Димитровград од сутра постаје званично и Цариброд

Cari-brod

Ističe se
Poruka
2.594
Од сутра ће Димитровград постати званично и Цариброд.Цариброд је историјски назив за Димитровград и користио се до 1951.године када је преименован у Димитровград по бугарском комунисти Геогију Димитрову који је био добар другар са Титом.Од сутра ће бити промењена табла на општини Димитровград и писаће на српском језику „ОПШТИНА ДИМИТРОВГРАД”,и на бугарском језику ОБЩИНА ЦАРИБРОД”.Оба назива ће бити равноправно у званичној употреби.По мени је нађено најгоре могуће решење.Иако сам навијао да се врати стари назив мом граду против сам оваквог накарадног решења.Или ћемо га сви звати Цариброд по мени боље решење или ћемо га сви звати Димитровград.Зашто се праве овакве непотребне и вештачке поделе.
Немам линк за ову вест на српском језику али бугарски медији брује да је Бојко Борисов ово објавио на свом фацебоок налогу.
https://www.dnes.bg/balkani/2019/02...iv-vryshta-se-imeto-caribrod-oficialno.402213
Шта мислите о овом?

Poslednja izmena:
Мислим да из Београда настављају са прљавим играма завађања народа где могу и како год могу.

По чему је то Димитровград име на српском језику, то везе с мозгом нема.

Мислим да из Београда настављају са прљавим играма завађања народа где могу и како год могу.

Ни мени није јасно по чему је назив Димитровград на српском језику а Цариброд на бугарском језику?Цариброд је историјско име града и тако су га звали сви на свету па и Срби и Бугари.Ово је по мени велика глупост и није ми јасно како је могуће равноправо званично користити два назива за један те исти град.

Poslednja izmena:

Beogradski komunisti se moraju poslati na smetljiste istorije.

Цариброд, наравно. Само не знам чему табла на бугарском?

Као не знаш?Увек је била двојезична табла у Цариброду на свим јавним установама.Бугари су надполвична већина у општини и по законима Србије имају право на двојезичност у општини.Исто као и Мађари,Словаци,Албанци,Бошњаци,Румуни,Црногорци итд у појединим општинама Србије где су већина.

А по чему НИЈЕ НА СРПСКОМ, свашта.....
Dimitrovgrad
Насеље у Србији

Opis

Димитровград је градско насеље у Србији, у општини Димитровград, у Пиротском округу. Према попису из 2011. било је 6278 становника. До 1951. године звао се Цариброд а те године је декретом тадашње Владе ФНРЈ преименован, у част Георги Димитрова, бугарског председника.

Него боље објасни тј. преведи шта значи назив ЦАРИБРОД??? О чему се ту ради???

Као не знаш?Увек је била двојезична табла у Цариброду на свим јавним установама.Бугари су надполвична већина у општини и по законима Србије имају право на двојезичност у општини.Исто као и Мађари,Словаци,Албанци,Бошњаци,Црногорци итд у појединим општинама Србије где су већина.

Који Бугари? Као што су Срби из Трна, Драгомана, Куле, Берковице, Белоградчика... Од 1878. године постали Бугари, тако су становници Цариброда од 1919. Срби.

А по чему НИЈЕ НА СРПСКОМ, свашта.....
Dimitrovgrad
Насеље у Србији

Opis

Димитровград је градско насеље у Србији, у општини Димитровград, у Пиротском округу. Према попису из 2011. било је 6278 становника. До 1951. године звао се Цариброд а те године је декретом тадашње Владе ФНРЈ преименован, у част Георги Димитрова, бугарског председника.

Него боље објасни тј. преведи шта значи назив ЦАРИБРОД??? О чему се ту ради???

Јесте на српском али ако се желело вратити старо име граду онда је то требало урадити пошто је на српском и име Цариброд.И Срби су га до 1951.године звали Цариброд.
https://sites.google.com/site/caribrod69/geografski-polozaj
O imenu grada
Tragovi prvih naselja na teritoriji opštine Dimitrovgrad datiraju još iz vremena eneolita (3300-2200 g. pre n.e.), prelaznog perioda iz kamenog u metalno doba. O tom svedoče mnogobrojni arheološki nalazi kao što su kamene i bakarne sekire, keramičke posude, tegovi i kultni predmeti. U bronzanom i gvozdenom dobu (2200 pre n.e.- I veka n.e.) takođe je bilo naselja što se može zaključiti na osnovu mnogobrojnih arheoloških nalaza metalnih sekira, strelica i bronzanog nakita. Zbog svog geografskog položaja ova teritorija je još od antičkog perioda bila važna tačka u povezizanju istoka i zapada. Tu je još u I veku nove ere prolazio put VIA MILITARIS na kome su se nalazile mnogobrojne stanice za odmor i promenu konja. Na osnovu antičkog itinerarija iz IV veka, jedna od takvih stanica je i MUTATIO TRANSLITUS, koja bi se mogla nalaziti u okolini ili samom gradu . U neposrednoj blizini stanice pominje se i BALANSTRA kao antičko naselje koje je smešteno na tom putu. O postojanju naselja u periodu antike svedoče nalazi kao što su keramički žižak i votivni reljefi antičkih božanstava Jupitera, Hekate i Mitre.
Iz kasnoantičkog-ranovizantijskog perioda je utvrđenje podignutio u IV veku, a obnovljeno u VI veku za vreme Justinijana. Nalazi se na oko 3 km severozapadno od grada a služilo je kao zaštita stanovništvu u vreme upada raznih osvajača. Utvrđenje je opasano jakim dvostrukim bedemima. Na njegovom akropolju nađeno je puno fragmenata keramičkih posuda, staklenih čaša, alatki, strelica i nakita.
Iz srednjevekovnog perioda potiče najlepši manastirski kompleks u okolini, Manastir Sv. Jovan Bogoslov (Poganovski manastir), podignut krajem XIV veka u prelepoj dolini reke Jerme. Ovaj manastir je bio centar duhovnosti i pismenosti u narednim vekovima i teškim godinama turskog ropstva.
Godine 1433. ovi krajevi su pali pod tursko ropstvo. Mnogi putopisci raznih nacija koji su putovali Balkanom zapisivali su svoja zapažanja i pisali su o životu u ovim krajevima . Tako Sulejman Veličanstveni, turski sultan, koji je sa svojom vojskom preuzeo pohod na sever pri proputovanju kroz dolinu Nišave (1521.) je zapisao: "Konačno sam u naselju pod imenom Carski bunar (Tekvu binari)".
Kroz Caribrod je prolazio i putopisac Hans Dernšvan (1555.), koji je na putu iz Sofije za Caribrod napisao "…Video sam mnogo Bugara po dvadeset u grupi, kako posle devet dana putovanja žure iz Carigrada posle dva meseca rada kod sultana. Oni se vraćaju kući da bi prikupili rekoltu sa polja…” (18. jul). U daljem toku putopisa on dodaje da je 19. jula susreo na putu ka Caribrodu mnogo Bugara koji su bačvama nosili "sultanski desetak" - vino prema Sofiji.
Po predanjima naziv ovog naselja bio je "Carski brod", pa se kao takav i koristi u narodu. Ime "Spri brod" pominje putopisac Zigmund fon Brjuhen (1643. godine). Pozivajući se na neke pisane izvore iz doba pre oslobođenja od Turaka (1877. godine), u knjizi "Dimitrovgrad 1877-1945." autora Srbislava Zlatkovića, Dr Cvetana Vasova i Dr Gavrila Vidanovnća, navodi se da se ovo naselje pominje kao selo pod menom "Zaribrod" ili"Zarin brod", a kasnije u turskim izvornma kao dva sela, "Veliki i Mali Caribrod sa po 60 do 70 kuća".
Benedeto Ramberti, Caribrod prvi put pominje1584. godine. Carnbrod je bio vrlo pogodan za kraći i duži odmor u vreme kad se putovalo na daleki put pešice, konjima, konjskim i volovskvm zapregama, karavanom za Evropu, Bliski i Daleki Istonk. I u ono vreme brod su nazivali mesto za prelaz i odmor preko reke ili prostora za odmor. Dve reke Nišava, odnosno Ginska i Lukavačka reka, imale su izvanredne pogodnosti za duži i kraći odmor sa hanovima sagrađenim u Caribrodu, a za smeštaj i prenoćište putnika. U neposrednoj blizini tih objekata nalazile su se štale i obori za smeštaj volova i konja, koji su služili za vuču ili za jahanje.
U opisu grofa Virmonda koji je 1718. godine na putu iz Beča za Istambul prošao kroz Caribrod u svojstvu austrijskog poslanika navodi se: "Tada je u Caribrodu na reci Nišavi imalo dva mosta. Jedan je izgrađen od hrastovog drveta, nizak i dosta širok, a drugi visok i tesan, napravljen od tesanog kamena".
Konstantin Iriček piše da u glavnoj ulici ima mnogo dućana i hanova. Jedan od hanova je označen firmom "Vidlič planina" u kome je Iriček i odseo sa svojim saputnikom A. Zlatarskim. Autor u daljem tekstu opisuje tadašnju žensku nošnju: “…žene su nosile cvećem ukrašene bele marame na glavama, crvene ili crne sukmane, kecelje tkane grubim crvenim predivom sa naglašenim vertikalnim ivicama, a oko svojih tela nosile su obrađene ploče tzv. čipraze sa crvenom tkaninom, kožom ili posrebrene. Devojke su imale od kozje dlake tkane dugačke "kocene", koje su dostizale i do jedanog metra dužine, a ispod njih virili su mali repovi pokriveni srebrnim monetama. Na nogama su nosile obične opanke…”
Do danas nije utvrđeno kada je ovo naselje konačno i zvanično dobilo ime Caribrod. Današnje ime Dimitrovgrad, Caribrod je dobio 1951. godine.

- - - - - - - - - -

Који Бугари? Као што су Срби из Трна, Драгомана, Куле, Берковице, Белоградчика... Од 1878. године постали Бугари, тако су становници Цариброда од 1919. Срби.

Па ми Бугари који живимо овде у овом граду.и околним селима.Вековима уназад имамо националну свест да смо Бугари.А за то постоје и безброј историјских доказа.

Poslednja izmena:
Ни мени није јасно по чему је назив Димитровград на српском језику а Цариброд на бугарском језику?Цариброд је историјско име града и тако су га звали сви на свету па и Срби и Бугари.Ово је по мени велика глупост и није ми јасно како је могуће равноправо званично користити два назива за један те исти град.

Два назива за један исти град имаш у многим местима у Војводини, рецимо Србобран, Szenttomas, ваљда сам добро написао.

Београдски режими деценијама профитирају од завађања народа свуда где могу, и не хају за пустош која остаје иза њих.

- - - - - - - - - -

Beogradski komunisti se moraju poslati na smetljiste istorije.

Кренуло је то пре комуниста, и наставило се и после комуниста.

Mozete ga zvati i ku.rc.ev brod...

Koga bjeda jos interesuje???

Делимично се слажем са тобом.Али Пиротски округ па и Цариброд који се налази у њему чини ми се полако али сигурно напредују.Пирот је био на другом месту прошлог месеца по просечној месечној плати у Србији.Када се заврши аутопут који ће бити завршен ја се надам ове године мислим да ће то доста допринети развоју овог краја.Велики број туриста из Бугарске долази у ове крајеве.Овуда треба да прође и брза пруга од Будимпеште према Истамбулу,регионални гасовод итд.У пречнику од 100 километара од Цариброда живи преко два милиона људи.Идеално место за инвеститоре.Овуда је још од Римљана ишао главни пут.Да не помињем Стару планину Звоначку бању и прелепу незагађену природу и прилику за туризам.

Poslednja izmena:
Од сутра ће Димитровград постати званично и Цариброд.Цариброд је историјски назив за Димитровград и користио се до 1951.године када је преименован у Димитровград по бугарском комунисти Геогију Димитрову који је био добар другар са Титом.Од сутра ће бити промењена табла на општини Димитровград и писаће на српском језику „ОПШТИНА ДИМИТРОВГРАД”,и на бугарском језику ОБЩИНА ЦАРИБРОД”.Оба назива ће бити равноправно у званичној употреби.По мени је нађено најгоре могуће решење.Иако сам навијао да се врати стари назив мом граду против сам оваквог накарадног решења.Или ћемо га сви звати Цариброд по мени боље решење или ћемо га сви звати Димитровград.Зашто се праве овакве непотребне и вештачке поделе.
Немам линк за ову вест на српском језику али бугарски медији брује да је Бојко Борисов ово објавио на свом фацебоок налогу.
https://www.dnes.bg/balkani/2019/02...iv-vryshta-se-imeto-caribrod-oficialno.402213
Шта мислите о овом?

Mislim da idiotskije rešenje nisam čuo :eek: Jel to za kaznu Srbima ostaje Dimitrov :mrgreen:

Делимично се слажем са тобом.Али Пиротски округ па и Цариброд који се налази у њему чини ми се полако али сигурно напредују.Пирот је био на другом месту прошлог месеца по просечној месечној плати у Србији.Када се заврши аутопут који ће бити завршен ја се надам ове године мислим да ће то доста допринети развоју овог краја.Велики број туриста из Бугарске долази у ове крајеве.Овуда треба да прође и брза пруга од Будимпеште према Истамбулу,регионални гасовод итд.У пречнику од 100 километара од Цариброда живи преко два милиона људи.Идеално место за инвеститоре.Овуда је још од Римљана ишао главни пут.Да не помињем Стару планину Звоначку бању и прелепу незагађену природу и прилику за туризам.

...

Investitorima treba sta ponuditi...

Imate li sta drugo osim cistog vazduha i dobre vode???

...

Investitorima treba sta ponuditi...

Imate li sta drugo osim cistog vazduha i dobre vode???

Све што и други развијенији имају имамо и ми ако не и више.Инвеститори имају од скора и индустријску зону у Димитровграду која је близу аутопута и пруге,надамо се ускоро и гасовода,два аеродрома у близини (Ниш,Софија),сву осталу инфраструктуру(струју,воду,канализацију,велико тржиште у пречнику од стотинак километара,субвенције од државе,помоћ општине итд.Велике могућности за сточарство и воћарство....Шта ћеш више?

Poslednja izmena:

Caribrod i Bosilegrad su opštine koja su pripojene Srbiji kao kazna Bugarskoj za Drugi balkanski rat

Poslednja izmena:
Шта мислите о овом?

jedno malo vece selo na putu za nigde, promenilo zvaincan naziv

Caribrod i Bosilegrad su opština koja su pripojene Srbiji kao kazna Bugarskoj za Drugi Balkanski rat
И Струмица.За први светски рат.

- - - - - - - - - -

jedno malo vece selo na putu za nigde, promenilo zvaincan naziv

Не прави се аутопут,брза пруга,гасовод на путу за нигде.

Back