Dijabetes (Shecerna Bolest)

Meni su to doze koje nikako ne mogu da pokriju tvoje zahteve. Toliko dobijaju devojčice od 20-ak kilograma. Užas šta rade naši lekari. Probaj da promeniš lekara, najiskrenije. Znam da je teško dobiti Novorapid i Levemir, ali oni su toliko bolji (na žalost i skuplji) da je to neopisivo.
Zaista ne znam koliko ugljenih hidrata možeš da pokriješ sa 4 jedinice za ručak???
Takođe, Actrapid ima blago produženo dejstvo i traži neku užinu nakon doručka/ručka. Insulatard lako dovodi do noćnih hipoglikemija.
Nikako glikemija od 16 ne može da bude dobra, ali nikako. Može kao neki pojedinačni slučaj, usled loše procene, ali ne da se često ponavlja.

Tip 1, a terapija je kao kod tebe 3+1, samo sa Novorapidom i Levemirom, a doze odgovaraju mojoj kilaži, za ishranu koja nije užasno restriktivna. Ja za ručak uzimam oko 20-25 jedinica, nekad i više ako ima nešto slatko :mrgreen:
Kad izmerim povišenu glikemiju, ne čekam sledeći obrok, već uzimam potrebnu količinu insulina vanredno. To je lako sa Novorapidom jer nema produženo dejstvo kao Actrapid. Uzmeš tačno koliko ti treba.

Naravno, pa ko bi plaćao skupi insulin? Suština je da nađeš razumnog endokrinologa koji će da ti prepiše zaista potrebne doze insulina, ne one koje mu iz zdravstvenog nameću, zbog para. A dati te "veće" doze je daleko jeftinije od tretiranja komplikacija koje mogu da nastupe usled loše regulisanih glikemija.

Tip 1, a terapija je kao kod tebe 3+1, samo sa Novorapidom i Levemirom, a doze odgovaraju mojoj kilaži, za ishranu koja nije užasno restriktivna. Ja za ručak uzimam oko 20-25 jedinica, nekad i više ako ima nešto slatko :mrgreen:
Kad izmerim povišenu glikemiju, ne čekam sledeći obrok, već uzimam potrebnu količinu insulina vanredno. To je lako sa Novorapidom jer nema produženo dejstvo kao Actrapid. Uzmeš tačno koliko ti treba.

Apsolutno logično. Ja već imam dijabetes 11 godina i to radim naravno kad god da mi se desi. Samo da pozdravim dragog kolegu forumaša!

Pozdrav kolega. :)

Veliki je problem kad pacijenti slepo slušaju lekare, za koje sam iz iskustva video da malo znaju, ili nisu zainteresovani. Zato ih treba manjati i naći one koji umeju da razumeju potrebe pacijanta.

Pozdrav kolega po šećeru. Tačno, i ja sam imao loša iskustva sa pojedinim lekarima kada sam bio na neki način neiskusan. Lekare generalno baš briga (čast izuzecima), svaki pacijent je za njih samo broj. Jedino kada se ode privatno onda obrate pažnju koliko toliko.

Nikome u početku nije bilo lako. Još sam u početku koristio starije i lošije brzodelujuće insuline (Aktrapid) koji su počinjali sa dejstvom pola sata po davanju. I samim tim, bilo je dosta teže. Sve je to igranje ali u pravom smislu te reči. I trebalo mi je dosta vremena da udjem u fazon. Što kaže kolega Reefer, to je podrazumevalo često merenje, često bockanje. Danas imamo dosta bolje brzodelujuće insuline koji deluju odmah po davanju (naravno i dugodelujući su dosta kvalitetniji od Insulatarda, na primer Levemir je najbolji trenutno).

Kako misliš kupila si jedan pen? Mislim da ti nije dovoljno ni za probu, ipak moraš malo duže da ga koristiš. A što se tiče roka, pa sigurno je u važećem ako je iz apoteke, čak i da je prošao rok na kutiji, još dugo je upotrebljiv.

U uputstvu (koje sam dobila u kutiji Novorapida) piše da se nakon prve upotrebe taj pen može koristiti najviše do
4 nedelje,a Levemir sam kupila samo 1 pen,i uz njega nisam dobila uputstvo.Ja koristim malo jedinica Levemira
tako da neću stići da ga potpuno potrošim dok mu rok ne istekne.E sad,pitanje da li je to 4 ili više nedelja.

Može i više, to je rok koji su zakonski obavezni da napišu, a većina proizvoda (naročito lekova) ide i do 50% duže, a to je zbog zaliha u eventualnim elementarnim nepogodama i ratovima. Za starije dugodelujuće insuline (one "mutne") je važilo da su dobri dok mogu da se promućkaju i izmešaju ravnomerno.

Pozdrav svima! Od nedavno mi je postavljena dijagnoza dm tip 1, pa mi je jos sve pomalo nepoznato. Primam terapiju 2+2+2+5ili6 aktrapid i insulatard, s tim da sam padala nocu u hipo, pa sam morala da smanjim bazal na 3 ili 4, iako imam "jacu" uzinu. :) Zanima me do kad insulatard deluje, dal on ima blago dejstvo i preko dana, ili prestaje ujutru?

Back