Ne bi se zakleo u to, evo ti Amfilohijev intervju od prije 10-ak dana dje odgovara da je moguce obnavljanje autokefalnosti ako Crkva procijeni to kao neophodno (a moga je da kaze da to ne dolazi u obzir, medjutim nije to reka):
http://www.rtvvijesti.com/video/nacisto.html
Ako Amfilohije ima imalo crnogorske krvi u sebe (a sebe je prozva Crnogorce bas u taj intervju sto sam ti link postavio) onda ce radije scet da bude Mitropolit koji je obnovio autokefalnost Crkve jedne male ali najponosnije drzave na svijet, nego li bude zapamcen kao samo jedan od 1000 Mitopolita koji sve sto je postiga u zivot je obnavljanje ponekih crkvica po crnogorskih chuka. Ja sam siguran da Amfilohije ima tvrdoglave megalomanske crnogorske krvi i da mu je ova prva stvar mnogo primamljivija.
P.S. Bude li Amfilohije prista da obnovi autokefalnost njegova popularnost u CG ce drasticno skocit, bez obzira na neke grdne izjave koje je imao u proslosti, a zbog kojih se i javno pokajao i bez obzira sto je dovodio Arkana u Cetinjski Manastir. Obnovom autokefalnosti oprace se od svega toga ka sto se Milo opra od Dubrovnika i uci ce u istoriju ka sto ce Milo uc obnovom drzavnosti. I konacno ce moc Cetinjem da se sheta, a da ne strahuje od napada od obicnih gradjana.