Tekst je krcat neistina, nagadjanja, proizvoljnosti i spekulacija. Zasto se neko toliko trudi da opere cast svoga svetitelja i da mu saradnju sa muslimanima pripisuju kao velicanstven uspeh? Takodje, i prodaja kratkotrajne nezavisnosti posle Bajazitovog poraza kod Angore (on, Bajazit, nije poginuo vec je umro posto je bio posle poraza krajnje ponizavan i mucen od Timura). Cemu sve to sluzi. Nigde u istoriji, pa cak i u istorijskim romanima ne postoji da je pobednik dobrovoljno prihvatio podredjenu ulogu i postao vazal, sto znaci poslusnik pobedjenom. Ali, u Srbiji je sve moguce, pa i to da je pobednik sam odlucio da bude podredjen posluznik pobedjenom.
Bjazit je bio osoran, nije za ozbiljno uzimao Tamerlana ( vdiim da ga zovete i Timur) ismejavao ga je kao nepismenu i nesposobnu budalu, zato je i prepustio
bitku kod Angore Lazarevicu i nekim Jermenima ( ne da mi se da trazim tacne podatke oko Jermena), tako je bitku i izgubio, tako je i sam zarobljen, umro je u
zlatnom kavezu kao " izdajnik" , u svakom slucaju nije kao njegov otac imao herojsku smrt.
Jedna zanimljivost oko imena Bajazit i tog njegovog boravka u kavezu. Timur kavez sa Bajazitom vucara po vasarimja, Bajazit sluzi za podsmeh i pljuvanje.
Kasnije se u italijansku operu uvodi i trece , komicno, lice ( do tada je bilo samo dva) koje dobija ime Pajac ( Bajjazo)- neka vrsta klovna.
Tako Bajazit, najveci vojskovodja Osmanlija ulazi u istporiju kao klovn iz italijanske opere.
Ja sam bila u gradu Bursa, posetila groblje na kome su mauzoleji svih sultana, Bajazitov je negde sasvim pozadi, kao i da ne postoji
jer Bajazit nije poginuo u boju, nego eto, umro je u ropstvu.
Svi ti heroji imaju neku titulu " sveca" =
Gazi, pa je tako i njuegov otac Mura(d)t Gazi Murad.
Tek sam onda(k) i razumela izraz Gazimestan.