Dragi moji, za vitiligo lijeka IMA
Mislim da sve zavisi od slučaja do slučaja, i da ne pomaže svaki lijek jednako svakome. Što se mene tiče, prvu flekicu dobila sam sa 15 godina (sad imam 29) na članku, promjera 1 cm, koja se od tada nije mijenjala, osim što je u posljednjih dvije godine dobila par pigmentnih pločica i to bez ikakvog tretmana.
U 18 godini dobila sam malu fleku na bradi (od opekotine od sunca) koja se opet naredne dvije tri godine isto od sunčanja sama repigmentovala i nestala.
Od 23 - 25 god. proširile su mi se dvije simetrične fleke oko očiju. Nisu mi smetale jer sam inače svijetle puti, pa su se i mogle vidjeti samo na ljeto kad pocrnim.
Prošle godine sam odlučila da probam sa nekom terapijom. Prvo sam naručila iz Xianchen instituta za vitiligo (Kina) neke kapsule i melem,...uglavnom mješavina nekih trava koje podstiču prokrvljenost kože, koristila sam to dva mjeseca, bez ikakvog vidljivog rezultata i odustala.
Dr. Karadaglić mi je preporučio Protopic mast, za koju mi je i sam rekao da nije ispitana,..i nakon onoga što sam pročitala o njoj na netu, nije mi padalo na pamet da je koristim.(inače može se nabaviti i u apotekama u Beogradu i Podgorici)
Elem, slušala sam i o travaru iz Dimitrovgrada i o raznim drugim mackalicama,...prije mjesec dana sam slučajno, dok sam kupovala nešto drugo, vidjela Vitix (tablete i gel) i odlučila da probam sa tim.
Nakon mjesec dana upotrebe, jedna fleka ispod očiju repigmentovala se 75%, druga je počela nešto kasnije, ali, hvala Bogu, lijepo napreduje...
Ovu na nozi nisam ni mazala, ona će doći na red kad ove dvije izliječim
Uglavnom, toplo preporučujem Vitix, ima ga u skoro svim apotekama i sastav mu je potpuno neškodljiv.
Što se tiče štitne žlijezde, svako bi osim hormona štitnjače T3 i T4 i hipofize TSH, trebao da provjeri i vrijednosti antitijela TPO i TgAt. Meni su hormoni u granicama, ali ova antitijela nisu (takođe rezultat autoimunih procesa) zbog čega imam predispoziciju za dobijanje Hashimotovog sindroma (jedna vrsta hipotireoditisa), ali ni to nije strašno kad se na vrijeme otkrije - u slučaju poremećaja hormona uključe se neke tabletice (po jedna dnevno) i sve OK.
Tako da, mislite pozitivno i sigurno ćete se izliječiti!