Dermatologija

Bas sam se obradovala ovom forumu, jer sam i ja jedna od tih sto vec godinama pati od vitiliga. Kao i ostali, pokusala sam ne znam ni ja sta sve ne, ali bijela polja se i dalje svake godine prosire po malo pa me uhvati panika i muka od toga sto se osjecam nemocna da bilo sta uradim.Dobila sam ga sa 12, 13 godina i krenulo je od ocnih kapaka da bi se prosirilo na sake, stopala, bradu,prepone...Sada koristim lijek koji sam dobila od djevojke koja se izlijecila bas na taj nacin i vitiligo joj se skroz povukao. Pa... pokusacu ovo ljeto da budem istrajna i da slijedim recept koji sam dobila od nje a on glasi: 1/2 l maslinovog ulja, jedno parce pcelinjeg voska (1/2 kg). Na vatri zagrijati maslinovo ulje ( ali ne da prokljuca), dodati vosak i mijesati da se dobije umjerena gustoca. Kada se ohladi, napraviti male kockice i mazati 2-3 puta na dan te se suncati 15-20 min. Terapiju sprovoditi najmanje 2-3 mjeseca ljeti.
Pozdrav svima!

Glupo mi je da otvaram novu temu, jer vec postoji mnogo tema koje se ticu problema koze.
Moj muz ima problema sa kozom na rukama i licu.Bio je na VMA ali mu tamo nisu dali neke jasne informacije, rekli su da je u pitanju neki oblik dermatitisa, prepisali kremu koje nigde nema da se nadje(ime sam zaboravila).
Inace, koza na prstima mu je zadebljala i meka (ne znam kako drugacije da je opisem). Na licu dosta masna sa prosirenim porama koje su pune sadrzaja.
Pojava se obicno javlja s promenom godisnjih doba i tokom cele zime, narocito na licu.
Medjutim u poslednjih godinu dana stanje na rukama se pogorsava nakon svakog sledeceg pojavljivanja.
Prvo pocrveni, zatim koza pobeli (kao pod uticajem hidrogena) i krene da puca veoma duboko (do krvi). Pobeleli delovi krenu da se suse i otpadaju u ljuspama i tako sve dok se samo ne smiri i ispod se pojavi ruzicasta koza. Ovaj proces ume da se oduzi i po mesec dva. Ali se pojave na drugim mestima i krug se nikada ne zatvara.
Na licu nije tako drasticno jer ga s'vremena na vreme nateram da sedne da mu ocistim lice.Javlja se jako crvenilo koje se kasnije isperuta.
Znate li sta bi ovo moglo biti.Unapred zahvalna.

Sigurna sam da postoji nalaz sa VMA na kome stoji dijagnoza, sa sve opisom promena i th.
Promena se mora videti da bi se reklo sta je u pitanju, vec smo hiljadu puta rekli da je ovo forum a ne ordinacija.

Jedan deo laicke istine se zaista nalazi u recima koje je ovde iznela Megi. Ali ima i standardizovanih rezultata u lecenju psorijaze koje je postigao lekar u Nisu u poslednje tri godine i o tome se odrzavaju predavanja skoro svake nedelje kojima moze svako prisustvovati , razgovarati sa izlecenim pacijentima, pogledati fotografije pre tretmana i posle tretmana i sto je vazno ako se uocena pravila postuju bolest se nevraca. Vodite racuna o svom nacinu zivota i zdravstveno stanje ce se popraviti.

Prije par godina ja sam upotrebljavala taj lijek u trajanju od jedan i po mjesec ali nije bilo rezultata.Mislim možes pokušati,vrijedi probati.Svaki organizam drugačije reaguje na lijekove.
Voljela bih da se zna koji lijek pomaže za bijele površine jer tržište nudi mnogo lijekova za ovo autoimuno oboljenje ali samo nekolicina lijekova pomaže.
Veliki pozdrav.

Hocu svima da vam poručim da ja koristim Novadiol iz Vichy kozmetike. Ovaj konkretno je protiv fleka na licu. Koristim ga već 2 meseca i fleke su mi postale rozikaste i gotovo da se uopšte ne vide. Oduševljena sam. Već sam rekla, donela mi ga je drugarica iz Berlina. Od druge drugarice sam dobila Protopic i koristim ga samo uveče pošto je prilično masan pa mi preko dana ne odgovara jer moram da radim. Za sada ne vidim nikakve promene na rukama posle protopica. Doduše, koristim ga tek 20-ak dana, ali javiću kako će sve izgledati kasnije. Daću mu još malo vremena.

Pozdrav svima! Devojka mi je nedavno obolela od vitiliga,pre 2 meseca otprilike,i za sada ima "samo" par pecata. Posto smo reseni da u startu probamo to da zalecimo,narucili smo od Rangelova njegove preparate,pa bih molio da mi se jave ljudi koji su se lecili njegovom terapijom da bismo podelili iskustva i saznali da li to uopste pomaze,za pocetak.Hvala unapred,ako treba ostavicu i broj.POZ!!!

Користио сам Рангелов препарат.. споро иде, али ми је заиста помогао и флеке су нестале после пар летњих месеци. Стриктно сам се придржавао правила, међутим после две године витилиго се вратио као да никад није нестао. У сваком случају пробати, поготово што се недавно појавио!

Imam vitiligo od 8-9 godine ne znam ni sama...u pocetku sam koristila placental i moram da priznam da mi i nije bas pomogao...
onda su me roditelji odveli kod doktorke koja mi je dala da mazem neke dve kreme-braon i belu-bile su dosta komplikovane za upotrebu i mojoj mami su se ucinile opasnim pa sam prestala da ih koristim mada sam ja mislila da su dobre i da mi pomazu mada sta sam znala bila sam klinka...
uglavnom vitiligo mi nije tesko pao posto sam imala samo nekoliko flekica oko mladeza i jednu na kapku...
pre godinu dana kupila sam vitix po preporuci dr lalosevica, mazala sam ga preko zime posto mi nije objasnio kako i kada treba da se maze....cujem tek sad da se i on koristi uz suncanje...
uglavnom pre 3 godine pocele su da mi se pojavljuju fleke na levom obrazu tada nisam nista mazala iz cistog revolta prema doktorima tabletama i kremama i flekice su mi prolazile svaki put posle mesec dana suncanja na moru, a pojavljivale su se u zimu i tada se nisu videle posto sam bela...
ove godine pojavile su mi se tri fleke na istom obrazu i otisla sam kod karadaglica...
dao mi je tablete meladinine od tada pijem te 3 ipo tablete svaki drugi dan uz suncanje i fleke mi prolaze crna sam ko ciganka-verovatno zbog pigmenta u tabletama-i ostala mi je jos samo jedna fleka koja je blize bradi pa je malo teze suncati...
sto se tice upotrebe tableta meladinine
koriste se svaki drugi dan uz suncanje prvio od 5min pa se svaki put povecava za 5min dok se ne stigne do vremena kada su flekice crvene...
postepeno se pojavljuju crne tackice i flekica na kraju nestane....
posle suncanja koje treba da bude posle 15 h ne sme se izlaziti na sunce... terapija mora da traje 3 meseca ili duze a lek se narucuje iz nemacke. potrebno je konsultovanje sa doktorom da bi se utvrdilo koliko tableta treba piti. na moju visinu od 175 i 60 kg pijem 3 ipo tablete-dosta su skupe a do sada sam potrosila 4 kutije, a suncam se 100 sati.
nadamse izlecenju i zanima me samo da li cu i oslidece zime primetiti nove flekice.
pozdrav za sve!!!
i zapamtite osmeh na lice!!
onaj koga zanima samo spoljasnji izgled ne zasluzuje nasu paznju!!

Hej, a koliko kostaju te tablete...?
I zasto ne sme da se sunca posle toga...?

Sto se tice terapije tog Rangelova, ja sam svasta cula i prosto se plasim kada ga neko pomene...
Ja i dalje koristim Novitil, cekam da mi stigne nova bocica...nadam se da ce sve ispasti ok....

Koristim Novitil vec mesec i po dana i ima rezultata, pojavilo se 7-8 tamnih tackica koje se sire, ali moram reci, dosta sporo. Ipak i to mi daje motiv da ga i dalje koristim barem sada preko leta, zato sam i pitao da li neko zna gde mogu da se nabave UV lampe jer nameravam da ga koristim i preko zime. Vitiligo imam samo na levom obrazu, vec 4 godine, i nigde drugde na telu. Naglasavam da sam najbolje rezultate imao tokom prvih petnaestak dana upotrebe Novitila kada su se formirale tackice i tek pre nekoliko dana iste su pocele pomalo da se sire... Toliko od mene, zasad...

oboleli:
Molim vas ako neko slucajno zna kako i na koji nacin vitiligo moze da se izleci neka javi! Molim vas! Cuo sam da je to kozno oboljenje maltene neizlecivo,ali vi ste mi zadnja nada!

Ja imam vitiligo od malih nogu i prosiren je svuda znaci skroz sam bela.Sada imam 23 godine i bez pigmenta sam ali mi je cuno da su mi recimo obrve trepavice i dlake po nogama crne boje.To nije kozno oboljenje vitiligo ima veze sa poremecajem rada stitne zlezde

A znaci to se tako zove... prvi put su mi se pojavili ti plikcici sa 11 godina, i to preko celih dlanova, cvrbeli su uzasno i koza mi se tako oljustila da je izgledalo odvratno. Kod lekara su mi rekli da je to najverovatnije sarlah??? Medjutim to leto sam otisla na more i nestalo je sve za nedelju dana.
Posle mi se ponovo pojavilo ali samo na prstima, s tim sto kad krene da mi se ljusti koza pocinu ranice da se otvaraju i to bas zna da boli. Pre mesec dana mi se opet to desilo, ali samo na desnoj ruci i evo do sad je fala bogu sve proslo. Ja sam inace alergicna na razne kreme za ruke i mleka za telo, tj ti plikovi mi se pojavljuju kad se mazem time, medjutim ovog puta nisam nista zivo pipnula od svega toga, a opet su se pojavili.

Pa nemam pojma,meni to izadje ponekad na prstima,tek poneki.Ja ih iscedim,oni se osuse i eto.I to mi se pojavljuje samo leti,i koliko sam ja cula nije nikakava infekcija u pitanju vec ne znam sta,zaboravila sam,ali u sustini kao prirodno je i ponekad izlazi samo od sebe.Ako saznas nesto javi,i mene interesuje.

Мени се то појављује више пута годишње, почев негде од пубертета па до данас.
Обично се појави у пролеће са првим топлијим данима, прво ме сврбе руке и црвене се, онда се појављују ти пликчићи, после пуцају и суше се, а онда се кожа љушти, понекад кожа и пуца... Све прође за око 2 недеље...
Онда се могу појавити у току лета, опет кад нагло наступи период високих температура...
Зими то немам.
Док сам била клинка водили су ме моји код разних дерматолога, добијала сам разне терапије, али ништа није помагало... На крају су закључили да је то вероватно моја алергија на сопствени зној, и ништа...
Навикла сам се на то. Није увек пријатно, ал Боже мој...

Back