Dermatologija

Htela sam da kazem da je vitilago cest samo jedan spoljni simptom neke imune bolesti. I moze se izleciti, tj pskinuti...Znam nek ekoji su koristili brsljen gel, jer im je taj problem bio veza sa cirkulacijom..I vratila se boja.Ali koza ponovo bledi, ako se ne tretira/ Slazem se u svemu sa dermatologom. Nisam lekar, ali sma upoznata sa tim problemom

to sa brsljenom je takodje urbana legenda,i nema veze sa cirkulacijom....to se ne preporucuje..za sada samo Protopic,Butavate,Elidel...najcesce prepisane i preparati sa najvise postignutim uspehom,pored Novitila i Novadiola..sve ste to vec spomenuli ovde...vazno je i suncanje na UV lampama ili jos bolje prirodno Sunce...Ko otkrije lek za psorijazu ili vitiligo,a da nema nikakve ili ne neke strasne nus pojave dobice Nobelovu nagradu iz medicine...

Moja sestra (ima 16 godina) pre otprilike godinu i dva tri-meseca skinula je mladez koji se nalazio na desnom obrazu tik uz uvo. Bio je malo veci, tamne boje i malcice ispupcen, a ona je htela da ga ukloni jer joj je smetao pri cesljanju kose, plasila se da ga ne zakaci, a i iz estetskih razloga. Lekari su joj rekli da je 2-3 mm veci ne bi smela da ga uklanja, ali ovako je bilo idealno za uklanjanje. I operacija i period nakon nje, evo vec vise od godinu dana, sve je proteklo u najboljem redu. Medjutim pre nedelju dana, na pocetku oziljka (koji je dugacak recimo 2,5 cm) pojavila se neka crvena tackica, kao da pocinje da raste potkozna bubuljica. Sada je to pocrnelo...kao da pocinje mov mladez da raste. Napominjem da se mladez koji je uklonjen nalazio cm ili 2 cm ispod ovoga sto sada raste. Znaci, nije na istom mestu gde je bio i prethodni, ali se nalazi na mestu gde oziljak pocinje. Inace, utvrdjeno je da uklonjen mladez nije bio maligan hvala-Bogu, znaci sa te strane sve je ok.
U svakom slucaju, oticice sutra kod lekara, ali ja sam ipak zabrinuta, pa bih sto pre da dobijem neku informaciju o tome.
P.S. Nakon operacije doktor je rekao da postoji mogucnost da se mladez ponovo pojavi....tj. da je recidiv ili kako se to vec strucno kaze, ali nije pokazivao znake zabrinutosti, kao da je to onda nesto opasno. Nadam se da je sve ok.

Celine:
Moja sestra (ima 16 godina) pre otprilike godinu i dva tri-meseca skinula je mladez koji se nalazio na desnom obrazu tik uz uvo. Bio je malo veci, tamne boje i malcice ispupcen, a ona je htela da ga ukloni jer joj je smetao pri cesljanju kose, plasila se da ga ne zakaci, a i iz estetskih razloga. Lekari su joj rekli da je 2-3 mm veci ne bi smela da ga uklanja, ali ovako je bilo idealno za uklanjanje. I operacija i period nakon nje, evo vec vise od godinu dana, sve je proteklo u najboljem redu. Medjutim pre nedelju dana, na pocetku oziljka (koji je dugacak recimo 2,5 cm) pojavila se neka crvena tackica, kao da pocinje da raste potkozna bubuljica. Sada je to pocrnelo...kao da pocinje mov mladez da raste. Napominjem da se mladez koji je uklonjen nalazio cm ili 2 cm ispod ovoga sto sada raste. Znaci, nije na istom mestu gde je bio i prethodni, ali se nalazi na mestu gde oziljak pocinje. Inace, utvrdjeno je da uklonjen mladez nije bio maligan hvala-Bogu, znaci sa te strane sve je ok.
U svakom slucaju, oticice sutra kod lekara, ali ja sam ipak zabrinuta, pa bih sto pre da dobijem neku informaciju o tome.
P.S. Nakon operacije doktor je rekao da postoji mogucnost da se mladez ponovo pojavi....tj. da je recidiv ili kako se to vec strucno kaze, ali nije pokazivao znake zabrinutosti, kao da je to onda nesto opasno. Nadam se da je sve ok.
Najverovatniji uzrok.

Oduvek sam se pitala, a nisam dobila strucan odgovor, zasto svaki put kad odem na more nastaju mi novi mladeži po licu i telu, to su sitni mladeži ali ja ih primecujem.
Šta mogu učiniti da to sprečim? Koristim zaštitne faktore a oni nastaju, bojim se da cu za koju godinu biti puna mladeža.

Hej, ljudi, samo da pitam... Jel' se vratio nekome od vas pigment na sakama?

P.S. Ja sam koristila Vitix, kupuje se u obicnim apotekama bez recepta...meni nije pomogao, koristila sam bez suncanja par meseci...

Malopre sam ponovo iscitavala ovu temu, i videla da je neko pitao da li je farbanje stetno i doprinosi stvaranju vitiliga... Evo sta sam nasla na sajtu firme Dermabest :

Anyone suffering from Vitiligo (or any other skin depigmentation) should avoid any substance that could cause or worsen depigmentation including the following:

Benzoyl peroxide: Benzoyl peroxide is a topical acne product which exhibits antibacterial activity. This is how it works: it presents antimicrobial effects against Propionibacterium acnes, which is the predominant organism in sebaceous follicles and comedones. The main mechanism of action of benzoyl peroxide depends on the release of oxygen free-radicals, which are capable of oxidizing bacterial proteins. However, this same mechanism can also damage melanocytes in people with skin depigmentation.

Hydroquinone: this is a product that inhibits melanogenesis. It may achieve this by inhibiting one or more steps in the tyrosine-tyrosinase pathway of melanin synthesis. As a results it causes skin depigmentation. Arbutine is a glucoside of hydroquinone and is hydrolysed to hydroquinone. Both products cause skin depigmentation.

Hydrogen peroxide: commonly used to disinfect the skin and for the cleaning of wounds.

Trichloroacetic acid, Phenolic acid, Glicolic acid, Fruit acids and, in general, creams and lotions used for peelings.

Phenols in hair dyes.

Retinoic acid and its by-products used in certain topical preparations.

Shampoos and cosmetics used to clear skin complexion.

Substances used for bleaching.

Any other chemical substance capable of irritating or damaging the skin should be carefully avoided.

Inace, takodje sam videla da za Novitil pise - suncanje jednom dnevno, a mazanje gela 2 puta... Hm...koliko se ja secam, na bocici je u uputstvu pisalo da ide 2 puta i jedno i drugo...I takodje sam ttamo negde procitala da pise da efekat suncanja traje 48 sati...
Sto se mene tice, u svakom slucaju mi je lakse da mazem dva puta , a da se suncam jednom, pa makar to bilo i po sat vremena i vise...samo ne znam da li je bolje 2 puta po malo...?

Ја сам схватио да је сунчање 2 пута по 15 мин. или једном 30 мин., а мазање у сваком случају 2 пута. Ја мажем 2 пута, сунчање руку једном пола сата. После скоро 2 месеца појавиле су се тачкице пигмента, на подлактицама. У ствари сам очекивао мало бољи ефекат.

Ja sam danas uzela novu bocicu, tako da cu sada poceti da mazem sve delove tela, ne samo lice i kolena. Samo me zanima da li je neko uspeo da izleci vitiligo na rukama, sakama...? A sto se efekta tice, sve zavisi od odobe, nekima mnogo brzo deluje, nekima sporo...ali, po mom misljenju, treba da prodje najmanje 2 meseca da bi se videli rezultati... Bilo bi najbolje kada bi se sve lecilo brzo, ali...ipak bi bilo cudno da se ovako nesto izleci odjednom, iz prvog puta...Ja recimo imam vitiligo vec 9 godina, i ne ocekujem cudo tako brzo...ali, sigurna sam da cu se izleciti...verujem u to.

Dragi moji, za vitiligo lijeka IMA :)
Mislim da sve zavisi od slučaja do slučaja, i da ne pomaže svaki lijek jednako svakome. Što se mene tiče, prvu flekicu dobila sam sa 15 godina (sad imam 29) na članku, promjera 1 cm, koja se od tada nije mijenjala, osim što je u posljednjih dvije godine dobila par pigmentnih pločica i to bez ikakvog tretmana.

U 18 godini dobila sam malu fleku na bradi (od opekotine od sunca) koja se opet naredne dvije tri godine isto od sunčanja sama repigmentovala i nestala.

Od 23 - 25 god. proširile su mi se dvije simetrične fleke oko očiju. Nisu mi smetale jer sam inače svijetle puti, pa su se i mogle vidjeti samo na ljeto kad pocrnim.

Prošle godine sam odlučila da probam sa nekom terapijom. Prvo sam naručila iz Xianchen instituta za vitiligo (Kina) neke kapsule i melem,...uglavnom mješavina nekih trava koje podstiču prokrvljenost kože, koristila sam to dva mjeseca, bez ikakvog vidljivog rezultata i odustala.
Dr. Karadaglić mi je preporučio Protopic mast, za koju mi je i sam rekao da nije ispitana,..i nakon onoga što sam pročitala o njoj na netu, nije mi padalo na pamet da je koristim.(inače može se nabaviti i u apotekama u Beogradu i Podgorici)
Elem, slušala sam i o travaru iz Dimitrovgrada i o raznim drugim mackalicama,...prije mjesec dana sam slučajno, dok sam kupovala nešto drugo, vidjela Vitix (tablete i gel) i odlučila da probam sa tim.
Nakon mjesec dana upotrebe, jedna fleka ispod očiju repigmentovala se 75%, druga je počela nešto kasnije, ali, hvala Bogu, lijepo napreduje...
Ovu na nozi nisam ni mazala, ona će doći na red kad ove dvije izliječim :D

Uglavnom, toplo preporučujem Vitix, ima ga u skoro svim apotekama i sastav mu je potpuno neškodljiv.

Što se tiče štitne žlijezde, svako bi osim hormona štitnjače T3 i T4 i hipofize TSH, trebao da provjeri i vrijednosti antitijela TPO i TgAt. Meni su hormoni u granicama, ali ova antitijela nisu (takođe rezultat autoimunih procesa) zbog čega imam predispoziciju za dobijanje Hashimotovog sindroma (jedna vrsta hipotireoditisa), ali ni to nije strašno kad se na vrijeme otkrije - u slučaju poremećaja hormona uključe se neke tabletice (po jedna dnevno) i sve OK.

Tako da, mislite pozitivno i sigurno ćete se izliječiti!

Dragi moji,ja imam poduži staž bolesti od 36 godina ,jer sam ga usled stresa dobila kao beba ,
,puno veze ima i nasledni faktor. jer je moja mama dobila vitiligo u ratu sa 57 godina takođe usled stresa.Znači najvažnije ,opustite se i uživajte u životu.Sa tim motom meni se već 20 godina ne širi vitiligo.E sad,ja sam probala sve i svašta ,čak sam išla i na Kubu, ništa mi nije pomoglo,sad sam nabavila Novitil,i mažem 2 x dnevno uz sunčanje 1 na dan pola sata, ali pošto ide zima ,a ja ne očekujem rezultate odmah,treba mi lampa sa UV zrakama .Da li neko zna gde to može da se nabavi ,ili sa kime da se posavetujem o dužini sunčanja u solarijumu.Ja živim u Zrenjaninu i ovde nikoga ne možete konsultovati oko toga,a bilo koga da nazovem u medicinskoj ustanovi u Beogradu svi odgovaraju ,da oni rade samo sa svojim preparatima. Takođe pijem B 12 vitamin od 1000 mg,
koji može i ovde da se kupi u privatnoj apoteci.Ako neko zna gde u Beogradu može da se nabavi
protopic mast, bila bih vrlo zahvalna da se javi.Sve vas pozdravljam .

Sve sto sam mogla, sam procitala u ovom forumu ( i na mnogim drugim mestima) i jedino sto sam zakljucila je da treba imati srece i dobre zivce u lecenju ove dosade.Ne treba posustati nikada. Evo vama jedan moj savet, normalno iz mog iskustva pa da se posle cujemo, da saznamo efekat. Kupila sam u apoteci neki napitak na biljnoj bazi (verovatno je monogo vas i culo nesto o tom napitku) koji se zove Svedenbite - oko 580 din je srednja boca, nisam ga pila, mada se treba piti, vec samo mazem odredjene delove sa psorijazom.Mazem dva puta na dan i ima ucinak, bar kod mene kao zamena za kreme. Cim namazem koza se smiri. Primetila sam da je duplo veci efekat kad se koza dobro pripremi tj. oljusti i onda se maze .Svaki dan dva do tri puta i resih se krema. No ne za stalno.Bar se jednom nedeljno namazem Espersonom.Eto, nije izlecenje, ali bar probajte, :-? lakse je.

Mene zanima gde se moze u apoteci nabaviti protpic?
Ja sam nacula da u Srbiji nije registrovan kao lek i da se mora naruciti iz inostranstva.

Takodje me zanima da li se moze u Sbiji nabaviti UVB narrow band (lampa)?

@sladjko;

U Bg-u mozes kupiti Philips Facial Solarija (pretrazi na netu) sa UV zracima, kosta do 100 evra mada ne znam koliko je prakticna.
A sto se tice uvb narrow band (namenjen sa lecenje vitiliga, ekcema, psorijaze,...) to ne znam i mene ista stvar interesuje.

Sto se tice duzine solarijuma ili uvb/nb, kreni sa po 30 sek da ne bi preterala u zavisnosti od toga koliko ti koza gori toliko povecavaj sekunde iz dana u dan. Ok je da malo porozi koza ali ne preterano (to su vec teske opekotine).

Protopic se ne preporucuje uz suncanje osim ako ti bez suncanja bas ne pomogne. Fotosenzitivan je, sa njim treba biti oprezan (dobro ispostuj uputstva primene).

Uuups, ja se izvinjavam zbog prethodnog posta, malo sam se zanela. U svakom slucaju , znam u kojoj apoteci mozete naci Protopic, ja sam danas narucila , kosta oko 5000...mislim da je tacno 4990, ali to je to...Ko zeli adresu ili br. telefona, neka se javi na pp.

Eto i od mene koja reč, iako nemam ništa senzacionalno da objavim. Moja najbolja prijateljica je dobila vitiligo negde u 8-9 godini. Tada je smatran potpuno neizlečivom bolešću pa je dete ostavljeno bez ikakve terapije osim bapskih lekova tipa sok od šargarepe itd, što naravno nije dalo nikakve rezultate. Fleke su se množile i širile, pa je moja Vesna celo detinjstvo i devojaštvo provela šarena kao žirafa. Mi koji smo joj bili bliži znali smo da to nije ni opasno ni zarazno, ali su svi ostali zazirali od nje. Zamislite koliko to teško pada jednoj devojčici u pubertetu da je tako zagledaju kao majmuna, a čim je dorasla do šminkanja trošila je tone pudera samo da odvrati pogled sa svojih fleka, iako su one bile po celom telu i nisu se sve mogle maskirati. Možda se i zbog toga tako rano udala (sa osamnaest), i to za prvog koji ju je hteo, a kako sad žive - bolje da ne pričam.
Vesna sada ima 43 godine, fleke su se spojile i jedina posledica je osetljivost na sunčanje (brzo pocrveni i izgori) ali tako se ponaša bilo kaja svetla koža. Njen sin to nije nasledio.
Hoću da kažem da taj prokleti vitiligo iako nije opasna bolest ipak psihički ubija mlade koji ga imaju i zapravo bi im više koristio tretman koji podiže samopouzdanje nego neke lažne nade za potpuno ozdravljanje. Ako postoji neki lek, O.K. bilo bi super, ali detetu treba mnogo podrške i samopouzdanja da to izdrži.

E, i ja sam nabavila taj cudesni ..... i koristila sam ga sve dok je bilo lijepo vrijeme. Mogu vam reci da djeluje i postala sam euforicna zbog toga... nakon toliko godina mazanja svakakvim smrdljivim kremama konacno da vidim i neki rezultat. Jedino me brine sto je ljeto pri kraju pa je sve manje sunca.. Moze li mi neko reci da li se moze koristiti Zepterova Bioptron lampa kao zamjena za suncanje?!

Back