Diskus hernija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Operacija je niskog rizika ako pricamo o lumbalnoj diskus herniji. Tu nema kicmene mozdine.
I jeste rutinska u smislu da ti skine taj deo diska. Ali kako ces se posle toga osecati to je druga prica.Divac,Stojakovic, Cabarkapa, Cavic... svi su oni zavrsili karijere posle operacije DH. Ne mislim da je operacija tome doprinela, nego jednostavno sjebana kicma ne podnosi dodatna opterecenja.

Poslednja izmena:
Ima kicmene mozdine, samo taj deo ne kontrolise pokrete ruku ili nogu, vec je zaduzen za vrsenje nuzde i erekciju. Sa druge strane ako ti osteti neki od nerava, neces moci da hodas bez pomagala kojima ces da podizes stopalo, procitaj jedan od mojih predjasnih komentara. Kakva crna rutinska operacija kojom se skine "taj deo diska". Pogledaj snimke tih operacija pa da vidis kako se lepo cupa deo diska, pa se ti pomoli Bogu da ne izvali pola diska kada povuce onaj deo koji iritira nerv. Divac je prvi put operisao diskus herniju 1991 godine, i igrao jos 14 godina u NBA ligi do druge operacije, nakon koje je zavrsio karijeru, ali bi je zavrsio i ovako i onako, vec je imao 37 godina. Scottie Pippen je imao dve operacije DH, prvu daleke 1988g, a sledecu 10-ak godina kasnije kada je operisao dva diska u isto vreme i nastavio jos 8 godina da igra. Sa druge strane, ne mozes da poredis operacije tako slavnih ljudi i nas obicnih smrtnika. Nas operisu i pricaju mobilnim telefonom, slikovito receno. Za Cabarkapu ne znam, jedva da sam i cuo za njega, a Cavicevu karijeru nisam pratio. Mnogi vrhunski sportisti su operisali DH i nastavili sa karijerom, ali njih operisu vrhunski strucnjaci, plus sto znaju koga operisu i onda se maksimalno posvete samoj operaciji. Peru, Ziku i ostale i da osakate nasi strucnjaci, niko ziv nece cuti za to.

Vidis kako lepo "isece" taj deo diska, bukvalno cupa disk, pa gde se otkine, otkine. Druga stvar, nije svako kandidat za ovaj tip operacije. Ovaj tip operacije je manje invazivan u smislu ostecenja tkiva, ali je manje konforan za rad koji je inace otezan posto pristupas od pozadi i nemas nacin da iseces deo diska koji je pukao i iritira nerv.

Vidis kako lepo "isece" taj deo diska, bukvalno cupa disk, pa gde se otkine, otkine. Druga stvar, nije svako kandidat za ovaj tip operacije. Ovaj tip operacije je manje invazivan u smislu ostecenja tkiva, ali je manje konforan za rad koji je inace otezan posto pristupas od pozadi i nemas nacin da iseces deo diska koji je pukao i iritira nerv.

On kaze da svaku herniju resava endoskopski. Prica se da je jedan od boljih ne samo u okruzenju nego i sire. Makar nista ne brusi i ne skida kost, nego samo diskus koji i nema nikakvu ulogu nakon curenja. Ako mozes da vidis bolestan deo diska se ofarba u plavo i samo njega izvlaci. Nece ti iscupati citav, to ti se cini. Pogledaj na sajtu, oni rade i lasersku operaciju.To ne znam da iko radi kod nas...

vi koji ste pristalice operacije zaboravljate jednu stvar - ni posle operacije necete funkcionisati kako treba ukoliko redovno ne vezbate
dh nastaje zbog slabih veza
te slabe veze ne popravlja ni jedna operacija, ona samo sanira povredjeni deo
moja prijateljica se operisala
operacija uspesno obavljena, njoj je padalo stopalo
kad danas ne vezba nedelju dana ponovo ima probleme
znaci, citava stvar je u redovnom vezbanju i jacanju misica

vi koji ste pristalice operacije zaboravljate jednu stvar - ni posle operacije necete funkcionisati kako treba ukoliko redovno ne vezbate
dh nastaje zbog slabih veza
te slabe veze ne popravlja ni jedna operacija, ona samo sanira povredjeni deo
moja prijateljica se operisala
operacija uspesno obavljena, njoj je padalo stopalo
kad danas ne vezba nedelju dana ponovo ima probleme
znaci, citava stvar je u redovnom vezbanju i jacanju misica

o operaciji smo pisali okradokrad i ja tako da je pretpostavka da se nama obracas.
nismo pali sa kruske pa da ne znamo koliko je vezbanje bitno i svakako da znamo da nam operacija ne garantuje da nikada vise necemo imati DH - realno, to moze da misli samo iskreni simpatizer SNSa ;)
niko nije ni napisao da je operacija zamena za vezbanje.
u vezi sa padanjem stopala si dala previsa malo podataka. da li joj je padal ostopalo posle operacije a pre nije, ili je i dalje padalo i posle operacije, ili nije padalo odmah posle operacije a u kansnijem perodu je pocelo da pada.
ako je ovo poslednje da li je otisla na novi MR i proverila da o cemu se radi?

ne radi se ovde o bezanju od vezbanja vec o (ne)opravdanim razlozima za i protiv operacije.

Poslednja izmena:
Nigde u svetu se ne preporucuje operacija pre nego sto protekne barem pola godine od postavljene dijagnoze, jedino u slucaju da ne mozes da vrsis nuzdu.

Za "strucnjaka" koji kaze da u lumbalnom delu nema kicmene mozdine: http://wellnessforlife.com.sg/wp-content/uploads/2013/12/relation_organe-BIG.jpg

Rutinska operacija ne znaci u prevodu jednostavna operacija. Definicija reci rutina: Vičnost u radu, izvežbanost u nekoj vrsti poslovanja, spretnost, više mehanički način rada, po iskustvu i navici, bez udubljivanja u samu stvar. Sama totalna anestezija nije ni malo naivna stvar, a da ne govorimo o "rutini" u dobijanju sepse po nasim bolnicama. Cale mi je umro pre pola godine u bolnci od sepse posle operacije, kolegin drugar koji je imao 38 godina, takodje od sepse posle operacije pre nekoliko meseci, a koleginicin deda pre mesec dana takodje o sepse. Sve bile rutinske operacije...

Nigde u svetu se ne preporucuje operacija pre nego sto protekne barem pola godine od postavljene dijagnoze, jedino u slucaju da ne mozes da vrsis nuzdu.

Za "strucnjaka" koji kaze da u lumbalnom delu nema kicmene mozdine: http://wellnessforlife.com.sg/wp-content/uploads/2013/12/relation_organe-BIG.jpg

Rutinska operacija ne znaci u prevodu jednostavna operacija. Definicija reci rutina: Vičnost u radu, izvežbanost u nekoj vrsti poslovanja, spretnost, više mehanički način rada, po iskustvu i navici, bez udubljivanja u samu stvar. Sama totalna anestezija nije ni malo naivna stvar, a da ne govorimo o "rutini" u dobijanju sepse po nasim bolnicama. Cale mi je umro pre pola godine u bolnci od sepse posle operacije, kolegin drugar koji je imao 38 godina, takodje od sepse posle operacije pre nekoliko meseci, a koleginicin deda pre mesec dana takodje o sepse. Sve bile rutinske operacije...

Sto se tice kicmene mozdine, necu da se raspravljam. Dovoljno si pismen da to mozes da proveris.
Ja nisam zagovornik operacije, vec resavanja problema. Drugacije razmisljas jer nisi bio u situaciji u kojoj sam ja i jos po neko. Ja par godina skoro konstantno trpim bol. Cak sam se i naviko na odredjeni intenzitet.
Odem na fizikalnu terapiju i bude mi odlicno, cim prestanem posle nedelju dana postepeno se vracam na staro. Radim vezbe svakodnevno, trbusnjaci ko kamen ali dzaba. I najmanja promena vremena mi smeta.
Kako bi razmisljo da si na mom mestu? Hoces da te DH svake godine baca u rebus, da li da ides na more ili ne? Kad vec krene glava da ispasta, onda treba gledati i druga resenja.

Uostalom, svaka operacija nosi odredjeni rizik. Tako je sve u zivotu, da bi nesto dobio moras rizikovati. A mozda i izgubis, to nikad ne znas dok ne probas
Izmedju ostalog endoskopska moze da se radi u lokalnoj anesteziji(Markovic recimo radi u totalnoj), ako si ispratio snimak koji sam poslao u nekom od prethodnih postova.

Poslednja izmena:
Dovoljno sam pismen pa sam okacio i sliku, a ti ako ne znas da je protumacis, to je vec nesto drugo. Kao što rekoh, operacija se ne preporucuje barem pola godine, dok se ne isprobaju sve druge opcije, a ovde covek pise da je "vec" mesec dana probao sve i zakazao operaciju posto eto nista nije pomoglo. Sta ce mu pomoci operacija ako tako shvata dh...

Sto se tice kicmene mozdine, necu da se raspravljam. Dovoljno si pismen da to mozes da proveris.
Ja nisam zagovornik operacije, vec resavanja problema. Drugacije razmisljas jer nisi bio u situaciji u kojoj sam ja i jos po neko. Ja par godina skoro konstantno trpim bol. Cak sam se i naviko na odredjeni intenzitet.
Odem na fizikalnu terapiju i bude mi odlicno, cim prestanem posle nedelju dana postepeno se vracam na staro. Radim vezbe svakodnevno, trbusnjaci ko kamen ali dzaba. I najmanja promena vremena mi smeta.
Kako bi razmisljo da si na mom mestu? Hoces da te DH svake godine baca u rebus, da li da ides na more ili ne? Kad vec krene glava da ispasta, onda treba gledati i druga resenja.

Uostalom, svaka operacija nosi odredjeni rizik. Tako je sve u zivotu, da bi nesto dobio moras rizikovati. A mozda i izgubis, to nikad ne znas dok ne probas
Izmedju ostalog endoskopska moze da se radi u lokalnoj anesteziji(Markovic recimo radi u totalnoj), ako si ispratio snimak koji sam poslao u nekom od prethodnih postova.

moja poznanica o kojoj sam pisala i posle operacije ima bolove ukoliko napravi pauzu od nedelju dana sa vezbanjem
mikelo je neozboljina sagovornik za ovu temu, jer nema problem licno o kome pisemo, a po tudjim ledjima je lako i 100 batina udariti
ja bih volela da evo ti kad budes operisan, ponovo ovde posle nekog vremena napises svoje iskustvo i osecaj
koliko operacija zaista rasterecuje bola u svakodnevnom zivotu

Dovoljno sam pismen pa sam okacio i sliku, a ti ako ne znas da je protumacis, to je vec nesto drugo. Kao što rekoh, operacija se ne preporucuje barem pola godine, dok se ne isprobaju sve druge opcije, a ovde covek pise da je "vec" mesec dana probao sve i zakazao operaciju posto eto nista nije pomoglo. Sta ce mu pomoci operacija ako tako shvata dh...

ja ne znam na osnovu cega zakljucujes da sam isprobao SVE jer nisam isprobao nista.
vezbe se ne smeju raditi dok traju bolovi, a tek od kraja novembra krecem na terapije laserima tako da to tvoje SVE ne znam sta referencira...
svakako necu ulaziti u tvoj algoritam donosenja zakljucaka.
ispisao sam poduzi post gde sam naveo svoje razmisljanje u vezi sa operacijom.
operaciju zakazujem da bih uhvatio red. dotle i dalje prikupljam informacije.

moja poznanica o kojoj sam pisala i posle operacije ima bolove ukoliko napravi pauzu od nedelju dana sa vezbanjem
mikelo je neozboljina sagovornik za ovu temu, jer nema problem licno o kome pisemo, a po tudjim ledjima je lako i 100 batina udariti
ja bih volela da evo ti kad budes operisan, ponovo ovde posle nekog vremena napises svoje iskustvo i osecaj
koliko operacija zaista rasterecuje bola u svakodnevnom zivotu

boldovano je i cilj ovog PDF-a. da se jave oni koji su bili na operaciji i ispisu utiske, da se jave oni koji nisu bili i da ispisu kako im je i sta preduzimaju, kako bi se bar donekle dobila neka slika i neki info na osnovu kog bi bar u nekom procentu NN osobi pomoglo da dodje do svog stava u vezi sa svojom hernijom u smislu daljih koraka..

Citiram sta si napisao: "Mislio sam da mogu to da sredim vezbanjem ali ne daje zeljene rezultate". Sta ovo znaci nego da si probao sve za tih citavih mesec dana koliko imas bolove. Naravno, pretpostavljam da si korigovao polozaj pri spavanju, uzeo bolji jastuk, eventualno dusek, odgovarajucu stolicu/fotelju u kojoj sedis na poslu, jastuk iza ledja u autu... Nemas tu vise sta i da probas osim eventualno injekcije kortikosteroida i fizikalne terapije od koje je meni bilo samo gore i za koju mislim da je totalna glupost, kao stvorena za neradnike koji bi da sede, citaju novine i tripuju da treniraju nesto. To sto si se "citavih" mesec dana trudio da resis problem koji si pakovao par decenija, to je vec nesto drugo.

Nasi "strucnjaci" ce te samo unakaziti fizikalnim terapijama, niko blage veze nema o ovoj tematici, a eto dok cekas na operaciju, baci pogled na knjigu jednog od najvecih strucnjaka na svetu za biomehaniku kicme, Stuart McGill - Low back disorders. Mozes je naci na netu bilo gde. Covek ima citavu laboratoriju u kojoj ispituje kako, sta i koliko utice i opterecuje kicmu, a ulazi i u detalje kako pravilno otvarati vrata :)

Nego, ja na osnovu tvoji postova zakljucujem da tebe ne zanima svakodnevno treniranje i bavljenje kicmom na taj nacin, nego svim snagama upires u to da je operacija jedino resenje, pa kao ovde se raspitujes nesto, a svaki komentar ti je tipa "znam coveka koji je pobacao brdo para na kojekakve terapije i nista, ovaj se pati decenijama i sve mu gore..."

Jutros sam sreo kolegu na ulazu u firmu i pitam ja njega za koleno (operisao ga tri puta), a on mene za kicmu i tako kroz pricu dodjemo do toga da je pre 4 godine posle operacije kolena jedva preziveo, zamislite dobio sepsu :) Rekao mu doktor, da ste stariji, najverovatnije ne biste preziveli.

Zaboravio sam da dodam i moju tastu koja ima secer i odsekli su joj tri prista na stopalu, rutinska operacija posle koje je dobila sepsu i jedva ostala ziva.

Sve same rutinske operacije...

Poslednja izmena:
boldovano je i cilj ovog PDF-a. da se jave oni koji su bili na operaciji i ispisu utiske, da se jave oni koji nisu bili i da ispisu kako im je i sta preduzimaju, kako bi se bar donekle dobila neka slika i neki info na osnovu kog bi bar u nekom procentu NN osobi pomoglo da dodje do svog stava u vezi sa svojom hernijom u smislu daljih koraka..

to i ocekivanja koja imamo od izabranog nacina lecenja
ja sam bila godinu i po dana pod bolovima, poslednjih mesec dana nesnosljivih
previse sam analgetika popila u zivotu zbog bolnih ciklusa, pa sad izbegavam da pijem i trpim
kad me fizijatar videla pitala je kako sam uopste podnosila te bolove
meni je fizionomija lica bila izmenjena..imala sam stisnute vilice, nocu bih zbog grca stiskala zube, a da toga nisam bila svesna
sa homeopatskom terapijom su me rasteretile uzasnog bola, pa sam onda lakse podnosila to duze vreme terapija
ceo zivot sam u sportu, znaci spartanski duh..naviknuta sam na napor i tesko
nisam ozbiljno shvatila kad mi je kao prognozu spomenula saniranje tripl dh ostecenja sa svim posledicama - skracene preponske veze, jako upaljen ishiadicni desni nerv celom duzinom, bol u kolenu, povremena slabost u skocnom zglobu, prebolni trigeri obostrano na bokovima..ima toga koliko hocete, znate svi koji se borite..
miislila sam da ce to za tri meseca sve da se resi
a onda sam posle tri meseca realno videla sta jeste sanirano, da ima promena na bolje i pomirila se da ce da traje mnogo duze
sad sam spremna i na tih godinu i po dana
ja sam neko ko je ziveo jako dinamicno i neki put sam mislila da pratim svoje telo, a u stvari pratila sam duh
u jednom danu sam pesacila po 50km, i posle male pauze imala osecaj da mogu jos toliko
u jednom danu sam plivala 10km i veoma mi je godilo sto sam 50godina ostavila svog 30-o godisnjeg badija sa kojim sam plivala deonicu, 200m iza sebe
moj duh trazi energiju i kretanje, ali telo vise nije spremno na toliko satiranje bez posledica
mislim da je to jedan od razloga - tera me da usporim
sa operacijom, ako bi bilo tacno to da se posledice saniraju vrlo brzo, vratila bih se ubrzo na staro
a sad u ovom citavom periodu stisavam sebe na drugaciju potrosnju i drugacije aktivnosti
prosto, u ovih godinu dana moram da promenim sebe na nacin da sa tom promenom budem srecna i zadovoljna

- - - - - - - - - -

Citiram sta si napisao: "Mislio sam da mogu to da sredim vezbanjem ali ne daje zeljene rezultate". Sta ovo znaci nego da si probao sve za tih citavih mesec dana koliko imas bolove. Naravno, pretpostavljam da si korigovao polozaj pri spavanju, uzeo bolji jastuk, eventualno dusek, odgovarajucu stolicu/fotelju u kojoj sedis na poslu, jastuk iza ledja u autu... Nemas tu vise sta i da probas osim eventualno injekcije kortikosteroida i fizikalne terapije od koje je meni bilo samo gore i za koju mislim da je totalna glupost, kao stvorena za neradnike koji bi da sede, citaju novine i tripuju da treniraju nesto. To sto si se "citavih" mesec dana trudio da resis problem koji si pakovao par decenija, to je vec nesto drugo.

Nasi "strucnjaci" ce te samo unakaziti fizikalnim terapijama, niko blage veze nema o ovoj tematici, a eto dok cekas na operaciju, baci pogled na knjigu jednog od najvecih strucnjaka na svetu za biomehaniku kicme, Stuart McGill - Low back disorders. Mozes je naci na netu bilo gde. Covek ima citavu laboratoriju u kojoj ispituje kako, sta i koliko utice i opterecuje kicmu, a ulazi i u detalje kako pravilno otvarati vrata :)

Nego, ja na osnovu tvoji postova zakljucujem da tebe ne zanima svakodnevno treniranje i bavljenje kicmom na taj nacin, nego svim snagama upires u to da je operacija jedino resenje, pa kao ovde se raspitujes nesto, a svaki komentar ti je tipa "znam coveka koji je pobacao brdo para na kojekakve terapije i nista, ovaj se pati decenijama i sve mu gore..."

Jutros sam sreo kolegu na ulazu u firmu i pitam ja njega za koleno (operisao ga tri puta), a on mene za kicmu i tako kroz pricu dodjemo do toga da je pre 4 godine posle operacije kolena jedva preziveo, zamislite dobio sepsu :) Rekao mu doktor, da ste stariji, najverovatnije ne biste preziveli.

Zaboravio sam da dodam i moju tastu koja ima secer i odsekli su joj tri prista na stopalu, rutinska operacija posle koje je dobila sepsu i jedva ostala ziva.

Sve same rutinske operacije...

cekaj shone, koliko si talican sa tim sepsama, moram dobro da pazim da te negde ne sretnem slucajno :lol:

Nasi "strucnjaci" ce te samo unakaziti fizikalnim terapijama, niko blage veze nema o ovoj tematici, a eto dok cekas na operaciju.

Ja sam ga pronasao posle par godina lutanja. Tako da ovakve izjave ne bih davao bas zbog takvih ljudi.
Ide sporo, donekle na bolje. Ako do proleca ne bude zadovoljavajuce ja odoh na operaciju. Pisacu sta god da bude.

Poslednja izmena:
@Drizzt
Izvinjavam se, citam na mobilnom pa je sve sitno i prevideo sam da si ovo ti rekao, ali sustina je da navijas za operaciju :)

@okradokrad
O tome upravo i pricam, samo Bogu zahvali sto si naisao na jednog od stotinu koji zna sta radi. Generalno, blage veze nemaju...

Strucnjace, pravis li ti razliku izmedju kicmene mozdine i kaude ekvine (cauda equina)? Lepo ti je rekao covek gde se zavrsava kicmena mozdina, ovo ispod su samo periferni nervi koji se spustaju do svog nivoa na kom napustaju kicmeni stub.

Evo na slici da ti bude lakse: http://www.apparelyzed.com/_images/content/cauda-equina-syndrome.jpg
Ovo sivo je kicmena mozdina.

To sto si imao problema sa diskusima ne znaci da si iznenada postao ekspert za neurologiju.

i kad ti pukne vodovodna cev kazes vodoinstalateru da je neozbiljan sagovornik jer njemu cevi u stanu funkcionisu?

uzgred, ja uopste nisam rekao da smatram da je operacija bolja opcija nego konzervativno lecenje, samo sam rekao da je operacija rutinska i niskog rizika. jel ti tvrdis da nije tako? izvoli opovrgni moju tvrdnju.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back