Diskusija o učenju Jehovinih Svedoka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Да би се Библија разумела мора да се познаје историја,астрономија,филозофија,археологија...и многе друге научне области.
Oni koji su pisali bibliju pojma nisu imali o istoriji, astronomiji, filozofiji, arhitekturi...
Kad smo kod arhitekture, recimo, šta misliš, koliko visoku građevinu možeš napraviti koristeći cigle vezane bitumenom? :mrgreen:

Sam si rekao da je svrha vere egoizam i narcizam. A to je iskrivljena percepcija.

Nisam to napisao. Ukoliko si tako protumačio ono što sam napisao, onda je tvoj percepcija ta koja je iskrivljena, ili je ovo samo još jedan pokušaj podmetanja stava koji ne delim, a koji je lako oboriti. :think:

Jer je svrha vere nada u večnost i savršenstvo.

Kako koje.

U onoga koji me je stvorio i dao mi život.To je tako normalna stvar...verovati svom Tvorcu.:heart:

Veovati majci i ocu? Da to je normalna stvar. :ok:

Što se vorkija tiče,nisam čitao diskusiju.
A što se tiče manipulacije...vidim da si tu temu lepo savladao iz psihologije:sad2:

Poenta je da smo u skorije vreme imali više prilika da se uverimo u to da Jehovini svedoci iznose laži i da se koriste tehnikama manipulacije, vorki mi je prvi pao na pamet.
No, nisi mi odgovorio. Da li je to Hristosovo učenje i način propovedanja za koji tvrdiš da ga Jehovini svedoci pravilno sprovode? :think:

Da. To u vezi logike si u pravu.:whistling:

Naravno. Evo, na primer Jehovini svedoci su vrlo lep primer za tako nešto, a ni ti nisi daleko.

Pa ako se svrha tvog života svodi na svakodnevno jelo i piće kao i ekskrecija istih...lepo za tebe:sad2:
Mislim,isuviše telesno i bukvalno posmatraš stvari.
Hvataš se za reči i izvrćeš ih pripisujući ono što nije rečeno.

Prvo, nisam nigde napisao da je svrha bilo čijeg života jelo i piće, niti sam igde zastupao takav ili sličan stav.
Drugo, opet pokušavaš da mi podmetneš stav koji nije moj. :roll:
Treće, nije reč o bukvalnom posmatranju stvari, niti o telesnom, nego razmatram sve posledice "normalnog" večnog života, od kojih sam naveo samo neke.
No, očigledno je da ti o tome nisi dovoljno promislio i da imaš neku utopističku idealizaciju u glavi. :roll:

Ponovo telesno razmišljanje.
Nije tačno.
I sve si pogrešno razumep jer posmatraš na telesan način.
I kažeš propaganda..jel??:confused:

Da li avramski bog ubijao nedužnu decu? Jeste.
I to je telesno razmišljanje, ali zato kada se govori o tome da je avramski bog ljubav, onda je to razmišljanje po PS-u... a oba primera su iz iste knjige...
I to za tebe nije propaganda? :eek:

Ne postoji svrha života ako je on konačan i ne savršen. Ako je na kraju njega smrt.

Zbog čega ne postoji svrha života ako je konačan? Tolike religije ne veruju u večni život, pa život za njih opet ima i smisla i svrhe.

Po tome što se završava. Shvataš? Prestaje,nestaje,nema ga.
Ako je tebi normalno kad neko umre..e meni nije.

Vrlo zanimljivo. Da li bi mogao da navedeš bilo koju pojavu u Prirodi koja nema završetak?
Po mogućstvu neku vrstu, nebitno koju. :think:
Znači li to da za tebe vascela Priroda nije normalna? :eek:

Ja imam nadu u večni život.
Sam Bog je večan i sve što je stvorio je sa istom svrhom..da večno traje kao i da bude savršeno.

I biljke koje je dao čoveku za hranu, po Svetom pismu, je avramski bog takođe napravio da traju večno? :dontunderstand:
Imaj i nadu i veru, samo uzmi u obzir da ne dele svi stavove tvoje denominacije.

Naravno,u početku je to tako i bilo.Boj je stvorio čoveka da večno živi na zemlji u rajskim uslovima. Ali sada zbog nasleđenog greha i nesavršenstva postoji smrt. Ali je to neprirodno stanje jer potiče od greha,jer smo nasledili nesavršenost i kao takvi,sada,nemamo mogućnost večnog života.
Ali ćemo posle Armagedona i uništenja zla,Bog ponovo dati mogućnost večnog života.

A šta su zgrešile biljke, životinje i gljive, te i one imaju konačan životni vek?

Izvini,ja nisam spomenuo bebe koje ne razumeju i neshvataju ništa. Već decu od nekolikko godina koja hodaju sama i govore i umeju da razmišljaju i da donose zaključke na osnovu logike kojom se služe. O deci koja postavljaju pitanja,slušaju odgovore i koja se služe svojom glavom.
I da,ona imaju odbojan stav prema smrti jer je to nešto ne prirodno.
I navedeni citat govori o tome da su deca želela da prihvate večni život koji je propovedao Isus kao jedini ispravni put.
Hehe..ponovo telesno-bukvalno shvatanje..:manikir:
Ma sve si pogrešno ukapirao...

Bebe nisu deca? :dontunderstand:
A koja to deca imaju odbojan stav prema smrti?
Znaš li kada se taj stav formira i zbog čega? :think:
A u navedenom citatu se večni život pominje tačno gde? :dontunderstand:

Pa već sam ti objasnio.
Evo..ponoviću: U ovom stihu,postanak 3.1,Biblija pokazuje da je duhovno stvorenje koje je stajalo iza lika zmije i razgovaralo sa Evom u stvari ”prazmija, onaj koji se zove Ðavo i Sotona“ (Otkrivenje 12:9).
Reči koje je Eva čula, i uzvratila na njih, izgovorio je Sotona koji se ”pretvara u anđela svetla“ prema 2. Korinćanima 11:14.
Znači,postojao je uticaj iz duhovnog područja.
Naravno..zmija je obična životinja kao što su psi I mačke.
A ti veruješ da je zmija stvarno govorila??:hahaha:
Jasnije?:roll:

I gde je ovde veza između Satane i zmije koja je Evu navela da pojede plod drveta saznanja? :dontunderstand:
Uporedi to sa Mateja [10:16]. :bye:
Znači ne veruješ da je zmija govorila, ali veruješ u večni život, iako se oba pojma nalaze u istoj knjizi, zapravo u istoj glavi Svetog pisma.
Na osnovu čega biraš u šta ćeš da veruješ, a u šta nećeš? :dontunderstand:

Šta se odnosi na ateiste??
Opet si bukvalan.
To se odnosilo na tebe.
Navedeni stih iz 1.Korinćanima ima za cilj da objasi telesnim ljudima da postoji I duhovni način posmatranja stvari. Da kada se kaže srce,ne misli se na telesni organ već na figurativno srce koje predstavlja nas,onakve kakvi zaista jesmo,naše emocije,osećanja I motive.
Da pored telesnih očiju postoje I duhovne koje nam otkrivaju Božji način posmatranja.

Baš lepo od apostola Pavla što se meni lično obratio. :hahaha:
Koliko vidim taj navod upravo govori da je potrebno ne verovati u činjenice nego u ono što propovedaju propovednici i biti im stado.
Što se tiče "duhovnih očiju" primećujem da svaka denominacija nosi različita sočiva. :roll:

Al' sama biblija je napisana tako da otkriva nečije srce i skriveni motiv koji postoji.:cao:

Upravo tako. Sveto pismo otkriva namere i motive stočarskog naroda nomada, rimskih imperatora i koristoljubivih sveštenika. :super:

Da li je biblija skladna?
Ovo su primeri sklada biblije koji su povezani sa proročanstvima vezanim za Isusa.

Proročanstvo o gradu rođenja:
Mihej 5.2-A ti, Vitlejeme Efrato, koji si premalen da budeš među hiljadama Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će biti vladar u Izraelu, koji potieče iz davnine, iz dana pradavnih.
Luka 2.4-11-Tako je i Josip otišao iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju, u grad Davidov, koji se zove Vitlejem, jer je bio iz Davidova doma i ..….10 A anđeo im je rekao: “Ne bojte se! Evo, objavljujem vam dobru vest o velikoj radosti za sve ljude, 11 jer vam se danas u gradu Davidovu rodio Spasitelj — Hrist, Gospod.

Isus će uzeti naše bolesti na sebe:
Isaija 53.4-Zaista, on je bolesti naše poneo, boli naše na sebe je uzeo. A mi smo mislili da mu Bog nevolju stvara, da ga on udara i bol mu nanosi
Matej 8.16-17-A kad se spustilo veče, ljudi su mu doveli mnoge opsednute demonima. I isterao je duhove rečju svojom i izlečio sve bolesne, 17 da bi se ispunilo ono što je rečeno preko proroka Isaije: “On je uzeo nemoći naše i poneo bolesti naše.”

Da će biti proboden:
Zaharija 12-10-I izlit ću na dom Davidov i na stanovnike Jerusalema duh milosti i molitve, i gledat će u onoga kojega su proboli, naricat će za njim kao što se nariče za sinom jedincem, i gorko će ga oplakivati kao što se oplakuje prvorođenca
Matej 27-49-Ali ostali su rekli: “Pusti ga! Da vidimo hoće li doći Ilija da ga spasi.” [Neki je drugi čovek uzeo koplje i probo mu bok, i izašla je krv i voda.

Umire žrtvenom smrću da bi odneo grehe:
Isaija 53.5-Ali za naš je prestup on bio proboden, za naše je grehe bio slomljen. Kazna je na njemu bila radi mira našega, i zbog rana njegovih nama je izlečenje došlo
Matej 20.28-Tako i Sin čovečji nije došao da mu služe, nego da služi i da svoj život da kao otkupninu za mnoge.”
Rimljanima 3.24-a dar je to što su njegovom nezasluženom dobrotom proglašeni pravednima zbog toga što su oslobođeni otkupninom koju je platio Hrist Isus.

To što su mnoge osobe različitog porekla I kroz različite ere I kulture napisale tako skladnu knjigu,snažan je dokaz da biblija nije jednostavan proizvod ljudske mašte I inteligencije već da je nadahnuta od Boga.
Takođe,reč je o proročanstvima koja su se ostvarivala nekoliko stotina godina pošto su napisana.
I biblija sama kaže: sve je pismo nadahnuto od Boga I korisno za poučavanje’’.
To znači da je cela biblija bila napisana pod dejstvom Božjeg svetog duha.
Takođe,pisana je skoro 1600 godina a ne u ‘jednom dahu’,kao većina ostalih spisa.

Ovo su primeri sklada biblije koji su povezani sa proročanstvima vezanim za Isusa.

Mihej 5.2-A ti, Vitlejeme Efrato, koji si premalen da budeš među hiljadama Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će biti vladar u Izraelu, koji potieče iz davnine, iz dana pradavnih.
Luka 2.4-11-Tako je i Josip otišao iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju, u grad Davidov, koji se zove Vitlejem, jer je bio iz Davidova doma i ..….10 A anđeo im je rekao: “Ne bojte se! Evo, objavljujem vam dobru vest o velikoj radosti za sve ljude, 11 jer vam se danas u gradu Davidovu rodio Spasitelj — Hrist, Gospod.

Mora da drugacije razumemo rec vladar, jer Isus nikad nije bio vladar u Izraelu, mozda ce biti nakon Velikog Suda, ali za zemaljskog zivota nije bio.

To što su mnoge osobe različitog porekla I kroz različite ere I kulture napisale tako skladnu knjigu,snažan je dokaz da biblija nije jednostavan proizvod ljudske mašte I inteligencije već da je nadahnuta od Boga.
Takođe,reč je o proročanstvima koja su se ostvarivala nekoliko stotina godina pošto su napisana.
Petitio principii, vec nekoliko puta primenjen za pokazivanje skladnosti Biblije.
Takođe,pisana je skoro 1600 godina a ne u ‘jednom dahu’,kao većina ostalih spisa.
Nije izvesno, da su Jevreji toliko rano postali pismeni, ali sve je moguce.

Evo kad nece Immortal da mi odgovori u vezi ucenja Jehovinih svedoka u vezi neslaganja izvestaja o Isusovom rodoslovlju u jevandjelju po Mateju u odnosu na Jev.po Luki da li bi bio ljubazan neko drugi od ovde prisutnih J.Svedoka?
Polikarp?
A i Ekser se nesto zeli javiti za rec?
Imate pitanje postavljeno,a mene bas interesuje stav J.S o tome.

Osobina skladnosti podrazumeva da ne postoji nesklad.
Strogo formalno dovoljno je da navedem jedan primer različitih ili kontradiktornih svedočanstava ili uputa, pa da tvrdimo da je Sveto pismo neskladno.
Problem je što postoji na desetine takvih primera. :roll:
No, razmotrimo primer koji si dao. :think:

Dakle, oni koji su čitali Stari zavet i u skladu sa njim napisali Novi zavet su bili nadahnuti od avramskog boga? :dontunderstand:
Izvini, ali šta je tu tačno dokaz nadahnuća od strane avramskog boga?
Prvo, ako već uzimaju Stari zavet kao osnovu, a kao svak judejska sekta, hrišćani će ga naravno uzeti kao osnovu, bilo bi suludo da pišu nešto što istome kontrira, zar ne?
Drugo, korišćenjem Starog zaveta, mitskom osnivaču svog pokreta pribavljaju legitimitet.

E, tu smo te čekali. :roll:
Vidiš, navodi koje si dao iz Svetog pisma jesu u međusobnom skladu, ali ti ovde pišeš o ostvarenju proročanstava.
Da bi to mogao da činiš, prvo moraš da dokažeš da se Isus Hristos uopšte postojao. O čemu nema nijednog jedinog dokaza. Potom treba da dokažeš da je zaista rodio u Vitlejemu, a da mu je porodica iz Nazareta. A ti baci pogled na mapu Palestine, pa vidi koliko Nazareta ima i koji je bliži Vitlejemu.
Kada to sve uradiš, treba da dokažeš da je Isus zaista činio sve što opisano u Novom zavetu. :bye:

Dakle, pošto Sveto pismo za sebe tvrdi da je nadahnuto od avramskog boga, to znači da je Sveto pismo nadahnuto od strane avramskog boga? :eek: :hahaha:
Sećaš se da sam te pomenuo u negativnom kontekstu u vezi poznavanja logike?
Vidiš da sam bio u pravu. :roll:
Pisana je skoro 1600 godina, a da li znaš kojim redosledom? :per:

Primer nesklada Svetog pisma:
Koliko je dugo živeo Adam?

Postanak [2:17]

Ali s drveta od znanja dobra i zla, s njega ne jedi; jer u koji dan okusiš s njega, umrećeš.

Postanak [5:5]

Tako požive Adam svega devet stotina trideset godina; i umre.

Primer nesklada Svetog pisma, na koji još nije dobijen odgovor:

Mateja [1:1-17] i Luka [3:23-38]

Ovo je sramota, mislio sam da se ovde zrelo razgovara o učenju Jehovinih Svedoka a ne da se vode tračevi i klevete o njima!

Vrlo zanimljiv je tvoj stav. Smatraš da su citati iz Svetog pisma i rasprava o istima tračevi i klevete o jehovinim svedocima. :think:

Umalo da zaboravim.

Mateja [2:23]

I došavši onamo, namesti se u gradu koji se zove Nazaret, da se zbude kao što su kazali proroci da će se Nazarećanin nazvati.

A ti nađi u Starom zavetu ovo proročanstvo i navedi ko to Isusa Hristosa zove Nazarećanin. :bye:

Evo kad nece Immortal da mi odgovori u vezi ucenja Jehovinih svedoka u vezi neslaganja izvestaja o Isusovom rodoslovlju u jevandjelju po Mateju u odnosu na Jev.po Luki da li bi bio ljubazan neko drugi od ovde prisutnih J.Svedoka?
Polikarp?

Kad ti prvi svedok zakuca na vrata a ti pokazi gostoprimstvo i uvedi ga u kucu i pitaj sta god te interesuje. Tako bi ja uradio.

Polikarp?

Nemam sad vremena da to pisem samo zbog tebe...spremam se za put...

a ti ako te stvarno to zanima mozes pitati nekog JS ko ti dodje

ili ti ja mogu poslati nekoga

Biljke su stvorene kao hrana čoveku i nemaju dušu. I one nisu zgrešile ništa..ali nisu stvorene tako da traju večno,već kao hrana.
Samo je čovek stvoren po Božjoj slici sa mogućnošću večnog života na zemlji.
Da. Sada smrt postoji zbog nasleđenog greha i nesavršenstva...
Ali će Bog ponovo,po uništenju zla u armagedonu stvoriti uslove u kojima će omogućiti večni život i savršenstvo.

Kada se spomene dete,pojam starosti može biti relativan,ali se obično misli na razdoblje izmeđuv3,4-do desetak godina. To se vidi i iz stihova da su ona mogla sama hodati bez podrške roditelja.
Znači,bila su prilično odrasla.
Marko 10.13-16: A ljudi su mu dovodili decu da ih dotakne, ali učenici su ih prekoravali. 14 Kad je Isus to video, razljutio se i rekao im: “Pustite decu neka dolaze k meni! Ne branite im, jer takvima pripada kraljevstvo Božje! 15 Zaista, kažem vam, ko god ne primi kraljevstvo Božje poput deteta, neće ući u njega.” 16 I uzeo je decu u naručje i blagoslivljao ih, polažući ruke na njih.

Kraljevstvo Božje podrazumeva vladavinu koja je već uspostavljena na nebu,a po armagedonu će biti I na zemlji i koje predstavlja put ka večnosti. Jer satana je zbačen sa neba na zemlju I sada se čeka njegovo uništenje,a to će se desiti u armagedonu.
A Isus je tu iskoristio decu kao simbol čistoće,iskrenosti i ispravnih motiva i kao nekoga ko ima ispravan stav prema večnosti. Pa,ako je uporedio one kojima će pripasti karaljevstvo božje sa decom zbog njihovog srca i iskrenosti motiva,logično je i da sama deca imaju takav stav prema životu.

To što smrt postoji ne znači da je to i normalno stanje. Jer Bog nije stvorio čoveka kao nesavršenog sa mogućnošću umiranja već u rajskim slovina sa večnim životom.
Znači,smrt nije Božja volja i to nije deo njegovog stvaranja.
Ona je nastala kao produkt nesavršenstva koje smo nasledili Adamovim grehom..Rimljanima 5.12-zato,kao što je preko jednog čoveka u svet ušao greh i preko greha smrt,i tako se smrt proširila na sve ljude...

U vezi zmije:
Postanak 3.1,Biblija pokazuje da je duhovno stvorenje koje je stajalo iza lika zmije i razgovaralo sa Evom u stvari ”prazmija, onaj koji se zove Ðavo i Sotona“ (Otkrivenje 12:9).
A ko još veruje da životinje govore.:sad2:

I naravno da verujem u večni život.
Samo neznam kakve veze večni život ima sa zmijom :S

,,Upravo tako. Sveto pismo otkriva namere i motive stočarskog naroda nomada, rimskih imperatora i koristoljubivih sveštenika.''

Između ostalih i njihova srca. Tako je. Lepo si to zapazio.
Isus je recimo bio stolar,a većina kraljeva tadašnjeg vremena se pre postavljanja od strane Jehove Boga na vlast bavilo upravo pastirenjem ili stočarstvom (kao što si i ti to lepo zapazio čitanjem biblije) ili poljoprivredom.
Vidiš,tada nije bilo savremenih tehnologija manipulisanja i programiranja.
Ali je Bogu bilo važno srce nečije a ne posao kojim se neko bavio,društveni ugled i položaj koji je imao neko.
Lep primer toga je način na koji je odabran David za kralja,jer su sva njegova braća bila starija i uglednija od njega.ali je zbog ,,iskrenosti srca'' Bog ipak izabrao Davida.
Lepo si to zapazio:)

1. samuilova 16.11- Na koncu je Samuel upitao Jišaja: “Jesu li to svi tvoji sinovi?” A on je odgovorio: “Ostao je još najmlađi, ali on pase ovce.”
13... I duh Jehovin došao je na Davida i od toga je dana ostao na njemu.
7.- Ali Jehova je rekao Samuelu: “Ne gledaj na vanjštinu njegovu niti na visoki stas njegov, jer sam ga odbacio! Bog ne gleda na što čovjek gleda, jer čovjek gleda ono što oči vide, a Jehova gleda što je u srcu.”

Takođe,Boga ne impresioniraju vokabular,dikcija i društveni stalež,škola koju imamo,položaj,ugled u društvu.
Već ,čoveku se svi njegovi putevi čine ispravnim,ali Jehova prosuđuje srca-Poslov.21.2

Pozdrav..:cao:

To što smrt postoji ne znači da je to i normalno stanje. Jer Bog nije stvorio čoveka kao nesavršenog sa mogućnošću umiranja već u rajskim slovina sa večnim životom.

Ovo je nešto novo...
Znači da ni život nije prirodno stanje, jer je smrt sastavni deo života...i prirodan tok.
Pa logično, jel tako?
Ali, vas ne vodi logika, već interpretirate stihove kako vama odgovaraju...prema tome, ajde lepo da izbacimo sve što nam može narušiti duševni mir i put ka večnom životu...i savršenstvu, da...samo, visoka je cena toga, đavolja rabota. :mrgreen:

Ovo je nešto novo...
Znači da ni život nije prirodno stanje, jer je smrt sastavni deo života...i prirodan tok.
Pa logično, jel tako?
Ali, vas ne vodi logika, već interpretirate stihove kako vama odgovaraju...prema tome, ajde lepo da izbacimo sve što nam može narušiti duševni mir i put ka večnom životu...i savršenstvu, da...samo, visoka je cena toga, đavolja rabota. :mrgreen:

odakle ti to da je smrt sastavni deo zivota... :think:

ili si to izmislila ....

Biblijski stihovi su logicni ko zeli da ukljuci razum...

ZIVOT nema veze sa SMRCU..

smrt je prekid zivota...

zivot je sam po sebi VECAN... :heart:

SMRT je uvedena kao KAZNA za greh...

da ljudi nisu zgresili ne bi ni umirali ...

ili si to izmislila ....

smrt je prekid zivota...

Izmislila?
Jok, bre...videla...:lol:
Smrt je nekome kazna, nekome olakšanje...u ovoj *ebadi od života.
A na šta si ti sve spremna da bi dobila večni život? Imaš li neke granice, ili ćeš sebično da gaziš po Bibliji, po ljudima, po svemu što ti se ne sviđa i ne uklapa u to obećanje koje ste iskopali bogtepito odakle?

Poslednja izmena od moderatora:

ili si to izmislila ....

smrt je prekid zivota...

Upravo obrnuto, ako se pazljivo citaju stihovi, saznajemo sledece.
Covek je stvoren i dato mu je da jede od svakog voca, sem od drveta znaja dobra i zla.
Kad je pojeo od tog drveta on se promenio.
Tako da postoji aktivna veza izmedju voca koje jede i njegovog trenutnog stanja.

Onda Bog odlucuje da ukloni drzvo zivota, nije receno da li je Adam jeo od ovog drveta, mozda jeste, mozda nije. Medjutim ovo daje poseban pogled na Adamov zivot.
Da bi mogao da zivi VECNO mora da jede od drveta zivota, sam po sebi NIJE STVOREN VECAN, sto ce reci da je stvoren kao smrtan.

A jel?
Pa ima i onih ispravnih, pa umiru ljudi...a, da Adamov greh, e al' smo prokleti...:mrgreen:

Pazi ovo...ti kažeš:

A gle šta kolega tvrdi:

Aj se sad dogovorite ko nas je prokleo i ko je uveo tu kaznu???

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back