Или ти, због терета предрасуда, не разумеш о чему пишеш?
Хајде да се присетимо директиве Алана Деплеса, тзв., „Доктрина америчке борбе против истока“,
директора ЦИА-е састављена још 1945 године.
И, шта у њој пише:
„Рат је завршен, полако ћемо све изградити, и ми ћемо дати све што имамо, све злато, сву материјалну моћ на
магарчење и залуђивање људи. Човечији мозак, свест људи склони су променама. Посејемо ли тамо хаос ми
ћемо неприметно да им подментемо лажне вредности и примораћемо их да те вредности и прихвате. Како?
Ми ћемо наћи истомишљенике, своје савезнике и помоћнике у њиховој домовини. Мало по мало, ми ћемо одиграти
грандиозну по свом обиму трагедију погибије православних словена, и коначно неповратно ћемо угасити њихову
националну свест. Литература, биоскоп, позориште ће престављати и прослављати најнижа човекова осећања.
Ми ћемо на сваки начин подржавати оне који буду усађивали у човеков разум култ секса, насиља, садизма,
издаје – једном речју сваке неморалности. У управљању државом ми ћемо изазивати хаос и неред. Неприметно,
но активно и постојано, помагаћемо деспотизам чиновника, корупцију и непринципијелност. Честитост и праведност
биће исмевани, никоме неће бити нужни и биће сматрани остатком прошлости. Грубост и наглост, лаж и обмана,
пијанство, наркоманија, издајништво, шовинизам и непријатељство међу народима – све ћемо то култивисати у
свести људи. И мали број, веома мали број људи, ће схватити о чему се ради. Али, такве ћемо људе ставити у
беспомоћан положај, исмевати се са њима, оклеветати их и прогласити отпадницима друштва. Ми ћемо рушити
духовне вредности, вулгаризовати и уништавати основе народне моралности. На такав начин ћемо расклимати
поколење за поколењем, ловићемо људе у детињству и младалачком добу, увек ћемо главну ставку да бацамо
на омладину, деморалисати, разврашћивати и обесчашћивати је.
ТАКО ћемо ми то да урадимо!"
. . .