Diskus hernija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vidim da vam fale ovi sa iskustvom operacije pa rekoh da podelim svoja dva centa na temu kada i zasto operacija.

Razlozi kako je doslo do DH na L4-L5 ne smatram da su mnogo bitni. Koliko sam tome doprineo ja, koliko genetika, koliko igra slucaja (u boga, karmu, sudbinu itd. ne verujem) ne smatram za previse bitno, najbitnije je da se desilo.
Pocelo je sa 3 meseca bolova u lumbalnoj kicmi, dnakon toga je preslo na levu nogu za total od 5+ meseci. Prvih 3 meseca su bolela ledja uz uobicajenu ukocenost, nemogucnost da potrcim, savijem se .. Iako sam se u tom periodu i pazio i vezbao i odmarao negde krajem avgusta su se javili bolovi u nozi mnogo veceg intenziteta. Ako su ledja bolela za 4-7 i uz otezanu mobilnost sam koliko toliko bio upotrebljiv, kada su poceli bolovi u nozi ja sam postao neupotreblljiv. Nisam mogao vise ni da vezbam, sve se brzo svelo na mirovanje pa sam septembar i oktobar proveo u lezecem polozaju. Dok lezim bolova nije bilo, ali bilo kakva akcija je uzrokovala stravicne bolove. Da bi uopste mogao da se krecem po kuci i zavrsavam osnovno krenuo sam sa diklofenakom.

I tako je proslo 2 meseca teskog mirovanja i lekova ali bez ikakvih promena. U tom periodu sam obisao i nekoliko neurohirurga i svi su se slozili da imam indikovanu operaciju. Zanimljivo je da su mi svi ostali, dakle ne-neurohirurzi, preporucivali dalje mirovanje i diklofene ali na pitanje koje su sanse da ce to tako proci i koliko su slucajeva videli da je zaista proslo odgovarali sa otprilike "culi smo da ima takvih".
Mislim da u toj situaciji svako ko brine o sebi i svojima u okruzenju mora da ozbiljno razmatri operaciju.
Operacija na kicmi, mada ne bas i operacija kicme. WTF? Pa kada razmotrim da zivimo u 2016toj godini, kada u jednacinu ubacim napredak tehnike, nauke i medicine ne mogu da se nateram na ideju da je diskektmija danas nesto sto treba po svaku cenu izbegavati.
Ovakve operacije se rade za 30-60 minuta u lokalnoj anesteziji, uspesnost da se telo potpuno ili u ogromnoj meri obezboli je preko 95% a komplikacije se javljaju u manje od 1% slucajeva i 99% istih je moguce resiti. Meni to govori da proveren hirurg, mala doza srece i ozbiljan pristup garantuju dobar rezultat.
A sta je alternativa ?
Da se uplasim jer tako reaguje 99% ljudi koji samo cuju "operacija kicme"?
Da prihvatim logiku da je operacija rizik a bol i lekovi su "sigurica"?
I zanemarim sto sam porodici i kolegama beskorisan a prijatelje docekujem iskljucivo kuci u krevetu?
A da, da pri tome strepim da se stanje moze i pogorsati, te da cu videti kako je ziveti sa spustnim stopalom ili sfiknterom koji ne mozes da kontrolises ?
Ne, ne mogu tako.

Ukupno, skontao sam da se slazem sa zapadnim misljenjem sto se tice kako tretirati DH. Ameri i druge savremeni zdravstveni sistemi perio u kome se DH tretira konvencionalnim metodama zavrsavaju za 6-12 nedelja. Posle toga je hirurgija jedino resenje.
Pore svega, bolje je uraditi je pre nego kasnije. Period oporavka i ostecenje nerva su u direktnoj vezi sa kolicinom vremena koje je nerv bio kompresovan. Dugo izlaganje NSAIL lekovima prakticno garantuje probleme sa zeludcem, mozda jetrom i bubezima.
Ne kazem da treba ici pod noz dan nakon sto MRI pokaze pokidan diskus, ali svakako ne treba cekati vise od 2 meseca ako se konstatuje da se situacija ne popravlja.
Meni je danas zao sto sam toliko cekao. Nadam se da necu promeniti misljenje jos dugo godina :)

hvala na postu i tvoje razmisljanje se skroz poklapa sa mojim.
kod menje je situacija mnogo laksa nego kod tebe, ali i dalje razmisljam o operacji.

e sad, otvorio si se, ispisao svoja razmisljanja (sa kojima se u potpunosti slazem), a nisi napisao kakva ti je situacija posle operacije :D
hajd i to ispisi, da li je bila endoskopska ili mikroskopska disektomija, koliko je trajao oporavak i u kakvom si 'statusu' sada.

ovo boldovano sam zakljucio na osnovu izjava ljudi sa nekih engleskih foruma, a ni neurohirug ni neurolog ni fizijatar mi to nije pomenuo a jeste bitna informacija koaj znacajno moze da doprinese odluci u vezi sa operacijom...

hvala na postu i tvoje razmisljanje se skroz poklapa sa mojim.
kod menje je situacija mnogo laksa nego kod tebe, ali i dalje razmisljam o operacji.

e sad, otvorio si se, ispisao svoja razmisljanja (sa kojima se u potpunosti slazem), a nisi napisao kakva ti je situacija posle operacije :D
hajd i to ispisi, da li je bila endoskopska ili mikroskopska disektomija, koliko je trajao oporavak i u kakvom si 'statusu' sada.

ovo boldovano sam zakljucio na osnovu izjava ljudi sa nekih engleskih foruma, a ni neurohirug ni neurolog ni fizijatar mi to nije pomenuo a jeste bitna informacija koaj znacajno moze da doprinese odluci u vezi sa operacijom...

Verovatno je samo u pitanju endoskopska jer ove koje ti pominjes vise niko i ne radi.
Zbog toga ljudi i ne pominju nacin operacije.

Verovatno je samo u pitanju endoskopska jer ove koje ti pominjes vise niko i ne radi.
Zbog toga ljudi i ne pominju nacin operacije.

paaa nisi u pravu.
mikroskopske se rade i na VMA i na privatnim klinikama.
stavise, endoskoskih i nema u okviru drzavnih ustanova.
bilo je u kbc zemun, ali je marko markovic otisao u privatnike (koliko sam upucen) a i te u zemunu, cini mi se, nisu bile pokrivene RFZOom.
ispravi me ako gresim...

EDIT:
jeste bilo pokriveno RFZOom :
- Po novoj nomenklaturi je uspostavljena šifra RFZO za ovu vrstu intervencije, tako da pacijenti iz cele Srbije mogu da dolaze u KBC Zemun. Oni moraju da traže od svojih filijala Fonda uput za lečenje sa naznakom za endoskopsku operaciju kičme.
http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:489442-Nerv-se-oslobadja-bez-velikog-reza

Poslednja izmena:
Ako si obratio paznju na mesece i godine mogao si da povezes da sam se operisao pre 10tak dana :). U pitanju je endoskopska operacija, transforaminalni pristup, radio je Saftic u Zagrebu.
Obzirom da sam jos u postoperativnom period, ne bih o nekim preuranjenim zakljucima. Ono sto je za sada evidentno i vazno je da bolova nema, zivac se ponekad javi u vidu osecaja, to cak nie ni bol u nekom od delova koji je ranije konstantno boleo. To mi je receno da ce trajati i da je to cak dobar znak, da se zivac oporavlja. "Prepisan" mi je postoperativni period od 12 nedelja.

Sto se tice raspolozivosti operacija, ovoliko ja znam:
- u NS na klinickom Cigic radi MD
- u KBC Zemun specijalizant cije ime ne znam ali je nadimak Zile radi endoskopsku a sigurno on ili neko drugi radi MD
- na VMA radi Minic otvorenu i MD, verovatno jos neko, moguce i Savic koji je takodje lekar na VMA

To je od drzavnih koju cete dobiti tek i ako ste u ozbiljnom problemu (stopalo, sumanuti bolovi, sfinkter, erekcija...)

Od privatnih:
- u Atlasu radi Savic. On kaze da radi i endoskospku ali preporucuje MD
- u Belmedici radi Marko Markovic, takodje kaze da radi obe a on preporucuje endoskopsku
- negde u BG privatno radi i Minic

Suma sumarum, svuda pa i kod nas se radi i edoskopska i mikro diskektomija. Moje shvatanje je da nema bitne razlike, vec kozmetika (koliki je rez) i dan vise u bolnici i malo veca briga oko samo reza jer je veci.
Meni licno je MD zvucao sasvim OK, cak bolji obzirom da hirurg zaista vidi problem. Ideja da se operacija prati sa ukljucenim rendgenom a da lekar nikada zaista svojim ocima ne vidi disk mi je bila malo strana, ali opet se vracamo na pricu o gde je medicina danas. Ako se laparoskopski (drugi naziv za operaciju sa primenom endoskopa) danas radi ogroman broj operacija pa i one komplikovanije ko sam ja da kazem da to ne valja.
Tako sam na kraju zavrsio na endoskopskoj sa transforaminalnim pristupom jer u tom slucaju ne ostecuje ni prsljen, makar je tako bilo u mom slucaju. I ono sto je vaznije, lokalna anestezija.

Poslednja izmena:
Iz principa se ne ponavljam, dovoljno je da procitas moje postove u potpunosti i znaces kakva je bila operacija.

Sto se tice cene, to je na upit i prema pacijentu, obzirom da se to razlikuje ne vidim poentu da budem određen. Tu su i ostali troskovi poput pripreme, puta, spavanja ... koji se uvek razlikuju.
Ono sto sam vec rekao, ali ajde to cu ponoviti, svi privatnici koje sam naveo su tu negde, to je dovoljno da se ima okvir.

Evo jos informacija o nekoliko ljudi koji su isli na operacije, doduse pre 15-ak godina, ali eto cisto da navedem :)

Od drugara kojeg sam pominjao pre par stranica (bas sam se juce video sa njim i ispricao), da ima DH i da se nije operisao, tastov komsija je operisao DH pre 15 godina. Posle nedelju dana se vratio u kanal, inace je automehanicar i do dana danasnjeg nikakav problem vise nije imao.

Sa druge strane, upravo taj tast, videvsi komsiju kako radi posle nedelju dana u kanalu, ode na operaciju, posto je takodje imao problem, ali daleko manji nego moj drugar i maheri mu ostete nerv i evo ga u bolovima do dana danasnjeg, tu vise spasa nema.

Drugarova majka takodje operisala diskus herniju, deo diska uklonjen, sve ok sto se toga tice, ali priraslice na rani kace nerv i boli je stalno, naravno ne onako kao pre operacije, ali je bol stalno prisutna.

Iz principa se ne ponavljam, dovoljno je da procitas moje postove u potpunosti i znaces kakva je bila operacija.

Sto se tice cene, to je na upit i prema pacijentu, obzirom da se to razlikuje ne vidim poentu da budem određen. Tu su i ostali troskovi poput pripreme, puta, spavanja ... koji se uvek razlikuju.
Ono sto sam vec rekao, ali ajde to cu ponoviti, svi privatnici koje sam naveo su tu negde, to je dovoljno da se ima okvir.

Bez obzira sto je na upit, ne vidim razlog zasto bi to krio(jedino ako te nije operisao dzabe). I da je sve isto, ne bi otisao u Zagreb , nego kod Markovica.

- - - - - - - - - -

@shone za DH je najbitnija disciplina. Dzabe ti sve terapije, operacije i ostalo ako ne vodis racuna o kicmi. Jednom sjebana, ne mozes je popraviti. Mozes samo usporiti dalje propadanje a to jedino vezbama.
p.s. Dugujes mi model stolice (moze i na private:) )

Poslednja izmena:
@munzelac
Koliko te je izasla operacija u Zagrebu i jeli u pitanju jedan diskus? Jeli ti radio nesto i laserski ili samo endoskopsku operaciju?

Imas odlicne informacije na sajtu tog lekara cije je i ime forumas napisao.
A negde stoji i prosecna cena za operaciju, a svakako da je svaki slucaj razlicit pa je tako i cena drugacija.
Oko 4000 evra.

Bez obzira sto je na upit, ne vidim razlog zasto bi to krio(jedino ako te nije operisao dzabe). I da je sve isto, ne bi otisao u Zagreb , nego kod Markovica.

Zna se okvir cene, a ko ne zna do toga jako lako dolazi, napisala je I Rayela.
Okvirno MD izadje na 2500e a endoskopska preko 4000e.

Iskreno ne znam total cifru sem tako okvirno, nije me zanimalo da sabiram. Kosta koliko kosta, kada 5 meseci provides sa bolovima dobro naucis onu "zdravlje nema cenu".

A sto se tice Markovica, da si procitao moje postove znao bi i zasto sam se odlucio za Saftica a ne Markovica.

Zna se okvir cene, a ko ne zna do toga jako lako dolazi, napisala je I Rayela.
Okvirno MD izadje na 2500e a endoskopska preko 4000e.

Iskreno ne znam total cifru sem tako okvirno, nije me zanimalo da sabiram. Kosta koliko kosta, kada 5 meseci provides sa bolovima dobro naucis onu "zdravlje nema cenu".

A sto se tice Markovica, da si procitao moje postove znao bi i zasto sam se odlucio za Saftica a ne Markovica.

Procitao sam, ali se iz tvoih postova ne moze zakljucititi zasto Saftic a ne Markovic. Ja znam ali ne iz tvojih postova vec sto sam malo vise informisan.
Ako mislis na transforaminalnim pristup, odkud neko ko ovo cita zna da li isto tako radi i Markovic.

Poslednja izmena:
Procitao sam, ali se iz tvoih postova ne moze zakljucititi zasto Saftic a ne Markovic. Ja znam ali ne iz tvojih postova vec sto sam malo vise informisan.
Ako mislis na transforaminalnim pristup, odkud neko ko ovo cita zna da li isto tako radi i Markovic.

Ja sam sinoc malo guglala i o jednom i o drugom, kod Markovica mi se vec odmah nije dopalo sto svoje usluge reklamira preko raznih
youtube klipova i raznih TV emisija tako da bih se vec na osnovu toga odlucila za lekara iz Zagreba.

Zasto bi neko ovde obasnjavao svoju odluku zasto da ide kod jednog , a ne kod drugog lekara?
Covek donese odluku na osnovu uiskustva drugih ljudi, ali i samog razgovora sa lekarom.
Inace su informacije dostupne na netu, zasto bi neko prepricavao stvari koje moze svako da procita na netu?

Kazes da si malo vise informisan ( valjda vise i od njega koji se pre deset dana i operisao) a ipak kao
policijski islednik postavljas pitanja:D

Kazes da si malo vise informisan ( valjda vise i od njega koji se pre deset dana i operisao) a ipak kao
policijski islednik postavljas pitanja:D

To si ti rekla, ne ja. Ja svoja iskustva napisem. Nije poenta da nesto napisem a da vecina ne moze da razume.
To sto se reklamira ne mora nista da znaci, reklamira se i Saftic. Prilicno povrsno gledas na stvari za tako ne jednostavnu odluku.

Necu vise da se uduboljujem u diskusije ovog tipa, jer poenta ove teme je da jedni drugima pomognemo a ne da se prepucavamo oko sporednih stvari.

To si ti rekla, ne ja. Ja svoja iskustva napisem. Nije poenta da nesto napisem a da vecina ne moze da razume.
To sto se reklamira ne mora nista da znaci, reklamira se i Saftic. Prilicno povrsno gledas na stvari za tako ne jednostavnu odluku.

Necu vise da se uduboljujem u diskusije ovog tipa, jer poenta ove teme je da jedni drugima pomognemo a ne da se prepucavamo oko sporednih stvari.
Samo lekar, neurohirurg , moze da pomogne kod ove dijagnoze. Meni bi kao pacijentu bilo jako vazno da mi taj lekar kaze koliko je operacija imao, da mi objasni
moguce posledice, da sa mnom razgovara i objasnjava mi stvari i pojave jednostavnim jezikom, da mi objasni tok operacije, a sto je i najvaznije u Srbiji
( obzirom da pacijent te operacije mora sam da plati) naravno i koliko to kosta.

Samo bez svadje, molim vas. Poenta foruma i jeste da se postave pitanja i da se podele iskustva. Ako vec dodjes da podelis svoje iskustvo, ne budi skrt na recima, a ako nesto neces da otkrivas, postoji fin nacin da se to kaze.

Uzivajte :)

@okradokrad
Stav ti jeste navalentan, sto kaze Rayela "inspektorski", dakle neprijatan, niti pokazujes obzir da mozda neko nesto ne zeli da javno iznosi.

Ponta mog prvog posta je bila da napisem i podelim iskustvo zasto sam se ja odlucio na operaciju. Ne zelim da pricam o detaljima, a jos manje poredim hirurge i klinike jer to nema smisla kada imam iskustvo samo sa jednim. Bilo bi dobro da tako i ostane :)

btw. zaboravljas na lokalnu anestezije kao bitan objektivni faktor. Ostali rade u totalnoj, makar je to informacija kojom ja raspolazem. TF pristup tj. cinjenica da mi nece "glodati prsljen" je bio sledeci na spisku.
No to nije presudno, presudni su utisci koji prethode pregledu i oni posle njega.
Jasno je da su moji o Aksis klinici i Safticu bili pozitivni, ali to je licno i ne moze da se preprica. To je domaci zadatak koji mora svako da uradi za sebe.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima!!!
Vidim da ste dosta pisali na ovoj temi,a i dobila sam privatne poruke pa da napišem svoje iskustvo.Operirana sam u Rijeci.Petnaest godina traju moji problemi,obišla sam sve dobre dr i trazila mišljenja,DRa Minić,dr Paladino,dr Saftić ,dr Savić ...nitko nije htio operirati jer su bile u pitanju tri diskus hernije,na tri nivoa u lumbalnom dijelu.Operacija je dobro prošla,jedina operacija u Hrvatskoj.Sva tri diska izvađena,bez fiksacije .Sve je bilo dobro dve nedelje,a onda je nastupio pakao.Danas je šest mj od operacije i bolovi su neizdrzivi,Obavila sam toplice,blokade kaudalnim pristupom i spaljivanje živaca.Na žalost bez rezultata,Terapija mi je šesnasest tableta dnevno .Izbora više nemam..obišla sam neke klinike i slala nalaze moleći za mišljenja.Nitko ništa ne može,a bolovi su uzasni,Bolovi nisu kao prije,sada je bol u kukovima,lumbalnom dijelu,obe noge,trtica i stidna kost.Vjerovala sam profesoru,ali nažalost nije riješio moj problem.Kako ću dalje da živim sa ovim bolovima,u 38 godini...ne znam.Ako netko ima slično iskustvo,ili nekakav savjet slobodno se javite.Nadam se da će biti bolje,možda mi treba čudo,Božja pomoć da sve prevaziđem.Možda treba pravi dr koji bi uspio reoperacijom riješiti problem...Ja ne odustajem i nadam se da će biti bolje.Veliki pozdrav svima !!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back