Dijabetes (Shecerna Bolest)

Веровао или не ја сам сагласна с тобом.
Зато сам и побегла од клинике.
Али шта нам је чинити?

Слободно пишите о терапијама, вашем виђењу како човек све може себи да помогне, о специфичним врастама исхране...мени то не смета.

Мени смета вређање и свађање оних који немају истто мишљење.

Ваљда свако има право на своје мишљење?

Да поновим још једном, нисам брисала постове у којима се износе другачији погледи на дијабетес и начине лечења, већ постове који су били препуни увреда и сујете. А тамо где је било корисних информација плус увреде, преправила сам их , избрисала увреде, а оставила корисне информације.

Спадам у категорију лекара који дозвољавају пацијенту да сам бира начин лечења. Уз претходно обавезно упутство да рецимо ако болује од дијабетеса да му инсулин треба и да не може тај носач шећера ни са чим да замени, никаквим чајем, намирницом и сл.
Али верујем да начин исхране, физичка активност, живот без стреса могу дијабетес скоро да пониште.
С тим што то није рецепт за сваког. Неко мисли да се не нервира, али му подсвест бива моћнија од свести па скаче шећер.

Бавити се позивом лекара није уопште лако. Јер поред тог медицинског дела мора да се познаје и човек, његова душа, да се уме направити добра психолошка процена.
Свако од оболелих ће имати своје мишљење, свој приступ, своје гледиште на болест.
И ја то поштујем.

Али не дозвољавам сујетно препуцавање јер се неком не допада нечији начин на који доживљава и којим се бори са својом болешћу.

Нисмо сви исти.

Pa sad, ja sam ti jedan od onih što navijaju za zdrav način života...mi smo biljojedi pa treba u skladu sa tim i da se hranimo. Nisam za ishranu koju ti propagiraš, pogotovo ne ako si bolestan....Ne teram te da mi veruješ, ti znaš šta je za tebe najbolje...ali sam ja ipak za biljnu hranu (povrće, voće, orašasti plodovi i žitarice). Sa takvom ishranom ne postoji bolest koja se ne može pobediti...naravno, ako se uz to ne nerviramo. Jer ti džaba najzdraviji život ako se ti nerviraš. Naravno i svi ostali aspekti koji idu uz zdrav način života. Na žalost danas se mnogo šta odvratno promoviše kroz "zdrav način života", pa mnoge osobo odustanu od svega toga jer to nema rezultata...i onda kažu da takav život ne pomaže.
Ja te pozivam da pokušaš malo više u ishranu da ubaciš biljne namernice...ne kažem ti da izbacuješ životinjske (što bi bilo jako korisno), već da malo više dodaš u ishrani biljne namernice, sirove naravno...doro je to što ne soliš i ne sirćetiš salatu. Vidim da fizička aktivnost dosta utiče na tvoj SUK, pa možda bi trebalo da imaš redovnu fizičku aktivnost..ukoliko nemaš.
Ipak gledaj da pozitivno razmišljaš...da se ne opterećuješ glupostima koje nas svakodnevno okružuju.
Pozdrav!

Poenta mog posta nije bila sta jedem nego primer kako i koliko svako od nas moze sebi pomoci a vezano za ishranu koja je jako vazan faktor Diabetes-a. Problem je u tome sto ljudi veruju samo lekaru i ili nutricionisti i to 'slepo veruju', slede njihova uputstva do u tancine a rezultati sve gori i gori pa se pitaju kako sad to?! Nije samo farmaceutska industrija krivac, iako se slazem da jeste u velikoj meri ali to nije bitno konkretno nizakoga jer konstatovanje toga ne poboljsava rezultate SUK-a! Kod nas su lekari toliko optereceni administrativnim glupostima da bukvalno nemaju vremena za pacijente! To je veliki problem! Moja 'Doktorka Opste Prakse' ima sedam minuta po pacijentu a samo kuckanje na kompjuteru za pet recepata traje pet minuta i dok to radi samo sa 'pola uveta' slusa pacijenta jer ne sme da pogresi u vezi lekova...! To je mnogo veci problem od farmaceutskih kompanija, mnogo veci!!!

Znam da su tracice skupe, skup je i sam aparat (iako se aparat kupi jednom a traje nenormalno dugo) ali strahovito pomaze u regulaciji SUK-a. Ja sam inace u fazonu, jeftinije je meriti 7 puta na dan nego ostati bez noge! Potenciram redovno merenje jer sam primetio da se zacudjujuce veliki broj ljudi oslanja samo na merenja SUK-a kad odu kod lekara!!! Znaci, u najboljem slucaju, svaka tri meseca ili duze (takva je situacija kod nas) sto je zanemarljivo malo ako neko ima Diabetes!!! Meni je to omogucilo da sa (kako sam vec rekao) 50 jedinaica insulina u pocetku - sada uzimam samo 6 jedinica sa tendencijom ukidanja! A i promenio sam nacin i vrstu ishrane. Ranije se sve svodilo na meso bez priloga osim ako je od mesa, za salatu piletina, uz dosta hleba pa slede kolaci - nisam odbijao nista slatko... Sada je u obroku meso prisutno 'u tragovima', sada ja jedem 'prilog sa malo mesa' - to je moja definicija koja je u stvari cinjenicno stanje. Ne bih se, inace, slozio da smo mi (ljudska bica) biljojedi, naprotiv, a i dokazano je vise puta ponavljano... ali nije to bitno, poenta je u tome da ako se neko decenijama hrani na odredjen nacin pa to naglo promeni moze puno loseg da izazove u organizmu!!! Ako je neko mlad, ima recimo 10 godina, i 'regularno' se hrani (onako kako se hrani vecina na nasim prostorima) moze za nekoliko godina da predje na vegeterijansku ishranu bez ikakvih posledica ali ako se neko decenijama hrani na isti nacin ni malo nije zdravo to prekinuti pa cak i do kraja zivota! Korigovati vrstu, a narocito kolicini unete hrane - to da i to treba, menjati korenito, kompletno - ne nikako!!!

I jos jedna bitna stvar, vezana za ishranu, a to je navika! Navika je sve, i sta i koliko i kada i kako sveukupno zivimo pa tako i hrana kad je u pitanju! Covek je navikao da ugadja sebi - pa sto ne bi ugodio tako sto ce navici da zivi drugacije da bi ziveo duze i uspesnije?!

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Али шта нам је чинити?

Слободно пишите о терапијама, вашем виђењу како човек све може себи да помогне, о специфичним врастама исхране...мени то не смета.

Да поновим још једном, нисам брисала постове у којима се износе другачији погледи на дијабетес и начине лечења, већ постове који су били препуни увреда и сујете. А тамо где је било корисних информација плус увреде, преправила сам их , избрисала увреде, а оставила корисне информације.

Спадам у категорију лекара који дозвољавају пацијенту да сам бира начин лечења. Уз претходно обавезно упутство да рецимо ако болује од дијабетеса да му инсулин треба и да не може тај носач шећера ни са чим да замени, никаквим чајем, намирницом и сл.
Али верујем да начин исхране, физичка активност, живот без стреса могу дијабетес скоро да пониште.
С тим што то није рецепт за сваког. Неко мисли да се не нервира, али му подсвест бива моћнија од свести па скаче шећер.

Бавити се позивом лекара није уопште лако. Јер поред тог медицинског дела мора да се познаје и човек, његова душа, да се уме направити добра психолошка процена.
Свако од оболелих ће имати своје мишљење, свој приступ, своје гледиште на болест.
И ја то поштујем.

Али не дозвољавам сујетно препуцавање јер се неком не допада нечији начин на који доживљава и којим се бори са својом болешћу.

Нисмо сви исти.

Ako si lekar, a verujem da jesi, interesuje me zasto si 'otisla s klinike'?! Mislim da bi bilo korisno da podelis sa nama razloge. To je uvek korisno jer moze da se zakljuci sta ne valja u nasem zdravstvu (uvek postoji verovatnoca da se nesto novo cuje!) i da se na bazi toga koriguje svoje ponasanje u odnosu na bolest koju neko ima!!!

BTW - "...поред тог медицинског дела мора да се познаје и човек, његова душа, да се уме направити добра психолошка процена" - radi toga sam i reagovao onako kako sam reagovao u onome sto je obrisano. Nebitno, samo mala digresija.

"Свако од оболелих ће имати своје мишљење, свој приступ, своје гледиште на болест.
И ја то поштујем." - To je lepo ali u tom trenutku lekar mora da usmeri tog obolelog jer je po definiciji bolje upucen u materiju od bolesnika! A to se ne radi, previse lekari uopstavaju stvar tako da i onome ko je prehladjen i onome ko je tesko bolestan sledi 'ista pilula' po principu "Pa u proseku ne moze da skodi"!!!

Moj princip je sledeci - ja ono sto radim radim tako sto se trudim da to bude sto pribliznije tome da se tretira kao "najbolje na svetu", nikakvo 'odradjivanje posla' me ne zanima! A tako se mnogi ponasaju, odradjuju posao od kasirice u samoposluzi pa do lekara - nazalost!

Ok, necu vise...

Pozdrav!

Али шта нам је чинити?

И ја то поштујем.

Нисмо сви исти.
Činiti nam je da ljude uputimo na uzrok. Ako čoveka boli glava zbog promaje da mu kažemo da zatvori prozor, ne da mu dajemo tablete, gde će ga bol prestati dok traje dejstvo tablete. Nekom nezatvaranje prozora odgovara, nekom odgovara ogrovna prodaja ovih tableta, i logično je što ti niko neće reći da zatvoriš prozor...jer tu zarade nema.
Ako sam koga "vređao" to je savremena medicina i njihov način lečenja...ali ponavljam, sve što sam rekao stojim iza toga, sve se može lako proveriti i videti...ne mogu reći da sam ih vređeo, jer je to isto kao kada bih nekom ko koristi marihuanu rekao da je narkoman..to nije vređanje to je samo istina. Tako da nisam nikog lično ovde vređao, bar se ne sećam.
Sa ovim oko stresa se potpuno slažem. Samo gledanje filmova dovodi do podsvesnog stresa, ne mora film da bude horor, ili šta već da bi se to manifestovalo.
Slažem se i sa ovim oko pristupa pacijentu...treba mu se prilagoditi.

Poenta mog posta nije bila sta jedem nego primer kako i koliko svako od nas moze sebi pomoci a vezano za ishranu koja je jako vazan faktor Diabetes-a. Problem je u tome sto ljudi veruju samo lekaru i ili nutricionisti i to 'slepo veruju', slede njihova uputstva do u tancine a rezultati sve gori i gori pa se pitaju kako sad to?! Nije samo farmaceutska industrija krivac, iako se slazem da jeste u velikoj meri ali to nije bitno konkretno nizakoga jer konstatovanje toga ne poboljsava rezultate SUK-a! Kod nas su lekari toliko optereceni administrativnim glupostima da bukvalno nemaju vremena za pacijente! To je veliki problem! Moja 'Doktorka Opste Prakse' ima sedam minuta po pacijentu a samo kuckanje na kompjuteru za pet recepata traje pet minuta i dok to radi samo sa 'pola uveta' slusa pacijenta jer ne sme da pogresi u vezi lekova...! To je mnogo veci problem od farmaceutskih kompanija, mnogo veci!!!

Znam da su tracice skupe, skup je i sam aparat (iako se aparat kupi jednom a traje nenormalno dugo) ali strahovito pomaze u regulaciji SUK-a. Ja sam inace u fazonu, jeftinije je meriti 7 puta na dan nego ostati bez noge! Potenciram redovno merenje jer sam primetio da se zacudjujuce veliki broj ljudi oslanja samo na merenja SUK-a kad odu kod lekara!!! Znaci, u najboljem slucaju, svaka tri meseca ili duze (takva je situacija kod nas) sto je zanemarljivo malo ako neko ima Diabetes!!! Meni je to omogucilo da sa (kako sam vec rekao) 50 jedinaica insulina u pocetku - sada uzimam samo 6 jedinica sa tendencijom ukidanja! A i promenio sam nacin i vrstu ishrane. Ranije se sve svodilo na meso bez priloga osim ako je od mesa, za salatu piletina, uz dosta hleba pa slede kolaci - nisam odbijao nista slatko... Sada je u obroku meso prisutno 'u tragovima', sada ja jedem 'prilog sa malo mesa' - to je moja definicija koja je u stvari cinjenicno stanje. Ne bih se, inace, slozio da smo mi (ljudska bica) biljojedi, naprotiv, a i dokazano je vise puta ponavljano... ali nije to bitno, poenta je u tome da ako se neko decenijama hrani na odredjen nacin pa to naglo promeni moze puno loseg da izazove u organizmu!!! Ako je neko mlad, ima recimo 10 godina, i 'regularno' se hrani (onako kako se hrani vecina na nasim prostorima) moze za nekoliko godina da predje na vegeterijansku ishranu bez ikakvih posledica ali ako se neko decenijama hrani na isti nacin ni malo nije zdravo to prekinuti pa cak i do kraja zivota! Korigovati vrstu, a narocito kolicini unete hrane - to da i to treba, menjati korenito, kompletno - ne nikako!!!

I jos jedna bitna stvar, vezana za ishranu, a to je navika! Navika je sve, i sta i koliko i kada i kako sveukupno zivimo pa tako i hrana kad je u pitanju! Covek je navikao da ugadja sebi - pa sto ne bi ugodio tako sto ce navici da zivi drugacije da bi ziveo duze i uspesnije?!

Pozdrav!
Da..ako sam protiv čega, to je protiv slepog verovanja...ali izgleda da je to danas postalo moderno. Mnoge stvari nisam prihvatao, pa sam odjednom dosta toga čuo, pa sam poverovao, pa dok sam bio pod utiscima mnogo toga promenio, ali kako je vreme odmicalo počinješ da obraćaš manje pažnje na sve to....i onda se susretneš sa srži i sve ti to otvori oči, sve ti to bude pokretač, nedozvoljava ti da padneš. Trebamo da se upoznamo sa srži problema da bi istrajali u bilo kakvoj borbi protiv bolesti...jer ako znamo samo elementarne stvari teško će nas poverenej održati, potrebno je da se sami upoznamo sa tim kako naš organizam funkcioniše, kako radi...šta zahteva da bi uvek bili pobednici.
Pazi, farmaceutska industrija određuje te recepte koje tvoja doktorica piše, oni određuju na kojim tabletama će najviše zaraditi, a u isto vreme što više držati pacijenta bolesnog da bi ovaj što više kupovao njihove preparate. Kao što oboleli od raka imaju hemoterapije, gde 90% pacijenta umre od iste, ali se uvali takva priča da čovek veruje da mu hemoterapija produžava život. Ja doktore krivim što SLEPO prihvataju sve što im farmaceoutska industrija naredi...jer doktori su nesposobni bez farm. ind. Imaš ovde deo priče o ovim problemima:
- iz delova je.
Ne moramo da tretiramo da li smo biljojedi, ali će se svi složiti da nam ta hrana najviše odgovara...i što više budeš konzumirao biljne namernice to ćeš pre ozdraviti.
Ja sam npr. imao totalno nezdrav način života...gotovo sve se zasnivalo na mesu...da ne pominjem koliko sam mizerno jeo supe, čorbe....Ali kada je istina prvi put došla do mene to je bilo nešto što mi je pogled na sve ovo okrenulo naopačke...od tog trenutka mi se zgadilo i meso i svi životinjski proizvodi...da sam istog trenutka sve to ostavio...nije postojala osoba koja bi me nagovorila u suprotno...čak nisam ni znao šta da spremim da jedem, ali sam sve jeo osim životinjskih namernica...možda sam tu bio pomalo fanatičan...ali me je ta istina jednostavno digla na noge. Sada jedem najbolje što ima...nisam od onih što nipokoju cenu neće pojesti nešto životinjsko...(to je bilo samo u početku)...Ako odem negde u prirodu sa društvom obično napravimo neki roštilj, sa tim nemam nikakavih problema...ili da pojedem neke životinjske namernice sir, skorup i sl. Iako to izbegavam, ali mi nije namera nikog da sablažnjavam, inače sam zdrav, ali opet kažem jedem u zavisnosti od sitacije...ako mogu da priuštim biljnu hranu (što je gotovo uvek) onda jedem to, ako nema toga jedem nešto drugo, životinjsko...
Slažem se sa ovim oko navike....sve je stvar navike. Rakija je u počitku gorka, ali ako nastaviš da je piješ organizam će navići na to i postaće ti svakodnevnica.

Pozdrav svima na ovoj temi!
Do sada se ovde nisam oglašavala i molila bih Vas da mi neko od upućenijih pomogne savetom.
Moj otac ima dijabetes tipa B i od nedavno koplikacije sa bubrezima,izazvane dijabetesom.Nedavno
je izašao iz bolnice,jer je usled previsokog nivoa kalijuma (7,9) bio i vitalno ugrožen.Sada to redovno
pratimo i lekovima i dijetom držimo pod kontrolom.Doktor nam je rekao da obavezno izbaci beli hleb,
redukuje upotrebu krompira i svega što ima skrob.Kaže da je i crni hleb u prodavnicama najčešće samo
obojeno belo brašno i savetuje nam da kupimo crno brašno i pečemo mu hleb.
Nisam se setila da ga pitam da li može da se koristi npr.ovseno, heljdino,kukuruzno... To je sve bilo danas
na kontroli,a sledeća je tek za 2 meseca.
Da li mi možete pomoći savetom?Da li mogu da se koriste i brašna od drugih žitarica,jer je on veliki ljubitelj hleba
i vrlo ga je teško ubediti da to ne sme...Hvala unapred,

Do sada se ovde nisam oglašavala i molila bih Vas da mi neko od upućenijih pomogne savetom.
Moj otac ima dijabetes tipa B i od nedavno koplikacije sa bubrezima,izazvane dijabetesom.Nedavno
je izašao iz bolnice,jer je usled previsokog nivoa kalijuma (7,9) bio i vitalno ugrožen.Sada to redovno
pratimo i lekovima i dijetom držimo pod kontrolom.Doktor nam je rekao da obavezno izbaci beli hleb,
redukuje upotrebu krompira i svega što ima skrob.Kaže da je i crni hleb u prodavnicama najčešće samo
Nisam se setila da ga pitam da li može da se koristi npr.ovseno, heljdino,kukuruzno... To je sve bilo danas
Da li mi možete pomoći savetom?Da li mogu da se koriste i brašna od drugih žitarica,jer je on veliki ljubitelj hleba
Naravno da može, samo da nisu neke rafinisane. Možeš npr. da kombinuješ integralno pšenično brašno, integ. ražano brašno...so i voda...i to je sjajan hleb. Kamo sreće da takav hleb jedu i ovi zdravi...jer je jako hranljiv, a ujedno jako ukusan. :)

Opet ja... ali ako mogu da pomognem...

U vezi hleba, krompira, skroba... Doktor je potpuno u pravu i mnogo je bitno poslusati ga!!! Narocito ne mesati hleb i krompir u istom obroku!!! Generalno, sve sto je 'iz pekare' smatra se - ne nikako i potpuno je tacno!!! Jos jedna jako bitna stvar je kolicina hleba koja se unosi za obrok. Ako se vec ne moze bez hleba (a moze to je samo stvar navike!) onda treba ograniciti na dva tanja parceta po obroku, nikako jedno za dorucak a tri za rucak i slicne varijante!!! Tacno je da je svaki crni hleb u prodavnicama, pekarama... u stvari beli ali obojen da izgleda tamnije - mislio sam da to u danasnje vreme svi znaju. Pravi crni hleb se moze naci u svakom vecem marketu ali po pravilu da nikako ne moze da kosta manje og 140 dinara po komadu, ma u kakvom obliku bio pakovan (obavezno je pakovan, ne moze se naci samo izlozen na polici sa hlebom!).

Ako su komplikacije sa bubrezima izazvane Diabetes-om shvatite vrlo ozbiljno savete lekara i striktno ih se pridrzavajte ali i pratite pazljivo stanje i reagujte na svaku promenu trenutno. Ako se vodi racuna moze vrlo uspesno da se nosi sa tokom bubreznih problema!

Jos jednom, "jer je on veliki ljubitelj hleba i vrlo ga je teško ubediti da to ne sme..." - pa i on je veliki, odrastao covek, morao bi da svati da je zelja za hlebom zanemarljiva u odnou na to sta taj isti hleb moze da ucini njemu a samim tim i celoj porodici!!

Pozdrav!

Ako si lekar, a verujem da jesi, interesuje me zasto si 'otisla s klinike'?! Mislim da bi bilo korisno da podelis sa nama razloge. To je uvek korisno jer moze da se zakljuci sta ne valja u nasem zdravstvu (uvek postoji verovatnoca da se nesto novo cuje!) i da se na bazi toga koriguje svoje ponasanje u odnosu na bolest koju neko ima!!!

BTW - "...поред тог медицинског дела мора да се познаје и човек, његова душа, да се уме направити добра психолошка процена" - radi toga sam i reagovao onako kako sam reagovao u onome sto je obrisano. Nebitno, samo mala digresija.

"Свако од оболелих ће имати своје мишљење, свој приступ, своје гледиште на болест.
И ја то поштујем." - To je lepo ali u tom trenutku lekar mora da usmeri tog obolelog jer je po definiciji bolje upucen u materiju od bolesnika! A to se ne radi, previse lekari uopstavaju stvar tako da i onome ko je prehladjen i onome ko je tesko bolestan sledi 'ista pilula' po principu "Pa u proseku ne moze da skodi"!!!

Moj princip je sledeci - ja ono sto radim radim tako sto se trudim da to bude sto pribliznije tome da se tretira kao "najbolje na svetu", nikakvo 'odradjivanje posla' me ne zanima! A tako se mnogi ponasaju, odradjuju posao od kasirice u samoposluzi pa do lekara - nazalost!

Ok, necu vise...

Pozdrav!
О разлозима моје одлуке да се не бавим клиничким позивом сам већ писала овде на здрављу.
Суштина је да сматрам да је наука постављена на погрешним основама и да је данашња медицина у функцији фармацеутског бизниса.
Наука (медицинска) се не бави отклањањем узрока, већ само последицама. Нема ту излечења. Само залечивања, терања пацијената да узимају лекове, па онда тим лековима среде неки други орган, па онда морају још неке друге лекове због тог органа....зачарани круг.

Наравно, не бих да будем неправедна па да кажем да се ништа не лечи. Лече се данас инфективне болести итекако, али оне су само један мали део савремене патологије.

Што се овога тиче:
Моја процена је била и остала да је корисник на којег сте се обрушили вас двојица неко ко себе лечи карикирањем. Лакше му је да прича о својој болести на тај начин.
Е сад , то што ви нисте схватили да он карикира, то је други падеж. ;)

Činiti nam je da ljude uputimo na uzrok. Ako čoveka boli glava zbog promaje da mu kažemo da zatvori prozor, ne da mu dajemo tablete, gde će ga bol prestati dok traje dejstvo tablete. Nekom nezatvaranje prozora odgovara, nekom odgovara ogrovna prodaja ovih tableta, i logično je što ti niko neće reći da zatvoriš prozor...jer tu zarade nema.
Ako sam koga "vređao" to je savremena medicina i njihov način lečenja...ali ponavljam, sve što sam rekao stojim iza toga, sve se može lako proveriti i videti...ne mogu reći da sam ih vređeo, jer je to isto kao kada bih nekom ko koristi marihuanu rekao da je narkoman..to nije vređanje to je samo istina. Tako da nisam nikog lično ovde vređao, bar se ne sećam.
Sa ovim oko stresa se potpuno slažem. Samo gledanje filmova dovodi do podsvesnog stresa, ne mora film da bude horor, ili šta već da bi se to manifestovalo.
Slažem se i sa ovim oko pristupa pacijentu...treba mu se prilagoditi.

И ја сам за то да се базирамо на узроку, али опет питам, како?
Наука ту није моћна за многа стања. Или не жели да буде моћна. :confused:

О разлозима моје одлуке да се не бавим клиничким позивом сам већ писала овде на здрављу.
Суштина је да сматрам да је наука постављена на погрешним основама и да је данашња медицина у функцији фармацеутског бизниса.
Наука (медицинска) се не бави отклањањем узрока, већ само последицама. Нема ту излечења. Само залечивања, терања пацијената да узимају лекове, па онда тим лековима среде неки други орган, па онда морају још неке друге лекове због тог органа....зачарани круг.
Upravo tako.

Наравно, не бих да будем неправедна па да кажем да се ништа не лечи. Лече се данас инфективне болести итекако, али оне су само један мали део савремене патологије.

Што се овога тиче: Моја процена је била и остала да је корисник на којег сте се обрушили вас двојица неко ко себе лечи карикирањем. Лакше му је да прича о својој болести на тај начин.
Е сад , то што ви нисте схватили да он карикира, то је други падеж. ;)
Koja dvojica? Ne-misliš valjda na mene? Ja se nisam ninakog obrušavao sem na savremenu medicinu. :)

И ја сам за то да се базирамо на узроку, али опет питам, како?
Наука ту није моћна за многа стања. Или не жели да буде моћна. :confused:
Sve zavisi od bolesti...naveo sam osnovne razloge dijabetesa...ako je nastao na taj način, daj da promenimo te loše navike koje su prouzrokovale bolest...na taj način se leči uzrok. Tako što ishranom, vežbanjem i sve ostalo što ide uz to, ojačamo svoj imuni sistem, naoružamo ga da se on brani od bolesti...sve suprotno od toga je samoubistvo. 90% savremenih bolesti je uzrokovano neadekvatnim načinom života. Moj stav je da lečenje svih bolesti nije uopšte komplikovano koliko bi to želi da izgleda savremena medicina....i da ne postoji bolest koja se ne može izlečiti...Sve je do nas samih...ni sreću tu ne bih uopšte mešao.

...
Суштина је да сматрам да је наука постављена на погрешним основама и да је данашња медицина у функцији фармацеутског бизниса....
Наука (медицинска) се не бави отклањањем узрока, већ само последицама...

Ne razumem, kojim pogresnim osnovama?

Ne bih se slozio da je medicina u sluzbi farmaceutskog biznisa, da ima mnogo uticaja (Farmaceutska Industrija u globalu) to stoji, naravno, cak i preteranog uticaja ali daleko od toga da je medicina tako tretirana.

Pa nauka i ne treba da se bavi otklanjanjem bilo cega, nauka sluzi za otkrivanje novog i analizu postojeceg a pocinje tako sto se konstatuje posledica jer je to nesto sto je evidentno pa se analizom dolazi do uzroka. Ne ide to drugacije! Kad se nadje uzrok onda se angazuju razne specijalisticke sluzbe, organi (drzavni), koje mogu svojim delovanjem nesto da ucine na prevenciji uzroka. Na primer, ako je uzrok neke bolesti neki virus onda se to zvanicno iznese pa onda neko drugi stupa u borbu protiv tog virusa svim raspolozivim sredstvima a ako ne zna kako da se izbori opet se obraca nauci da resi problem tako sto ce analizirati taj problem i dati opcije za resenje ali opet nece nauka sama po sebi otkloniti problem, uzrok...

Inace, u medicini je vec odavno postalo skoro pravilo ona nasa narodna "koliko para - toliko muzike"! Nazalost, ali je to tako! Diabetes se u svetu potpuno drugacije tretira ako imas dosta para u odnodu na one koji nemaju dosta para! To je nesto sto je provereno, ne putem Internet-a, stampe media u globalu vec, licno s' moje strane, u nebrojeno kontakata po tom pitanju sa ljudima sirom sveta. Ono cime se bavim u zivotu mi je omogucilo da imam i odrzavam kontakt kako sa eminentnim naucnicima tako i sa eminentnim medicinskim radnicima pa su me informacije zapanjile ali i razjasnile mnoge nedoumice, konkretno vezano za Diabetes (to je ovde tema). Poznate svetske licnosti koje su Diabeticari imaju dosta para pa je i njihovo tretiranje problema potpuno drugacije nego "obicnog" coveka, ma gde se taj "obicni covek" nalazi na ovome svetu! Kad neko ima para insulin se minimalno koristi a 'tablete' skoro uopste ne! Sa druge strane, nauka je svoj doprinos dala otkricem insulina tako da je neuporedivo produzen zivotni vek i kvalitet zivota Diabeticara, svud u svetu pa i kod nas! To sto smo nedisciplinovani i trazimo resenja tipa "daj mi tabletu da mogu da zivim kao sto sam navikao" - u stvari sami sebi odmazemo konstantno prebacujuci krivicu na nekog drugog umesto da realno sagledamo situaciju i onda se prilagodjavamo cineci 'uslugu' i sebi i okolini u kojoj zivimo!!! Pre par meseci, cekaonica kod Endokrinologa, zena se zali na doktore, medicinu uopsteno, drzavu, vlast... I to ne samo da se zali nego je besna i prilicno glasna pri tom! Nisam mogao da izdrzim da ne reagujem na sledeci nacin: ja - "Izvinite, u cemu je vas problem, od cega bolujete?!" ona - "Ma, Diabetes vec sedam godina a zahvaljujuci ovima (ma ko to 'ovi' bili) sve mi je gore i gore!" ja - "A koji tip Diabetesa imate?" ona - "Tip 2, a zasto me to pitate?!" ja - "Pa, gospodjo, ako imate Diabetes Tip 2 a po mojoj slobodnoj proceni ste teski preko 100 kilograma, tesko da ce Vam pomoci bilo kakav lekar na ovom svetu! Pa od kako ste dosli ne prestajete da grickate nesto, pojeli ste dve pogacice sa jogurtom, kesu cipsa a nakon toga neprestalno vadite perece (one male, slane) iz kese i zalivate djusom! Zasto gubite vreme ovde, nema Vam pomoci ni ovde ni bilo gde drugo a opterecujete nas svojim glupostima vec skoro sat vremena!" naravno, zena samo sto nije pala sa stolice koliko se zajapurila na moje reci! I opet sam ja kriv sto ne mogu da se suzdrzim kad je ispred mene glupost bilo kakvog oblika!!! Ja sam i magarac i konj i nevaspitan i propalica... samo zato sto sam rekao cinjenicu koju su svi videli (bar dvadeset prisutnih) ali su svi bili po principu "Ma ko te j**e, debela, crkni, bre, sto se mene tice" a ja kao neotesani dripac zato sto sam imao dobru nameru da ukazem nekome na nesto... Neverovatno!!!

Ali opet sam se 'zapricao'... :) Pa tema ljudske gluposti je neiscrpna! :)

Samo da prokomentarisem " Моја процена је била и остала да је корисник на којег сте се обрушили вас двојица неко ко себе лечи карикирањем. Лакше му је да прича о својој болести на тај начин.
Е сад , то што ви нисте схватили да он карикира, то је други падеж." - posto sam ja jedan od te dvojice!

Neka on leci sebe kako god hoce, njegovo pravo i zelim mu sve najbolje, najiskrenije! Ali... nije ovo takva vrsta teme gde se na takav nacin diskutuje a da se pri tom ne naglasi na neki nacin sta se radi, u ovom slucaju karikira (ako je to slucaj iako ja sumnjam u to). Svaki "novopeceni" Diabeticar jedva ceka da procita nesto korisno i nije duzan da tumaci nicije pisanije vec ima pravo i da primi 'zdravo za gotovo' sve sto je napisano! Ponavljam nije ovo neka zabavna tema pa nema veze! A i to sto si ti tako protumacila ne znaci da si dobro protumacila!!! Ali imas moc...

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Obojici se iskreno zahvaljujem na odgovoru.Zaista ste mi pomogli.:)

Što se tiče ovog "odrastao covek, morao bi da svati da je zelja za hlebom zanemarljiva u odnou na to sta taj isti hleb moze da ucini njemu a samim tim i celoj porodici"...teorijski DA,ali u praksi-čoveku koji je do nedavno bio izuzetno vitalan,a koji svaki lekarski savet prihvata sa velikom dozom rezerve,kao i mnogi stariji ljudi, nije lako objasniti da promeni stav. Nema veze, svađaćemo se ,pa ko prvi popusti.;)

...Još jednom, hvala lepo!

Što se tiče ovog "odrastao covek, morao bi da svati da je zelja za hlebom zanemarljiva u odnou na to sta taj isti hleb moze da ucini njemu a samim tim i celoj porodici"...teorijski DA,ali u praksi-čoveku koji je do nedavno bio izuzetno vitalan,a koji svaki lekarski savet prihvata sa velikom dozom rezerve,kao i mnogi stariji ljudi, nije lako objasniti da promeni stav. Nema veze, svađaćemo se ,pa ko prvi popusti.;)
Мој отац је имао 14 година ШБ и доста се нехајно односио према њој, све док није пао у хипергликемичну кому.
Када сам га довезао у болницу, потпуно без свести имао је 32 mmol/lit, а горња граница од свих горњих граница је 6,4!
Пробудио се после три дана и тек од тада почео је да води рачуна о исхрани и данас му је шећер прилично добро регулисан.
Слабост бубрега код твог оца коју спомињеш је врло лош предзнак и ако заиста, али баш заиста ригорозно не буде водио рачуна о исхрани и физичкој активности прогноза је врло лоша.

Мој отац је имао 14 година ШБ и доста се нехајно односио према њој, све док није пао у хипергликемичну кому.
Када сам га довезао у болницу, потпуно без свести имао је 32 mmol/lit, а горња граница од свих горњих граница је 6,4!
Пробудио се после три дана и тек од тада почео је да води рачуна о исхрани и данас му је шећер прилично добро регулисан.
Слабост бубрега код твог оца коју спомињеш је врло лош предзнак и ако заиста, али баш заиста ригорозно не буде водио рачуна о исхрани и физичкој активности прогноза је врло лоша.

Kako si dosao do toga da je "горња граница од свих горњих граница је 6,4"?! To nije tacno!!! Mozda si nesto pobrkao?

Normalne vrednosti Secera U Krvi (SUK) = 3,5-6,1 mmol/l

Normalne vrednosti SUK-a pre jela = <6,1 mmol/l
Normalne vrednosti SUK-a 2 sata posle jela = <7,8 mmol/l

Sve preko toga su povisene vrednosti SUK-a ali ne mora da znaci da je u pitanju Diabetes!

Pozdrav!

Nema potrebe da se svađate, sve ako te on sluša i ako postupa kako mu ti kažeš, jede šta mu kažeš i sl. ako je on nervozan zbog toga, tj. radi to na silu...biće mu još gore.
Ja ti dajem garanciju da ako počne da se hrani integralnim hlebom (koji ćeš mu ti spremiti :)), da će mu biti mnogo bolje. Integralni hleb je jako hranljiv i brzo se čovek zasiti...njega ne možeš mnogo pojesti...veoma brzo zasiti, a ujedno dosta čoveka drži sitim. Tako ako ga navikneš na integralni hleb neće ni u ludilu pomišljati da pređe na obični beli, veruj mi. :)

Nema potrebe da se svađate, sve ako te on sluša i ako postupa kako mu ti kažeš, jede šta mu kažeš i sl. ako je on nervozan zbog toga, tj. radi to na silu...biće mu još gore.
Ja ti dajem garanciju da ako počne da se hrani integralnim hlebom (koji ćeš mu ti spremiti :)), da će mu biti mnogo bolje. Integralni hleb je jako hranljiv i brzo se čovek zasiti...njega ne možeš mnogo pojesti...veoma brzo zasiti, a ujedno dosta čoveka drži sitim. Tako ako ga navikneš na integralni hleb neće ni u ludilu pomišljati da pređe na obični beli, veruj mi. :)

Izvini ali ne mogu da ne reagujem! Ocigledno nisi Diabeticar cim ovako pogresno savetujes!!! Cak i da je tacno ono sto pricas o integralnom hlebu (a nije, samo je malko bolji za Diabeticare od klasicnog belog hleba!) nikako ne sme da se konzumira vise od dva tanja parceta uz obrok!!! I to pod uslovom da se u istom obroku ne konzumiraju 'slicne' namirnice...

Hleb i testenine
Hleb i prerađevine od brašna (testenine) čine grupu namirnica koje su najbogatiji izvor ugljenih hidrata (skrob, šećer) u ishrani dijabetičara. Ovo je razlog da se strogo ograničava upotreba svih ovih namirnica. Pored ugljenih hidrata, ove namirnice sadrže belančevine, masti, mineralne soli i vitamine. Različite vrste hleba sadrže različite količine ugljenih hidrata, mada su te razlike zanemarljive, pogotovo kada dijabetičar nema "naviku" da odstupa od dijete. 100 gr crnog i ražanog hleba ima 53,36 odnosno 51,38 UH, a belog hleba 54,32 g. Dvopek, preprečeni hleb i tost imaju u istoj težini veću količinu sastojaka hleba, pošto je u njima potpuno ili delimično odstranjena voda. Ove namirnice se sa lakoćom jedu, jer sporije izazivaju osećaj sitosti. Međutim, ove vrste hleba sadrže 30% ugljenih hidrata, 60% belančevina i 80% masti više od običnog hleba. Sva testa (rezanci, makarone, špagete, flekice, tarana, "pužići", "mašnice" i dr.), griz i brašna (pšenično, kukuruzno, ražano i dr.) treba po sadržaju ugljenih hidrata tretirati na isti način kao dvopek. Ove namirnice u odnosu na dvopek imaju manje masnoće (manji energetski potencijal). Njihovo korišćenje se određuje jelovnikom, a ukoliko se drugačije upotrebljavaju u dnevnom programu ishrane, treba izostaviti određenu količinu hleba. Hleb se uvek meri kao svež.

Evo korisnog linka:
Kod:
http://www.diabeta.net/ishrana-i-dijabetes/vrste-namirnica

Nije dobro POGRESNO savetovati cak ako je namera dobra!!! Ako se regulise hleb - sve ostalo je 'macji kasalj'!!!!!!!!!!!!!!!!!! A bitno je da se regulise hleb!!!!!!!!!

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Kako si dosao do toga da je "горња граница од свих горњих граница је 6,4"?! To nije tacno!!! Mozda si nesto pobrkao?

Normalne vrednosti Secera U Krvi (SUK) = 3,5-6,1 mmol/l

Normalne vrednosti SUK-a pre jela = <6,1 mmol/l
Normalne vrednosti SUK-a 2 sata posle jela = <7,8 mmol/l

Sve preko toga su povisene vrednosti SUK-a ali ne mora da znaci da je u pitanju Diabetes!

Pozdrav!
У ,,папирима" које је добио приликом дијагностификовања ШБ 1991. наведена је као горња граница 6,4mmola/l.
Можда је, слично границама за холестерол, и вредност за шећер мало пооштрена али то није трагедија.
Чак је питање колико се таква вредност може сматрати одговарајућом спрам година, пошто се у познијим годинама толеришу веће вредности.
Осим тога и за здраве људе постоје различити приступи, рецимо нико неће бити примљен на обуку за пилота борбених авиона у Русији, САД итд ако у 16 или 17 години ујутро, а на празан желудац и после осам сати од последњег оброка има шећер преко 3,5.

Izvini ali ne mogu da ne reagujem! Ocigledno nisi Diabeticar cim ovako pogresno savetujes!!! Cak i da je tacno ono sto pricas o integralnom hlebu (a nije, samo je malko bolji za Diabeticare od klasicnog belog hleba!) nikako ne sme da se konzumira vise od dva tanja parceta uz obrok!!! I to pod uslovom da se u istom obroku ne konzumiraju 'slicne' namirnice...

Evo korisnog linka:
Kod:
http://www.diabeta.net/ishrana-i-dijabetes/vrste-namirnica

Nije dobro POGRESNO savetovati cak ako je namera dobra!!! Ako se regulise hleb - sve ostalo je 'macji kasalj'!!!!!!!!!!!!!!!!!! A bitno je da se regulise hleb!!!!!!!!!

Pozdrav!
Kažeš ako se reguliše hleb sve ostalo je mačiji kašalj...Ne možeš ti toliko fanatizovati oko hleba, a masnoće stavljati po strani..Ja odgovrno tvrdim, ako se reguliše ishrana, bez masnoća, uz fizičku aktivnost naravno, da čovek može jesti ne znam koliko baš belog hleba može lako ozdraviti. Ovo me potseća, kao kada se "religiozni" ljudi uhvate za jednu stvar i pričaju kako su pobožni.
E pa prijatelju tu se ne možemo složiti.
Navešću jedan primer, može biti koristan i ostalim dijabetičarima.
Za vreme drugog svetskog rata, desilo se nešto fascinantno, odjednom je broj obolelih od raka, dijabetesa, srčani udari i sl. se smanjio. Sad da vidimo čega to nije bilo za vreme drugog svetskog rata....da li je bilo belog brašna?...vrlo, vrlo malo, uglavnom crno, integralno...životinjskih masnoća? takođe vrlo retko...šećera? restrikcija. Zatim dolazi 1945god. i počinje rapidan rast obolelih od dijabetesa, tumora i td.
Kod stanovnika Bangladeša ove bolesti su gotovo nepoznate...a istraživanja su pokazala da stanovnici ove države u proseku pojedu 80g vlakana. Mi možda u proseku pojedemo 4-8g. Ogrovna razlika. Vlakna imamo u krastavcu, celeru, orašastim plodovima, žitaricama, u biljnim namernicama. Mnogo su korisne za dijabetes...jer ako uzmemo neki obični šećer, prosti šećer, one su u stanju da vežu ove šećere, i da im ne dozvole da naglo pređu u krvotok...već ih postepeno otpuštaju tako da olakšavaju pankreasu.
Da se vratim na integralni hleb, tj. na žitarice. U klicama i mekinjama nalazimo nešto jako korisno, nalazimo holin. Holin ne možemo naći u belom brašnu, već isključivo integralnom. Holin je jako korisna materija koja je u stanju da čisti našu jetru od masnoće i od otrova. Zatim u integralnom hlebu, žitaricama kako hoćeš, nalazimo lecitin (toga u belom brašnu, odnosno hlebu nema). Lecitin je jako koristan, on masne naslage u krvnim sudovima rastvara, i na taj način čisti krvne sudove. Zatim lecitin prolazi kroz jetru i pretvara se u acetilholin....on pomaže u opuštanju čoveka, tj čini čoveka manje nervoznim. Zatim imamo i vitamin B1, što nas čini raspoloženijim. Odstranjivanjem klice i mekinja iz zrna žita (pravljenje belog brašna) gubi se 93% vitamina. Zatim imamo vitamin B6, pa magnezijum, bakar, fosfor, - što pronalazimo u znatno manjim količinama u belom hlebu, vrlo, vrlo mali deo.
Mogao bih do sutra da nabrajam koliko je integralni hleb koristan. Ne želim da ovo ode u bilo kakvu raspravu, da ne pravimo dragoj administratorki bilo kakve probleme. :)
Takođe integralne pahuljice su jako, jako korisne za dijabetes i uopšte za zdravlje. Ako nekom treba dobar recep neka se javi. :)

Kažeš ako se reguliše hleb sve ostalo je mačiji kašalj...Ne možeš ti toliko fanatizovati oko hleba, a masnoće stavljati po strani..Ja odgovrno tvrdim, ako se reguliše ishrana, bez masnoća, uz fizičku aktivnost naravno, da čovek može jesti ne znam koliko baš belog hleba može lako ozdraviti. Ovo me potseća, kao kada se "religiozni" ljudi uhvate za jednu stvar i pričaju kako su pobožni.
E pa prijatelju tu se ne možemo složiti.
Navešću jedan primer, može biti koristan i ostalim dijabetičarima.
Za vreme drugog svetskog rata, desilo se nešto fascinantno, odjednom je broj obolelih od raka, dijabetesa, srčani udari i sl. se smanjio. Sad da vidimo čega to nije bilo za vreme drugog svetskog rata....da li je bilo belog brašna?...vrlo, vrlo malo, uglavnom crno, integralno...životinjskih masnoća? takođe vrlo retko...šećera? restrikcija. Zatim dolazi 1945god. i počinje rapidan rast obolelih od dijabetesa, tumora i td.
Kod stanovnika Bangladeša ove bolesti su gotovo nepoznate...a istraživanja su pokazala da stanovnici ove države u proseku pojedu 80g vlakana. Mi možda u proseku pojedemo 4-8g. Ogrovna razlika. Vlakna imamo u krastavcu, celeru, orašastim plodovima, žitaricama, u biljnim namernicama. Mnogo su korisne za dijabetes...jer ako uzmemo neki obični šećer, prosti šećer, one su u stanju da vežu ove šećere, i da im ne dozvole da naglo pređu u krvotok...već ih postepeno otpuštaju tako da olakšavaju pankreasu.
Da se vratim na integralni hleb, tj. na žitarice. U klicama i mekinjama nalazimo nešto jako korisno, nalazimo holin. Holin ne možemo naći u belom brašnu, već isključivo integralnom. Holin je jako korisna materija koja je u stanju da čisti našu jetru od masnoće i od otrova. Zatim u integralnom hlebu, žitaricama kako hoćeš, nalazimo lecitin (toga u belom brašnu, odnosno hlebu nema). Lecitin je jako koristan, on masne naslage u krvnim sudovima rastvara, i na taj način čisti krvne sudove. Zatim lecitin prolazi kroz jetru i pretvara se u acetilholin....on pomaže u opuštanju čoveka, tj čini čoveka manje nervoznim. Zatim imamo i vitamin B1, što nas čini raspoloženijim. Odstranjivanjem klice i mekinja iz zrna žita (pravljenje belog brašna) gubi se 93% vitamina. Zatim imamo vitamin B6, pa magnezijum, bakar, fosfor, - što pronalazimo u znatno manjim količinama u belom hlebu, vrlo, vrlo mali deo.
Mogao bih do sutra da nabrajam koliko je integralni hleb koristan. Ne želim da ovo ode u bilo kakvu raspravu, da ne pravimo dragoj administratorki bilo kakve probleme. :)
Takođe integralne pahuljice su jako, jako korisne za dijabetes i uopšte za zdravlje. Ako nekom treba dobar recep neka se javi. :)

Ma nemam vremena sada, vec je kasno, da se natezem sa tobom... Misli kako hoces i radi kako hoces - odgovorno tvrdis - odgovaraces, znaci, ako se nesto negativno desi! Ok, voleo bih da si u pravu ali mrka kapa! Ako me ne mrzi sutra cu ti objasniti ali me samo interesuje da znam, da li si ti Diabeticar i kakve veze sa Diabetesom imas?! Hvala!

Pozdrav!

Ma nemam vremena sada, vec je kasno, da se natezem sa tobom... Misli kako hoces i radi kako hoces - odgovorno tvrdis - odgovaraces, znaci, ako se nesto negativno desi! Ok, voleo bih da si u pravu ali mrka kapa! Ako me ne mrzi sutra cu ti objasniti ali me samo interesuje da znam, da li si ti Diabeticar i kakve veze sa Diabetesom imas?! Hvala!

Pozdrav!
Rekao sam da neću da ulazim u raspravu...ali zbog "Step Up"-a čisto da prokomentarišem ovaj članak koji si pastovao, da ne bi nasela na sve ovo.
Hleb i testenine
Hleb i prerađevine od brašna (testenine) čine grupu namirnica koje su najbogatiji izvor ugljenih hidrata (skrob, šećer) u ishrani dijabetičara. Ovo je razlog da se strogo ograničava upotreba svih ovih namirnica. Pored ugljenih hidrata, ove namirnice sadrže belančevine, masti, mineralne soli i vitamine. Različite vrste hleba sadrže različite količine ugljenih hidrata, mada su te razlike zanemarljive, pogotovo kada dijabetičar nema "naviku" da odstupa od dijete. 100 gr crnog i ražanog hleba ima 53,36 odnosno 51,38 UH, a belog hleba 54,32 g. Dvopek, preprečeni hleb i tost imaju u istoj težini veću količinu sastojaka hleba, pošto je u njima potpuno ili delimično odstranjena voda. Ove namirnice se sa lakoćom jedu, jer sporije izazivaju osećaj sitosti. Međutim, ove vrste hleba sadrže 30% ugljenih hidrata, 60% belančevina i 80% masti više od običnog hleba. Sva testa (rezanci, makarone, špagete, flekice, tarana, "pužići", "mašnice" i dr.), griz i brašna (pšenično, kukuruzno, ražano i dr.) treba po sadržaju ugljenih hidrata tretirati na isti način kao dvopek. Ove namirnice u odnosu na dvopek imaju manje masnoće (manji energetski potencijal). Njihovo korišćenje se određuje jelovnikom, a ukoliko se drugačije upotrebljavaju u dnevnom programu ishrane, treba izostaviti određenu količinu hleba. Hleb se uvek meri kao svež.
Mislim da smo se složili da u ništa ne treba verovati slepo, a ovo je primer.
Postoji mnoštvo naučnih dokaza da je najzdravija ishrana, ishrana bogata ugljenim hidratima. Dokazano je da ona preokreće srčano oboljenje, preokreće dijabetes, sprečava niz hroničnih bolesti, i prouzrokuje značajno smanjenje težine. 99% ugljenih hidrata potiče iz povrća, voća i žitarica. Kada jedemo ove namernice u neprerađenom, i prirodnom stanju veliki deo ugljenih hidrata se nalazi u složenom obliku. I samim tim razlaže na normalan način. U ovakvoj ishrani dobijamo mnogo vlakana o kojima sam već govorio. Sa druge strane, imamo ugljene hidrate iz kojih su izvučena vlakna, minerali, vitamini...takozvani prosti ugljeni hidrati. Prosti ugljeni hidrati su karakteristični za beli hleb. Ali neobavešteni pametnjakovići koji pišu ove stvari koje si ti postavio ne prave razliku između prostih i složenih, već ih bacaju u isti koš.
Evo šta kaže jedna statistika:
scaled.php

Kako unos ugljenih hidrata raste, a masti opada, broj smrtnih slučajeva od dijabetesa pada...sa 20,4 na 2,9 na 100000 ljudi. Jasan primer da kod puno ugljenih hidrata, a manje masti dolazi do drastične promene u organizmu dijabetičara. Ono što treba napomenuti je, da ove masti koje se ovde koriste su poreklom od životinjskih namernica, nasuprot ugljenim hidratima iz biljaka.
Evo još nekih statistika:
scaled.php

scaled.php

Postoje brojna druga istraživanaj koja pokazuju jedno te isto...samo treba otvoriti oči, ne biti slepi vernik i sve prihvatati zdravo za gotovo. U ostalom mi smo biljojedi i ova hrana nam mora odgovarata...a sve suprotno od toga je očekivano...bolesti.

Rekao sam da neću da ulazim u raspravu...ali zbog "Step Up"-a čisto da prokomentarišem ovaj članak koji si pastovao, da ne bi nasela na sve ovo.

Postoje brojna druga istraživanaj koja pokazuju jedno te isto...samo treba otvoriti oči, ne biti slepi vernik i sve prihvatati zdravo za gotovo. U ostalom mi smo biljojedi i ova hrana nam mora odgovarata...a sve suprotno od toga je očekivano...bolesti.

"Da ne bi nasela na sve ovo" - ?!?!?!?!?!?!! Hoces reci da to nije tacno?!

U "brojana druga istrazivanja" spadaju i varijante cudotvoraca i mnogo sto sta u tom stilu ali je to neprihvatljivo iz mnogo razloga. To sto ti zagovaras se ne granici nego je bas slepo verovanje u to sto zagovaras. Nemam nista protiv, veruj ti u sta god hoces, to je tvoje pravo i tvoja stvar ali nemoj optuzivati druge po bilo kom pitanju ako se ne slazu s' tobom!!!

Ova poslednja recenica puno govori a potpuno je neistinita ali u skladu sa tvojim poimanjem zivota koje nameces drugima!

Nisi mi odgovorio na pitanje, naime, kakve veze ti imas sa Diabetesom osim sto volis da pises na forumu o toj temi?!

Pozdrav!

"Da ne bi nasela na sve ovo" - ?!?!?!?!?!?!! Hoces reci da to nije tacno?!

U "brojana druga istrazivanja" spadaju i varijante cudotvoraca i mnogo sto sta u tom stilu ali je to neprihvatljivo iz mnogo razloga. To sto ti zagovaras se ne granici nego je bas slepo verovanje u to sto zagovaras. Nemam nista protiv, veruj ti u sta god hoces, to je tvoje pravo i tvoja stvar ali nemoj optuzivati druge po bilo kom pitanju ako se ne slazu s' tobom!!!

Ova poslednja recenica puno govori a potpuno je neistinita ali u skladu sa tvojim poimanjem zivota koje nameces drugima!

Nisi mi odgovorio na pitanje, naime, kakve veze ti imas sa Diabetesom osim sto volis da pises na forumu o toj temi?!

Pozdrav!
Za men lično je sve izneto glupost...ali zaista želim da izbegavam ovaj rečnik zbog drage moderatorke. :)
Možda si primetio moj nick i avatar da su religioznog porekla, ali se zaista trudim da to ostavim po strani, a da iznesem osnovne činjenice. Mogao bih ja mnogo šta da pišem o tim čudima, i da mešam Boga u sve ovo, ali razumem da ovo čitaju i oni manjereligiozni, tj ateisti...pa iznosim samo naučne činjenice koje su lako proverljive.
Iskreno se nadam da nisam nikog optužio, tj nikom nisam rekao da mi veruje...samo iznosim naučna istraživanja i radove....pa ko želi neka proveri. Učinilo bi me jako srećnim kada bi ovo nekog podstaklo da počne da istražuje...ne da mi slepo veruje, već da ovo samo počne da proverava.
Ja iznosim svoj stav, nikom ne namećem svoje mišljenje, taman posla...to je ono što najmanje želim. Čak šta više ti pokušavaš da mi nametneš svoje verovanje...ali neću da započinjem zbog pomenutog. :)
Pa nemam nikakve veze sa bolešću (hvala Bogu), ali mogu ponešto pametno reći o svemu tome. Da li doktor treba da oboli od ove bolesti da bi je upoznao, a kasnije lečio ljude? Ja smatram da će se pravi doktor pre upoznati sa bolešću da ne bi kasnije oboleo. Ja možda predstavljam manjinu, ali na vreme mislim...zdrav sam, ali razmišljam o svemu ovome, i gledam da živim u skladu sa zakonima zdravlja. Ne treba bolest da me potstakne na sve to.
Dakle, koliko si mogao da primetiš samo iznosim naučne radove, nikog ne maltretiram, nikog ne prisiljavam, nikog ne teram da mi veruje.
p.s.
Izvinjavam se Sofki...jer nema potrebe da polemišemo o ovim stvarima koje se tiču samo nas....jer prepostavljam da ovo čitaju i dijabetičari koje naša rasprava najmanje zanima.

Ne treba nista da izbegavas zbog Moderatora/ke jer ona radi svoj posao kako treba, treba da se brines zbog Diabeticara kojima je posvecena ova tema i traze cinjenice, savete, validne podatke, korisne podatke, korisne savete... vezane za njihovu bolest. I ja sam jedan od njih, naime , i ja sam Diabeticar Tip 2! Ja delim sa ostalim Diabeticarima iskustvo i to licno iskustvo - kako sam za nepune tri godine sa Insulinske terapije od 50 jedinica dnevno dosao do 6 jedinica dnevno, sto nije mala stvar! Nacin kojim sam dosao do takvog rezultata sam opisao i to sigurno moze nekome da pomogne! I ja sam, svojevremeno trazio po Internet-u informacije jer ih nisam dobio kad je trebalo od lekara i u pocetku sam bio zbunjen kolicinom kontradiktornih podataka na koje sam nailazio na ovakvim forumima koji bi trebalo da pomognu nekome ko je oboleo od Diabetesa!!! Onda sam shvatio da ima puno ljudi poput tebe koji, iz samo njima znanih razloga, veruju da je njihovo licno vidjenje Diabetesa ispravno i korisno ne vodeci racuna da je to samo njihovo licno razmisljanje nepotkrepljeno licnim iskustvom sto je izuzetno bitno za sve a kamoli za neku bolest!!! Tek kad sam poceo selektivno da pratim tako sto sam pazljivo citao svacije LICNO iskustvo u vezi Diabetesa uspeo sam da razumem sta je to u stvari Diabetes i kako ziveti sa njim!!! I to uspesno ziveti sa Diabetesom!!! I to mogu da dokazem dokumentovano (ne rekla - kazala, citao sam negde, rekao mi neko, kazu ljudi... i slicne varijante) licnim primerom!!!!

"Ja iznosim svoj stav, nikom ne namećem svoje mišljenje, taman posla...to je ono što najmanje želim." - a pre toga isto ti kazes:
"Ja odgovrno tvrdim, ako se reguliše ishrana, bez masnoća, uz fizičku aktivnost naravno, da čovek može jesti ne znam koliko baš belog hleba može lako ozdraviti." - ti zaboravljas da si ovo rekao, da ti nesto odgovorno tvrdis (plus to sto tvrdis moze da bude pogubno za Diabeticara!!!)!!! - pa onda:
"Pa nemam nikakve veze sa bolešću (hvala Bogu), ali mogu ponešto pametno reći o svemu tome." - mozda mozes nesto pametno reci ali reci pametno i ogradi se da je to samo tvoje misljenje i nista vise!!! A to sto sama recenica izgleda kao: "Sacuvaj me Boze te Posasti (Diabetesa)"!!! Ruzno, mnogo ruzno!!! - pa onda:
"Ja smatram da će se pravi doktor pre upoznati sa bolešću da ne bi kasnije oboleo." - pa valjda je cilj doktora da se upozna sa bolescu da bi pomagao ljudima a ne da on sam ne bi kasnije oboleo?!?!?!?! Dosta govori o tebi, dosta!!!
"Da ne bi nasela na sve ovo" - da ne bi nasela na licno iskustvo Diabeticara?! Sramota!!!

I tako dalje, analiza tvojih recenica je dosta 'smorna' ali pomaze Diabeticarima da prepoznaju varijantu ljudi koji nemaju veze sa Diabetesom (i jos kazu 'hvala Bogu" a precute "sto za razliku od vas ja to nemam"!) ali i te kako vole o tome da pisu na ovom i ostalim forumima koji se bave Diabetesom!!! Ne kazem da ih treba sprecavati - sloboda govora je garantovana - samo ih treba prepoznati kao takve!!! Toliko za sada!

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Ne treba nista da izbegavas zbog Moderatora/ke jer ona radi svoj posao kako treba, treba da se brines zbog Diabeticara kojima je posvecena ova tema i traze cinjenice, savete, validne podatke, korisne podatke, korisne savete... vezane za njihovu bolest.
Pa da ne želim da pomognem ne bih ovde uopšte ni dolazio.
Ja smatram da su ovo što iznosim činjenice, saveti, validni podaci...To što se ti sa ovim ne slažeš je druga stvar. Zašto uporno namećeš svoje mišljenje....pusti ljude da čuju i drugu stranu, pa neka sami odluče...Nikog ja ne držim.
I ja sam jedan od njih, naime , i ja sam Diabeticar Tip 2! Ja delim sa ostalim Diabeticarima iskustvo i to licno iskustvo - kako sam za nepune tri godine sa Insulinske terapije od 50 jedinica dnevno dosao do 6 jedinica dnevno, sto nije mala stvar! Nacin kojim sam dosao do takvog rezultata sam opisao i to sigurno moze nekome da pomogne!
To je jako lepo od tebe, i ja to poštujem.
I ja sam, svojevremeno trazio po Internet-u informacije jer ih nisam dobio kad je trebalo od lekara i u pocetku sam bio zbunjen kolicinom kontradiktornih podataka na koje sam nailazio na ovakvim forumima koji bi trebalo da pomognu nekome ko je oboleo od Diabetesa!!! Onda sam shvatio da ima puno ljudi poput tebe koji, iz samo njima znanih razloga, veruju da je njihovo licno vidjenje Diabetesa ispravno i korisno ne vodeci racuna da je to samo njihovo licno razmisljanje nepotkrepljeno licnim iskustvom sto je izuzetno bitno za sve a kamoli za neku bolest!!!
Ok, ideš na to da ti imaš "iskustva"...to je tvoj stav. Ja idem na naučne činjenice...valjda naiđe neki zainteresovan dijabetičar kojeg će ovo potstaknuti da proučava.
Tek kad sam poceo selektivno da pratim tako sto sam pazljivo citao svacije LICNO iskustvo u vezi Diabetesa uspeo sam da razumem sta je to u stvari Diabetes i kako ziveti sa njim!!! I to uspesno ziveti sa Diabetesom!!! I to mogu da dokazem dokumentovano (ne rekla - kazala, citao sam negde, rekao mi neko, kazu ljudi... i slicne varijante) licnim primerom!!!!
Možda se upravo ovde i razlazimo...jer ti potenciraš život sa dijabetesom, a ja potenciram da se dijabetičar može u potpunosti izlečiti. Da čovek može uspešno živeti bez dijabetesa. Jer ja ne vidim lečenje ako je bolest prisutna, ili ako se ta bolest može ponovo vratiti. Koja je svrha ugrađivanaj bajpasa ako čovek nastavi gde je stao? Dakle, ja promovišem život bez bolesti, da smanjimo procenat da obolimo na minimum.
Jer za gotovo sve bolesti od kojih boluje savremeni čovek je kriv upravo čovek.
"Ja iznosim svoj stav, nikom ne namećem svoje mišljenje, taman posla...to je ono što najmanje želim." - a pre toga isto ti kazes:
"Ja odgovrno tvrdim, ako se reguliše ishrana, bez masnoća, uz fizičku aktivnost naravno, da čovek može jesti ne znam koliko baš belog hleba može lako ozdraviti." - ti zaboravljas da si ovo rekao, da ti nesto odgovorno tvrdis (plus to sto tvrdis moze da bude pogubno za Diabeticara!!!)!!!
Da, odgovorno tvrdim, treba li opet da ponovim? Da li namećem nekom svoje mišljenje? Da li sam ja neki autoritet koji tamo nekog tera da mi veruje? Ja samo govorim koliko sam ubeđen u sve ovo...a druga je stvar da li će mi neko verovati ili ne. Ispada da ja nekog ovde prisiljavam, zlostavljam.
Za sve što kažem iznesem naučne činjenice...statistike i sl.
- pa onda:
"Pa nemam nikakve veze sa bolešću (hvala Bogu), ali mogu ponešto pametno reći o svemu tome." - mozda mozes nesto pametno reci ali reci pametno i ogradi se da je to samo tvoje misljenje i nista vise!!! A to sto sama recenica izgleda kao: "Sacuvaj me Boze te Posasti (Diabetesa)"!!! Ruzno, mnogo ruzno!!!
Tebi da je stalo nekom da pomogneš ne bi se ovde da prostiš glupirao sa ovim.
Ali hajde da opet crtam.
Pa valjda se zna da je ovo moje mišljenje...nisam znao da moram to i da napomenem.. Za u buduće, sve što od mene pročitaš to sam ja napisao, eto da znaš.
E sad, ja sam ovde izneo svoje mišljenje, oslanjajući se na brojne dokaze koje sam izneo....i ne očekujem od nikog da mi slepo veruje, već da ovo što sam izneo počne da proverava...već sam rekao da mi je to cilj. Ako ti imaš nešto pametno da kažeš za neki naučni podatak ti reci, ja tu ne vidim ništa loše, pa da zajedno dođemo do istine...a ne da komentarišeš kako si ti u pravu i sl.
To što si ti opterećen bolešću (razumem), ne znači da te ja potcenjujem na bilo koji način, ni tebe ni bilo kog bolesnika. Kažem da nisam bolestan hvala Bogu...nije valjda da treba da molim Boga da budem bolestan jer je to 'in'. Ne omalovažavam nikoga ma koliko ti to želeo da ispadne tako.

- pa onda:
"Ja smatram da će se pravi doktor pre upoznati sa bolešću da ne bi kasnije oboleo." - pa valjda je cilj doktora da se upozna sa bolescu da bi pomagao ljudima a ne da on sam ne bi kasnije oboleo?!?!?!?! Dosta govori o tebi, dosta!!!
Ovde sma govorio o meni, a upleo sam doktora pa je ispalo ovako...nije mi bila namera da bude ovakav kontekst. Svakako da doktor treba da bude prijatelj pacijentima, a ne da ih gleda kroz posao. Ali u želji da me pretstaviš u što gorem svetlu uhvatio si se za ovo. Pogledaj širi kontekst, pa ćeš razumeti šta promovišem.
"Da ne bi nasela na sve ovo" - da ne bi nasela na licno iskustvo Diabeticara?! Sramota!!!
Da ne bi nasela na citirano. Pa ako ti nije problem da pogledaš šta sam citirao.

I tako dalje, analiza tvojih recenica je dosta 'smorna' ali pomaze Diabeticarima da prepoznaju varijantu ljudi koji nemaju veze sa Diabetesom (i jos kazu 'hvala Bogu" a precute "sto za razliku od vas ja to nemam"!) ali i te kako vole o tome da pisu na ovom i ostalim forumima koji se bave Diabetesom!!! Ne kazem da ih treba sprecavati - sloboda govora je garantovana - samo ih treba prepoznati kao takve!!! Toliko za sada!

Pozdrav!
Toliko o tvom jednoumlju.
Zašto ne pustiš dijabetičare da sami izaberu...već kao neki političar se namećeš sa svojim stavovima...Pa sumnjam da ćeš tako privući nekog da ima poverenja u tebe.

Back