sa vama Crnogorcima kao nacijom".
Apostol Pavle Galatima (3.28): "Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba i gospodara, nema muškoga roda ni ženskoga; jer ste svi vi jedno u Hristu Isusu."

Pravoslavni sabor u Carigardu 1872. godine: Filetizam je „јерес која ставља националну идеју изнад јединства вере“.

Valjda će i mene neko pitati šta ja želim, a ne samo tebe? "Територијални принцип је основни за постојање и оснивање помесне Цркве (канон 2. Другог Васељенског Сабора) и канонска основа аутокефалије и аутономије." - a Crna Gora je danas samostalna država, koliko mi se čini.

Ali Tihi, zašto je ovo loše? Valjda znaš da je Pravoslavna crkva u cijeloj vaseljeni u suštini jedna i jedinstvena - a razlikuje se od rimokatoličke samo po tome što nije centralizovana već ima više organizaciono pomjesnih crkava. A te pomjesne crkve su vjekovima mijenjale granice, nastajale su i nestajale. Koliko će biti pomjesnih crkava i gdje - pa to je tehnička i sekundarna stvar - primarna stvar je učvršćenje vjere i pravoslavlja. Valjda je interes pravoslavlja da se podjela u Crnoj Gori sanira - da podsetim da je i Vaseljenska patrijaršija dozvolila i blagoslovila autokefaliju za Žičku arhiepiskopiju 1219. godine da bi se očuvalo pravoslavlje u tadašnjoj Srbiji, iako se odrekla na taj način dijela svoje kanonske jurisdikcije - iako na svoju štetu, ali upravo u korist pravoslavlja.
Ne vidim da se na ovaj način stvara odvojenost od Srba - naprotiv, na ovaj način se u Crnoj Goi pod isti crkveni krov spajaju i Srbi i Crnogorci pravoslavne vjeroispovjesti, što je valjda prirodno. Ne podržavaš valjda etnofiletizam - da SPC treba da bude samo crkva nacionalnih Srba - pa etnofiletizam je osuđen na Vaseljenskim saborima.
ж

Прочитај још једном поруку коју си написао па ћеш и сам моћи да поставиш дијагнозу да ти је поруке тотално ШИЗОФРЕНИЧНА.......********* су шизофреничари: ПОДЕЉЕНЕ ЛИЧНОСТИ!!!!! :evil::evil::evil:

ж

Прочитај још једном поруку коју си написао па ћеш и сам моћи да поставиш дијагнозу да ти је поруке тотално ШИЗОФРЕНИЧНА.......********* су шизофреничари: ПОДЕЉЕНЕ ЛИЧНОСТИ!!!!! :evil::evil::evil:

??? Ja nisam podijeljena ličnost, ja sam Crnogorac. Ali da li zbog toga treba da ne priznam nekome pravo da se osjeća kao Srbin i da se zbog toga sukobljavam sa njim? Naravno da ne. A pravoslavna crkva ne treba da bude samo moja ili samo njegova - ona bi trebala biti zajednička, zar ne? U Crnoj Gori žive Crnogorci, ali u njoj žive i Srbi - i šta je tu loše?

??? Ja nisam podijeljena ličnost, ja sam Crnogorac. Ali da li zbog toga treba da ne priznam nekome pravo da se osjeća kao Srbin i da se zbog toga sukobljavam sa njim? Naravno da ne. A pravoslavna crkva ne treba da bude samo moja ili samo njegova - ona bi trebala biti zajednička, zar ne? U Crnoj Gori žive Crnogorci, ali u njoj žive i Srbi - i šta je tu loše?

Не само да си подИЈељена личност него си и верски потпуно необразован и необавештен. Замисли на шта би личила православна црква КАДА БИ МЕЊАЛА ПОНИШТАВАЛА ИЛИ СТВАРАЛА СВОЈЕ ЦРКВЕ ОНАКО КАКО КОМЕ КОМУНИСТИЧКОМ ГОВНЕТУ ПРДНЕ ПАМЕТИ И ОНАКО КАКО КОЈА СТОКА КОМУНИСТИЧКА НАЦРТА ГРАНИЦЕ.

Никада се ДРЖАВНЕ ГРАНИЦЕ НИСУ ПОКЛАПАЛЕ СА ЕПАРХИЈАМА ИЛИ МИТРОПОЛИЈАМА СПЦ - зна се КО ЈЕ СПЦ!!! А ако теби то није јасно - изволи, па се распитај а што важи и за ту сељачину црногорску Мила КОЈИ ЈЕ СЕБИ ДОЗВОЛИО ОВАКАВ СКАНДАЛ!!! Зна се ЧИЈЕ СУ ВЛАСНИШТВО ХРАМОВИ СПЦ - власништво су СПЦ!!!!! Да ли мислиш да ће неко из СПЦ да поклони баснословне храмове олошу комунистичком и човеку Мирашу распопу који је рашчињен и кога нико на свету не признаје - ВИ СТЕ ПОТПУНО ПОЛУДЕЛИ... :dash::dash::dash: и сада већ постајете јадни и комични........

Back