Đorđe Janković — lopata, san i pad

То није његов оригинални пост одакле си то извадио знам скоро на памет шта је написао да парафеазирам ?

To jeste njegov originalni post.

одакле си то извадио

Veza ka objavi forumaša @JOVANENAD se nalazi tu (uključujući i u tvom citatu).

1000025828.jpg

знам скоро на памет шта је написао да парафеазирам ?

Pa, očigledno se ne sećaš njegovih stavova i Jankoviću.

Ово ћемо у фијоку личних фалсификата!

Je li to neki tvoj kolokvijalni i čudan termin za sve što si ti zaboravio? :ceka:

Poslednja izmena:
Избаци цео пост 1 , 2 , 3 , 4,
@Nina @đavolčić @Лекизан @АнаиванГорд @tab503 нека сад избаци оригиналан пост корисника неисечен јер је ови озбиљно фалсификовање не само извора већ писања самих корисника тако неко може слободно да сече и интерпетира мене како му се свиди!

Ако до сад нисте реаговали реагујте нека се види оригинални пост који је фалсификовао!

Зашто је исечен избаци цео пост?

Zato što prikazujem samo ono što je relevantno; ne može da stane u jednu fotku cela objava.

Ostatak je samo samo citat od Jankovića koji je JOVANENAD bio prekopirao; ne sadrži njegove reči.

Uostalom, svaki može samo da klikne mišem ili u slučaju pametnog ekrana prstom na link i pogleda i sam šta piše u objavi. Imaš 3 puta postavljen link ka njoj (jedan i u tvom samom citatu), redni broj poruke, naslov teme i tačan datum kojeg je bila postavljena. Ako misliš da je jedna jedina reč izmenjena, odi na temu i proveri i sam.

I zašto si, zaboga, uopšte pomislio da sam izmenio reči čoveka i onda postavio vezu ka njegovoj direktnoj objavi...je li ti kapiraš koliko nenormalno to zvuči? :lol:

P. S. Inače, ovo ti je možda već jedno 20. put da to radiš. Isto tako nelogično pitanje si mnogo puta do sada postavio. Svaki put ti je odgovor bio potpuno istovetan i ne znam zbog čega zamišljaš da je moguće da ćeš ikada dobiti drugačiji, tako da mi mogao (konačno) i prestati da postavljanjem tog jednog te istog pitanja. Ako ga i još stotinu puta budeš postavio, ne možeš očekivati da ti bukvalno iko normalan pruži drugačiji odgovor od onog koji su dobio.

Poslednja izmena:
Избаци цео пост 1 , 2 , 3 , 4,
@Nina @đavolčić @Лекизан @АнаиванГорд @tab503 нека сад избаци оригиналан пост корисника неисечен јер је ови озбиљно фалсификовање не само извора већ писања самих корисника тако неко може слободно да сече и интерпетира мене како му се свиди!

Ако до сад нисте реаговали реагујте нека се види оригинални пост који је фалсификовао!

Čoveče, da li si ti pri sebi?

https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-18795855

Evo ti po 4. put linka ka JOVANENAD-ovoj objavi.

Je li to možda imaš neki tehnički problem sa browser-om koji koristiš, pa ne možeš da otvoriš link i pogledaš njegovu objavu ili šta? 🤔

Zato što prikazujem samo ono što je relevantno; ne može da stane u jednu fotku cela objava.

Ostatak je samo samo citat od Jankovića koji je JOVANENAD bio prekopirao; ne sadrži njegove reči.

Uostalom, svaki može samo da klikne mišem ili u slučaju pametnog ekrana prstom na link i pogleda i sam šta piše u objavi. Imaš 3 puta postavljen link ka njoj (jedan i u tvom samom citatu), redni broj poruke, naslov teme i tačan datum kojeg je bila postavljena. Ako misliš da je jedna jedina reč izmenjena, odi na temu i proveri i sam.

P. S. Inače, ovo ti je možda već jedno 20. put da to radiš. Isto tako nelogično pitanje si mnogo puta do sada postavio. Svaki put ti je odgovor bio potpuno istovetan i ne znam zbog čega zamišljaš da je moguće da ćeš ikada dobiti drugačiji, tako da mi mogao (konačno) i prestati da postavljanjem tog jednog te istog pitanja. Ako ga i još stotinu puta budeš postavio, ne možeš očekivati da ti bukvalno iko normalan pruži drugačiji odgovor od onog koji su dobio.
Аман исечена је само корица поста са ником без садржаја поста немој се правити луд молим те!

@Nina @moderacija!

I zašto si, zaboga, uopšte pomislio da sam izmenio reči čoveka i onda postavio vezu ka njegovoj direktnoj objavi...je li ti kapiraš koliko nenormalno to zvuči? :lol:

Фасификатору!
Ево шта је рекао ЈОВАННЕНАД!

Screenshot_2025_0621_151251_com.krstarica.krstarica.png

Po proceni JOVANENAD-a, Jankovićeve interpretacije arheoloških nalaza i manjak poznavanja tumačenja pisanih istorijskih izvora njega karakterišu kao šarlatana i pseudoistraživača.

НЕ већ су га тако ЛАБЕЛОВАЛИ и то је јако велика ШТЕТА!

Он овде очигледно не зна порекло извора Управда и да је то дуго у протонауци сматрано аутентичним извором!

Сад ово није ВИ а још гора интерпретација оригиналног поста од ВИ!?
Сад неко теби треба да верује у твоју интерпретацију историје кад фалсификујеш речи корисника и још врло очигледно си смањио фонто објаве да нико не може ни прочитати шта пише!

Po proceni JOVANENAD-a, Jankovićeve interpretacije arheoloških nalaza i manjak poznavanja tumačenja pisanih istorijskih izvora njega karakterišu kao šarlatana i pseudoistraživača.

НЕ већ су га тако ЛАБЕЛОВАЛИ и то је јако велика ШТЕТА!

Он овде очигледно не зна порекло извора Управда и да је то дуго у протонауци сматрано аутентичним извором!

Joj, bre, nije to hteo da kaže. Čitaj šta je čovek napisao kao što je inapisano, a ne ono što bi ti samo želeo da vidiš.

Stav JOVANENAD-a je bio da je Đorđe Janković diskvalifikovan i da se ne može pozivati na njega. Kritikovao je kad su se ljudi pozivali na njega da autoritetom; evo ti ovde, ako treba još jasnije:

1000025830.jpg

https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-19076075

To ti je nešto kasnija objava sa iste teme.

Je li vidiš šta JOVANENAD piše? „nemoj da citiraš Đorđa Jankovića posle 1994. godine“.

Dakle, JOVANENAD je podelio Jankovićeva rad na onaj do 1994. godine kao nešto što ima smisla citirati i onaj posle '94. (odnosno sad već zadnje 22 godine njegovog života) kao tu pseudonaučnu fazu koji treba izbegavati.

Ja sam, inače, tada (kao što se može na dotičnoj temi i videti) delio drugačije mišljenje o Đorđu Jankoviću i pod uticajem JOVANENAD, koji je Jankovićeva bivši učenik i odslušao sve njegove kurseve (uključujući i izborne predmete) modifikovao sam određena mišljenja i usvojio njegove tvrdnje.

Je li ti sada jasno, konačno?

Poslednja izmena:
Сад ово није ВИ а још гора интерпретација оригиналног поста од ВИ!?
Сад неко теби треба да верује у твоју интерпретацију историје кад фалсификујеш речи корисника и још врло очигледно си смањио фонто објаве да нико не може ни прочитати шта пише!

Dobro, da li se može čuti tvoje objašnjenje zašto se JOVANENAD bunio protiv pozivanja na Đorđa Jankovića na Forumu Krstarice?

Zašto je ovde da treba sve što je Janković tvrdio nakon 1994. godine odbaciti?

Hajde, jedva čekam da čujemo to tvoje tumačenje njegovih reči...šta je to taj uvaženi kolega forumaš hteo da kaže? :ceka:

Poslednja izmena:
@NickFreakyrgios ako nisi razumeo: ne sećaš se dobro šta je foruma JOVANENAD tvrdio. Jednostavno, iskvarila ti se memorija i konfabulirao si njegove stavove, do te mere da ti je percepcija drastično drugačija od stvarnosti. U stvarnosti, JOVANENAD je imao velikog uticaja na moje stavove, odnosno uticao i da razna mišljenja o Jankoviću promenim i približim se njegovom shvatanju.

Pošto mi deluje da ti je promaklo, mogao bi malo da svratiš i na temu o Srbi Živanoviću, pa da se podsetiš i šta je taj forumaš tvrdio i njemu (pošto su po svemu sudeći i to isto konfabulirao). Pa da lepo pročitaš kako je JOVANENAD pisao da je jako zabrinjavajuće to što je Srba radio na arheološkim terenima, da bi mu 200 godina unatrag rasistički freneolozi pozavideli na na njegovim pogubnim tumačenjima koja su posledica njegove naconalističke ostrašćenosti, kako je Srboljuba Živanovića poredio sa nacistima, tvrdio da iznosi glupost koje nikakve veze nmaju sa antrpologijom ili arheologijom i da je to sve jedna pseudonauka u kojoj nema ništa dalje da se kaže.

:kafa:

Dobro, da li se može čuti tvoje objašnjenje zašto se JOVANENAD bunio protiv pozivanja na Đorđa Jankovića na Forumu Krstarice?

Zašto je ovde da treba sve što je Janković tvrdio nakon 1994. godine odbaciti?

Hajde, jedva čekam da čujemo to tvoje tumačenje njegovih reči...šta je to taj uvaženi kolega forumaš hteo da kaže? :ceka:
Сам је рекао да се од тог периода оградио као и Марко Алексић и већина ученика археога који су опстали.

То је већ поменуто на националној археологији говорио је о томе Марко Алексић међутим овде ти јасно фалсификујеш изјаве да би сакрио своје крваве зубе.
Нико апсолутно нико па ни он није оспоравао Јанковићу ништа сем каснијег аутохтонизма.
Који и даље заступа Флорин Курта, Данијеј Џино и многи други које ниси ни поменуо никад у овом контексту.

Јер не смеш јер ти политика странке и братства којем припадаш то не дозвољава.

Међутим како Марко Алексић говори ок осудили смо псеудонсуку у Србији али хајдемо онда свуда јер она почиње чим изађете ван граница Србије!

Е ту немаш патку ту се улизујеш и хрватском наративу и све поменуте осим Ђорђа Јанковића зовеш научницима.

Сад лако је Србина звати тако јер на сиротињу и мрав диже куурацц!

То није никаква интелектуална храброст већ шлихтарење и подилажење јавним политичким наративима и курсевима.

Парафразираћу ЈОВАНАНЕНАДА
Био је сјајан професор осећао је под рукама керамику најбоље од свих али је мало лошије датовао.

То био његов критички осврт на датовање.

Све ово што си ти горе навео је сасвим супротно ЈОВАНУНЕНДУ којем је жао што је маргинализован и тако таргетиран не попут тебе што би му се испишао на гроб!

Дакле требали би модератори о теби размислити као извориру врло сличном ГПТ-чету али промишљеном.

Сам је рекао да се од тог периода оградио као и Марко Алексић и већина ученика археога који су опстали.

То је већ поменуто на националној археологији говорио је о томе Марко Алексић међутим овде ти јасно фалсификујеш изјаве да би сакрио своје крваве зубе.
Нико апсолутно нико па ни он није оспоравао Јанковићу ништа сем каснијег аутохтонизма.
Који и даље заступа Флорин Курта, Данијеј Џино и многи други које ниси ни поменуо никад у овом контексту.

Јер не смеш јер ти политика странке и братства којем припадаш то не дозвољава.

Међутим како Марко Алексић говори ок осудили смо псеудонсуку у Србији али хајдемо онда свуда јер она почиње чим изађете ван граница Србије!

Е ту немаш патку ту се улизујеш и хрватском наративу и све поменуте осим Ђорђа Јанковића зовеш научницима.

Сад лако је Србина звати тако јер на сиротињу и мрав диже куурацц!

То није никаква интелектуална храброст већ шлихтарење и подилажење јавним политичким наративима и курсевима.

Парафразираћу ЈОВАНАНЕНАДА
Био је сјајан професор осећао је под рукама керамику најбоље од свих али је мало лошије датовао.

То био његов критички осврт на датовање.

Све ово што си ти горе навео је сасвим супротно ЈОВАНУНЕНДУ којем је жао што је маргинализован и тако таргетиран не попут тебе што би му се испишао на гроб!

Дакле требали би модератори о теби размислити као извориру врло сличном ГПТ-чету али промишљеном.

Da, znam da parafraziraš, iz svoje mašte. Tu je problem što dolazimo do konstantno tvojih konfabulacija. Loše upamtiš nešto; umisliš, jednostavno, i da bude najgore od svega misliš da je to istina.

Ne može neko ko se buni na uopšte pozivanja Djordja i kaže ne citirati niša posle 1994. godine da bude stava da je "samo malo lošije darovao". :lol: A šarlatan i pseudoistraživač zbog nepoznavanja istorijskih izvora i zbog interpretacija rezultata. Bukvalno interpolišeš svoje viđenje u tuđe reči, na osnovu svog iskvarenog sećanja.

S druge strane, ja sam sve što je JOVANENAD tvrdio (a em je imao uticaja na mene, em sam sa njim i diskutovao o Jankoviću), samo ponovio.

Ja sam, nasuprot tebi, postavljao vrlo precizno citate. Ne možeš pobiti ovo što sam izjavio, nikakvim čudom. A i mislim da je prilično očigledno je da se nešto bolje od tebe i sećam njegovih stavova i tvrdnji.

Poslednja izmena:
Da, znam da parafraziraš, iz svoje mašte. Tu je problem što dolazimo do konstantno tvojih konfabulacija. Loše upamtiš nešto; umisliš, jednostavno, i da bude najgore od svega misliš da je to istina.

Ne može neko ko se buni na uopšte pozivanja Djordja i kaže ne citirati niša posle 1994. godine da bude stava da je "samo malo lošije darovao". :lol: A šarlatan i pseudoistraživač zbog nepoznavanja istorijskih izvora i zbog interpretacija rezultata. Bukvalno interpolišeš svoje viđenje u tuđe reči, na osnovu svog iskvarenog sećanja.

S druge strane, ja sam sve što je JOVANENAD tvrdio (a em je imao uticaja na mene, em sam sa njim i diskutovao o Jankoviću), samo ponovio.

Ja sam, nasuprot tebi, postavljao vrlo precizno citate. Ne možeš pobiti ovo što sam izjavio, nikakvim čudom. A i mislim da je prilično očigledno je da se nešto bolje od tebe i sećam njegovih stavova i tvrdnji.
Не ниси поновио његове тврдње већ на очиглед свих истроловао изјаву, изокренуо све! Променио смисао!
Сваком дебилу који не живи на интернету је то јасно и види се и немам више шта да ти одговорим сем да би неки иоле поштен човек и моралан на твом месту узео ту лопату из наслова и њом се закопао!

Не ниси поновио његове тврдње већ на очиглед свих истроловао изјаву, изокренуо све! Променио смисао!
Сваком дебилу који не живи на интернету је то јасно и види се и немам више шта да ти одговорим сем да би неки иоле поштен човек и моралан на твом месту узео ту лопату из наслова и њом се закопао!

Da li možemo da se pročita tvoj komentar stanovišta foruma JOVANENAD da je seoba Slovena na Balkan arheološki potpuno dokazana i da ne bi trebalo citirati Đorđa Jankovića tu kao među izolovanim primerima drugačijeg, zato što ništa što je Janković tvrdio posle 1994. godine ne vredi?

Pitam, jerbo si ova puta kada je prethodno postavljeno isto pitanje, pokušao da eskiviraš (isto ti i odg iz citata kobntituiše eskiviranje).

Ja se vrlo dobro sećam JOVANENAD. On je tu i došao na moj zahtev; ja sam ga pitao da se uključi u diskusiju i tražio od njega da pripomogne razumevanju problematike. Ako budem iskopao gde sam snimio, mogu ti i privatno poslati privatne poruke koje sam razmenjivao da njim (ako u njima nema ništa privatno ili osetljivo) pa da vidiš to i sam. Ne razumem koji su razlozi ako se ne radi isključivo i nekakvoj tvrdoglavosti ili teranju inata (ili možda sujeti) zašto deluje da ti čak nisi ni uz teoretskim okvirima (!) otvoren za mogućnost da se ti loše sećaš tog forumaša i njegovih stavova (i s obzirom da se ovde radi o diskusijama koje su preko 13 godina stare, valjda kapiraš da ti niko normalan ovde ne bi zamerao ili držao za zlo)?

Ti se ponašaš kao da, svaki put kada se ispostavi da oko nečega nisi u pravu (kao što je to ovde slučaj, vezano za dotičnog forumaša) to nekakva tragedija, ili čak doživljavaš kao neki strašnu stvar priznati da su pogrešio? OK; nešto su pobrkao ili loše upamtio. I šta sad? Smak sveta zbog toga? Je li to najstrašnija stvarna svetu? :dontunderstand:

@NickFreakyrgios evo, da bi lakše razumeo, pogledaj šta si ranije napisao:

Jankovića tj. faze njegovog naučnog rada je možda najbolje opisao jedan od Jankovićevih studenata. Kopiraću jedan pasus njegovog teksta.

Надовезао би се и на његов стил предавања, који заиста јесте био прилично конфузан с обзиром да је често "скакао" са теме на тему па је било тешко испратити његов ток мисли. Нпр. на изборном предмету "Порекло Словена" кога сам слушао непосредно пре него што је избачен са места предавача, на једном од предавања је кренуо да говори о Словенима у Полесју, да би затим "скочио" на потпуно неповезану тему о "каменим бабама" (надгробни споменици евроазијских степских народа, тзв. балбали) а потом тумачио етимологију назива Паноније.
:)
За њега је важило да је одличан теренац и да на ископавањима која је он водио студент може сасвим да савлада све основе теренског археолошког истраживања, и више од тога. Заиста, сви његови дипломци су и одлични теренци. С друге стране, интерпретација пронађеног је оно што је код њега било врло проблематично и што га је напослетку коштало и губитка посла. Мој утисак је да је он
1) испрва желео да се истакне неким епохалним проналаском или новом интерпретацијом у вези са доласком Срба и Словена на Балкан (што се може видети у књизи "Словени у југословенском Подунављу"), да би 2) касније убацио дневну политику у своје интерпретације (нпр. доказивање у "Српским громилама" да су Срби претходили Хрватима на простору северне Далмације, Лике, Кордуна и Баније) и 3) напослетку отишао у потпуну езотерију (Св. Павле и "Црква Срба"). Као што је напоменуо Милош, није он први коме се то десило, имамо и пример САНУ-овца Реље Новаковића. У сваком случају, желео је да се истакне у археологији али је то радио на погрешан, ненаучан начин, да би на крају добио својеврсни епитет "жртве научног прогона" што није најтачније, с обзиром да је он сам био одговоран за оно што је писао на методолошки неутемељен начин, са позиције професора на Одељењу за археологију.

Otprilike je ovo dobro opisalo 3 različite faze Jankovićevih objavljenih dela. U prvoj fazi reč je o nekim radikalnim hipotezama, ali u okvirima naučne metodologije. Druga faza je u nekim svojim graničnim formatima zalazak u pseudonauku, pod uticajem dnevno političkih faktora, i na kraju poslednja već praktično nikakve veze više nema sa naučnim temama, gubeći i temeljno osnovne niti i zalazeći već potpuno jasno u sferu čiste publicistike sa jasnom političkom, a možda i zapravo religijsko-filozofskom, porukom.

Ovo iznad u bio citat jednog od Jankovićevih bivših učenika. Ja sam ga postavio na forum, a ti si ovu iznad objavu izdvojio:

Pogledaj tekst iz aplikacije "Krstarica": https://forum.krstarica.com/threads/djordje-jankovic-lopata-san-i-pad.894465/page-16#post-43997333
Овде имаш подробније шта си писао а то није било пре 10 година и да јесте па и резолуција о Сребреници је донешена нскон 20. и кусур година тако да док се човек не извини и не покаје за своје поступке нема промене никакве. Он само мења длаку камелеоски у складу са политичком ситуацијом.

Ne postoji neka krupnija razlika u doživljaju ovog Jankovićevog učenika i iskustva koje je forumaš JOVANENAD napisao. Obojica prikazuju vrlo slično iskustvo, slične komplimente (vrhunski terenac) i sličnu podelu, na ranog Jankovića i kasnijeg pseudonaučnika.

Međutim, bez obzira na to što se radi o suštinski gotovo identičnim iskustvima i opisu, ti si:
* opasku НиколаВук izdvojio si kao primer progona Jankovića po ličnoj osnovi (i to kao, tobože, ilustrativni primer)
* za JOVANENAD imaš potpuno suprotno tumačenje i kažeš da je, eto, navodno samo zamerao Jankoviću za datovanje
Dakle, jedno osuđuieš, a prema drugom imaš apologetski pristup, bez obzira na to što se radi o skoro istom iskustvu i opasci.

Je li vidiš sada u čemu je problem? Ova tvoja dva mišljenja, nepomirljiva su međusobno. U oba slučaja (kao i, zapravo, u mojim opaskama o Jankoviću, a koje se ne razlikuju preterano od JOVANENAD-ovih) ne vidiš ono što piše — već ono što želiš da vidiš.

Zanimljiv tekst, takođe iz 2012. godine.
Čini se da je stav Đorđa Jankovića da je bilo migracije Slovena na Balkan pre dolaska Srba, da Srbi dolaze u VII veku kako je napisao Porfirogenit, ali da ih dočekuju prijateljski raspoloženi neromanizovani Iliri koji sa Slovenima i Srbima dele slične kulturološke vrednosti.
I zato ga Kurta kritikuje, jer on smatra da migracija uopšte nije bilo.
Ali sa druge strane Janković potencira na kontinuitetu Ilira kao naroda, dok Kurta smatra da tog kontinuiteta nemože biti zato što su Iliri prošli kroz proces transformacije tokom vekova.
Florin Kurta se našao da nekog kritikuje?

Back