Dinarci i Moravci u vladi i predsednistvu Srbije

zemunski kej

Elita
Poruka
21.728
Sto vise vreme prolazi sve sam skloniji da verujem u etnolosku teoriju Jovana Cvijica o razlicitim psiholoskim tipovima u Srba. Prica o Dinarcima i Moravcima Uzmimo premijera Vucica klasican dinarski tip dobar u napadu,agresivan nesto losiji kada stvari krenu naopako jer je za taj tip sklono po Cvijicu i da pobegnu U tu grupu politicara svrstavam Zoranu Mihajlovic.Nesu Stefanovica ,Gasic preklom nije iz tog kruga.Drugi tip Moravac slabiji u napadu ,tisi ali nikada ali nkada ne napusta zemlju koju brani. Da li je to Tomislav Nikolic ? Moguce,Inace pogledajte do sada su Srbijom uvek vladali Dinarci Milosevic ,Tadic.Draskovic u stvari drugih onih koji pripadaju moravskom psiholoskom tipu ne mogu ni da se setim. Sta mislite?

Ma dajte ljudi, nema to veze, bas pomenuti u istoj grupi su potpuno razliciti.

Ko je razlicit.Pa sada Srbijom vlada bosanski lobi ,Vucic poreklom iz Bugojna,Zorana iz Bjeljine ,Tabakoviceva sa Kosova ranije su to bili listom Crnogorci i Hercegovci. Koga sada osim Tome imas da kazes da je autohtoni Srbin a na funkciji. Za Pajtica ne znam gde da ga svrstam jer ne znam poreklo ali bih rekao da je razlicit od Canka koji je klasican Dinarac.

Dacic je Alpinac, a Zorana mi lici na neki Zapadno Balticki tip, Selakovic je Kromanjonac :cool: a Udovicic je neka vrsta robusnog Mediteranca. Canak nije dinarac, on je Alpinac (ima nemacke krvi), a Pajtic je polu-Madjar i spada u Balticki tip. Slobodan Milosevic nije bio Dinarac. itd.

- - - - - - - - - -

По Цвијићу девет од десет Србијанаца (и уопште Срба) су скроз или дијелом Динарци.

To je preterivanje. U Srbiji ima dosta Alpinaca, u Vojvodini ima dosta Baltickog i po malo Nordijskog tipa, a u jugoistocnoj Srbiji ima dosta Mediteranaca...

Dacic je Alpinac, a Zorana mi lici na neki Zapadno Balticki tip, Selakovic je Kromanjonac :cool: a Udovicic je neka vrsta robusnog Mediteranca. Canak nije dinarac, on je Alpinac (ima nemacke krvi), a Pajtic je polu-Madjar i spada u Balticki tip. Slobodan Milosevic nije bio Dinarac. itd.

- - - - - - - - - -

To je preterivanje. U Srbiji ima dosta Alpinaca, u Vojvodini ima dosta Baltickog i po malo Nordijskog tipa, a u jugoistocnoj Srbiji ima dosta Mediteranaca...

Kakvi Alpinci i Mediteranci... Imaš dve osnovne podele Srba na Dinaroide i moravsko-podunavske Srbe. Sad kad bi smo išli u sitna crevca imali bi smo Petlovo Brdance i Labudovo Brdance..

Ko je razlicit.Pa sada Srbijom vlada bosanski lobi ,Vucic poreklom iz Bugojna,Zorana iz Bjeljine ,Tabakoviceva sa Kosova ranije su to bili listom Crnogorci i Hercegovci. Koga sada osim Tome imas da kazes da je autohtoni Srbin a na funkciji. Za Pajtica ne znam gde da ga svrstam jer ne znam poreklo ali bih rekao da je razlicit od Canka koji je klasican Dinarac.

Александар Ранковић, Петар Стамболић, Иван Стамболић, Мома Марковић, Слободан Пенезић, Драгослав Марковић, Никола Љубичић, Душан Чкребић, Тихомир Влашкалић, Борисав Јовић, Добривоје Видић, Драги Стаменковић, Мирко Тепавац, Спасенија Бабовић, Бранко Пешић, Бранислав Иконић...све сами "динарци"...:D

Александар Ранковић, Петар Стамболић, Иван Стамболић, Мома Марковић, Слободан Пенезић, Драгослав Марковић, Никола Љубичић, Душан Чкребић, Тихомир Влашкалић, Борисав Јовић, Добривоје Видић, Драги Стаменковић, Мирко Тепавац, Спасенија Бабовић, Бранко Пешић, Бранислав Иконић...све сами "динарци"...:D
Slažem se,svi vole ili su voleli samo dinar.I jedino zato se bave politikom.Dinar iz budžeta,njihova najveća ljubav u Srbiji.

Kakvi Alpinci i Mediteranci... Imaš dve osnovne podele Srba na Dinaroide i moravsko-podunavske Srbe. Sad kad bi smo išli u sitna crevca imali bi smo Petlovo Brdance i Labudovo Brdance..

Ja sam uglavnom citao strane autore iz oblasti antropologije i nigde nisam video da je iko koristio izraz "Moravci". Svi oni Europoidnu rasu dele na pod-rasne tipove: Mediteranski, Nordijski, Balticki, Alpski, Kromanjonski i Dinarski tip.

Ko ti je ovde realno imao vlast kao danas Vucic ili ranije Milosevic pa i Tadic. Sve sto si nabrojao je u rangu danasnjeg ministra ili gradonacelnika..drzavnog sekretara.

Ja sam uglavnom citao strane autore iz oblasti antropologije i nigde nisam video da je iko koristio izraz "Moravci". Svi oni Europoidnu rasu dele na pod-rasne tipove: Mediteranski, Nordijski, Balticki, Alpski, Kromanjonski i Dinarski tip.

One iste što kažu da smo se doselili na Balkan odnosno Helm u 6. veku i da smo živeli tamo negde iza Karpata? Pominju se Moravci kod većeg broja autora.

Možda po Cvijiću ali to nema veze s istinom. Što se tiče Dinaraca, oni su se najviše turčili i hrvatili pa priča donekle ima smisla.

Него шта има везе са истином?
Колко пута је простор који заузима данашња Србија пражњен и насељаван? Од пада Деспотовине, ту један камен није остао непомјерен. Ишло се на све четри стране свијета, а онда насељавало са све четри стране свијета. По неколко пута.
Нпр. Карађорђе и његове војводе? Све сами Динарци.
Цвијић, Ненадовићи, Бирчани, Лаза Лазаревић, Радоје Домановић, хајдук Вељко итд. све Херцеговци. Степа Степановић и Војислав Танкосић, Личани. Мишић, Бојовић,Тома Вучић-Перишић итд. Црногорци.

Ја сам будућност српске политике. Покупио сам најбоље од свију балканских типова, од Софије до Лајбаха, са тежиштем и епицентром у Старој Херцеговини. Када ја дођем на власт... видећете. Наебаћете, сви ћете наеабати. Нема више циле-миле.

Sto vise vreme prolazi sve sam skloniji da verujem u etnolosku teoriju Jovana Cvijica o razlicitim psiholoskim tipovima u Srba. Prica o Dinarcima i Moravcima Uzmimo premijera Vucica klasican dinarski tip dobar u napadu,agresivan nesto losiji kada stvari krenu naopako jer je za taj tip sklono po Cvijicu i da pobegnu U tu grupu politicara svrstavam Zoranu Mihajlovic.Nesu Stefanovica ,Gasic preklom nije iz tog kruga.Drugi tip Moravac slabiji u napadu ,tisi ali nikada ali nkada ne napusta zemlju koju brani. Da li je to Tomislav Nikolic ? Moguce,Inace pogledajte do sada su Srbijom uvek vladali Dinarci Milosevic ,Tadic.Draskovic u stvari drugih onih koji pripadaju moravskom psiholoskom tipu ne mogu ni da se setim. Sta mislite?

Sta ti mislis koji su tip Nemanjici, Nikola Tesla, Sveti Sava, car Dusan,Stefan Nemanja, Tvrtko, Karadjordje? Tema je debilna zato sto je dinarski tip jedino sto vredi u Srbiji, ovo ostalo nabiti na q rac

Како је онда Веља Илић моравски тип кад је више 'нако агресиван? :)

Можда му се породица доселила негде из Ерцеговине.

- - - - - - - - - -

Четнички Војвода Николић је пореклом са севера Косова, Ибарски Колашин, његови су се пре 100 година доселили у Шумадију. Чини ми се да је то рекао код Ивана Ивановића или у некој емисији тог типа. Не знам у том крају јели аутохтоно становништво или су и тамо већина Црногорци и Херцеговци.

- - - - - - - - - -

Иначе Цвијић је заиста јако научно име и његове теорије су доста цењене код научних ауторитета из те области. Баш јако име, нисте ни свесни колико.

Sta ti mislis koji su tip Nemanjici, Nikola Tesla, Sveti Sava, car Dusan,Stefan Nemanja, Tvrtko, Karadjordje? Tema je debilna zato sto je dinarski tip jedino sto vredi u Srbiji, ovo ostalo nabiti na q rac

Odprilike, ima tu mnogo drugih od Vuka Karadzica pa na dalje koje nisi nabrojao, mada ja nebi bio toliko ostar zbog izuzetaka, a nisam ni za bilo kakvo delenje na "ove" i "one".
Samo mi je to karakteristicno za Srbiju, kao sto sam naveo, jesi li pres'o Drinu uvek neke podele.
Valjda je to neki slepacki mentalitet koji je ostao iza Turaka, ko ce znati. :think:

- - - - - - - - - -

A, ono malo Egipćana ?
Di ćemo s' njima ?
'Oćemo nji' u Sredozemni ili u Suecki tip ?

Sad ste poceli da se delite na Dinarce, Moravce i ostale qurce palce.
Zato ste i propali. :)
Te podele se mogu cuti samo istocno od Drine, zato i jeste smesni k'o crtani film.

Нека неко јави Душку Ковачевићу да имамо и 22 поделу међ' Србима. :) :)

него, из којег си ти клана кад се не делите?

Poslednja izmena:
Sad ste poceli da se delite na Dinarce, Moravce i ostale qurce palce.
Zato ste i propali. :)
Te podele se mogu cuti samo istocno od Drine, zato i jeste smesni k'o crtani film.

Нико не дели људе, само констатујемо менталитетске разлике, који сви доживљавамо као богатство и предност, а не као лошу ствар.

Back