Dinar ojačao prema evru za 1,43 odsto!!!

• Začetnik teme Začetnik teme risim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
nisam ja ubedjen nego je to tako-to SVI znamo,tada ja sa 10 DEM ovako tacno se secam-
kao klinac izadjem kupim sok,pljeskavicu i neke slatkise. sto me kostalo skoro 1 DEM
onda to jos uradim 3,4 puta pa tako jos par dana-i nestane mi 10 DEM ZA PAR DANA,a jos sam bio troskadzija,i jod tu 1,2 ,i jos izadjem na pice sa drugarima u toku ta 2,3 dana.

SADA-evo sad sam bio napolju kupio cigare 150 din=2 eu=4DM
nesto da prezalogajim 300 din=3,74eu=7,5 DEM
sok 100din=1,2+ napr slatkisi 1eu=2,2eu=4,4 DEM
ZNACI JA SAM SADA ZA 15 MINuta potrosio 16 DEM e sada kada bih to pomnozio sa ono nekoliko puta dnevno pa 2,3 dana izracunaj-kKO SE NE SLAZE SA RACUNICOM NEKA ME SLOBODNO ISPRAVI:rtfm:

Ne vredi sa tobom raspravljati ocigledno, lupetas kao Maksim po diviziji....:dash:
Raspravljas o necemu o cemu blage veze nemas.
Dajes linkove u kojima se ne pominje rec evro kao nekakav dokaz i slicno....
A jos mislis da si u pravu....
Svasta...

nemoze 5000 izvini otprilike sam rekao,ali moze sasvim sigurno da bude 500 to svi znaju pa i ti:rtfm:
100 марака 1992. године = 65 долара 1992. године = 99,5 долара 2008. године = 64 €.

100 марака онда = 64 евра сада.

Ја се потпуно слажем с тобом да су 100 марака у '90-им биле огромне паре, али као што видиш то је само субјективни доживљај због тадашње катастрофалне економске ситуације под Милошевићем и радикалима.

То је само индустрија, имаш и друге привредне гране. Пошто си лепо рекао колики је актуелни БДП, сад нам реци колико је износио 2000. кад су досманлије узеле да разарају нашу привреду.

Ovogodišnji BDP je oko pet puta veći u odnosu na 2000.

То што нам је 1990. и даље појам, није због раста оствареног после 5. октобра, већ због лудирања неких у периоду 1990-2000, поменимо само радикалски 78-дневни програм привредног препорода из 1999.

Poslednja izmena:
ZNACI JA SAM SADA ZA 15 MINuta potrosio 16 DEM
Лепо је то што се разбацујеш парама, тако и треба да буде.
Пошто трошиш 16 дојчмарака на петнаест минута, то је неких 15300 евра месечно. Има се, може се. :lol:

Али право питање је, колико су марка/евро стварно изгубили на вредности на светском тржишту у последњих 8-16 година. Одговор: не много, јер је инфлација у Западној Европи у ниским једноцифреним износима.

Али право питање је, колико су марка/евро стварно изгубили на вредности на свестком тржишту у последњих 8-16 година. Одговор: не много, јер је инфлација у Западној Европи у ниским једноцифреним износима.
Kakve veze ima devizno tržište sa inflacijom ?

Лепо је то што се разбацујеш парама, тако и треба да буде.
Пошто трошиш 16 дојчмарака на петнаест минута, то је неких 15300 евра месечно. Има се, може се. :lol:

Али право питање је, колико су марка/евро стварно изгубили на вредности на свестком тржишту у последњих 8-16 година. Одговор: не много, јер је инфлација у Западној Европи у ниским једноцифреним износима.

A JESTE 15300:rotf::rotf::rotf:pa ne trosim na svkih 15 minuta ,o tome mozemo raspravljati do sutra,medjutim ja nisam rekao da je 90- stalno tako bilo,necemo da se lazemo ono sto sam ti izracunao jeste istina jer svi znamo koliko se moglo pazariti za 1 DEM,ali isto tako je bila ogromna inflacija,E SAMO ZBOG TOGA dam naveo ono 1EU 2DINARA,zato sto se neki secaju samo inflacije,a ne secaju se 1 dem 1 din koje je duze trajalo od te inflacije i na tu vrstu licemerja sam ukazivao.....

a lepo sam ti linkovao privredu da se rasvetle propagande koju ds vodi i nigde ne pokazuje,i stim da je ovo malo preterano jer smo 98 pre bombardovanja bili mnogo razvijeniji,a o stanju mozemo do sutra da pricamo ja hocu da navedem mnogo stvari koje lazu demokrate a neki biraci im veruju....znas li ti uopste koliko je srj imala vece troskove oko vojske i kosova,koje danas emokrate uopste ne placaju?
pa samo na osnovu toga mi treba 5 puta bolje da zivimo bez ikakvog napretka.:rtfm:

Jelašić: Nema zaduživanja kod NBS

Beograd -- Guverner Radovan Jelašić kaže da Narodna banka neće dati pozajmicu vladi Srbije da bi se pokrio manjak u budžetu, jer su troškovi države i sada preveliki.

Jelašić: Za državu bi najbolje bilo da stegne kaiš
"Posao Narodne banke je da postigne stabilnost cena, a oni koji troše više treba da znaju dokle mogu da idu. Svaka povećanja potrošnja iz budžeta automatski znači veću inflaciju, a morate znati da ono što se pokvari za jedan dan treba više meseci da se to vrati u normalu", rekao je Jelašić gostujući u emisiji Kažiprst B92.

Guverner podseća da je prema podacima Ministarstva finansija državi ostalo svega 100 miliona evra koje može da potroši.

"Pošto više para na njihovom računu kod NBS nema, to znači ili će se zadužiti u zemlji ili u inostranstvu ili da će nešto po svaku cenu prodati ne pitaviši da li je sada najbolje vreme da se to uradi. Pare negde moraju da se uzmu, jer budžet kako je krojen sada ne može da opstane bez privatizacionih prihoda", navodi Radovan Jelašić.

Prema njegovim rečima, država na račun inflacije već ubira veće poreske prihode, ali su oni nedovoljni da zadovolje rastuću potrošnju.

"Država ima mnogo veće prihode od PDV-a. Evo od benzina se uzima sedam dinara više nego što se uzimalo pre godinu dana, od povećanja i inflacije država ima korist pošto ima veće prihode od PDV-a. Međutim, iako su prihodi povećani očigledno je da to nije dovljno, jer je i potrošnja povećana. Ti povećani prihodi ne mogu da ispeglaju povećane rashode", kaže Jelašić.

On ocenjuje da je nerealno visoka potrošnja razlog zbog kog "Srbija troši svoju budućnost, odnosno koristi privatizacione prihode za potrošnju, umesto da se ti prihodi koriste za investicije".

"Srbija je jedan pacijent koji je navikao na narkotik. Dakle stalno se nešto krcka iz privatizacionih prihoda. Sad treba videti da tih para prosto nema. Pare od Mobtela su potrošene, pare od privatizacije DDOR-a su potrošene, pare od privavitazicaje svih banaka su potošene. Da ne spominjem da je u zakonu 2000. predviđeno da će svi ti privatizacioni prihodi banaka biti iskorišćeni isključivo za prevremeno vraćanje duga", kaže Jelašić.

On navodi da bi umesto ubzrane privatizacije, zaduživanja u zemlji ili u inostranstvu za državu bilo najbolje da smanji potrošnju.

"Međutim, politički to nije oportuno pošto u ovoj zemlji nikad nije vreme za stezanje. NIje vreme da se uradi nešto nepopularno pošto se ova država stalno izabira", objašnjava Jelašić.

Visoka inflacija je zabrinjavajući podatak za strane investitore

Srbija ima inflaciju koja je jedna od najvećih u regionu
Guverner Jelašić kaže da je inflacija od 12 odsto jedna od najvećih u regionu i da je to za strane investitore vrlo loš podatak o Srbiji.

" U toj stopi inflacije kad kažete kolika je kažete i ko ste i šta ste i kakva vam je fiskalna politika. Ako imate inflaciju koja je čas šest, čak 12 odsto to znači da budžet zavisi od izbronih kampanja i da politika ima značajan uticaj na sprovođenje ekonomske politike. Ako imate dvocifrenu inflaciju to znači da tržište i konkurencija uopšte više ne funkcionišu. Dakle ljudi se neće baviti efikasnošću i boljim poslom ako znaju da mogu samo podići cene", navodi Jelašić.

On upozorava da će u slučaju da se nova vlada uskoro ne formira i na polju fiskalne politike ne budu preduzeti konkretni koraci za smanjenje inflacije, Narodna banka morati dodatno da pooštri mere monetarne politike.

"Mi smo jako zabrinuti sa svim tim da ljudi koji sede u vladi ništa ne rade na smanjenju inflacije, već tvrde kako je ona elementarna nepogoda koja ne zavisi od nas. Narodna banka je spremna da donese mere koje su ovom trenutku neophodne, a to je zadržavanje ili povećanje referentne kamatne stope", objašnjava Jelašić.

Prema njegovim rečima, to za građane znači skuplje kredite i manji privredni rast, ali je alternativa oličena u visokoj inflaciji mnogo gore rešenje.

"Devedesetih godina bio je guverner u Narodnoj banci, koji je rekao da može brže da štampa pare nego što raste inflacija. To je isti guverner koji je ištampao novčanicu od 500 miliona dinara. Ali, moram da kažem da zarade ne mogu da rastu tako brzo kao što može da raste inflacija. I Topčider ne može da odštampa toliko novca koliko inflacija može da obezvredi", kaže Jelašič.

Nerealan je zahtev za povećanjem penzija

Govoreći o zahtevu pojedinih stranaka da se penzije povećaju na nivo od 70 odsto zarada, Jelašić tvrdi da je to nemoguće bez većeg udara na inflaciju.

"To je realno i ne inflatorno izvodljivo samo na dva načina. Prvo da se zarade zaposlenih u državnoj upravi smanje za 20 do 30 odsto pa će prosečne penzije automatski biti na 70 odsto u odnosu na prosečne zarade ili da svi ostali izdaci države, koji idu u potrošnju, dakle, plate državnim službenicma, izdaci za materijalnu potrošnju, subvencije skrešu za taj deo koji će ići penzionerima", navodi Jelašić.

Guverner smatra da bi Srbija trebalo da obnovi aražman sa MMF-om, jer je tokom trajanja prethodnog aranžmana imala transparentnu ekonomsku politiku.

"Ljudi su mogli tačno da vide šta će Vlada da uradi i nije bilo kao sad prodaj ovo ili prodaj ono. Taj aranžman bi značajno doprineo i našem kreditnom rejtingu. Samo da podsetim Srbija je pre godinu dana imala rejting 2B minus sa pozivinom ocenom. Onda je bio sa ocenom stabilan, a sada je negativan", kaže Jelašić.

Kada i ovaj kaže da je Srbija u teškoj ekonomskoj situaciji, onda zamislite kakvo je stvarno stanje!!!
OSTAVKE NESPOSOBNJAKOVIĆI!!!!!

Pa sam si rekao da NBS intervenise na deviznom trzistu. Ako bi kurs zavisio samo od ponude i traznje deviza, zar to ne bi ubrzalo inflaciju

Jačina neke valute u odnosu na drugu zavisi isključivo od odnosa ponude i tražnje za njom . Cilj svake NB u svetu je jaka i stabilna valuta . Tržište samo po sebi ima stihijski karakter , i ne može se totalno prepustiti samom sebi , što uslovljava intervenciju . U našem slučaju te intervencije su minimalne , što je za pohvalu .
Ako bi NBS preko kursa suzbijala inflaciju to bi značilo da bi mi mogli da kupujemo koliko hoćemo , dižemo baslonovne potrošačke kredite i da proizvođači lupaju izvode o troškovima kako im se ćefne ...

Jačina neke valute u odnosu na drugu zavisi isključivo od odnosa ponude i tražnje za njom . Cilj svake NB u svetu je jaka i stabilna valuta . Tržište samo po sebi ima stihijski karakter , i ne može se totalno prepustiti samom sebi , što uslovljava intervenciju . U našem slučaju te intervencije su minimalne , što je za pohvalu .
Ako bi NBS preko kursa suzbijala inflaciju to bi značilo da bi mi mogli da kupujemo koliko hoćemo , dižemo baslonovne potrošačke kredite i da proizvođači lupaju izvode o troškovima kako im se ćefne ...

Sve apsolutno tačno!Ja sam to već nekima na nekim temama objašnjavao ali džabe!Veruj mi da je to Sizifov posao!

Jacina valute zavisi iskljucivo od jacine privrede i njene konkurentnosti a to se manifestuje kroz ponudu i traznju iste.

A NBS intervencijom na deviznom trzistu vaistinu drzi inflaciju pod kontrolom jer u nasim uslovima krhke privrede svaki, pa i najmanji politicki rizik, dovede do divljanja kursa. Da je privreda jaca to se ne bi desavalo u tolikoj meri.
A kupovna moc je uslovljena visinom dohotka, inflacija samo moze taj dohodak da devastira.

Jacina valute zavisi iskljucivo od jacine privrede i njene konkurentnosti a to se manifestuje kroz ponudu i traznju iste.

A šta ne zavisi od jačine i konkurentnosti privrede ??? Tu si malo neodređen .
Drugi deo rečenice je ono što sam već ponovio ...

A NBS intervencijom na deviznom trzistu vaistinu drzi inflaciju pod kontrolom jer u nasim uslovima krhke privrede svaki, pa i najmanji politicki rizik, dovede do divljanja kursa.

Inflacija neminovno dovodi po povećane količine novca u opticaju , što uslovljava štampanje novca , a NBS je ta koja to odobrava . NBS je institucija koja je zadužena za kreditno monetarnu politiku , koja je vrlo restriktivna poslednjih godina . Ona osim delovanja na deviznom tržištu ima niz drugih prerogativa , ali to je institucija koja ne kreira elemente ekonomske politike već ima isključivo korektivnu ulogu skopčanu na obezbeđivanje makroekonomske stabilnosti .

A kupovna moc je uslovljena visinom dohotka, inflacija samo moze taj dohodak da devastira

Tačno , ali u makroekonomski gledano , preferencije našeg potrošača ne idu u korak sa rastom dohotka . Tako recimo samo kod nas je slučaj da prosečan građanin sa bruto platom od 400 eura kupuzje plazma televizor od 1000 eura (koji uzgred rečeno u Nemačkoj košta 400 ) ili podiže kredit na 3 godine za kupovinu mašine ili šporeta .
Potrošačka kultura nam je na vrlo niskom nivou , što je jedan od glavnih faktora ogromno narasle inflacije , koja će ove godine biti skoro 20 procenata ...

A šta ne zavisi od jačine i konkurentnosti privrede ??? Tu si malo neodređen .
Drugi deo rečenice je ono što sam već ponovio ...

Inflacija neminovno dovodi po povećane količine novca u opticaju , što uslovljava štampanje novca , a NBS je ta koja to odobrava . NBS je institucija koja je zadužena za kreditno monetarnu politiku , koja je vrlo restriktivna poslednjih godina . Ona osim delovanja na deviznom tržištu ima niz drugih prerogativa , ali to je institucija koja ne kreira elemente ekonomske politike već ima isključivo korektivnu ulogu skopčanu na obezbeđivanje makroekonomske stabilnosti .

Tačno , ali u makroekonomski gledano , preferencije našeg potrošača ne idu u korak sa rastom dohotka . Tako recimo samo kod nas je slučaj da prosečan građanin sa bruto platom od 400 eura kupuzje plazma televizor od 1000 eura (koji uzgred rečeno u Nemačkoj košta 400 ) ili podiže kredit na 3 godine za kupovinu mašine ili šporeta .
Potrošačka kultura nam je na vrlo niskom nivou , što je jedan od glavnih faktora ogromno narasle inflacije , koja će ove godine biti skoro 20 procenata ...

Pa nema nista lose u tome sto banke kreditiraju stanovnistvo, problem je, slazem se, sto se pucanstvo uvaljuje u kredite za kupovinu gluposti. Kamatne stope datebogsacuva i svi u minusu datebogsacuva. NBS nastoji da preusmeri vise novca u stambene kredite i kredite privredi ali banke se rukovode maksimizaranjem profita i ne moze se bankama prigovarati.
Ja bih na mestu Jelasica odredio udele bankama pri kreditiranju za stambene i potrosacke kredite i kredite privredi, pa da vidim.;)

Тако што је ових дана постало евидентно да су радикали прсли и никада неће доћи на власт. Тржишту се то допада и динар је скочио.
Тако да, можеш да захвалиш Борису Тадићу што ти је плата данас виша него јуче, јер купује више евра.

Како то мислиш "земља у којој се ништа не ради," БДП Србије је 50-80 милијарди $, то је 150-200 милиона $ свака 24 сата

Ствари нису тако једносекле. Ако валута слаби онда раја добија ниже плате, схваташ? Америчка плата од 3000 $ која је некад била 3000 € сада није ни 2000.
Markowac предлаже да ми урадимо исто: преполовимо себи плате и надамо се да ће то да стимулише извоз.

Али то је глупост наравно: Немачка је остала водећи извозник упркос јаком евру.

Једино што девалвација гарантује је да ће вам се смањити плата. А то је уједно прва и последња тачка економског програма, сада већ покојног, СРС-а.

ti nemas veze blage sa zivotom. nemacki izvoz propada zbog jakog eura a americki raste zbog slabog dolara. plate se isplacuju iz budzeta firmi. kada firma dobro posluje rastu i plate a ako firma slabiju ima prodaju plate naravno padaju.

jedino takvi ekonomski slepci kao ti mogu da misle da plate mogu da rastu bez povecanja proizvodnje i izvoza.

Kurs evra u Srbiji je nerealan . To će vam reći svaki iole ozbiljan ekonomista . Da je veštački nije jer Narodna banka je devizno tržište prepustila delovanju ponude i tražnje , sa vrlo malim korekcijama .
U dugom roku revalvacija domaće valute ima izuzetno negativne implikacije na izvoz . Što se tiče plata , one su tada ‚‚realno‚‚ veće , ali samo prividno , jer revalvacija nema implikacije na nivo cena , koje su isto tako realno veće , ne računajući inflaciju . Poredeći u takvom ambijentu cene nekih proizvoda , ako uzmemo samo ulje , koje je uzgred kod nas jedno od najnekvalitetnijih u Evropi , doći ćemo do zaključka da je kod nas ulje skoro triput skuplje nego u Italiji .

kurs je vestacki jer ga narodna banka odrzava vestacki na ovom nivou intervencijom na trzistu kapitala i prodajom deviza .

eto samo su za poslednjih par meseci potrosili 300 miliona eura deviznih rezervi za odbranu kursa. do kraja godine ode milijarda !

nisam ja ubedjen nego je to tako-to SVI znamo,tada ja sa 10 DEM ovako tacno se secam-
kao klinac izadjem kupim sok,pljeskavicu i neke slatkise. sto me kostalo skoro 1 DEM
onda to jos uradim 3,4 puta pa tako jos par dana-i nestane mi 10 DEM ZA PAR DANA,a jos sam bio troskadzija,i jod tu 1,2 ,i jos izadjem na pice sa drugarima u toku ta 2,3 dana.

SADA-evo sad sam bio napolju kupio cigare 150 din=2 eu=4DM
nesto da prezalogajim 300 din=3,74eu=7,5 DEM
sok 100din=1,2+ napr slatkisi 1eu=2,2eu=4,4 DEM
ZNACI JA SAM SADA ZA 15 MINuta potrosio 16 DEM e sada kada bih to pomnozio sa ono nekoliko puta dnevno pa 2,3 dana izracunaj-kKO SE NE SLAZE SA RACUNICOM NEKA ME SLOBODNO ISPRAVI:rtfm:

vojo potpuno si u pravu.

ja se odlicno secam da sam 1995 godine mogao u lokalnom kaficu kupiti za 10 maraka 20 alkoholnih pica (recimo djus votki) dok danas za 10 maraka u istom lokalu mogu da popijem mozda 2-3 pica...

ti nemas veze blage sa zivotom. nemacki izvoz propada zbog jakog eura a americki raste zbog slabog dolara. plate se isplacuju iz budzeta firmi. kada firma dobro posluje rastu i plate a ako firma slabiju ima prodaju plate naravno padaju.

jedino takvi ekonomski slepci kao ti mogu da misle da plate mogu da rastu bez povecanja proizvodnje i izvoza.
Plate se isplacuju u normalnim drzavama-po KOLEKTIVNOM UGOVORU!

"Srbija je jedan pacijent koji je navikao na narkotik. Dakle stalno se nešto krcka iz privatizacionih prihoda. Sad treba videti da tih para prosto nema. Pare od Mobtela su potrošene, pare od privatizacije DDOR-a su potrošene, pare od privavitazicaje svih banaka su potošene. Da ne spominjem da je u zakonu 2000. predviđeno da će svi ti privatizacioni prihodi banaka biti iskorišćeni isključivo za prevremeno vraćanje duga", kaže Jelašić.

SVE SU PARE POTROSILI NA ZAJEBANCIJU BANDITI DEMOKRATSKI :mad:

mesto da je ovim novcem izgradjena infrastruktura drzave mesto da je pokrenuta proizvodnja oni su je spiskali na gluposti :mad:

BANDITI :mad:

Plate se isplacuju u normalnim drzavama-po KOLEKTIVNOM UGOVORU!

haha kakvi bre kolektivni ugovori covece to je ostatak komunizma.

u kapitalizmu toga bre nema nigde.

znaci ako raste profit firme rastu plate ako opada opadaju i plate ili ih uopste nema.

samim tim u kapitalistickim firmama svi imaju motivaciju da se trude i rade sto bolje jer ako rade lose odose u kanal i propadose....

dok vi budzetske krvopije ste navikli da NE RADITE NISTA PO CEO DAN da pijete kafe na radnom mestu, igrate igrice, resavate ukrstenice, a da primate platu po kolektivnom ugovoru :mad: i onda kad vam nije t o dovoljno para za vas ne rad onda organizujete neke strajkove pred izbore i dobijete jos bolje plate :mad:

zato ova drzava i mora da propadne :mad:

haha kakvi bre kolektivni ugovori covece to je ostatak komunizma.

u kapitalizmu toga bre nema nigde.

znaci ako raste profit firme rastu plate ako opada opadaju i plate ili ih uopste nema.

samim tim u kapitalistickim firmama svi imaju motivaciju da se trude i rade sto bolje jer ako rade lose odose u kanal i propadose....

dok vi budzetske krvopije ste navikli da NE RADITE NISTA PO CEO DAN da pijete kafe na radnom mestu, igrate igrice, resavate ukrstenice, a da primate platu po kolektivnom ugovoru :mad: i onda kad vam nije t o dovoljno para za vas ne rad onda organizujete neke strajkove pred izbore i dobijete jos bolje plate :mad:

zato ova drzava i mora da propadne :mad:
E sad ces i to da me ucis!*** mislio sam da (kako si se izjasnjavao u Anketi "Da li ste ikada videli EU") si nesto naucio kada si cesto u EU.Svi radnici u Kapitalizmu rade po Kolektivnom Ugovoru.Cim si primljen na posao potpisujes Kolektivni Ugovor i zato ne lupetaj molim te!

Tipicno za tebe-zapocnes neku temu a onda kad te neko po forumu isamara(najzesce je bilo ono"Da li Slovenci znaju da prave mostove"?) izvuces se k"o puvanjak i odmah drugu temu.Blago tebi kad toliko mozes da [url=http://www.GratisSmilies.de][/URL]

ja sam za svog zivota radio u jednoj firmi u inostranstvu godinu i po dana i nisam potpisivao nikakav kolektivan ugovor. kako je u drugim bransama ne znam al mislim da te ugovore potpisuju mozda samo neki jaci sindikati tipa zdravstvo, avio industrija , auto ui tako to , dok u obicnim bransama toga nema....

Back