buudala
Stara legenda
- Poruka
- 84.029
Nagrada se ne otkupljuje.To je NAGRADA za doprinos dede
Deda je dobio stanarsko pravo u drustvenom stanu.
Tako i ti treba da placas drzavi kiriju
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nagrada se ne otkupljuje.To je NAGRADA za doprinos dede
Ja ne trebam ali ti izbegavašNagrada se ne otkupljuje.
Deda je dobio stanarsko pravo u drustvenom stanu.
Tako i ti treba da placas drzavi kiriju
A kako to, ko je radio kod nekog od malobrojnih Privatnika u SFRJ imao je VEĆU PLAĆU od budžetlijaТи са цифрама баш не знаш а не знаш ни у паре...прикључак за телефон је коштао највише око 1600 ДМ и нигде на свету није био скупљи него у СФРЈ
И није ти вредело ништа ни ако имаш те паре (а 1500 ДМ је мало који самоуправљач видео на камари) јер прикључак прво мора да одобри ''месна заједница''....ако ниси члан СКЈ тешко ћеш то добити...
Vrati stantuc muc jelte?
sad nema "ojadjenih" da objasne u sitna crevca?![]()
E ebi ga ti si ziveo u svojoj cauri pa to ti je.Ти са цифрама баш не знаш а не знаш ни у паре...прикључак за телефон је коштао највише око 1600 ДМ и нигде на свету није био скупљи него у СФРЈ
И није ти вредело ништа ни ако имаш те паре (а 1500 ДМ је мало који самоуправљач видео на камари) јер прикључак прво мора да одобри ''месна заједница''....ако ниси члан СКЈ тешко ћеш то добити...
Nasledio od dedeVrati stan
A kako to u SFRJ bila veća plata kod Privatnika (a na prste jedne ruke) a manja kod budžetlijaE ebi ga ti si ziveo u svojoj cauri pa to ti je.
Ja lepo kazem sta je deda platio i odrali ga zestoko , ali tako se verovatno , ja bar tako mislim proculo u selu , neki tip se snasao , koristio veze i poznanstvo i drao seljake kao mora, a ko nije hteo , kad bi otisao sam u postu, oni bi ga smutili da ne moze to tako i tako to prodje kod seljaka..ne moze regularno , onda nadju ko moze da odradi..
Ali eto tebi je samo tvoje tacno , i to jeste osobina antititoista, da je samo njihovo pa njihovo..
Samo su njih ostetili , samo su oni bili posteni , svi ostali lopovi i sve tako neke price koje su njima tacne, a nebuloze..
A tvoje price su samo tvoje price....
Telefon je dobio jer je calnuo tih 5000 ili 6000DM ali zeleo je da ima telefon da se cuje sa cerkama....i za doktora ako zatreba...
Nije bilo potrebno biti podoban jer je platio tu cenu...
Ali eto ti znas da se moglo i za dz, ili za male pare, ako si clan SKJ , pa onda mora da je svuda bilo tako..
Kako vreme odmice , ti sve jednostraniji , a ne primecujes koliko si vezan za tu svoju dozivljenu situaciju , a nisi mrdnuo iz rupe.....i tako si i doziveo socijalizam , u rupi..
Da si mrdao ne bi ti bilo sve kao u cetnickim pricama...
Video bi da su Crkvu itekako dozvoljavali i da nije bilo strasno otici u crkvu narocito ako je slava, ali je bilo negativno ako je sujeverje prisutno.....
Ali dzabe ti pricati , ti znas svoje pa svoje...
Deda samo obradjivao male baste, povrtar bio i eto nakupio cak 6000DM zamisli ...ali nije zaebavao ljude po selu ....nego radio a nije krao...
Ti si mnogo gledao sta drugi ne rade, koliko kradu , a verujem i da si i ti krao ....
Smetalo ti sto ne mozes da se duvas ko kicos , pa da kuravele same padaju nego kao sto drugi morali da malo igranka, pice, prica, a ne evo ga on......skidajte gace devojke...nije bilo bas svuda tako , mozda kod tebe jeste..
Dobro me potseti da eto niko nije video tih famoznih 5000DM u socijalizmu , a ja kao mali znam da su itekako kupovali seljaci automobile skoro svako je imao auto....ali nisu ziveli bogato....auto je potreba...ali se imalo para za potrebu i za gradnju kuce..
Vecina su za pijacu imali ili konja ili krave koje vuku ona kola sa gumama gde kocnica daje ritmicni takt brzine kretanja kola i ako se podesi , ne da da kola idu unazad...
Video bi da su Crkvu itekako dozvoljavali i da nije bilo strasno otici u crkvu narocito ako je slava, ali je bilo negativno ako je sujeverje prisutno.....
Smetalo ti sto ne mozes da se duvas ko kicos , pa da kuravele same padaju nego kao sto drugi morali da malo igranka, pice, prica, a ne evo ga on......skidajte gace devojke...nije bilo bas svuda tako , mozda kod tebe jeste..
А које су сад па четничке приче?Где сам то споменуо?Da si mrdao ne bi ti bilo sve kao u cetnickim pricama...
Ма да бре...и цела СФРЈ имала 1.200.000 аутомобила...пред крај је имала 1.800.000 комада...Dobro me potseti da eto niko nije video tih famoznih 5000DM u socijalizmu , a ja kao mali znam da su itekako kupovali seljaci automobile skoro svako je imao auto....ali nisu ziveli bogato....auto je potreba...ali se imalo para za potrebu i za gradnju kuce..
A zašto su sada privatničke plaće manje nego kod budžetlija?Ма да бре...и цела СФРЈ имала 1.200.000 аутомобила...пред крај је имала 1.800.000 комада...
Скоро сваки десети становник је имао аутомобил,замисли...''скоро свако је имао ауто''![]()
Приватник је у СФРЈ био ограничен разним законима и одлукама и мало је ко могао да направи озбиљнији посао и заради јер :''богат појединац (приватник)је опасност за комунистичко друштво''...A zašto su sada privatničke plaće manje nego kod budžetlija?
U SFRJ ko je hteo da radi kod privatnika (gotovo niko) imao je veću plaću. Jes da se radi al se i zaradi.
Znači u SFRJ su bile veće plaće kod privatnika nego na budžetu, hvala.Приватник је у СФРЈ био ограничен разним законима и одлукама и мало је ко могао да направи озбиљнији посао и заради јер :''богат појединац (приватник)је опасност за комунистичко друштво''...
Могао си да будеш обућар,РТВ механичар,фотограф,сајџија,кројач народног одела,кафеџија који држи прчварницу са максимално 25 места итс.
У мом крају је један приватник направио озбиљан посао и зарадио добре паре...њакали су га толико да је решио да пресели посао у другу Републику и онда су смањили притисак...приватника је било изузетно мало јер се гушила било каква приватна инцијатива...
Код ''приватника'' које познајем плате су солидне и нико не напушта посао.Веће су него ''на буџету''...
Znači u SFRJ su bile veće plaće kod privatnika nego na budžetu, hvala.
Kako je onda došlo do obrta?
Ne znam koje privatnike iz demokratije znaš da im plata za normalno radno vreme prelazi plaću doktorke opće prakse sa budžeta..
Skoro pet tisuća kuna sa slobodnim vikendomКолика је да простиш докторкина плата?
Skoro pet tisuća kuna sa slobodnim vikendom
Kako kod onog tvog privatnika dobročinitelja?
U Srbiji se niko ne zove AntoУ Србији нико не ради за куне
То је она усташка валута?
U Srbiji se niko ne zove Anto
Daj sad privatničku plaću, tražim posao
Lova... Privatnik... Šta se radi i za koliko?Па ни ја се не зовем тако![]()
Грешиш.Da si mrdao ne bi ti bilo sve kao u cetnickim pricama...
Ne vrdaj, kapitalacNasledio od dede
Nasledstvo se ne vraća pokojniku.
A odakle mom dedi idi kod njega pa utvrdjujte.
Ma nisu ....I dan danas su ostali vasari za trojcu, zatim vasari koji su bitni za udaju koji su na verske praznike, ja bas i ne znam koji su , ali to su razlicita mesta, Niski region, Krusevacki region....to su gradici ali su ostali vasari , ostali su i ljudi koji su isli u crkvu , ti ljudi su zivi , tako da te price su skupljeni strahovi...Грешиш.
Свештенике су слали у затвор, макар на месец-два ако ништа друго. Појединце су слали на 10 па и више година затвора.
Тако да су држали свештенике у страху, а ако им неко баш засмета, специјалност им је била да те свештенике поједе мрак.
Почевши од клања 1945 где су поклали колико год су могли, нпр. Светозар Вукмановић Темпо је говорио још за време рата да ће убити његовог рођеног брата ако комунисти победе.
Верска настава је избачена из школа убрзо после краја другог светског рата.
А држава је имала своје свештеничко удружење и вршила притисак на свештенике да му приступе.
И наравно, Црква је била одвојена од државе.
Комунисти су дозвољавали веру тако што су за време другог светског рата имали војне свештенике да би на тај начин се приказали као они који нису против религије. Међутим, после рата се видело да нису баш тако "неутрални" према хришћанима.
Шта је заиста раздвојеност Цркве од државе, то тумачење је припадало комунистима (читај - литије су биле забрањене, као и вашари који су се одржавали у доба црквених празника по селима).
Манастири су били жестоко опорезовани, а свештеници исмевани и понижавани.
Ко ради у школи морао је да проповеда атеизам, тј. није могао да се јавно декларише као верник.
Свештеницима је нуђено да пређу да раде у општину или им је даван неки динар да буду "тастери" па да пријављују ко се и где крсти.
Први прислушни уређаји су постављени у Патријаршију.
Да не ширим даље, знаш како је завршио патријарх Викентије ? Нагло је умро, а уствари је отрован од стране комуниста.
И комунисти су изазвали два раскола, један амерички раскол и други македонски (који и дан данас постоји).
Има још тога али ово је укратко.
.iz istog objekta gde su bile politicke SK skole...
I ti ljudi su zivi, ti polaznici politickih skola, pa nema nikakvog sikaniranja...manastiri su bili turisticki objekti za njih, a za nekog verski objekti..
https://1.***************/-08yqTzTvW_I/XdF_Rw5FuBI/AAAAAAAAAeM/33m7PbAUu-EaP7ZX23AEXH2z2egta_xvQCLcBGAsYHQ/s1600/%2523%25D0%2582%25D0%25B0%25D0%25BA%25D0%25BE%25D0%25B2%25D0%25B8%25D1%2586%25D0%25B0.jpg |
Градња старог ђаковичког храма-Спомен костурнице српским мученицима из Великог рата, фотографија из 1939 године. |
https://1.***************/-b7YnJLRRF44/XdGDWabw8VI/AAAAAAAAAew/M7SMWeRSgXcgP2xevlwu65i4p4PpWabggCLcBGAsYHQ/s1600/277.jpg |
Изглед храма пре рушења |
Mnostvo manastira je bilo poprilicno dobro odrzavano , zaslugom crkve, ali u to vreme..