Dizel vs TNG vs benzin

Ranije sam na plin pri voznji od 130km/h trosio oko 8l, sad pri istoj brzini, benzin mi ide oko 6l.

To su bas dobre cifre. Aj probaj nekad, ako budes imao zivaca, koliko trosi pri 70-80. Tu negde se lomi taj aerodinamicki stavec, odnosno posle te brzine otpor vazduha raste eksponencijalno.
Danas sam picio do Apatina, i kad sam isao tamo imao sam vetar u facu. Vidim da pocinje da se muci cim predjem 100 (karb radi na jedno grlo), reko garant los plin. U povratku sam imao vetar u ledja i peglao 135-140 bez problema. Tako da sam u praksi proverio koliko je taj otpor vazduha zaista bitna stvar.

Eventualno sam slagao za pola litra, ne vise. Ipak potrosnja zavisi od dosta faktora, kao sto si pomenuo vetar. Spoljasnja temperatura, uslovi na putu, opterecenost vozila. Neznam koliko trosi pri 70-80, nemam gde to da isprobam. U gradu ne vozim toliko, a van grada, takodje, ne vozim toliko :) Ipak, sto je uzorak veci, merenja su tacnija. Ja sam upravo izvukao prosek za 1000km predjenih i iznosi tacno 6,5l na sto, odnosno, za 1000km sam potrosio 65 litara supera. Od toga je 700km predjeno van grada, a 300km u gradskoj voznji.

Ptico misliš da je potrošnja na 80-90 stvar u otpora vazduha? Ja mislim da je stvar više u tome da je to V ili VI na vrlo niskom broju obrtaja a solidnom brzinom, a mi potrošnju merimo na pređeni put, i mislim da se sa svim tim parametrima postiže maksimum u tom području. A otpor vazduha je ogroman i na 60kmh, stavi samo ruku kroz prozor... pa kolko tek gura ceo auto onda ako toliko samo dlan. Oću da kažem da mislim da do tog značajnijeg rasta otpora vazduha dolazi već na negde 40ak km/h

Kod mene 5 brzina i ne moze se reci da mi motor radi u petoj na bas niskim obrtajima. Na 130km/h, sam otprilike na 3500rpm, mozda 133km/h. Al, kod mene motor do 2500rpm radi sa 12 ventila, a od 3500rpm pali se VTEC sistem. Tako se ja trudim da vozim na 3500, taman da ga ne ukljuci, pa mi onda radi sa 16 ventila, ali bez VTEC-a. Znaci, drzim 130 i vozim na granici ekonomicnosti mog vozila :)

@Sig: Formula otpora fluida/vazduha, ako se dobro secam, je 1/2 x gustina x L^2 x koeficijent otpora x brzina na kvadrat - jedina promenljiva je upravo kvadrat brzine. A to za ~80 km/h je valjda bio rezultat nekog istrazivanja o ekonomicnosti, gde su uzeli u obzir i obrtaje i sve, davno mi je to neko pricao. U svakom slucaju, sto brze ides, to je eksponencijalno veci otpor vazduha, a samim tim i potrosnja, sve do tacke kada snaga motora nije dovoljna da taj otpor savlada - i tu je maksimalna brzina.

@Acivi: zato ja mnogo volim ovaj prenos - 130 je na ispod 3000 :)

Kod mene 5 brzina i ne moze se reci da mi motor radi u petoj na bas niskim obrtajima. Na 130km/h, sam otprilike na 3500rpm, mozda 133km/h. Al, kod mene motor do 2500rpm radi sa 12 ventila, a od 3500rpm pali se VTEC sistem. Tako se ja trudim da vozim na 3500, taman da ga ne ukljuci, pa mi onda radi sa 16 ventila, ali bez VTEC-a. Znaci, drzim 130 i vozim na granici ekonomicnosti mog vozila :)
pa dobro ne pričam ja o 130kmh nego 80-90. kod mene 130 ja mislim na skoro 4000

@Sig: Formula otpora fluida/vazduha, ako se dobro secam, je 1/2 x gustina x L^2 x koeficijent otpora x brzina na kvadrat - jedina promenljiva je upravo kvadrat brzine. A to za ~80 km/h je valjda bio rezultat nekog istrazivanja o ekonomicnosti, gde su uzeli u obzir i obrtaje i sve, davno mi je to neko pricao. U svakom slucaju, sto brze ides, to je eksponencijalno veci otpor vazduha, a samim tim i potrosnja, sve do tacke kada snaga motora nije dovoljna da taj otpor savlada - i tu je maksimalna brzina.

@Acivi: zato ja mnogo volim ovaj prenos - 130 je na ispod 3000 :)

Mislim da je negde oko 90 kmh optimum.

Honda trosi malo :)

Eh petak :) Cepas trecom 80 na 2750 rpm :) 130 je negde na oko 5000 rpm, trecom :)

Aha. Pitam jer cale vozi ovog novog 2006 Civica, ali 1,8L i 140ks. Mozes da pratis trenutnu potrosnju na njemu i pri nekih takvih 130-140kmh u sestoj trosi do nekih 7,5L. Osciluje mu to stalno, pokaze cas 6, cas 7,5L, tako da ne znam bas sta mu je najtacnije. Ne znam samo sad pri koliko obrtaja to, zaboravio sam, retko vozim taj auto. Kazem cisto poredjenja radi po generacijama. Koliko taj 1,6L ima konja?

Moj 1.6 ima 110ks i laksi je od 8. generacije u proseku 100kg, tako da nije nista cudno. Sto se tice ubrzanja, 1.8 je malo startniji, a i maksimalna brzina je nesto veca, a tako i potrosnja. Koji imate, svemirca ili limuzinu?

Ja cu da se slozim. U celosti gledano, najmanje kosta voznja na plin, a odrzavanje vozila je nesto skuplje nego kad je vozilo samo na benzin, dok je dizel skuplji i za vanredni i za redovni servis i mnogo vise skupih stvari mogu da otkazu.

Hajde konkretan primer: Grande Punto dizel,mjt,ili isti takav punto sa fabriocki ugradjenim plinom.Cena im je maltene ista.Naravno,novi automobili.Sta je bolje i ekonomicnije.

grande 1.3 mjet troši
po Beogradu 5...6
autoputem (120...130) 5..6
ibarska i slično (70...90) 4
redovni servis 3 litra ulja i filteri (ima lanac)

nek neko napiše za benzin ili plin pa da poredimo

Ivice, neke novine sto pisu cirilicom...vecernje, politika, taoko nesto, zbog sankcija Iranu.
E sad, ja nisam ekonomista pa nek neko objasni zasto je EU uvela sankcije, kad je na gubitku i zasto mi , posto nismo u EU ne uvezemo ziion tona i prodamo po vecoj ceni?

Da znas, trebao je Hitler da nas porobi, znao bi se red. I preboleo bi to sto moram da vozim nemacki auto, ne bi mnnogo patio.

Ova farsa od drzavne vlasti nema vise nikakvog smisla, neverovatno je da ih neko opet glasa. Ja koji sam setao danima za njih, stidim se i osecam se prevareno i glupo.

Back