Diskus hernija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U svakom slucaju neurohirurg na osnovu snimka MRT pacijentu kaze da li je "slucaj" za operaciju,
Pravi ozbiljan heurohirurg nikada nece operisati pacijenta NA OSNOVU snimka MR, vec samo na osnovu simptoma. MR snimak je tu samo kao potvrda dijagnoze i da se vidi gde i sta tacno da se "sece".

@Drizzt

Jesam li dobro protumacio tvoj tekst, ti i sada cerku od 3 godine podizes i spustas sa poda?

Pravi ozbiljan heurohirurg nikada nece operisati pacijenta NA OSNOVU snimka MR, vec samo na osnovu simptoma. MR snimak je tu samo kao potvrda dijagnoze i da se vidi gde i sta tacno da se "sece".

@Drizzt

Jesam li dobro protumacio tvoj tekst, ti i sada cerku od 3 godine podizes i spustas sa poda?
E bas cu da pozovem ovog ( neurohirurga) telefonom i da mu kazem da pojma nema:D

Radi se endoskopskoj operaciji, tu nije bilo bas mnogo " secenja".

Meni ste vi malo cudni jer idete kod 15 neurohirurga po misljenje pa onda svako nekoga hvali, nekoga kudi, ja licno ne bih tako.
Ako vec odem kod lekara onda mu i verujem sta mi objasnjava i savetuje.

Odlicno rezonujes, odes kod prvog i sta on kaze, to je to :rotf:

Jel' tako nadje i muza, prvi sa kojim si se u zivotu smuvala ujedno i zadnji? :)

Ti neurohirurzi koji operisu na osnovu snimka su lupaci recki zbog bogatijeg CV-ja ili zbog para, ako je u pitanju privatna ordinacija. Pitaj ga da li bi svog sina operisao samo na osnovu snimka :)

@Drizzt

da, od kako su mi se bolovi znacajno smanjili i preslo u nelagodnost.
ne svako jutro, ali da, podignem je.
nisam ukocen i nepokretan i imam snagu u desnoj nozi i rukama.
svestan sam da mi je to potpuno iracionalno i pogresno u ovom momentu.
jutros sam bas iskulirao i doneo odluku da 'se stisnem i iskuliram sa dizanjima'.

dobije covek decu i postane papucar. u nekim momentima ne zna da kaze NE i sebi napravi glupost. onaj pogled kada uputi zeljan potvrde, sigurnosti, zagrljaja, prisnosti i ispruzi/podigne ruke za zagrljaj me pukne mentalno i znao sam da popustim jbga. to je deo moje 'mentalne sfere' na kojoj jos nisma uspeo da dovoljno poradim i dese mi se iracionalne odluke ili cak ne odluke vec instiktivno delovanje. evo, radim na tome, popravljam se, jutros nisma i kuliram dok mi fizijatar ne kaze drugacije (to mi je bila tema za razmisljanje prilikom pljuganja nakon sto sma je jutros ostavio u vrticu) :)

Ma ja mislim da nije dosta ni da pitate 3-4 neurohirurga, a ne kod prvog, pa sta vam kaze.
Bolje pitajte forumase koji ne znaju ni gde se kicmena mozdina zavrsava. Ovi neurohirurzi, to sve budale. Kakav fakultet, kakva specijalizacija...

da, od kako su mi se bolovi znacajno smanjili i preslo u nelagodnost.
ne svako jutro, ali da, podignem je.
nisam ukocen i nepokretan i imam snagu u desnoj nozi i rukama.
svestan sam da mi je to potpuno iracionalno i pogresno u ovom momentu.
jutros sam bas iskulirao i doneo odluku da 'se stisnem i iskuliram sa dizanjima'.

dobije covek decu i postane papucar. u nekim momentima ne zna da kaze NE i sebi napravi glupost. onaj pogled kada uputi zeljan potvrde, sigurnosti, zagrljaja, prisnosti i ispruzi/podigne ruke za zagrljaj me pukne mentalno i znao sam da popustim jbga. to je deo moje 'mentalne sfere' na kojoj jos nisma uspeo da dovoljno poradim i dese mi se iracionalne odluke ili cak ne odluke vec instiktivno delovanje. evo, radim na tome, popravljam se, jutros nisma i kuliram dok mi fizijatar ne kaze drugacije (to mi je bila tema za razmisljanje prilikom pljuganja nakon sto sma je jutros ostavio u vrticu) :)

Iskreno, ne znam kako mislis sebi da pomognes ako sa diskus hernijom za operaciju, podizes cerku od 3 godine svaki dan?!?! Sta ces onda raditi posle operacije, pod pretpostavkom da prodje uspesno, dizati sporet i ves masinu kada zatreba :) Ako mislis da zivis sa ovim, bez da svakih par godina posecujes Milenka Savica, onda moras da shvatis da smo mi realno poluinvalidi do kraja zivota, operisali se ili ne. Ja idem u teretanu pet puta nedeljno, ali nijedna vezba koju radim ne napreze kicmu ni blizu kao to podizanje deteta. Sa druge strane, fizicki izgledam kao full spreman sportista koji nema nikakav fizicki problem i to sto sam DH sveo na ovaj nivo ne znaci da treba da radim opet cucnjeve sa opterecenjem, veslanje, podizem sa poda 20kg... :) Ceo zivot moras da prilagodis DH ako zelis da zivis iole normalno, samo to treba da shvatis i za to treba malo vise od mesec dana koliko se "bavis" ovim problemom.

@mikelo90
Forumasi nekada znaju da pomognu pet puta vise od neurohirurga, koji ce ti reci samo lepe strane te operacije, posto ces od njih cuti brdo iskustava, sto licnih, sto tudjih. Naravno, uglavnom na forumima "vise" ljudi koji imaju probleme i ne mogu da ih rese, pa se onda cini da niko nista nikada nije uspeo da prebrodi, zato sam se uostalom i javio posto znam kako je meni bilo prvih par meseci. Lutao po forumima, uglavnom stranim, posto kod nas ima malo price na ovu temu i gde god pogledam, to sve same operacije, raspadanje i posle operacija, problemi, katastrofa...

No, ovo se svodi sada da se ti i ja prepiremo gde se zavrsava kicmena mozdina, iskreno smaras mnogo i popustio sam posto vidim da to nigde ne vodi, pa sam se slozio sa tvojom konstatacijom. Da ti posle operacije ostanes invalid sa sipkama duz noge, pitao bih te da li bi ti bilo bitno sto je neko na forumu rekao to jeste ili nije kicmena mozdina. Najbolje mozes pomoci samo sam sebi, a to postizes vaganjem nakon sto cujes sto vise misljenja i od 15 neurohirurga i sa 15 foruma. Tek tada se donosi odluka da ili ne operacija, pa i tada ona moze biti pogresna, a ti se i dalje drzi svoje definicije kicmene mozdine koja kaze da prsti nisu deo ruke...

Iskreno, ne znam kako mislis sebi da pomognes ako sa diskus hernijom za operaciju, podizes cerku od 3 godine svaki dan?!?! Sta ces onda raditi posle operacije, pod pretpostavkom da prodje uspesno, dizati sporet i ves masinu kada zatreba :) Ako mislis da zivis sa ovim, bez da svakih par godina posecujes Milenka Savica, onda moras da shvatis da smo mi realno poluinvalidi do kraja zivota, operisali se ili ne. Ja idem u teretanu pet puta nedeljno, ali nijedna vezba koju radim ne napreze kicmu ni blizu kao to podizanje deteta. Sa druge strane, fizicki izgledam kao full spreman sportista koji nema nikakav fizicki problem i to sto sam DH sveo na ovaj nivo ne znaci da treba da radim opet cucnjeve sa opterecenjem, veslanje, podizem sa poda 20kg... :) Ceo zivot moras da prilagodis DH ako zelis da zivis iole normalno, samo to treba da shvatis i za to treba malo vise od mesec dana koliko se "bavis" ovim problemom.

ok, jasno. napisao sam da sam poceo da radim na tome. roditeljsko papucarska psiha. kritika je na mestu
.
cerkicu nismo skoro merili, ali ima izmedju 16 i 20 kg.

e sad u vezi sa ovim boldovanim:

1) kako kacis tegove za benc? kapiram da zbog opreza ne kacis bas zilion tegica od 5kg vec 10ke i 20ice. kapiram da ih ti spustas na pod kada menjas tezinu (ili ides sa ortakom koji ti to radi)?
2) kako radis bicepse? iskljucivo na skotovoj klupi pa teret prebacujes na pazuh ili imas jos nekih caka da se kicma ne opterecuje?
3) kako radis ramena?

ovo me zaista zanima, pitanja nisu postavljena u cilju prepucavanja...
ako ti je cimanje da pojasnjavas, nema veze..

Nije mi cimanje ni najmanje, znam koliko je meni ranije znacila bilo koja informacija, a bogami i sada :)

1) Za benc koristim tegove od 10kg, a posto inace nisam pristalica tovarenja kilaza na bilo kojoj spravi, benc radim sa maksimalno 80kg u seriji. Ovi sto cimaju 120kg dva puta samo ce se povrediti, dok im nije jasno kako to ja ovako izgledam, a "nemam snage" za vise kg :)
Za diskus herniju su odlicni sklekovi, zato sto tu radis takozvanu statiku kicme, gde su misici napregnuti, a ne dolazi do rotacija koje su pogubne za kicmu. Ako nadjes vremena, procitaj onu knjigu sto sam ti rekao, zacudices se koliko smo u zabludi kako kicma i misici oko nje funkcionisu, veze nema sa onim logikama sto vise trbusnjaka i lednjaka, to je smrt za kicmu.

2) Biceps gotovo nikada nisam ni radio posto mi je ruka genetski jaka i onda samo od treninga ledja "pogodim" biceps dovoljno da nema potrebe uopste njega da izolujem na nekoj vezbi. U slucaju da treba da ga radis, preporucio bih sedeci pregib jednorucnim tegom. Tu ti je sve na dohvat ruke, a i jednorucno ti i ne treba vise od 15-ak kilograma plus sto nista ne podizes kicmom, vec si u sedecem polozaju i u njemu i ostajes.
3. Za ramena radim tri vezbe, letenje ali prvo jedna, pa druga ruka i maksimalno sa 10kg u jednoj ruci. Druga vezba je na kros masini, simulacia ove vezbe, samo sto stojis pravo i vuces sajle, ali pokret je identican: http://opusteno.rs/slike/2014/03/vezbe-za-ramena-21860/vezbe-za-ramena-3.jpg Treca vezba je takodje sa sajlom, identicna letenju, samo sa sajlom, a mogao bih da radim i ovu vezbu, ali mi ne prija ramenu posto sam ga nekada ranije na basketu povredio, pa mi ne prija taj pokret: http://dijetaplus.com/wp-content/uploads/2015/10/najbolje-vezbe.jpg

Ljudi su u zabludi kada misle da treba raditi na desetine razlicitih vezbi za jednu misicnu partiju. Pogledaj recimo ljude koji treniraju samo u parku na sipkama gde nemaju gotovo nikakav izbor kao sto imamo mi u teretani, pa su gradjeni odlicno. Ja treniram ovako skoro godinu dana i ne pamtim da sam bolje izgledao, ali je najveca poenta u ishrani, dzaba ti mlacenje po teretani ako ne jedes kako treba :) Naravno, meni su glavni ciljevi treninga zdravlje i izgled, ako ti je cilj da budes jak kao bik i da mozes volu rep da iscupas, onda je tu potrebna totalno druga koncepcija treninga i ishrane, ali mi sa DH moramo da zaboravimo na to :)

Kada bi za svaku misicnu partiju radio samo po jednu vezbu, ali dosta serija i uz kontrolisanu ishranu bi napravio cudo od sebe, niko ne bi verovao da radis samo nekoliko vezbi za celo telo.

Poslednja izmena:
Zaboravih da dodam, za DH je najvaznije kako spavas i kako sedis jer si u tom polozaju vise od dve trecine zivota, tako da dzaba ti trening, terapije, operacije... ako spavas u losem polozaju, na losem krevetu ili sedis u losoj stolici. Ja sam kupio polovnu fotelju za posao koja nova kosta 5000e, platio sam je 750e i preporodio se. Ima brdo podesavanja na struju, duvanje lumbalnog dela, a moze da se ispruzi da bude kao krevet horizontalna :) Pre neki dan sam seo u staru stolicu posle vise od pola godine, nisam mogao da verujem na cemu sam sedeo, a te stolice su nove 300e, pitao sam ovde u firmi. Bukvalno kao da sam seo u ona stara drvena sedista u GSP autobusima :)

Ma ja mislim da nije dosta ni da pitate 3-4 neurohirurga, a ne kod prvog, pa sta vam kaze.
Bolje pitajte forumase koji ne znaju ni gde se kicmena mozdina zavrsava. Ovi neurohirurzi, to sve budale. Kakav fakultet, kakva specijalizacija...

Da, narocito oni:D
U Zajecaru ( uzimam sada samo taj grad kao primer, a Srbija je puna slicnih primera) neurohirurzi i ne postoje.
Mora se ide u Nish, Beograd. I sad ode covek sa uzasnim bolovima u taj Nish, neurohirurg mu kaze kako stvari stoje, ali
on jok, dodje na forum pa cita o nekim cuvenim specijalistima do kojih i da hoce, ima para, ne moze da dodje.

U krajnjoj liniji svaki covek sam za sebe odlucuje da li ce poslusati savet lekara ili nece.
Neurohirurzi nisu bas ludi za operacijama, operisu samo kad vide da mora, ali i kad pacijent od bolova
ne moze vise i nista mu vise ne pomaze.

Propadanja su ti za grudi, a ja ih ne radim zbog nekadasnje povrede ramena, pa necu da rizikujem ponovnu povredu. Za ledja radim samo lat masinu, ali dosta varijanti na istoj. Simuliram i veslanje tako sto se zavalim pod uglom od jedno 30 stepeni i onda radim veslanje na lat masini, vrlo dobra vezba i za lumbalni deo kicme, a ne opterecuje diskuse kao veslanje. Za noge radim prednju i zadnju lozu, cucnjeve bez opterecenja, iskorak i za listove podizanje na prste na jednoj nozi bez opterecenja.
Ako ti je bas smor da radis takve vezbe, uvek mozes da uplatis neku od ovih fensi teretana po gradu koja ima brdo sprava i tu mozes da biras sta ces da radis za bilo koju misicnu particiju, a da ne opterecujes mnogo ili uopste lumbalni deo kicme. Ja idem u neku Rocky fazon teretanu u podrumu koja mi je blizu posla, tako da nemam neki izbor sprava, ali meni ni ne treba vise :)

Sliku stolice nemam, a ne znam ni koji je model posto sam vec stigao kuci, kada dodjem na posao u ponedeljak, slikacu i videcu koji je model.

Poslednja izmena:
Ma jasno je to za propadanja, nego ih onako pomenuh jer to jedino mogu da radim. Jedina vezba(za koje znam) pored zgibova koja ide u prilog rasterecenju kicme. Ja se trenutno obucavam da stabilizujem kicmu pri razlicitim pokretima i ako sve bude kako treba, plan mi je da opet krenem u teretanu.

Probao sam iskorak, ali osecam bol pri tom pokretu tako da za sada nista od toga. Jesi probao mozda leg press?

Poslednja izmena:
Ma jasno je to za propadanja, nego ih onako pomenuh jer to jedino mogu da radim. Jedina vezba(za koje znam) pored zgibova koja ide u prilog rasterecenju kicme. Ja se trenutno obucavam da stabilizujem kicmu pri razlicitim pokretima i ako sve bude kako treba, plan mi je da opet krenem u teretanu.

Probao sam iskorak, ali osecam bol pri tom pokretu tako da za sada nista od toga. Jesi probao mozda leg press?

za ledja je odlicna sledeca vezba, nju mozes i kad si u krevetu

legnes na bok, stavis manju loptu ili jastuk izmedju kolena
donja noga je opruzena, a gornja savijena pod 90* i guras stopalom zid koji je iza tebetacno osetis staticku kontrakciju iznad glutealne regije i donjih partija ledja
jacina kojom guras zavisi od snage koju imas u misicima

@dive hvala na objasnjenju. Ja trenutno radim samo vezbe za trbusne misice. Totalno druga prica u odnosu na klasicne trbusnjake.
To ukljucuje i vezbe disanja i odredjeni polozaj karlice. Neverovatno koliko mi je bolje nakon tih vezbi, jedino sto me jos uvek to ne drzi vise od par sati.
Ledjne za sada ne radim jer su mi prilicno dobri pa se samo jaca ono sto je slabije. Uvek sam imao trbusnjake, ali su mi slabi odredjeni misici sa trbusne strane koji su zaduzeni za stabilizaciju lumbalne kicme
Ovo naravno ne radim napamet nego sa fizijatrom.

Poslednja izmena:
Leg press ti je katastrofa za lumbalni deo kicme, nemoj to ni da pokusavas da radis.
Ako te interesuje DH tematika, Stuart McGill je najbolji strucnjak za te stvari, imam dve njegove knjige u PDF formatu, ako te zanimaju javi. Covek je stvarno maher po ovom pitanju. U osnovi postoje tri osnovne vezbe za lumbalni deo kicme, tzv. big three.
Sve ostale vezbe koje dovode fleksije kicme ostecuju diskove, tako da klasicni trbusnjaci i leznjaci ce vremenom samo napraviti jos veci problem. Rotacije pogotovo izbegavaj, to je tek smrt za kicmu.

@mikelo90
Forumasi nekada znaju da pomognu pet puta vise od neurohirurga, koji ce ti reci samo lepe strane te operacije, posto ces od njih cuti brdo iskustava, sto licnih, sto tudjih. Naravno, uglavnom na forumima "vise" ljudi koji imaju probleme i ne mogu da ih rese, pa se onda cini da niko nista nikada nije uspeo da prebrodi, zato sam se uostalom i javio posto znam kako je meni bilo prvih par meseci. Lutao po forumima, uglavnom stranim, posto kod nas ima malo price na ovu temu i gde god pogledam, to sve same operacije, raspadanje i posle operacija, problemi, katastrofa...

A ti stvarno mislis da forumasi, svi zajedno kad se skupe ovde, imaju vise iskustava nego jedan neurohirurg sam? :lol:
Sjajan si, zaista.

Da, narocito oni:D
U Zajecaru ( uzimam sada samo taj grad kao primer, a Srbija je puna slicnih primera) neurohirurzi i ne postoje.
Mora se ide u Nish, Beograd. I sad ode covek sa uzasnim bolovima u taj Nish, neurohirurg mu kaze kako stvari stoje, ali
on jok, dodje na forum pa cita o nekim cuvenim specijalistima do kojih i da hoce, ima para, ne moze da dodje.

U krajnjoj liniji svaki covek sam za sebe odlucuje da li ce poslusati savet lekara ili nece.
Neurohirurzi nisu bas ludi za operacijama, operisu samo kad vide da mora, ali i kad pacijent od bolova
ne moze vise i nista mu vise ne pomaze.

Ma ti neurohirurzi su sve glupaci neobrazovani :) Ja kad me uhvati kicma trazim nekog sa IT akademije. Jest' da traje godinu dana, ali sto nauce da lece kicmu, cuda prave :D

Poslednja izmena:
@shone shvatan poentu.Ne radim bas ovakve vezbe ali se svede na isto.Trbusnjaci sto ih radim se na neki nacin svode na izdrzaj.Ima vezbi sto se rade i sa manometrom
Pomenuo si fleksiju.Da li koriatis kicmu u smislu da se po nekad savijes unapred.?Jer od nekoriscenja oce da krene okostavanje i drugi deg. procesi

A ti stvarno mislis da forumasi, svi zajedno kad se skupe ovde, imaju vise iskustava nego jedan neurohirurg sam? :lol:
Sjajan si, zaista.

Ma ti neurohirurzi su sve glupaci neobrazovani :) Ja kad me uhvati kicma trazim nekog sa IT akademije. Jest' da traje godinu dana, ali sto nauce da lece kicmu, cuda prave :D

Ovde niko i nije LICNO i PERSONALNO isao na operaciju nego se prica o kumu ( moj je slucaj moj muz i jedna poznanica), komsiji, prijatelju, ali niko nema i licna iskustva.
Neurohirurg nikada ne operise tek tako, ipak nije to recimo stomatolog koji preporucuje nove i lepse zube:D
Svaki neurohirurg ce i reci pacijentu kakvih problema moze da ima i posle operacije.

Najbolje mozes pomoci samo sam sebi, a to postizes vaganjem nakon sto cujes sto vise misljenja i od 15 neurohirurga i sa 15 foruma. Tek tada se donosi odluka da ili ne operacija, pa i tada ona moze biti pogresna, a ti se i dalje drzi svoje definicije kicmene mozdine koja kaze da prsti nisu deo ruke...

Kad covek dobije bolove slicne porodjajnim bolovima, ili slicne bolovima kod kamena u bubregu, zuci , onda ni lekar ni bolesnik nikako nemaju vremena
da se informisu mesecima po forumima, sajtovima, da traze misljenja drugih lekara nego i pacijent i lekar na licu mesta donose odluku sta i kako je najbolje
za zivot pacijenta.
Iz ovoga zakljucujem da vi i ne morate da idete na operacije, a to ce vam reci i svaki neurohirurg jer su vasi problemi u nekim granicama normale.
Svakog coveka boli malo kicma, malo rame, koleno, a to bi znacilo da uopste nema potrebe da se bavite neurohirurgijom.

@shone shvatan poentu.Ne radim bas ovakve vezbe ali se svede na isto.Trbusnjaci sto ih radim se na neki nacin svode na izdrzaj.Ima vezbi sto se rade i sa manometrom
Pomenuo si fleksiju.Da li koriatis kicmu u smislu da se po nekad savijes unapred.?Jer od nekoriscenja oce da krene okostavanje i drugi deg. procesi

Savijem se ponekad, ali nikada kada podizem nesto, a mislio sam da ne treba raditi vezbe uz fleksiju ili rotaciju kicme, to unistava diskuse. Nece krenuti okostavanje, ne brini, nismo u invalidskim kolicima i sasvim dovoljno kretanja ima da se to izbegne. Barem ima kod mene, trcanje, bicikl, teretana... U svim tim aktivnostima se pomera kicma, ali nema potrebe hvatati nozne prste rukama ili raditi klasicne trbusne i hiper ekstenziju. Evo sinoc sam recimo sat vremena cepao drva ispred kuce, idealna vezba za diskus herniju :) :) :) Naravno, u svim polozajima kicmu drzim pravo i nikakvih problema nisam imao, vise mi smeta lezanje na ledjima nego cepanje drva :) Svi smo individualni i nekome nesto prija, nekome ne, ali se moramo drzati nekih osnovnih pravila, fleksija i rotacija ni u jednom slucaju ne.

Vidim da vam fale ovi sa iskustvom operacije pa rekoh da podelim svoja dva centa na temu kada i zasto operacija.

Razlozi kako je doslo do DH na L4-L5 ne smatram da su mnogo bitni. Koliko sam tome doprineo ja, koliko genetika, koliko igra slucaja (u boga, karmu, sudbinu itd. ne verujem) ne smatram za previse bitno, najbitnije je da se desilo.
Pocelo je sa 3 meseca bolova u lumbalnoj kicmi, dnakon toga je preslo na levu nogu za total od 5+ meseci. Prvih 3 meseca su bolela ledja uz uobicajenu ukocenost, nemogucnost da potrcim, savijem se .. Iako sam se u tom periodu i pazio i vezbao i odmarao negde krajem avgusta su se javili bolovi u nozi mnogo veceg intenziteta. Ako su ledja bolela za 4-7 i uz otezanu mobilnost sam koliko toliko bio upotrebljiv, kada su poceli bolovi u nozi ja sam postao neupotreblljiv. Nisam mogao vise ni da vezbam, sve se brzo svelo na mirovanje pa sam septembar i oktobar proveo u lezecem polozaju. Dok lezim bolova nije bilo, ali bilo kakva akcija je uzrokovala stravicne bolove. Da bi uopste mogao da se krecem po kuci i zavrsavam osnovno krenuo sam sa diklofenakom.

I tako je proslo 2 meseca teskog mirovanja i lekova ali bez ikakvih promena. U tom periodu sam obisao i nekoliko neurohirurga i svi su se slozili da imam indikovanu operaciju. Zanimljivo je da su mi svi ostali, dakle ne-neurohirurzi, preporucivali dalje mirovanje i diklofene ali na pitanje koje su sanse da ce to tako proci i koliko su slucajeva videli da je zaista proslo odgovarali sa otprilike "culi smo da ima takvih".
Mislim da u toj situaciji svako ko brine o sebi i svojima u okruzenju mora da ozbiljno razmatri operaciju.
Operacija na kicmi, mada ne bas i operacija kicme. WTF? Pa kada razmotrim da zivimo u 2016toj godini, kada u jednacinu ubacim napredak tehnike, nauke i medicine ne mogu da se nateram na ideju da je diskektmija danas nesto sto treba po svaku cenu izbegavati.
Ovakve operacije se rade za 30-60 minuta u lokalnoj anesteziji, uspesnost da se telo potpuno ili u ogromnoj meri obezboli je preko 95% a komplikacije se javljaju u manje od 1% slucajeva i 99% istih je moguce resiti. Meni to govori da proveren hirurg, mala doza srece i ozbiljan pristup garantuju dobar rezultat.
A sta je alternativa ?
Da se uplasim jer tako reaguje 99% ljudi koji samo cuju "operacija kicme"?
Da prihvatim logiku da je operacija rizik a bol i lekovi su "sigurica"?
I zanemarim sto sam porodici i kolegama beskorisan a prijatelje docekujem iskljucivo kuci u krevetu?
A da, da pri tome strepim da se stanje moze i pogorsati, te da cu videti kako je ziveti sa spustnim stopalom ili sfiknterom koji ne mozes da kontrolises ?
Ne, ne mogu tako.

Ukupno, skontao sam da se slazem sa zapadnim misljenjem sto se tice kako tretirati DH. Ameri i druge savremeni zdravstveni sistemi perio u kome se DH tretira konvencionalnim metodama zavrsavaju za 6-12 nedelja. Posle toga je hirurgija jedino resenje.
Pore svega, bolje je uraditi je pre nego kasnije. Period oporavka i ostecenje nerva su u direktnoj vezi sa kolicinom vremena koje je nerv bio kompresovan. Dugo izlaganje NSAIL lekovima prakticno garantuje probleme sa zeludcem, mozda jetrom i bubezima.
Ne kazem da treba ici pod noz dan nakon sto MRI pokaze pokidan diskus, ali svakako ne treba cekati vise od 2 meseca ako se konstatuje da se situacija ne popravlja.
Meni je danas zao sto sam toliko cekao. Nadam se da necu promeniti misljenje jos dugo godina :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back