Dermatologija

dr,
imam mladez na levom obrazu (ispupcen, precnika 4mm otprilike) i na njegovom rubu rastu 2,3 dlacice. One su jake i crne. Jedna raste iz neke velike pore na rubu mladeza i ponekad urasta. Jako me nerviraju. Da li smem da ih cupkam i da li bi smela tu da primenim lasersu epilaciju ili onu kad se strujom pecka...ne mogu da se setim kao se zvase...
Hvala i poz!

sashac:
supruga mi je imala mladezcic,onaj naj sitniji,otprilike 1mm,i opekla se preko njega.opekotina je zacelila,ali se u tom predelu pojavio kao mali podliv,nabubreo.Ona se ne seca da se povredila.Da li su i ti mali mladezi\u ravni sa kozom,ne ispupceni\opasni u ovakvim situacijama?
Ne bas no svakako da bi to trebao da pogleda neko strucan.

ja sam počela koristiti protopic 0,1%,koristi se dva puta na dan,bez sunčanja.iako piše na receptu da može 5 minuta sunčanja na dan(za početak).Meni je doktor rekao da sad za početak idem bez sunčanja ,da se vidi kako će mast djelovati na kožu.Jos piše na receptu da se protopic može koristiti uz Uv lampe.
je li iko od vas koristio UV LAMPE?

Nisam znala gde da postavim pitanje,ali mislim da je najbolje ovde.
Pre par nedelja 2,3 primetim na desnoj ruci u korenu palca na prelazu dlana i spoljne strane ruke neke neravnine na kozi kao malene kvrzice koje su grupisane.Ima ih oko 15 znaci nije nista veliko cak moze da prodje neprimetno,ali kad se zagleda onda se vide.Pomislila sam da nije neka alergija od praska za sudove i totalno zaboravila na to.Medjutim danas nesto pogledam kad se to pojavilo i na dlanu desne ruke grupisano, na levom kaziprstu grupica i poneka ta malena kvrzica na prstima.
Znaci nije nista upadljivo,ali se osecaju neravnine na kozi.Boja im je boje koze.Sta moze da bude i dali trebam da idem kod dermatologa?Da nije nesto zarazno?Nisam osetila neki posebni svrab,ili sam mozda i cesala ali nisam obratila paznju.
Unapred zahvalna.

Ja imam taj problem - dishidroza vec 7 godina. Ne pojavljuje se povremeno vec traje bez prekida. Taman jedni plikovi prodju tj. svrab, eto ih novi. Imam i te sto su vidljivi i oni sto izgledaju da su ispod koze. Uglavnom su na dlanovima i poneki na prstima. Dermatolog mi je dao sinoderm koji naravno nista nije pomogao. Koristila sam i neke "alternativne" varijante - ali nista od toga nije pomoglo za ovaj problem.
Ne podnosim toplu vodu na rukama (tj. moram da ih perem hladnom da ne bih poludela) kao ni bilo koju hemiju, a i sa kremama za ruke jedva izlazim na kraj.
Proslo leto kad sam bila na moru prosirilo mi se do lakata na rukama, a pojavilo se i na nogama (stopala - do iznad clanaka). Posle je proslo i sad ga i dalje imam samo na dlanovima i to malo po prstima.
Znaci druzino dishidrozicara, sta da vam kazem nadrljali smo i pomoci nam nema za sad. Ja sad opet pokusavam sa nekom alternativom pa ako pomogne javicu sta je, a ako ne onda nikom nista.

Poz

Moja majka koja ima zestoku alergiju na sunce i jako svetlu put se spasila sa kremom Pronasol, sa visokim zastitinim faktorom. Rekla je da joj nijednom nije izasla alergija za sve vreme dok je bila na moru, sto je zaista neuobicajeno za nju (poslednjih 20 godina ima alergiju na sunce i svasta je probala). Naravno, pila je beta karoten i Ca pre odlaska na more, ali kaze da joj se cini da ju je Pronasol spasao. Malo je jedino nezgodno posto lepo mirise pcelama i osama pa se motaju oko osoba namazanih Pronasolom.

Uopšte ne razmišljam dali treba ili ne da se sunčam. Moj odgovor je ne i faktor koji koristim je najveći mogući. Znači SF 50, sa zincoxidom u sebi. To su obično bebi kreme, a ja koristim Chicco-vu, koju koristim i za moje dete. Ne znam dali ljudi razumeju ili ne, da je sunce jako jako loše, da je zračenje još gore, i da je kožni karcinom jedan od najgorih. Na sunce izlazim sa šeširom koji mi stoji ružnije da ne može, ali mi štiti ramena, i izlazim samo kad moram. A obožavam plažu, more, kupanje...
Vi koji imate alergiju, lepo se raspitajte kod vaših lekara oko najbolje zaštite. Ono što ja znam (a slušala sam i jednog dermatologa na TVu pre nedelju dana) da su najbolja zaštita kreme sa zincoxidom u sebi.

Ako vec koristis kremu sa aloe verom onda izaberi pravog proizvodjaca, neku proverenu firmu. Nije vazno samo da pise na kremi da u sebi sadrzi aloe veru , mnogo je vaznije u kom procentu je ona prisutna. Osim toga mislim da je jako vazno da krema stiti i od UVA i od UVB zracenja a ne samo da ima zastitni faktor 50.

Back