Đilas tvrdi: Niko na mojoj listi nije za nezavisno "Kosovo"; Nosilac i prvi na listi sami potvrdili da jesu!

To znaci da je nezavisno od Srbije, sto je jedino bitno iz ugla politicara i gradjana Srbije.
To znači da Srbija nema trenutnu kontrolu nad Kosovom i Metohijom jer je ono pod međunarodnom upravom.

Da li je Pridnjestrovlje nezavisno? Da li su nezavisne Abhazija i Južna Osetija? Kurdi u Siriji i Iraku?
 
To znaci da je nezavisno od Srbije, sto je jedino bitno iz ugla politicara i gradjana Srbije.
Kako za koga.
Za ljude čiji je IQ veći od 50, to znači da je KiM deo Srbije.
Za one sa IQ manjim od 50 to je:
To znaci da je nezavisno od Srbije, sto je jedino bitno iz ugla politicara i gradjana Srbije.
 
Bolje ti nađi izjave zapadnih diplomata (može i potpisane dokumente) o tome
ko je dozvolio pogrom Srba sa KiM, ko je ćutao kao zadnja phičketina kad su
šipci proglasili nezavisnost, ko je uspostavio "administrativne prelaze", itd.

A da (probam) da vas malo edukujem, mada mislim da nema svrhe:
EU je garantovala svojim potpisom uspostavljanje ZSO na KiM.
I?
Šta bi od toga?
Toliko vredi potpis (ne reč, ne usmeno prihvatanje, već potpis) EU i šipaca.

A za Ohridski Sporazum:
Rečeno je da će se o tom predlogu pregovarati, da predstavlja neki okvir.
E sad, kad mora da se pregovara, pravi se razlika između sledeća 3 stava:
1) Neki predlozi (ili zahtevi) se prihvataju u celosti, nisu sporni.
2) Neki predlozi su delimično prihvatljivi, o njima se pregovara.
3) Neki predlozi su jednostavno neprihvatljivi, o njima se ne pregovara.
Znam ja da je to teško da se shvati za ljude sa mentalitetom stada, kojima je
ono što Đilas kaže ili ono što vide i čuju na N1, NovaSS ili danas, isto kao Sveto Pismo,
ali rekoh, da pokušam.
Uvek sam voleo da pomažem onima sa posebnim potrebama... :mazi:

Vučić ne priznaje Kosovo, ali ga predaje​

Kada se sve sabere i oduzme, nijedan kosovski i srpski političar nije uradio toliko na kosovskoj nezavisnosti koliko je to učinio Vučić

Na isti dan kada je pre godinu dana čak tri puta ponovio, po pitanju prelaska sa srpskih na kosovske tablice, da nema predaje i da to neće proći, predsednik Srbije je na istom mestu, u Predsedništvu Srbije, rekao da je pristajanje Srbije na kosovske tablice uspeh i da je to trebalo ranije da se prihvati. Uz to je dodao da je odlično što će kosovski Albanci imati priliku da vide hiljade kilometara auto-puteva kojih kod njih nema.

Rečenica sa početka teksta suštinski definiše Vučićevu politiku od trenutka kada je preuzeo vlast u Srbiji. I tako 12 godina. Galami do neba, prosipa patriotske bisere, preti svima, a onda zaćuti, nema ga da se glasne, kao da tihuje u nekoj osami, i onda grune o tome kako je pobedio, kako je to uspeh i kako idemo dalje.

Zbog tih tablica je alarmirao vojsku, podigao avione, povukao Srbe iz svih institucija na koje je Briselskim sporazumom pristao, a onda je u dubokoj tišini pristao na te RKS tablice. Godinu dana je ponižavao svoje građane koji su prilikom prelaska administrativne linije, kako zvanični Beograd naziva granicu sa Kosovom, morali da kleknu ili da čučnu ne bi li preko državnih simbola Srbije stavili stikere na svoje tablice. I sada puj pike, sve je to odneo vetar, ali je to eto uspeh njegove vlasti i brige za Srbe na severu Kosova.

Vučiću nema ko da prigovori​

Vučić sve to radi jer dobro zna da nema ko da mu prigovori. Ogroman broj građana Srbije ne misli svojom glavom, već je hipnotisan masovnom manipulacijom koju svakodnevno servira na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom i uticajnim jeftinim tabloidima. Onaj deo javnosti koji je i dalje samosvestan više nema snage i energije. Opozicija je nesposobna, neorganizovana i nedorasla situaciji u kojoj se Srbija našla. Vučić sve to bolje zna od svih ostalih i svoje svakodnevne poraze pretvara u veličanstvene pobede i napredak Srbije.

Tako je srpskoj javnosti servirana priča da je kosovski premijer Albin Kurti “podvio rep pred Vučićem” i prolongirao odluku o ukidanju dinara kao sredstvu plaćanja na Kosovu. I o tome se danima govori u živim programima koje uređuje niko drugi do Vučić. A, šta se u stvari dogodilo. Centralna banka Kosova je donela odluku o tome da je evro jedino zvanično sredstvo plaćanja na teritoriji Kosova. Evropska unija, SAD i Kvinta su kritikovale takvu odluku.

Kosovska izvršna vlast je pojasnila da ta uredba ne znači da će transfer novca iz Srbije biti zaustavljen, kao i da neće biti novčanih kazni za posedovanje valuta drugih zemalja. Od 1. februara nije dozvoljen unos novca ako institucije koje obavljaju tu transakciju nemaju licencu CBK. Vlada u Prištini je saopštila da će se primena uredbe o gotovinskom poslovanju odvijati kroz laku tranziciju, a međunarodna zajednica ne insistira na ukidanju te odluke, već da se omogući dovoljno dug period prelaska sa dinara za evre. I gde je tu bilo ko video da je Kurti podvio rep pred Vučićem? Uostalom, Vučić je sam izjavio da će Srbija poslati Srbima na Kosovo 20 i kusur miliona evra, a ne dinare.

Srpska obilježja na Kosovu​

Jednog dana, veoma brzo, proći će i ta “meka tranzicija” i dinar više neće biti na Kosovu. Verovatno će Vučić i tim povodom izaći pred javnost i reći da je to uspeh i da je trebalo ranije da se to uradi, kao što je rekao za tablice. Za razliku od tablica, Vučić ovoga puta nije poterao vojsku ka Kosovu, niti je digao avione, ali je rekao da je kosovsko naoružanje smešno u odnosu na ono kojim raspolaže Srbija. Tako da je njegov rezultat na semaforu sada veći nego što je onomad bio, a bio je da podsetimo – 5:0 za Beograd u odnosu na Prištinu.

I sada smo došli do toga da se ljudi s pravom pitaju šta je to što je ostalo od obeležja Srbije na Kosovu. Ono što znamo jeste da su ostale obrazovne i zdravstvene ustanove i dalje pod kontrolom Beograd. Istoga dana kada je Vučić držao konferenciju za štampu, kosovska vlast se obračunavala sa privremenim opštinskim organima na Kosovu koje finansira Srbija. Srbija ima uticaja, dakle, na školstvo, vrtiće, neka javna preduzeća, domove zdravlja i bolnice na severu Kosova. Njihovo ukidanje je predviđeno Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa, koji su dve strane potpisale 2013. godine. Međutim, na terenu to nikada nije u potpunosti realizovano, odnosno rasformirane su samo bezbednosne službe i pravosudni organi. To je još jedino ostalo od simbola srpske države na Kosovu. Do dolaska Vučića na vlast, Srbija je imala i kompletan bezbednosni sektor, izuzev vojsku, pravosudni i izborni sistem. Pomenutim Briselskim sporazumom Beograd je i lokalnu samoupravu predao Prištini.

Kada se sve sabere i oduzme, nijedan kosovski i srpski političar nije uradio toliko na kosovskoj nezavisnosti koliko je to učinio Vučić. On nije formalno pravno priznao Kosovo, ali ga je definitivno predao. Upravo zbog toga ne treba niko da se čudi kada ministar policije Kosova Dželal Svečlja kaže da će uskoro jedino srpsko obeležje na Kosovu biti srpska zastava na zgradi ambasade Srbije u Prištini. Verovatno će i tu ambasadu, Vučić upisati na semafor sopstvenih obmana, kao novi pogodak Srbije naspram Kosova.

:mazi:
 
Kada se sve sabere i oduzme, nijedan kosovski i srpski političar nije uradio toliko na kosovskoj nezavisnosti koliko je to učinio Vučić. On nije formalno pravno priznao Kosovo, ali ga je definitivno predao.
Šteta što na krsti ne postoji tabla kao ona koju Vučić vuklja sa sobom, pa da
vam nacrtam:
Kad se govori o nekoj predaji Kosova šipcima, tu šipci uopšte nisu bitni.
KiM pokušavaju da nam otmu ameri i EU i to je za njih gotova stvar.

E sad, ako neko od vas prepametnih misli da bi bilo ko drugi, a pogotovo neko od ovih
lopova, izdajnika i budaletina iz "oporbe" uspeo to da spreči ili uradi bolje od Vučića,
može samo da mi ga bude iskreno žao.
 
Kakve veze ima pod čijom je upravom, ako je pitanje da li je pod onom Srbije? Istog je odgovor, koja god da je.
Вртимо се у круг јер се једноставно не разумемо колико видим. Хути су независни на југу Јемена. Тако испада на крају када се гледа из вашег угла.
 
U kakvom kontekstu? Šta bi Srbija dobila time (ako išta)?
Па ја сам против сваког признања јер мислим да Србија тиме ништа не би добила. Али опет, шта подразумеваш под тим ,,нема Србије тамо". И која је твоја алтернатива за Косово?
 

Back
Top