ĐILAS LIČNO PRETI I OSUĐUJE: Sraman potez lidera SZS! Udruženje sudija i tužilaca Srbije traži hitnu reakciju

PONOVO NESUGLASICE Demokrate i Dveri se opet nisu razumele, ovog puta su ih "zavadile" USKRŠNJE LITURGIJE
15.04.2020. 21:33
balsa bosko DS liturgija kombo RAS Tanjug, Vladimir Zivojinovic, Uros Arsic


Pandemija korona virusa u punom je jeku, ali to nije smetalo pojedinim ovdašnjim političarima da iskoriste situaciju i da jedni druge malo "potkače". U toj, poslednjoj epizodi, ponovo su stari-novi rivali Demokratska stranka (DS) i Dveri, a razlog ovog puta je razmimoilaženja u stavovima zbog održavanja uskršnjih liturgija u crkvama.

I ne samo da je tu došlo do nesuglasica, već se desila još jedna, ponovo poznata stvar, varnice i u samoj DS, tačnije među njenim članovima. Zanimljivo je da je do sporenja i ovog puta došlo zbog lidera Dveri Boška Obradovića.

On je, naime, pre nekoliko dana najpre pisao Sinodu Srpske pravoslavne crkve (SPC), a potom i Kriznom štabu, tražeći da se omogući vernicima da za Uskrs posete crkve, uz poštovanje mera zaštite. Jedna od njegovih ideja bile su i liturgije na otvorenom.

U DS-u, ipak, to smatraju neodgovornim, bar kako kaže poslanik ove stranke u Skupštini Srbije Balša Božović. Iako isprva nije hteo da komentariše Obradovićev apel, komentar ipak nije izostao, pa je Božović naveo da je predsednik Dveri "jedan od retkih koji je ponosan na to što je neodgovoran".

- Ne bih komentarisao ni Savez za Srbiju (SzS), kao ni potpredsednicu DS gospođu (Draganu) Rakić koji sve to zdušno podržavaju - rekao je Božović za Tanjug, i poručio da da je zdravlje građana tokom pandemije stvar države gde bi struka trebalo da vodi glavnu reč.

Tako je Božović "potkačio" i svoje stranačke kolege, tačnije protpredsednicu DS Draganu Rakić, koja je ovih dana u jednoj od izjava rekla da "ukoliko bi se poštovalo sve ono što propisuje medicinska nauka, ne vidi razlog da se vernicima uskraćuje pravo na duhovne potrebe”.

Ipak, ova je ovu izjavu naknadno pojasnila, rekavši da je dala podršku medicinskoj nauci i onome što država propiše.

- DS se protivi svakom rizičnom ponašanju u vreme pandemije virusa COVID19 i zalaže za poštovanje mera, čak i onda kad su nepotrebno represivne - navela je ona na svom tviter nalogu.

Ovo, međutim, nije prvi put da Obradović i pojedine demokrate imaju suprotstavljene stavove, i da o tome svi zajedno javno govore. Prepirki je bilo oko migranata u nekoliko navrata, zatim ljudskih prava, slobode okupljanja...

Takođe, demokrate su se bunile kada je Obranović u nekoliko navrata pokušao da kadrira u ovoj stranci, pa i vređanja pojedinih članova, a reagovao je i na izjave pojedinaca iz ove stranke koje su davali u intervjuima.

SzS bez jasnog stava

Čini se da osim DS, još malo koja stranka koja je članica Saveza za Srbiju (SzS), ne podržava Obradovićevu ideju. Sam Savez, doduše, nema jasan stav po ovom pitanju, ili ga bar nije javno saopštio.

Međutim, neke od partija koje su u SzS ga imaju, poput Narodne stranke, koja je pozvala vernike da u prazničnim danima ostanu u svojim domovima. Za razliku od nje, Stranka slobode i pravde (SSP) nema jasan stav po ovom pitanju.

Spor države i crkve

Inače, prisustvo vernika na službama tokom uskršnjih praznika bila je jedna od tački sporenja predstavnika vlasti i SPC ovih dana. Dok je država sa jedne strane zastupala stav struke da kontakte treba smanjiti na najmanju moguću meru, dotle je SPC bila za to da se vernicima dozvoli prisustvo liturgijama, uz poštovanje svih propisanih mera.

Tačka je izgleda stavljena na ovu polemiku danas, nakon razgovora srpskog patrijarha Irineja i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, kako se navodi u saopštenju, rekao da "slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa".
 
:hahaha: :zcepanje: :zcepanje: :zcepanje: :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Ово Миловану испричали они гласови који му се јављају у глави?
Има Милован најбољег инсајдера!
;)
Rekao je da će drugo stanje biti ukunuto za 8 dana jer počinje sveti mesec Ramadan.

To ima smisla jer su u ramazanu đavoli vezani lancima, pa samim tim i __________ bez bedža.
 
Rekao je da će drugo stanje biti ukunuto za 8 dana jer počinje sveti mesec Ramadan.

To ima smisla jer su u ramazanu đavoli vezani lancima, pa samim tim i __________ bez bedža.
Џеги, да ли је по Курхану дозвољен рад Каћке берзе током мјесеца Рамазана? :)
 
Ништа спорно у томе што је рекао, осим чињенице да сутра то не би спровео.
После смене власти треба да падне и смена свих послушника, а неки ће, надам се, да заглаве и робију, због злоупотребе службеног положаја.
Мене чуди зашто ова власт није покренула поступак против Ђиласа, када је толики лопов. Да ли ова власт штити лопове?
 
Ништа спорно у томе што је рекао, осим чињенице да сутра то не би спровео.
После смене власти треба да падне и смена свих послушника, а неки ће, надам се, да заглаве и робију, због злоупотребе службеног положаја.
Мене чуди зашто ова власт није покренула поступак против Ђиласа, када је толики лопов. Да ли ова власт штити лопове?
Nije on nikakav lopov, nego si ti suviše gledao Dragana J. Vučićevića.
 
....kako je lepo videti srpske patriote kako se respektuju i slažu....Šešelj je divan (kad ne botuje za Vučića).....a Miloš...... budući predsednik Srbije.....bilo bi lepo da se dogovore da idu zajedno pošto su razlike stvarno minimalne......


ps nisam znao gde ovo da postavim......pa reko ajde ovde gde se DOS2(SNS) i SNS2(SzS) "svadjaju"......
 

Back
Top